جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اوکراین تانک‌های آبرامرز آمریکا را از میدان جنگ خارج می‌کند

مقامات ارشد ارتش آمریکا در گفتگویی ناشناس با یک خبرگزاری از تصمیم اوکراین برای خارج کردن تانک‌های آمریکایی آبرامرز از خط مقدم نبرد با روسیه به دلیل آسیب پذیری بالای آنها در برابر پهپادهای روسی خبر دادند.

Loading

پاکستان در دوره عمران خان و اهمیت راهبردی آن برای انگلیس

شورای راهبردی آنلاین – رصد: حدود دو سال از زمان انتخاب عمران خان به‌عنوان نخست‌وزیر پاکستان می‌گذرد. شاید یکی از نتایج عملکرد دولت عمران خان، بهبود وجهه جهانی پاکستان و روابط خارجی‌اش باشد؛ بااین‌حال دولت پاکستان با چالش‌های چشمگیری در داخل مواجه است به‌طوری‌که اقتصاد این کشور شکننده است و وضعیت حکمرانی هم در بهترین حالت همچنان دچار نقص است.

عمر کریم در تفسیری که اندیشکده انگلیسی راسی منتشر کرد، نوشت: با همه این‌ها دولت خان عزم بقا دارد و با توجه به حمایت کامل ارتش قدرتمند این کشور از این دولت و با در نظر داشتن ضعیف بودن مخالفان، صحنه سیاسی به نفع خان است.

 

سیاست خارجی

عمران خان توانسته است در حوزه روابط خارجی نسبتاً خوب عمل کند. آنچه در این حوزه اهمیت داشته، کاریزمای شخصی خان در سطح بین‌المللی و هماهنگی نزدیک او با دستگاه‌های امنیت ملی در پاکستان است. در این دوره، روابط دوجانبه پاکستان با آمریکا بهبودیافته است؛ به‌طوری‌که ارتباط شخصی میان سران دو کشور ایجاد شده و پاکستان همکاری نزدیکی با آمریکا برای تسهیل روند صلح در افغانستان داشته و این امر، اثر مثبتی بر روابط گذاشته است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا هم پیشنهاد میانجیگری میان هند و پاکستان را در موضوع کشمیر مطرح کرده و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا هم نقش پاکستان را در مذاکرات میان آمریکا و طالبان را به رسمیت شناخته است که این را می‌توان پیروزی دیپلماتیک برای پاکستان برشمرد. پاکستان همچنین توانسته است روابط خود را با دولت‌های خلیج (فارس) به‌ویژه عربستان سعودی احیا نماید و در همین حال وارد تعامل مثبت با ایران شود.

 

موانع داخلی

شاید دولت خان می‌توانست در جبهه خارجی بهتر عمل کند، اما نهایتاً دولت‌ها در پاکستان بر مبنای عملکرد داخلی خود قضاوت می‌شوند. این دولت به‌واقع نتوانسته است وعده‌های خود را در حوزه حکمرانی خوب و به اجرا گذاشتن اصلاحات ساختاری در نهادهای دولتی اجرایی کند. شاخص‌های اقتصادی نشانگر برخی بهبود‌ها هست، اما نرخ بالای تورم به‌شدت پاکستانی‌ها را تحت تأثیر قرار داده است. بی‌کفایتی بخش دولتی و تمرکز بر پروژه‌های توسعه کوتاه‌مدت همچون احداث راه و جاده برای جمع‌کردن رأی مردم، به‌جای اولویت‌بندی در بخش‌های بهداشت و آموزش و قصور در اجرای نظام مالیاتی سخت‌گیرانه، بخش قابل‌توجهی از پایگاه رأی دولت را معیوب کرده است. آثار همه‌گیری کرونا هم احتمالاً این مجموعه از مشکلات را پیچیده‌تر خواهد کرد.

این وضعیت برای دولت در پاکستان گرچه شوم می‌نماید، اما اشتباه است که آن را به معنای سقوط سیاسی خان تفسیر کنیم.

 

اهمیت راهبردی دولت عمران خان برای انگلیس

پاکستان و انگلیس نه‌تنها دارای ارتباطات تاریخی از دوره راج انگلیسی هستند، بلکه به‌واسطه حضور بخش بزرگی از پاکستانی‌های مقیم خارج در انگلیس، به‌صورت سیاسی و اقتصادی به هم متصل هستند.

بااین‌حال روابط انگلیس و پاکستان نیازمند پیشرفت است و هر دو کشور خواهان ایجاد روابطی هستند که در خدمت منافع سیاسی و راهبردی‌شان باشد. خان ارتباط منحصربه‌فرد شخصی با قلب جامعه سیاسی و اجتماعی انگلیس دارد و تعامل انگلیس با دولت خان امکان احیای این روابط دوجانبه را میسر می‌سازد. همین حالا هم خان در تسهیل نظام صدور روادید در این کشور برای ایجاد امکان مسافرت گردشگران انگلیسی به پاکستان نقش کلیدی داشته است. این جنبه تنها در صورتی به‌صورت کامل قابل بهره‌برداری است که دیدارهای سطح بالا به‌صورت متقابل انجام گیرد و گفتگوی سیاسی جدی میان دو دولت برگزار شود.

فارغ از این متغیر‌های شخصی، ژئوپلیتیک هم محرکی برای تعامل میان دو کشور است. نفوذ چین در غرب آسیا و خاورمیانه رو به افزایش است. درواقع کریدور اقتصادی چین پاکستان یکی از پروژه‌های پرچم‌دار در ابتکار یک کمربند یک جاده است. علاوه بر این، نفوذ و امنیت منطقه‌ای چین در قالب شراکت‌ها در آسیای مرکزی روبه به فزونی گذاشته است. همین اواخر چین و ایران بر سر شراکت جدیدی توافق کردند که امکان سرمایه‌گذاری گسترده چین را در بخش‌های اقتصادی تا امنیتی فراهم می‌آورد. این تحولات آسیای مرکزی را به فلات چین تبدیل خواهد کرد. با توجه به برنامه‌ریزی آمریکا برای عزیمت از افغانستان، چنین رویدادی آثار سیاسی و امنیتی در سطح منطقه‌ای در خاورمیانه آسیای مرکزی و جنوب آسیا خواهد داشت. این سناریو انگلیس را وادار می‌کند تا هم‌پیمانان منطقه‌ای را برای افزایش حضور خود در این بخش از جهان بیابد.

ازاین‌جهت پاکستان نه‌فقط به دلیل روابط دیرینه خود با انگلیس، بلکه به خاطر واقع‌شدن در منطقه مهم جغرافیایی اولویت پیدا می‌کند. مسئله قابل‌طرح در این خصوص، تعامل پاکستان با چین است و اینکه از منظری انگلیس، چرا این کشور باید به‌عنوان شریک در نظر گرفته شود. اینجاست که باید درک کرد تصمیم‌گیرندگان پاکستانی برای شراکت با بازیگران مختلف بین‌المللی گزینه‌‌های خود را حفظ خواهند کرد و تلاش از سوی قدرت‌های غربی برای افزایش روابط راهبردی خود با پاکستان، موجب کمک به اهرم سیاسی پاکستان در برابر چین خواهد شد. در دوران نخست‌وزیری خان تمرکز بر گسترش گردشگری و صنایع مسکن افزایش‌یافته است. سرمایه‌گذاران و شرکت‌های انگلیسی تجربه خوبی در هر دو بخش‌دارند و می‌توانند در صنایع بیمارستان و پروژه‌های انرژی سبز هم به پاکستان کمک کنند.

همکاری راهبردی با پاکستان نیز به تقویت منافع انگلیس در شبه‌جزیره عربی و به ایجاد ثبات در فضای امنیتی منطقه در خلیج‌فارس کمک خواهد نمود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *