جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

جنگ حامیان و مخالفان بایکوت اسرائیل

جنگ حامیان و مخالفان بایکوت اسرائیل

با تداوم و تشدید جنایات بی‌سابقه رژیم صهیونیستی در باریکه غزه، علاوه بر تبعات سیاسی و حقوقی و همچنین فشارهای جدی رسانه ای و افکار عمومی که حتی به جنگ جامعه آمریکا با دولت بایدن هم منجر شده است و معترضین به کشتار صهیونیست‌ها، سنگر دانشگاه‌های آمریکا را تسخیر کردند، فضایی را به وجود حتی محافل آکادمیک و علمی هم به دنبال بایکوت چهره‌های صهیونیست است؛ اتفاقی که اگر ‌بی نظیر نباشد می‌تواند به عنوان یک اتفاق کم نظیر تلقی شود. البته پیشتر هم رسانه‌ها و گزارشات خبری حکایت از این داشت که طی ۸ ماه گذشته که اشغالگران کشتار مردم فلسطین در باریکه غزه را بدون توجه به فضای بین المللی در دستور کار دارند، سبب بایکوت دیپلماتیک آنها شده بود. یعنی وزارت امور خارجه برخی کشورها و حتی سران دولت‌ها از دیدار رسمی با مقمات صهیونیست در منظر افکار عمومی و رسانه‌ها و با حضور فیلمبرداران و عکاسان و روزنامه نگاران و خبرنگاران خودداری می‌کردند و یا اساساً از پذیرش هیئت‌های دیپلماتیک صهیونیستی جلوگیری می‌کردند.
Loading

تداوم حضور نظامی آمریکا در سوریه؛ اهرم امتیازگیری سیاسی

۱۴۰۰/۰۱/۱۵ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل غرب آسیا با بیان اینکه آمریکایی‌ها می‌خواهند حضور خود را در سوریه تثبیت کنند و حداقل بخشی از نیروهای‌شان را در شمال و جنوب سوریه نگه می‌دارند، گفت: قطعا آمریکایی‌ها برنامه بلند مدتی در سوریه دارند.

مصطفی نجفی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به برخی اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه نیروهای نظامیشان در شمال شرق سوریه تا زمان نامعلومی برای مقابله با داعش و حمایت از نیروهای محلی که با داعش در شرق رود فرات می‌جنگند، باقی می‌مانند، خاطرنشان کرد: به غیر از برخی نواحی بادیه الشام، که هنوز بخشی از داعش در آنجا حضور دارد، پرونده داعش در سوریه بسته شده و تقریبا این گروه دیگر بهانه ای نیست که کشورهای خارجی بخواهند به واسطه آن در سوریه بمانند.

 

بحران توجیه تداوم حضور آمریکا در سوریه

وی با اشاره به اعلام پایان خلافت داعش توسط شهید سلیمانی افزود: بعد از بسته شدن پرونده خلافت داعش در سوریه، آمریکایی‌ها و ائتلاف بین‌المللی مبارزه با داعش با بحران توجیه تداوم حضور در سوریه مواجه شدند، اما به هر صورت عزم آمریکا بر این بود که در سوریه باقی بماند و به نظر نمی‌رسد که در دولت بایدن هم تغییر محسوسی در سیاست آمریکا در سوریه ایجاد شود.

این کارشناس مسائل غرب آسیا ضمن اشاره به تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و همچنین انتقادات مقامات مختلف آمریکایی نسبت به این مواضع، گفت: خیلی‌ها معتقد بودند آغاز اختلافات ترامپ و تیم امنیت ملی آمریکا که تحت رهبری بولتون بود، از همان جا آغاز شد و برخی مقامات سیاست خارجی و امنیت ملی آمریکا و پنتاگون گفتند که ان می‌تواند راهبردی خطرناک برای آمریکا و عامل افزایش نفوذ ایران و روسیه باشد و همان موقع عقب نشینی از موضع ترامپ انجام شد.

 

استراتژی بلند مدت آمریکا برای ماندن در سوریه

نجفی با تاکید بر اینکه آمریکایی‌ها با نگاه معطوف به آینده در سوریه حضور خواهند داشت، ادامه داد: قطعا آن‌ها استراتژی بلند مدتی برای ماندن در شمال سوریه خواهند داشت؛ چرا که به هر صورت سوریه دیگر سوریه قبلی نیست و هر مداخله گر خارجی تلاش می‌کند در بخشی از سوریه نفوذ و حضور داشته باشد، کما اینکه اکنون ترکها در شمال سوریه حضور و نیروی نظامی دارند، پایگاه ایجاد کردند.

وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی که آمریکایی‌ها در آن حضور دارند، از جمله در جنوب و شمال سوریه، توضیح داد: اگر سه کریدوری که عراق و ایران را به سوریه وصل می‌کند در نظر بگیریم، تقریبا دو تا از آن‌ها در اختیار آمریکایی‌ها قرار دارد، بنابراین آن‌ها عزمی برای خروج از سوریه نخواهند داشت، کما این که اکنون هم روزانه تجهیزات نظامی از سوریه به عراق یا عراق به سوریه منتقل می‌شود.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به نقش آفرینی قدرت‌ها در سوریه، اضافه کرد: تا سال 2018 ، حوزه نفوذ روسیه در غرب سوریه، یعنی منطقه طرطوس و لاذقیه، بود اما بعد از آن آن‌ها گرایشی به سمت شرق سوریه، جایی که حوزه نفوذ ایران بود، هم پیدا کردند و بی سروصدا دو – سه ماه پیش وارد ابوکمال، مرز عراق و سوریه، شدند. به نظر می‌رسد. حضور روس‌ها در شرق سوریه به خصوص در مرز عراق و سوریه می‌تواند رقابتی را با آمریکایی‌ها ایجاد کند.

نجفی با بیان اینکه روسیه محور ابوکمال و قائم را به عنوان دروازه ورود به عراق نگاه می‌کند، ادامه داد: با توجه به اینکه گروه های مقاومت هم فشار زیادی به آمریکایی‌ها وارد می‌کنند که از عراق خارج شوند، شاید روس‌ها این را فرصت مناسبی می‌دانند که از سوریه و شرق آن خود را به عراق برسانند و در محیط سیاسی – امنیتی عراق اعمال نفوذ کنند.

 

آمریکا بخشی از زمین سوریه را برای چانه‌زنی‌ها می‌خواهد

وی با تاکید بر اینکه بعید به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها تغییر محسوسی در سیاست های خود در سوریه به جز در ارتباط با افزایش حمایت های حداقل اعلامی از کردها بدهند، گفت: قطعا آمریکایی‌ها یک برنامه بلند مدتی در سوریه دارند، ما هنوز وارد گذار سیاسی در سوریه نشدیم، مذاکرات سیاسی معلق است و تحرک دیپلماتیکی وجود ندارد، اما آمریکایی‌ها برای چانه زنی های سیاسی شان در آینده سیاسی سوریه و درباره بشاراسد، بخشی از زمین سوریه را می‌خواهند.

نجفی افزود: آمریکایی‌ها می‌خواهند خودشان را تثبیت کنند، حداقل بخشی از نیروهای شان را در شمال و جنوب سوریه نگه می‌دارند تا بتوانند در فرصت مناسبی با چانه زنی های سیاسی در آینده سیاسی سوریه نقش آفرینی کنند. آمریکایی‌ها بدون حضور نظامی در آنجا عملا کنش سیاسی هدفمندی نمی‌توانند در آینده داشته باشند.

این کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تلاش آمریکا برای اعمال نقش در روندهای سیاسی در سوریه، گفت: در مورد آینده سیاسی و چانه زنی دیپلماتیک در سوریه دو روند آستانه و ژنو وجود دارد؛ روند آستانه، نسبت به روند ژنو، روندی بسیار فعال تر بود. در واقع روند آستانه، مکمل روند ژنو است و ایران، روسیه و ترکیه با ابتکاری که از خود به خرج دادند، می‌توانند به گونه ای روند ژنو را تحت‌الشعاع خود قرار دهند و نقش اساسی ایفا کنند.

وی با بیان اینکه در رابطه با مذاکرات مربوط به آینده سیاسی سوریه هیچ چشم انداز روشنی وجود ندارد، اضافه کرد: اکنون مساله سوریه برای اکثر این بازیگران مسئله اساسی و حیاتی نیست. هر بازیگر خارجی موضوعی را برای خود در نظر گرفته و به گونه ای حضور بشار اسد و ادامه کار او توسط بازیگران مختلف به رسمیت شناخته شده است، در مورد اینکه مذاکرات در مورد آینده سیاسی سوریه چه خواهد شد هم بازیگران اصلی هم عزم لازم را برای این کار ندارند.

 

رویکرد آمریکا به روندهای سیاسی متاثر از روابط با ایران و روسیه

نجفی ضمن تحلیل رویکرد آمریکا نسبت به روندهای سیاسی در سوریه، ادامه داد: به نظر می‌رسد رویکرد آمریکا به سوریه تا حد زیادی به تنظیم روابط دولت بایدن با روس‌ها و ایران دارد. اگر تنش و رقابتی ایجاد شود تعامل سخت خواهد شد؛ مثلا اگر آمریکایی‌ها بخواهند سطح تنش‌هایشان را با روس‌ها ادامه و افزایش دهند، کارشان در سوریه برای کنش‌گری سیاسی سخت خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *