جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

ببینید | شوک جدید به تل‌آویو؛ دومین حادثه رانندگی وزرای اسرائیل در ۲۴ ساعت گذشته

خودرو «حیم زیتون» وزیر آموزش رژیم اسراییل دچار حادثه شد. گفته شده پدر این وزیر مجروح شده است. روز جمعه هم «ایتامار بن‌گویر» وزیر امنیت داخلی رژیم اسراییل با خودرو خود دچار حادثه و مجروح شد./هم میهن

Loading

اجلاس نقب؛ شاهدی بر افول جایگاه آمریکا در خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اخیرا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا به همراه نمایندگان چهار کشور عربی و رژیم صهیونیستی در نشستی غیرعادی حضور یافتند. هدف از اجلاس نقب که به میزبانی این رژیم و با حضور بلینکن و همتایانش از بحرین، مصر، مراکش و امارات متحده عربی برگزار شد، ظاهرا بحث درباره امنیت منطقه‌ای و همکاری اقتصادی بر اساس روح توافق ابراهیم بود تا فرایند عادی‌سازی روابط رژیم‌های عربی با این رژیم تسریع شود؛ اما درواقع، بیشتر بحث‌های اجلاس حول محور چهار موضوع ایران، روسیه، قیمت انرژی و فلسطین بود که البته باعث واگرایی‌هایی میان شرکت کنندگان شد.

وب سایت اندیشکده کارنگی آمریکا در یادداشتی نوشت: از همین رو، شرکت کنندگان اجلاس نقب بیش از آنکه از مذاکرات برای به‌حداقل رساندن اختلافات خود بهره ببرند، با اهدافی بسیار متفاوت پای میز مذاکرات حاضر شدند. بحرین، مصر، اسرائیل، مراکش و امارات ناامیدی خود را از سیاست‌های آمریکا در قبال ایران به‌ویژه در مذاکرات توافق هسته‌ای ابراز کردند. آن‌ها همچنین از تعهد امنیتی نه چندان قوی آمریکا به شرکای خود در خاورمیانه و برنامه دولت جو بایدن برای محدود کردن نقش واشنگتن در منطقه شکایت کردند. مصر از این نشست برای اعلان بی‌طرفی خود در جنگ اوکراین و یادآوری اهمیت استراتژیک روابط خود با روسیه به دیپلمات ارشد آمریکایی بهره برد.

اما هدف بلینکن از این اجلاس، جلب حمایت خاورمیانه از موضع آمریکا در قبال روسیه و پیشبرد منافع حیاتی این کشور در کنترل قیمت جهانی انرژی بود. او گشایش‌های آمریکا نسبت به ایران در جریان مذاکرات هسته‌ای را نیز کم اهمیت جلوه داد و موضوع فلسطین را دوباره مطرح کرد. حال آنکه تنها او و همتای مصری‌اش به ضرورت از سرگیری مذاکرات صلح میان اسرائیل و مقامات فلسطینی پرداختند.

حضور وزرای خارجه عرب در نشستی که توسط اسرائیل تشکیل شده است، بر این واقعیت صحه می‌گذارد که همکاری اعراب با اسرائیل دیگر به حصول توافق صلح بین اسرائیل و فلسطین و تحقق راه حل دو دولتی وابسته نیست. رژیم‌های عربی حاضر در اجلاس نقب، اسرائیل را به عنوان یک متحد بالقوه در ترتیبات امنیتی منطقه‌ای در پس زمینه کاهش نقش منطقه‌ای ایالات متحده و همچنین به عنوان شریکی برای توسعه روابط قوی اقتصادی، تجاری و فناوری می‌دانند.

از زمان امضای توافق‌نامه ابراهیم در سال 2020، امارات و بحرین تعهد راهبردی خود برای همکاری با اسرائیل در حوزه امنیت منطقه‌ای را نشان داده‌اند. یایر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل نیز تصریح کرد که این اجلاس پیامی از اسرائیل و متحدان عربی آن برای مقابله با ایران است تا از اقدامات خود در خاورمیانه دست بکشد.

مراکش که امضاکننده دیگر پیمان‌های ابراهیم است، نگرانی کمتری نسبت به ایران داشت و موضع عمومی خود در اهمیت یک راه حل دو دولتی میان اسراییل و فلسطین را حفظ کرد، اما موافق تحکیم روابط دو جانبه اقتصادی، تجاری و امنیتی با اسراییل است تا از نزدیکی با تل آویو برای جلب حمایت آمریکا در منازعه با الجزایر بر سر صحرای غربی، استفاده کند.

دولت مصر نیز علاقه کمتری به ایجاد یک اتحاد منطقه‌ای ضدایرانی داشته و بیشتر تمایل دارد تا همکاری امنیتی اعراب و اسرائیل را به سمتی سوق دهد که به بحران‌های کلیدی خاورمیانه، از جمله جنگ‌های داخلی در کشورهای مختلف، افزایش ناامنی غذایی ناشی از جنگ اوکراین، ناامنی آبی، تغییرات آب و هوایی و مسئله فلسطین بپردازد. وزیر امور خارجه مصر یک روز پس از پایان اجلاس، در یک کنفرانس مطبوعاتی با همتای قطری خود، صراحتاً اعلام کرد که شرکت مصر در اجلاس سران نقب به معنای مشارکت این کشور در یک اتحاد منطقه‌ای مهندسی شده برای مقابله با سایر کشورهای خاورمیانه نیست. وی همچنین تاکید کرد که روابط اعراب و اسرائیل باید به حل و فصل مسالمت آمیز مناقشه اسرائیل و فلسطین کمک کند.

دولت اردن هم که ظاهرا به این اجلاس دعوت شده بود از شرکت در آن خودداری کرد و همزمان با برگزاری اجلاس نقب، ملک عبدالله دوم پادشاه اردن با محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان در رام الله دیدار کرد تا ناخرسندی اردن از به حاشیه رفتن فلسطین در دیپلماسی منطقه‌ای را نشان دهد.

مشارکت بلینکن در اجلاس سران نقب در راستای بهبود وضعیت رو به وخامت آمریکا در منطقه بود، چرا که کشورهای خاورمیانه از تغییر تمرکز دولت بایدن از خاورمیانه به آسیا ناخشنود هستند. به عنوان مثال، روابط دوجانبه آمریکا و امارات در ماه‌های اخیر به میزان قابل توجهی بدتر شده است، تا جایی که ابوظبی در شورای امنیت سازمان ملل متحد از محکومیت حمله روسیه به اوکراین خودداری کرد. رویه مشابهی را نیز عربستان سعودی در پیش گرفته است، چنانکه محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، درخواست‌های آمریکا و اروپا برای افزایش تولید نفت برای کنترل قیمت‌ها را رد کرد.

اما تلاش‌های بلینکن در این اجاس به نتایج ملموسی نرسید. همچنانکه حاضران در اجلاس از تغییر سیاست بی‌طرفی خود در تنش آمریکا و روسیه خودداری کردند.

اینکه آیا پیامدهای جهانی جنگ اوکراین و تحریم‌های غرب علیه روسیه، آمریکا را به متحدان خاورمیانه‌ای‌اش نزدیک‌تر ‌کند و دولت بایدن را برای بازنگری در سیاست‌های منطقه‌ای خود تحت فشار قرار دهد، هنوز مشخص نیست، اما آنچه مسلم است دلسردی اسرائیل و کشورهای عربی شرکت کننده در اجلاس نقب از نقش ایالات متحده در خاورمیانه به ویژه در مسئله امنیت است. تنها نکته مهم این اجلاس تاکید بر آمادگی آنها برای رویارویی با آینده‌ای است که در آن، آمریکا دیگر تنها ابرقدرت شناخته شده و ضامن امنیت در خاورمیانه نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *