جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

عقب نشینی کاخ سفید : تظاهرات در دانشگاه های آمریکا مسالمت آمیز باشد

تهران-ایرنا- پس از دستگیری بیش از ۶۰۰ نفر در چهار دانشگاه آمریکا، کاخ سفید روز یکشنبه تاکید کرد که تظاهرات‌ حامیان فلسطین که در هفته‌های اخیر دانشگاه‌های آمریکا را تحت تاثیر قرار داده‌اند، باید مسالمت‌آمیز باقی بماند.

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

پروژه نیروگاه برق آبی “اومااویا” + داده نمایی

پروژه ای که اخیرا توسط مهندسان ایرانی در نزدیکی شهر کلمبو، پایتخت سریلانکا راه اندازی شده است، پروژه ای فوق العاده جالب و حتی منحصر به فرد است. جزئیات بیشتر در داده نمایی اسپوتنیک.

Loading

پیامدهای عضویت سوئد و فنلاند در ناتو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی با بیان اینکه عضویت سوئد و فنلاند نقطه عطفی در قدرت ناتو و موازنه جهانی میان قدرت‌های بزرگ است، گفت: با توجه به این سطح از اختلافات میان روسیه و ناتو، شرایط به قبل از جنگ اوکراین بازنخواهد گشت، ممکن است روسیه بخواهد شرایط را عوض کند و مثلاً پوتین در انتخابات 2024 شرکت نکند و با حضور شخص دیگری در قدرت، مواضع روسیه تعدیل و اصلاح شود.

مهدی شاپوری در گفت‌وگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، ضمن اشاره به تصمیم سوئد و فنلاند برای عضویت در ناتو و ارائه درخواست آن‌ها به ینس استولنبرگ، دبیر کل این پیمان نظامی، خاطرنشان کرد: فنلاند طولانی‌ترین مرز را با روسیه دارد و این تحول راهبردی بسیار مهمی است که ناتو با هزار و 300 کیلومتر مرز، همسایه جدید روسیه می‌شود.

وی با یادآوری اینکه به لحاظ نظامی سوئد و فنلاند از سال 2014 و بعد از الحاق کریمه، همکاری‌های نظامی خود را با ناتو افزایش داده بودند، افزود: بااینکه این درهم‌آمیختگی در عمل، پیش‌ازاین هم اتفاق افتاده بود و اکنون تنها رسمیت می‌یابد، اما این رسمیت پیدا کردن نیز پیامدهایی دارد و اگر روسیه وارد تنش با سوئد و فنلاند شود، ناتو وارد دفاع از آن‌ها خواهد شد. در این شرایط، روسیه با محدودیت‌هایی مواجه می‌شود.

این کارشناس مسائل بین‌الملل، با بیان اینکه گسترش ناتو به سمت شمال، پیامدهای راهبردی برای روسیه دارد، گفت: سوئد و فنلاند در دوران جنگ سرد، بی‌طرف بودند و پیوستن آن‌ها به دشمنان روسیه، هزینه‌های امنیتی و نظامی سنگینی به مسکو در دریای بالتیک تحمیل می‌کند و این تمرکز و افزایش هزینه‌ها، پیامدهای زیانباری برای روسیه دارد. روسیه اعلام کرده فعالیت‌های نظامی بین‌المللی در منطقه شمالگان رو به افزایش است و تبدیل منطقه شمالگان به صحنه بین‌المللی عملیات نظامی باعث ایجاد مزاحمت و دردسر می‌شود و نمی‌تواند درباره این وضعیت بی‌تفاوت باشد.

شاپوری ادامه داد: سوئد و فنلاند معتقدند روسیه با حمله به اوکراین، نشان داده که قابل پیش‌بینی نیست و آن‌ها باید به دنبال ارتقای امنیتشان باشند، اما با این اقدام، روسیه نیز چالش‌هایی را برای این کشورها ایجاد خواهد کرد، هرچند این چالش‌ها در حدی می‌ماند که باعث تقابل با ناتو نشود. درواقع روسیه باوجود تهدیدهایی که در ابتدا می‌کرد، در شرایط فعلی نمی‌تواند اقدام بیشتری انجام دهد. اکنون نیز مسکو صادرات گاز به فنلاند را قطع و اعلام کرده پایگاه‌های نظامی بیشتری در این منطقه ایجاد خواهد کرد. با توجه به وابستگی بیشتر اقتصاد فنلاند به روسیه، این اقدامات چالش‌هایی برای این کشور ایجاد خواهد کرد.

 

عضویت سوئد و فنلاند؛ خون جدید در رگ‌های ناتو

این عضو هیئت‌علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی، با بیان اینکه روسیه از تحولات اخیر متضرر خواهد شد، گفت: قطعاً عضویت سوئد و فنلاند نقطه عطفی در قدرت ناتو و موازنه جهانی میان قدرت‌های بزرگ است. پیش‌ازاین شاهد کاهش انسجام ناتو بودیم و ترامپ نیز اعلام کرده بود ناتو، اتحادی منسوخ شده است؛ اما با این تحولات خون جدیدی در رگ‌های ناتو جریان یافت و پیوندهای اتحاد در درون این پیمان نظامی تازه‌تر شد.

وی به مواضع چین نسبت به گسترش ناتو و احساس خطر این کشور نسبت به تحرکات این پیمان نظامی و رویکردهای تهاجمی آن اشاره کرد و افزود: عضویت سوئد و فنلاند قدرت نظامی ناتو را افزایش می‌دهد و این مسئله در رقابت‌هایی که میان غرب و روسیه و همچنین میان آمریکا و چین وجود دارد، به‌عنوان نقطه قوتی برای غرب در نظر گرفته می‌شود.

شاپوری با اشاره به مخالفت‌های ترکیه برای عضویت فنلاند و سوئد در ناتو و مسائل فنی که ناتو اعلام کرده برای این عضویت در حال بررسی آن‌ها است، تصریح کرد: این دو کشور شرایط کاملاً متفاوتی نسبت به اوکراین دارند و از استانداردهای لازم برای عضویت در ناتو برخوردار هستند. آن‌ها با افزایش بودجه نظامی خود تا سطح 2 درصد نیز، این رقم را به سطح خواسته ناتو رسانده‌اند.

وی اضافه کرد: درواقع، آن‌ها به دلیل احساس خطری که دارند تمایل به عضویت در این پیمان را داشته‌اند و این تصمیم ابتدائا از طرف ناتو نبوده است. ضمن اینکه ترکیه نیز با مذاکرات و امتیازگیری، مسائل عضویت این دو کشور را حل می‌کند و وزیر خارجه ترکیه با استقبال از دیپلماسی، اعلام کرده از سوئد و فنلاند تضمین‌های مکتوب می‌خواهد.

این کارشناس مسائل بین‌الملل، به تهدیدهای روسیه مبنی بر استقرار سامانه‌های موشکی و ایجاد پایگاه‌های نظامی در کالینینگراد اشاره کرد و گفت: در شرایط فعلی، روسیه نیز امکان تشدید تنش را ندارد؛ اما در نهایت، نوع روابط روسیه با ناتو و همچنین سوئد و فنلاند به سرنوشت جنگ اوکراین و وضعیت تحریم‌ها علیه روسیه بستگی دارد. اگر جنگ اوکراین طولانی شود، تنش‌ها میان ناتو و روسیه به‌صورت تصاعدی رشد خواهد کرد؛ اما توافق میان روسیه و اوکراین، تنش‌ها را کاهش خواهد داد.

 

عدم بازگشت روابط روسیه و ناتو به شرایط قبل از جنگ اوکراین

وی ادامه داد: با توجه به این سطح از اختلافات میان روسیه و ناتو، شرایط به قبل از جنگ اوکراین بازنخواهد گشت. این اختلافات در بهترین حالت در همین سطح خواهد بود و در بدترین حالت افزایش هم خواهند یافت. تنها ممکن است روسیه بخواهد با تغییراتی، شرایط را عوض کند و صحنه را برهم بزند؛ مثلاً آقای پوتین در انتخابات 2024 شرکت نکند و یا از قدرت کناره‌گیری کند و با حضور شخص دیگری در قدرت، مواضع روسیه تعدیل و اصلاح شود.

شاپوری خاطرنشان کرد: بااینکه در یکی دو دهه بعد از جنگ سرد، روسیه ارتباط خوبی با ناتو برقرار کرده بود اما ناتو، حدود یک دهه است که بار دیگر تبدیل به دشمن اول روسیه شده و این مسئله در کوتاه‌مدت از بین نخواهد رفت و دو طرف همچنان به رویارویی ادامه خواهند داد. گرچه این امید بود که با پیمان‌ها و توافق‌های موردی، این تنش‌ها مدیریت شود و اکنون نیز جنگ اوکراین با توافقی پایان یابد، اما درهرحال این جنگ ارتباطات را قطع کرد و برگشت از این مسیر دشوار خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *