جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

عضو ارشد حماس: درگیر جنگ جهانی با رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن هستیم/ سرنوشت جنگ را ما تعیین می کنیم نه آمریکا و رژیم صهیونیستی/ عملیات وعده صادق ایران صحنه جنگ را عوض کرد 

عضو دفتر سیاسی حماس گفت: این جنبش درگیر یک جنگ جهانی با آمریکا، سایر کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی است اما به رغم این مساله مقاومت با تمام قوا با رژی…

Loading

بازگشت غرب به منطق؟

۱۳۹۴/۰۷/۱۴ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: نظریه "پایان تاریخ" فرانسیس فوکویاما، با فرو ریختن دیوار برلین در سال1989، تاثیری محدود، ولی پایدار بر سیاست خارجی کشورهای غربی داشته است. این تاثیر در دوره ای که به جنگ سال 2003 عراق منتهی شد، به اوج خود رسید.

دیوید مارتین جونز و ام ال آر اسمیت در مقاله‌ای که در مجله روابط بین‌الملل اندیشکده چتم هاوس منتشر کرد، نوشتند: فوکویاما براین باور بود که دموکراسی لیبرال غربی بر کمونیسم و فاشیسم غلبه کرده و به عنوان «شکل نهایی حاکمیت بشری» مطرح شده است. پیامد عمده این «تکامل ایدئولوژیکی» عبارت بود از اینکه جنگ تمام عیار بین قدرت های بزرگ «در حال خروج از صحنه» است.

نظریه فوکویاما درباره پایان تاریخ منبعث از تحولات تاریخی قرن نوزدهم  است که طبق آن، پیشرفت از طریق فرایند دیالکتیکی جنگ به دست می آید. در دیدگاه فوکویاما، کاپیتالیسم و بازار آزاد سرانجام بر الگوهای رقیب اقتصادی و گزینه های ایدئولوژیکی پیروز می‌شود.

روایت های کلان تاریخی و محدودیت‌های هنجارهای جهان وطنی

از هم پاشیدگی چشم انداز ثبات پایدار، چه در خاورمیانه و آفریقا و چه در آسیای شرقی یا مرکزی بیانگر شرایطی از پیچیدگی های شدید در جامعه بین الملل است. این پیچیدگی چگونگی واکنش آمریکا و کشورهای اروپایی را آشکار می کند. به نظر می رسد که به جای ترویج هنجارهای انتزاعی، سیاست جهانی، بیش از پیش مستلزم واقع‌گرایی سیاسی و نظم و تعادل است.

در شرایط جنگی، چه جنگ داخلی و چه جنگ بین دولت‌ها، استراتژی نمی‌تواند دارای استانداردهای به هنجار باشد. در دوره بعد از جنگ سرد، سیاستمداران غربی اختلاف بین هنجارهای انتزاعی و اقدامات سیاسی را نادیده گرفتند و این امر موجب گمراهی سیاسی در جنگ افغانستان و عراق و واکنش های ضعیف در برابر داعش شد.

بازنگری در نگاه ماکیاولی

رداشت ماکیاولی از سیاستمداری، در نسلی از حاکمان اروپا نفوذ داشت که با آشوب های ایدئولوژیکی و مدنی مشابهی مواجه بودند. بنابراین آنها دیدگاه ماکیاولی را اتخاذ کرده و تغییری مطابق میل خود در آن به وجود آوردند و این ماکیاولیسم تعدیل یافته سعی در ایجاد آشتی بین نیاز به دورویی و فضایل اخلاقی داشت.

حقوق دولت، برتر از حقوق بشر

سیاستمداران، خطرات و منافع افراط‌گرایی سیاسی و ایدئولوژیکی و چگونگی نابودی افراط‌‌گرایی را به حاکمان تدریس می کردند. جالب است که این نگرانی‌ها و روش درمان آنها، با بن‌بست سیاسی و ایدئولوژیکی داخلی و خارجی در دهه دوم قرن بیست و یکم که دموکراسی های اروپایی با آن مواجه شده است، شباهت فراوانی دارد. در این میان، اهمیت آزادی بیان در عصر جدید رسانه ای و تشویق مردم به بررسی هر بیشتر خط مشی سیاسی، جنجالی آشکار است. توجیه مخاطبان محلی و یا بین المللی را باید به عنوان هنر نمایشی توصیف کرد.

احتمال گرایی، سفسطه و احتیاط مخلوط

لیپسیوس و انسانگرایان هم عصر وی، حقوق دولت را در متن تعامل بین نیروی قهری الهی و واکنش محتاطانه تعریف می کنند. در تدبیر طرفداران لیپسیوس (لیپسین ها)، این احتیاط اصل حاکم بر سیاست است و فضایل سیاسی بدون آن وجود نخواهد داشت. لیپسیوس احتیاط را به صورت چگونگی فهم و گزینش آنچه که در فضای عمومی و خصوصی باید جستجو کرد و یا از آن اجتناب کرد، تعریف می کند. از اینرو، در قرن شانزدهم، قدرت بیان، حزم و سفسطه لاجرم در قاب سیاسی- ایدئولوژیکی به هم می آمیخت. در این دوره، سفسطه اصول کلی قانون طبیعی و الهی را به کار گرفت و با مجادله درهم آمیخت.

کلمات قصار، غیر-بدیهیات: مفاهیم سفسطه لیسپین در اخلاق دیپلماتیک مدرن

در قرن هفدهم، حقوقدانان اروپا، اغلب پس از تجربه ای تلخ، به این درک نائل آمدند که حفظ منافع دولت ممکن است مستلزم تعدیل سفسطه‌گرایانه قوانین کلی باشد. آنها با کناره‌گیری از عواطف عمومی و شور و شوق متداول، در اهداف سیاسی بلندمدت تامل بیشتری کردند.

سیاستمداران اولیه، همانند دیپلماسی معاصر اروپا با دشواری اخلاقی شکل‌دهی سیاست در محیط غیرقابل پیش‌بینی مواجه بودند. در حقیقت، دیدگاه محتاطانه از دشواری به کارگیری قوانین انتزاعی در ابهام اخلاقی تجربه سیاسی و آگاهی روزافزون از دشواری کاربرد هنجارهای انتزاعی در جنگ مدرن، تعدادی از تحلیلگران معاصر را بر آن داشت تا نظریه و عمل جنگ منصفانه را بازبینی کنند. به عنوان مثال، دیوید فیشر معتقد است که سیاستگذاران سیاست خارجی غربی باید بیش از پیش به تفکر اخلاقی و سیاسی کلاسیک متوسل شوند. وی تصریح کرد که در «این دوره دگرگونی و ابهام چالش برانگیز»، دیپلماسی غربی نیازمند به کارگیری اصول جنگ منصفانه است.

در عصر آشوب سیاسی، یک لیپسین معاصر احتمالا به رهبران دموکراسی غرب توصیه می‌کند که سیاستمدار محتاط مستلزم داشتن اخلاق و موقعیتی است که فعالیت‌ها را به نفع عموم هدایت می‌کند. انعطاف‌پذیری اخلاقی به ویژه در فضای بین‌المللی به نحوی مورد استفاده قرار می گیرد که در آن افکار عمومی را اغلب عواطف ناپایدار و چهره های مغشوش شکل می دهند.

منطق دولت و داعش

ابوبکر الناجی، متفکر راهبردی داعش معتقد است که غرب همانند اسلام یکپارچه نیست. وی می گوید که خودخواهی، غرب کافر را تباه کرده است. ناجی در اثبات دیدگاه خود مبنی بر اینکه غرب به دولت ها و جناح‌های اخلاقی تجزیه خواهد شد از گفته های دولتمرد بریتانیایی قرن نوزدهم نقل می کند که دولت ها هیچ دوست دائمی ندارند، بلکه منافع دائمی دارند. طبق گفته ناجی، هدف از خشونت، چه در اروپا و چه در رقه، عبارتست از هموار ساختن راه برای حفاظت از امنیت مرزهای داعش.

نتیجه گیری

در جهان دولت های بی‌نظم، شبه دولت‌ها و دولت های شکست خورده، سیاست مبتنی بر «جامعه بین المللی» انتزاعی که هنجارهای رفتار جهانی را بهبود می بخشد، قادر به ایجاد انسجام نیست. دیپلماسی و سیاست بین‌المللی مستلزم تصدیق تاریخ، فرهنگ و گذشته است. بنابراین، دیپلماسی مدرن غربی مشغول رایزنی حول نظامی فکری خود و دنیای معیوبی است که اطراف آن می بیند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *