جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

احتمال پیروزی قریب الوقوع روسیه در جذب کامل گرجستان به اردوگاه خود

شورای راهبردی آنلاین – رصد: با حمایت و تشویق مسکو، دولت گرجستان در حال ساختن یک کشور اقتدارگرا شبیه روسیه است.

فرانسیس فوکویاما، در مقاله‌ای که مجله “فارن آفرز” آن را منتشر کرد، نوشت: درحالی‌که مردم و جامعه مدنی گرجستان به شدت در رویای پیوستن این کشور به ساختارهای یورو- آتلانتیک به سر می‌برند، چنانچه تحرکی از سوی غرب درحمایت از این رویکرد به عمل نیاید، گرجستان از حوزه نفوذ غرب دور خواهد ماند و به طور کامل در کمپ روسیه خواهد آمد.

درواقع، از آنجایی که ایالات متحده و متحدانش در ناتو بر جنگ اوکراین متمرکز شده‌اند، تلاش‌های روسیه برای وارد کردن کشور دیگری به مدار خود تا حد زیادی مورد توجه قرار نگرفته است. مانند بسیاری از کشورهایی که زمانی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی بودند، گرجستان دارای جمعیتی است که عمدتاً طرفدار پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو هستند، این جهت گیری تنها در سال‌های پس از تهاجم مسکو به این کشور در سال 2008 تقویت شده است که باعث شد روسیه 20 درصد از قلمرو آن سرزمین را اشغال کند. با این حال، رهبران فعلی گرجستان نه تنها در حمایت از اوکراین در مبارزه خود علیه تجاوز روسیه شکست خورده‌اند، بلکه آن‌ها تلاش‌های تبلیغات ضدغربی را افزایش داده‌اند، و ازتحریم‌های غرب و محدودیت‌های تجاری علیه روسیه حمایت نکرده و از سرکوب‌های روسی علیه جامعه مدنی پر جنب و جوش گرجستان الگوبرداری کرده‌اند. در ماه مارس، آن‌ها حتی تلاش کردند قانونی را تصویب کنند که سازمان‌های جامعه مدنی طرفدار غرب و دمکراتیک را به عنوان “عامل نفوذ خارجی” معرفی کند.

 

رویاهای شکست‌خورده

درحالیکه دو دهه پیش، گرجستان الگویی برای چگونگی گذار جمهوری‌های شوروی سابق به دموکراسی به نظر می‌رسید، اما با ظهور حزب رویای گرجستان در سال 2012 و به دست گرفتن قدرت در این کشور که دقیقاً با تلاش مسکو برای بازگرداندن گرجستان و اوکراین به حوزه نفوذ خود همزمان شده است، این وضعیت تا حد زیادی تغییر کرد. این تلاش‌ها برای اولین بار در سال 2008، زمانی که گرجستان و اوکراین با تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو، خود را با غرب همسو می‌کردند، قوت گرفت. برای مسکو، این تحرکات یک تهدید مستقیم بود و تصمیم گرفت به هر قیمتی جلوی آن‌ها را بگیرد. دولت روسیه همراه با تهاجم خود به گرجستان در سال 2008 و شرق اوکراین در سال 2014، حزب رویای گرجستان را به عنوان پنجه خود در تفلیس پرورش داد. سپس، در سال 2022، حمله تمام عیار خود را به اوکراین آغاز کرد. اما بیش از یک سال جنگ در اوکراین ، طرح مسکو نتیجه معکوس داشته است. به جای یک پیروزی سریع و قاطع، که در آن کیف به طور قطع به دامان روسیه کشیده شود، برعکس اوکراین به شدت به سوی غرب خزید و هیچ پایانی برای جنگ پیش چشم نیست. در همین حال، فنلاند به ناتو پیوسته است و سوئد نیز در حال برنامه ریزی برای پیروی از آن است، و اوکراین و مولداوی برای عضویت سریع در اتحادیه اروپا درخواست کرده اند.

رهبران اروپایی نگران لفاظی‌ها و سیاست‌های فزاینده ضدغربی رویای گرجستان بوده اند. اگرچه درقانون اساسی گرجستان تعهد به پیوستن به اتحادیه اروپا و ناتو قید شده است، اما رویای گرجستان تلاش کرده است تا درخواست‌های عضویت این کشور را به نهادهای غربی لغو کند. در سال 2022، زمانی که اتحادیه اروپا در حال تصمیم گیری برای اعطای وضعیت نامزدی به گرجستان بود، مقامات این کشور نیکا گوارامیا، مدیر عامل یک رسانه مستقل درگرجستان را به دلیل اختلاس و سوء استفاده از موقعیت خود در یک کانال تلویزیونی محبوب زندانی کردند، اقدامی که نقض قوانین اتحادیه اروپا است. سازمان هایی از جمله عفو بین‌الملل این اتهامات را با انگیزه سیاسی خوانده اند. این اقدام عملاً به نامزدی این کشور در اتحادیه اروپا، حداقل در کوتاه مدت، پایان داد. علاوه بر این، دولت رویای گرجستان، ساکاشویلی رئیس جمهور پیشین را به طور غیابی به سوء استفاده از قدرت محکوم کرد و پس از بازگشت وی به گرجستان در سال 2021، او را دستگیر کرد. رفتار با رئیس جمهور سابق گرجستان تلاش دیگری از سوی رویای گرجستان برای تضعیف حاکمیت قانون و در نتیجه آسیب رساندن به شانس گرجستان برای ادغام با غرب است.

دولت تفلیس تحت کنترل حزب رویای گرجستان بیشتر به مسکو نزدیک شده است. پس از حمله به اوکراین، در فوریه 2022، گرجستان از حمایت از تحریم‌های غرب علیه مسکو خودداری کرد و در واقع به خود می‌بالد که فرصت‌های جدیدی برای افزایش صادرات به روسیه می‌بیند. سرویس‌های اطلاعاتی اوکراین علنا ​​دولت گرجستان را به مذاکره با مسکو برای قاچاق کالاهای غیرنظامی و نظامی غربی به روسیه متهم کرده‌اند. و واردات گرجستان از اتحادیه اروپا پس از تهاجم روسیه به اوکراین به طرز چشمگیری افزایش یافته است و این ظن را تقویت می‌کند که ازگرجستان به عنوان مجرایی برای دور زدن تحریم‌ها استفاده می‌شود.

ایالات متحده و متحدان اروپایی آن باید از لغزش بیشتر گرجستان به سمت اردوگاه روسیه جلوگیری کنند. تا زمانی که ایوانیشویلی و حزبش بر گرجستان حکومت کنند، عضویت در اتحادیه اروپا غیرقابل تصور است. اما هرگونه تلاش غرب برای تنبیه حزب رویای گرجستان با قطع امید این کشور برای عضویت نهایی در اتحادیه اروپا تنها به سود ایوانیشویلی خواهد بود، زیرا او تلاش کرده است با نقض حاکمیت قانون، مانع از پیوستن به اتحادیه اروپا شود.

دولت گرجستان با توجه به اعتراضات گسترده علیه قانون “عامل خارجی”، که در اوایل مارس 2023 برای تبعید و دستگیری بسیاری از منتقدان حزب حاکم تصویب شد، فعلاً این قانون را کنار گذاشته است. اما می‌تواند آن را در هر زمانی دوباره بازتعریف کند، دولت احتمالاً محاسبه کرده است که می‌تواند به آرامی مخالفان را از پا درآورد و راه خود را طی کند. لیکن جامعه مدنی گرجستان به شدت در رویای پیوستن این کشور به یورو-آتلانتیک و مقاومت در برابر مسکو می باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *