جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

اهداف ترکیه از مدیریت فرودگاه‌های افغانستان

۱۴۰۰/۱۱/۱۹ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل افغانستان درباره رایزنی مشترک ترکیه، قطر و طالبان برای مدیریت فرودگاه کابل توسط ترکیه گفت: «آنکارا و دوحه در همان ابتدای قدرت گرفتن طالبان به حاکمان جدید افغانستان پیشنهاد دادند که وضعیت پرواز فرودگاه‌های کابل و سایر فرودگاه‌های افغانستان را شرکت‌های ترکیه و قطر بر عهده بگیرند؛ چراکه طالبان تخصص و نیروی لازم را برای اداره فرودگاه‌ها در اختیار ندارد.»

پیرمحمد ملازهی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی اظهار داشت: «قبل از روی کار آمدن طالبان، تمام فضای هوایی افغانستان توسط آمریکایی‌ها اداره می‌شد، یعنی تمامی پروازهای نظامی و غیرنظامی در اختیار آمریکایی‌ها بود، اما با رفتن آمریکا خلأ ایجاد شد و سپس قطر و ترکیه برای پر کردن این خلأ اعلام آمادگی کردند.»

وی در پاسخ به این پرسش که چرا ترکیه برای اداره امور هوایی افغانستان پیش‌قدم شده است، گفت: «این مسئله به نگاه رجب طیب اردوغان به افغانستان بازمی‌گردد؛ چراکه اردوغان از قبل در این کشور حضور دارد و در بخش‌های ترک‌نشین افغانستان سرمایه‌گذاری‌هایی انجام داده است. همچنین ترکیه عضو ناتو است و منافع ناتو و اروپا را در افغانستان پیگیری می‌کند.»

به گفته این کارشناس، اگر اکنون غرب و ترکیه دست به این اقدام یعنی در اختیار گرفتن بخش هوایی افغانستان نزنند ممکن است چین و روسیه قدم جلو بگذارند که در این صورت در رقابت شرق و غرب، غرب به‌ویژه آمریکایی‌ها بازنده خواهند شد.

ملازهی با اشاره به اینکه در این رابطه ترکیه دو امتیاز دارد، ادامه داد: «نخست اینکه یک کشور اسلامی است که به‌راحتی می‌تواند در افغانستان کار کند و دوم اینکه عضو ناتو است. لذا فضای کلی کار برای ترکیه آماده‌تر از قطر است.»

وی درباره شرایط قطر برای پذیرفتن امور هوایی افغانستان هم گفت: «قطر هم تجربه و هم نیروی تخصصی بهتری نسبت به ترکیه در بخش هوایی دارد اما به‌طورکلی فضا برای ترکیه بیش از قطر مهیا است.»

ملازهی با اشاره به نگاه نوعثمانی‌گرایی اردوغان تأکید کرد که این نگاه نیز به آنکارا کمک می‌کند تا در رقابت‌های منطقه‌ای بتواند نقشش را نسبت به کشورهای دیگری که می‌خواهند در افغانستان حضور داشته باشند بهتر ایفا کند.

این کارشناس افزود: «البته فقط بحث فرودگاه مطرح نیست و ترکیه می‌خواهد خط فکری اخوانی اردوغان را در افغانستان گسترش دهد.»

در ادامه ملازهی بابیان اینکه اکنون سه کشور شامل ایران، ترکیه و عربستان سعودی مدعی پیگیری الگوی اسلامی هستند، توضیح داد: «طبیعتاً وقتی کشوری اداره فرودگاه‌ها را در دست ‌گیرد و تمام رفت‌و‌آمد هواپیماها و ارتباطات هوایی را تحت نظر داشته باشد روی بخش‌های دیگر نیز نفوذش بیشتر خواهد شد و اردوغان روی این مسئله هم حساب باز کرده است.»

به گفته این کارشناس نباید ازنظر دور داشت که ترکیه از قبل در شمال افغانستان سرمایه‌گذاری کرده بود که لازمه محافظت از آن سرمایه‌گذاری‌ها، حضور مؤثرتر این کشور در افغانستان است.

ملازهی در خصوص پیامدهای حضور ترکیه در افغانستان و بر عهده گرفتن مدیریت فرودگاه‌های این کشور گفت: «در صورت تحقق این موضوع، در رقابت‌های منطقه‌ای بین کشورهای اسلامی در افغانستان، ترکیه در موضع برتر قرار خواهد گرفت که این مسئله باعث تشدید رقابت‌ها بین کشورهای همسایه افغانستان خواهد شد؛ موضوعی که خیلی به مصلحت نیست.»

کارشناس مسائل افغانستان همچنین با اشاره به اینکه ترکیه بازی پیچیده‌ای را انجام می‌دهد، توضیح داد: «یعنی هم با طالبان کار می‌کند و هم چهره‌های شاخص گروه‌های قبلی افغانستان شامل عطا محمد نور، ژنرال دوستم و یونس قانونی در ترکیه جمع شده‌اند و زیر پرچم اردوغان جبهه مقاومتی را علیه طالبان تشکیل داده‌اند.»

وی درباره نگاه طالبان به این اقدام ترکیه گفت که طالبان بر این عقیده است که این نیروها نمی‌توانند قدرت آن‌ها را به خطر بیندازند.

ملازهی درباره این اقدام ترکیه و منافعش برای این کشور گفت: «نخست اینکه ترک‌ها می‌توانند نفوذشان را در افغانستان گسترش دهند و مناطق ترک‌نشین افغانستان را تحت نظر می‌گیرند که این به سود شخص اردوغان تمام خواهد شد. همچنین ارتباطاتی که ترکیه می‌تواند از طریق افغانستان با کشورهای ترک‌زبان مانند ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان بگیرد در نگاه پان‌ترکیسم اردوغان بسیار اهمیت دارد.»

کارشناس مسائل افغانستان درنهایت تأکید کرد که درهرحال افغانستان نیاز دارد که ارتباطات هوایی‌اش به‌صورت منظم و علمی اداره شود و وقتی این نیاز افغانستان توسط آنکارا پاسخ داده می‌شود، در مقابل ترکیه نیز نفوذ خود را در این کشور در جهت تامین منافعش گسترش خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *