جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

اعتراض دانشجویان حامی فلسطین به دانشگاه «سوربن» رسید

تهران-ایرنا- معترضان خشمگین از جنگ غزه امروز (دوشنبه) به دانشگاه «سوربن» پاریس رفتند و در حالی که برخی از دانشجویان در حیاط این دانشگاه چادر برپا کرده بودند، شعار «فلسطین آزاد» را در ورودی این دانشگاه سر دادند.

بانوی ایرانی و پُل ترجمه و هنر بین تهران و مسکو

مسکو- ایرنا- شبکه‌ تلویزیونی بریکس در گفت‌وگویی با فرزانه شفیعی مترجم ایرانی ساکن مسکو به بیان نقش ترجمه آثار ادبی و زبان هنر در توسعه مناسبات فرهنگی تهران – مسکو پرداخته است.

بورل: چند کشور اروپایی تا ماه مه کشور فلسطین را به رسمیت می‌شناسند

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تأیید کرد انتظار می‌رود چندین کشور اروپایی تا پایان ماه مه آینده کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد. وی که در ریاض به سر می‌برد، اعلام کرد: تنها راه‌حل مناقشه اسرائیل و فلسطین، تقسیم زمین است.

Loading

ابعاد و زمینه های بازگشت جنگ سرد

۱۳۹۷/۰۸/۱۳ | دیدگاه, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: برخی تحولات ماه‌های اخیر همچون رزمایش‌های ناتو و روسیه و همچنین خروج آمریکا از پیمان موشکی با روسیه باعث شده است تا بعضی تحلیلگران از بازگشت فضای جنگ سرد سخن بگویند.

شعیب بهمن/ کارشناس مسائل بین‌الملل

باید توجه داشت آنچه بین روسیه و آمریکا یا روسیه و ناتو در حال شکلگیری است حاکی از فضای جنگ سرد نیست، بلکه نوعی رقابت تسلیحاتی است. به این معنا که هر دو طرف یعنی هم روس ها و هم آمریکا یا ناتو در تلاش هستند تا از طریق دستیابی به آخرین تسلیحات و تجهیزات پیشرفته، قدرت خودشان را به رخ طرف مقابل بکشند. همچنانکه مشاهده می‌کنیم بعد از برگزاری بزرگترین مانور نظامی در تاریخ روسیه به فاصله کوتاهی بزرگترین مانور نظامی تاریخ ناتو نیز انجام می‌گیرد یا آمریکایی‌ها اعلام می‌کنند که از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای میان برد خارج می‌شوند.

دلیل اصلی چنین اقداماتی، رقابت‌هایی است که همچنان میان طرفین پابرجا می باشد. اما این رقابت‌ها الزاما به معنای شروع یک جنگ سرد جدید نیست، بلکه می‌تواند به یک رقابت تسلیحاتی یا جنگ اطلاعاتی تبدیل شود. کما اینکه به نظر می‌رسد آمریکا چنین طرحی را از مدت ها قبل در نظر داشت؛ یعنی مشابه طرحی که ریگان در اواخر دوره اتحاد جماهیر شوروی تحت عنوان جنگ ستارگان مطرح و شوروی وارد یک رقابت تسلیحاتی گسترده کرد اکنون توسط کاخ سفید در حال دنبال شدن است. هدف واشنگتن نیز این است که تا حد زیادی امکانات اقتصادی روسیه را صرف مسائل تسلیحاتی کند تا بدین ترتیب مسکو امکان مانور دیگری نداشته باشد و از داخل نیز دچار فروپاشی شود. لذا می‌توان گفت که سیاست قدیمی جنگ ستارگان در دوره ریگان که اکنون توسط کاخ سفید در حال احیا شدن است و همچنین خروج آمریکا از معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای میان برد حکایت از آن دارد که واشنگتن برنامه گسترده‌ای را با هدف تشدید رقابت تسلیحاتی میان آمریکا و روسیه دنبال می‌کند.

در این میان باید توجه داشت مفهمومی که برای جنگ سرد در عرصه روابط بین‌الملل شناخته شده، دارای ویژگی‌های خاصی است. در شرایط فعلی اگر بخواهیم این مسئله را از لحاظ مفهومی مورد بررسی قرار دهیم متوجه می‌شویم که شرایط کنونی تفاوت‌های جدی با مفهومی دارد که از آن به عنوان جنگ سرد یاد می‌شود. چراکه در وهله نخست نظام بین‌الملل همانند دوره جنگ سرد نیست و نظام فعلی نسبت به نظام دوران جنگ سرد کاملا متفاوت است. در دوران معروف به جنگ سرد، عملا دو ابرقدرت در سطح بین‌الملل به نام‌های شوروی و آمریکا حضور داشتند و سایر کشورها در حوزه قدرت این دو ابرقدرت نمی‌گنجیدند و توان رقابت با آنها را نیز نداشتند. لذا یکی از مشخصه‌های جنگ سرد وجود دو ابرقدرت در سطح نظام بین‌الملل است. اما در شرایط فعلی، عملا شاهد حضور دو ابرقدرت نیستیم؛ چرا که هژمونی آمریکا طی سال‌های گذشته به شدت افول کرده و نمی‌توان ایالات متحده امروز را به عنوان یک قدرت بلامنازع در سطح نظام بین‌الملل مورد شناسایی قرار داد. از طرف دیگر روسیه نیز در قد و قامت یک ابرقدرت در سطح نظام بین‌الملل نیست.

بنابراین شرایط فعلی با شرایطی که در جنگ سرد شکل گرفت، کاملا متفاوت است. به‌ویژه که در حال حاضر در کنار روسیه و آمریکا، مجموعه کشورهای دیگری نیز حضور دارند که آنها هم تاثیرگذاری زیادی بر روندهای حاکم بر نظام بین‌الملل دارند. به عنوان مثال امروز نمی‌توان نقش چین را به عنوان یک قدرت بزرگ در سطح بین‌الملل نادیده گرفت. همچنین نمی‌توان از نقش اتحادیه اروپا به عنوان مجموعه‌ای از کشورهای همسو و همگرا در سطح نظام بین‌المللی عبور کرد.

در نتیجه، در جهان فعلی،‌ رقابت صرفا میان دو ابرقدرت نیست. ضمن اینکه نظام بین‌الملل شاهد وجود چندین قدرت به صورت همزمان است که هیچ یک توان مستولی شدن بر دیگری را ندارد. نکته دیگر اینکه در مفهوم جنگ سرد، یک مفهوم ایدئولوژیک نیز در پشت سر رقابت‌های ژئوپلیتیک آن قرار داشت. یعنی در آن مقطع، نبرد دو عقیده کمونیستی با کاپیتالیستی یا لیبرالیستی را شاهد بودیم. این در حالی است که امروز آن جنگ عقیدتی نیز وجود ندارد که بخواهد موجب ایجاد بلوک‌بندی‌های جدید در سطح بین‌المللی شود. بنابراین فقدان ایدئولوژی نیز مانع از بلوک‌بندی کشورها می‌شود و به همین دلیل ما نمی‌توانیم از مفهوم جنگ سرد در روابط فعلی روسیه و آمریکا استفاده کنیم. شاید بهتر باشد برای به تصویر کشیدن این رابطه از مفهوم صلح سرد استفاده کرد؛ به این معنا که دو کشور با یکدیگر روابطی دارند که ناگزیر هستند در برخی حوزه‌ها با هم همکاری کنند ولی در عین حال اختلافات و رقابت‌های ژئوپلیتیکی و استراتژیکی میان روسیه و آمریکا همچنان پابرجا باقی خواهد ماند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *