جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بیگدلی: اسرائیل تاکنون به این حد منفور نشده بود/ اعتراضات در آمریکا بر تحولات غزه اثرگذار خواهد بود

یک کارشناس مسائل بین‌الملل با اشاره به اینکه اعتراضات در آمریکا در حال تاثیرگذاری بر روی اتفاقات غزه است گفت: در طول ۷۵ سال حکومت اسرائیل، آنها تا این حد مورد تنفر فضای بین‌المللی قرار نگرفته بودند

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

Loading

دکترین سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه در قبال ایران

۱۳۹۹/۱۰/۲۰ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: دو دولت ایران و ترکیه، در طول قرن‌‎ها دو حاکمیت متوازن، پایدار و مهم منطقه بوده‌اند و این دو حاکمیت در بستر و گذر تاریخی همواره اصلی‌ترین کنشگران و بازیگران منطقه به شمار می‌رفته‌اند. دکتر محسن اسلامی- عضو هیئت‌علمی دانشگاه تربیت مدرس

با توجه به شرایطی که اخیراً در روابط ایران و ترکیه پیش آمده و اشعاری که از سوی رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه ایراد شد، خالی از لطف نیست به معرفی کتابی که توسط احمد داود اوغلو، یکی از شخصیت‌های متنفذ و مؤثر حزب عدالت و توسعه تألیف شده است بپردازیم.

هرچند امروز اختلافاتی بین داود اوغلو و اردوغان ایجاد شده، ولیکن به‌هرحال ایشان به‌عنوان عنصر علمی و راهبردی حزب عدالت و توسعه معروف هستند. عنوان این کتاب «عمق راهبردی» است و به‌نوعی مرامنامه و دکترین سیاست خارجی حزب عدالت و توسعه و دولت اسلام‌گرای ترکیه را شکل می‎دهد.

اصلی‌ترین گزاره‎ای که در این کتاب از ناحیه اوغلو تأکید می‌‎‎ شود، این است که ترکیه نباید با همسایگانش هیچ‎گونه چالشی داشته باشد و در تنش صفر با همسایگان به سر ببرد.

باوجودی که این گزاره یک اصل مهم در سیاست خارجی ترکیه و حزب عدالت و توسعه محسوب می‌شود، اما در سال‏های پس از 2011 به این سمت مشاهده کردیم که این سیاست خارجی از سوی اردوغان تغییر پیدا کرد و وی سیاست جدیدی را در دستور کار قرار داد که در پی آن چالش‎ هایی بین ترکیه با همسایگانش شکل گرفت. اصلی ترین چالش ترکیه نیز به رویکرد اردوغان در قبال سوریه مربوط می‎ شود. با توجه به این مفروض، داود اوغلو در فصلی از این کتاب به روابط ایران و ترکیه می‎پردازد و توجه خاصی به مناسبات دو کشور در بستر تاریخی دارد.

وی معتقد است دو دولت ایران و ترکیه، دو حاکمیت متوازن، پایدار و مهم منطقه در طول قرن‎ها بوده‌اند و این دو حاکمیت در بستر و گذر تاریخی همواره اصلی ‎ترین کنشگران و بازیگران منطقه به شمار می ‎رفته اند. ایران و ترکیه طی سالیان متمادی به‌ویژه در دوره حاکمیت صفوی و عثمانی هم با یکدیگر رقابت داشتند و هم هم‌آوردی؛ اما این دو قدرت همواره همدیگر را با احترام در محاسبات خود به شمار می ‎آورند.

اوغلو یک تشبیه بسیار جالب از روابط و جایگاه ترکیه و ایران دارد و آن را به جایگاه و موقعیت دو کشور معروف اروپایی یعنی آلمان و فرانسه تشبیه می ‎کند. وی معتقد است همچنان که آلمان و فرانسه طی قرون متمادی در اروپا جایگاه بسیار رفیعی داشتند و با همکاری و رقابت با هم اروپا را ساختند، ایران و ترکیه نیز همانند آن‌ها روابط‌شان تحلیل و ارزیابی می ‎شود. وی در ادامه تأکید می‎ کند که ایرانیان در طول تاریخ نگاهشان به آناتولی بوده و نگاه ترک‌ها به سمت اقیانوس هند. این مسئله منجر به شکل گرفتن رقابت بین دو کشور و به‌تبع افزایش تجربه آن‌ها شده است.

در ادامه داود اوغلو در این کتاب می ‎گوید که باثبات‌ترین مرزها در منطقه مرز ایران و ترکیه است که از سال 1639 شکل‌گرفته و قدمت این مرز از قدمت تشکیل ایالات‌متحده آمریکا، آلمان متحد و انقلاب فرانسه هم بیشتر است.

وی در این مقایسه نتیجه‌‏گیری می‏کند که این امر بیانگر قدمت روابط بین تهران و آنکارا است.

با این تفاسیر، اوغلو در کتاب عمق راهبردی، صحبت از ایرانی می‎کند که در عصر جدید پس از انقلاب نیز در ترکیه از آن به احترام یاد می‏شود و همواره الهام‌بخش بوده است.

وی همچنین مثالی در خصوص الهام‏ گیری ترکان از حکومت سلجوقی می‏ زند و درنهایت به این جمع‌بندی می‏رسد که ترکیه، ایران و قدرت آن را بیش از دیگر قدرت‏‌ها می ‎شناسد؛ دو کشوری که سال‎ها در کنار همدیگر زیسته‏‌اند.

این نگاه همراه با احترام و الهام‌بخشی همواره در طول تاریخ موردتوجه ترک ‎ها بوده است.

نکته دیگری که باید توجه داشت این‌که ترکان طی تاریخ، لشگرکشی‌های متعددی داشتند، اما موجودیت و حاکمیت ایران همیشه استقرار خود را داشته و متأثر از این لشگرکشی‏‌های دولت همسایه نشده است.

درنهایت با تبیین کتاب معروف عمق راهبردی اوغلو می‌توان به این نتیجه ‎گیری رسید که در ترکیه رجال سیاسی به‌خصوص اردوغان به‌درستی از تاریخ ایران و روابط و مناسبات بین ایران و ترکیه آگاه هستند و می‎دانند که جایگاه دو کشور چگونه است. به همین جهت از صحبتی که اردوغان در جمهوری آذربایجان داشت، متعجب شدم. فردی مانند اردوغان که با تاریخ آشنا است و مناسبات بین تهران و آنکارا را می‎داند، حتماً باید به مطالبی که اوغلو به نگارش درآورده، رجوع و در نگاه خود تجدیدنظر کند. هرچند اخیراً شاهد هستیم که سیاست پاندولی در ترکیه اردوغان گسترش یافته که این امر تهدید و آفتی برای سیاست خارجی این کشور به شمار می ‎رود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *