جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

ببینید | تصاویری از نماز خواندن یک پیرمرد در زیر آوار

یکی از اعضای دفاع غیرنظامی در غزه ویدئویی را منتشر کرده که پیرمردی در حالی که زیر آوار خانه‌اش در حال خواندن نماز صبح دیده می‌شود. خانه او پس از بمباران توسط رژیم صهیونیستی ویران شده و این مرد فلسطینی در این وضعیت نماز می‌خواند. طبق تازه‌ترین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت فلسطین در نوار غزه از آغاز جنگ تا این لحظه ۳۴۳۸۸ فلسطینی به شهادت رسیده و ۷۷۴۳۷ نفر هم زخمی شدند./فرارو

Loading

پیوستن ارمنستان به دیوان کیفری بین‌المللی؛ سوءتفاهم جدید در روابط ایروان – مسکو؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد دانشگاه با بیان اینکه تشدید سوءبرداشت‌ها و تفاسیر اشتباه روسیه و ارمنستان از تحرکات یکدیگرروابط دو کشور را تنش‌آمیز کرده و ظاهرا آن‌ها نمی‌خواهند گامی در جهت حل این سوءتفاهم‌ها و هماهنگی دیدگاه‌ها بردارند، گفت: روسیه باید نگاه کلانی به این منطقه داشته باشد تا بتواند توازنی در سطح منطقه قفقاز و آسیای مرکزی ایجاد کند.

دکتر حمید حکیم در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به مواضع اخیر ارمنستان و تصمیم این کشور برای تصویب اساسنامه رُم دیوان کیفری بین‌المللی و تصویب بیانیه شناسایی صلاحیت دادگاه کیفری بین‌المللی در پارلمان با اکثریت آراء، تصریح کرد: این سند قراراست به امضای رئیس‌جمهور ارمنستان برسد و ۶۰ روز پس از تکمیل مراحل داخلی، اجرایی شود. با توجه به اینکه دیوان کیفری بین‌المللی با صدور حکمی، ۱۲۳ کشور عضو این دیوان را ملزم به بازداشت رئیس جمهور روسیه و استرداد او در صورتی که وارد خاک آن‌ها شود، کرده است، این امر وظیفه و مسئولیت  جدیدی را در تقابل با روسیه متوجه دولت ارمنستان می‌نماید.

وی افزود: هر چند ارمنستان اعلام کرده این اقدام، علیه فدراسیون روسیه نیست و بلکه گامی ‌برای بررسی جنایات جنگی ارتکابی توسط آذربایجان در خاک ارمنستان است، اما درهرحال این اقدام، خشم مسکو را برانگیخت و این تصمیم را با توجه به رویکرد این اساسنامه در قبال روسیه، «کاملا خصمانه» دانست.

این عضو هیات علمی‌دانشگاه علامه‌طباطبایی با اشاره به تاکید دکترین برژنسکی، به عنوان دکترین مدنظر آمریکا برای مهار شوروی و اکنون روسیه در این منطقه، مبنی بر ضرورت حضور و نفوذ در کشورهای اطراف روسیه با هدف مهار آن، ادامه داد: متقابلا، این مناطق برای روسیه نیز اهمیت دارد. بنابراین این منطقه، اکنون به عرصه زورآزمایی و نمایش قدرت میان دو طرف تبدیل شده است.

حکیم با بیان اینکه پوتین عنوان کرده که هیچ مشکلی با ارمنستان و با پاشینیان ندارد، درعین حال یادآورشد: چند روز پیش از جنگ19سپتامبر، پوتین در مصاحبه‌ای گفته بود ارمنستان با اعلام پایبندی به بیانیه ۱۹۹۱ «آلما آتا» درعمل حاکمیت آذربایجان به قره‌باغ را به رسمیت شناخته و با این کار روسیه را در موقعیت دشواری قرارداده و علی‌اف هم درگفتگو با روسیه اشاره کرده که ارمنستان به این واقعیت که قره‌باغ بخشی از خاک ماست اذعان‌داشته و وضعیت قره‌باغ دیگر یک مسئله قابل بررسی نیست و حل و فصل شده است. پوتین گفته بود؛ اگر ارمنستان خودش قره‌باغ را به عنوان بخشی از آذربایجان به رسمیت شناخته، ما چه می‌توانیم بگوییم؟ حرفی برای گفتن نمی‌ماند. یک هفته بعد از این اظهارات پوتین، باکو عملیات نظامی‌ در قره‌باغ کوهستانی را آغاز کرد.

وی با بیان اینکه تشدید سوءبرداشت‌ها و تفاسیر اشتباه روسیه و ارمنستان از تحرکات یکدیگر روابط دو کشور را تنش‌آمیز کرده و ظاهرا آن‌ها نمی‌خواهند گامی در جهت حل این سوءتفاهم‌ها و هماهنگی دیدگاه‌ها بردارند، گفت: به نظرمی‌رسد در شرایط کنونی، روسیه با توجه به نبود شرایط  و امکانات کافی برای ایفای نقش در منطقه، ارمنستان را مقصر جلوه می‌دهد؛ ضمن اینکه مسکو بعد از به قدرت رسیدن پاشینیان، با توجه به شعارهای غربگرایانه تر او نسبت به نخست وزیران پیشین، سیاست بی‌توجهی به این کشور را درپیش‌گرفت. حتی این مساله در برخوردهای شخصی میان پوتین و پاشینیان هم دیده شد. درهمین شرایط، مسکو گرایش بیشتری به جمهوری آذربایجان پیدا کرد.

حکیم با تاکید بر اینکه ما اکنون شاهد تغییر شرایط به نفع آذربایجان و علیه ارمنستان هستیم، اضافه کرد: این شرایط، تحت تاثیر جنگ اوکراین، تشدید شد. ضمن اینکه روسیه از نزدیکی به آذربایجان منافع اقتصادی را نیز دنبال می‌کند. بازی آذربایجان، بازی در زمین غرب است و با توجه به تعاملات ویژه باکو با غرب و نمایندگان آن در منطقه، روسیه نگاه ویژه ای به این کشور داشته و در روابط خود با باکو صبورتربوده‌است؛ چراکه آذربایجان در پشتیبانی از گسترش کریدور حمل ونقل بین المللی شمال – جنوب، توسط روسیه جایگاهی کلیدی دارد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه روسیه باید نگاه کلانی به این منطقه داشته باشد تا بتواند توازنی در سطح منطقه قفقاز و آسیای مرکزی ایجادکند، ادامه داد: بعد از جنگ اوکراین در فوریه سال ۲۰۲۲، روابط ایروان و مسکو با تنش همراه شده تا جایی که پاشینیان عنوان کرد دیگر نمی‌تواند به مسکو به عنوان ضامن امنیت خود تکیه کند. ایراوان به کی‌یف کمک‌های بشردوستانه ارسال کرد و اساسنامه رم را در پارلمان خود به تصویب رساند. البته، به جز پاشینیان، تعدادی دیگر از مقامات این کشور، تاکید کرده‌اند که روسیه دیگر متحدی قابل اعتماد نیست.

این تحلیلگر مسائل قفقاز و روسیه، با یادآوری اینکه نفوذ ترکیه با گسترش روابط با گرجستان و آذربایجان تقویت شده و شاهد افزایش سازوکارهای غیرروسی درمنطقه هستیم، خاطرنشان کرد: روسیه می‌خواست در جنگ 2020، مدیریت تنش را برعهده بگیرد و حتی توافقنامه‌ای که با عنوان آتش بس منعقد شد که در آن ماده 9 و ایجاد کریدور ارتباطی را گنجاند، دراین راستا بود، اما موفق نشد. بعد از آن، ما شاهد بازترشدن دست ترکیه درهماهنگی با برخی طرف‌ها و سکوت روسیه، دور شدن ارمنستان از روسیه و گرایش بیشتر این کشور به غرب هستیم.

حکیم درعین حال با بیان اینکه هنوز ریشه‌های تعاملات گسترده روسیه و ارمنستان در ایروان وجود دارد و با توجه به موقعیت روسیه در ارمنستان و قفقاز، مسکو از این منطقه به سادگی نخواهد گذشت، گفت: عوامل ژئوپلیتیکی قفقاز برای آنها عامل ضعف و تنش است، اما برای دولت‌های دیگر جذاب است. این مساله باعث حضور و نفوذ بازیگران خارجی در این منطقه در راستای تامین منافعاشان، شده است. اروپا در هفته‌های گذشته مواضع و تحرکاتی مانند تاکید بر احترام به حق بازگشت ساکنان قره‌باغ کوهستانی، حمایت از چشم‌انداز پیوستن گرجستان به اتحادیه، شرکت در پروژه اجرای کابل برق در امتداد دربای سیاه، امضای قرارداد گازی جدید با باکو و تلاش برای ایفای نقش در میانجی‌گری مذاکرات باکو و ایروان داشته است.

وی با بیان اینکه روسیه می‌توانست حضور فعال‌تر و پررنگتری داشته باشد، اما شاهد کاهش نقش آفرینی‌های آن در منطقه هستیم، حمایت‌های غرب از ارمنستان و حتی گرجستان را محدود و در حد لفاظی دانست و ادامه داد: در این شرایط، اشتباه بزرگ و راهبردی کشورها، این است که با افزایش گرایش به طرفهای غربی، در واقع منافع آنها را پیش می‌برند. همانطور که شاهد هستیم، آمریکا و غرب، درمقابل مسائلی چون حقوق اقلیت ارامنی در قفقاز و تهدیدات ناشی از انسداد گذرگاه لاچین بر زندگی ساکنان آن منطقه، هیچ اقدام عملی صورت ندادند.

0 Comments