جدیدترین مطالب

پیمان نظامی روسیه و کره شمالی؛ معضلی بزرگ برای غرب؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: «ارتقای روابط روسیه و کره شمالی امری نگران کننده است. نه به دلیل وعده مبهم احتمال حمایت مسکو از پیونگ یانگ در جریان درگیری با آمریکا یا کره جنوبی، بلکه به این دلیل که سفر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به پیونگ یانگ از افزایش انتقال مهمات کره شمالی برای کمک به جنگ مسکو علیه اوکراین و احتمالا تمایل روسیه به ارائه کمک فن آوری نظامی پیچیده‌تر به کره شمالی حکایت می‌کند.»

راهبرد جدید انصارالله یمن در مقابله با رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به غزه، مقاومت اسلامی یمن با ترسیم خطوط جدید سیاست خارجی خود، از طریق اقداماتی که علیه منافع و مراکز صهیونیستی انجام می‌دهد، عملاً به یکی از «بازیگران مؤثر» تحولات میدانی مربوط به جنگ غزه تبدیل شده است.

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

Loading

أحدث المقالات

یک توهم بزرگ ضدایرانی

«نخست وزیر صهیونیست ها به تازگی از ضرورت ایجاد یک اتحاد منطقه ای در خاورمیانه علیه ایران سخن گفته است. این در حالی است که نتایج نظرسنجی های مختلف در میان افکار عمومی عربِ منطقه حاکی از این هستند که محبوبیت منطقه ای ایران به شدت افزایش یافته و در جهتی معکوس، صهیونیست ها بیش از هر زمان دیگری به کنشگرانی منفور در منطقه تبدیل شده اند.»

ترامپ: کامالا هریس در سخنرانی نتانیاهو در کنگره شرکت نکرد، زیرا او یهودی‌ها و اسرائیل را دوست ندارد / اگر هریس روی کار بیاید، آن‌ها یک قانون برای سقط جنین خواهند گذاشت تا نوزاد را در رحم در ۸ ماهگی، ۹ ماهگی یا حتی پس از تولد به قتل برسانند

«دونالد ترامپ» با اشاره به عدم حضور «کامالا هریس» در حین سخنرانی نخست‌وزیر اسرائیل در کنگره آمریکا، این نامزد احتمالی حزب دموکرات را به «یهودستیزی» متهم کرد و گفت ایالات متحده «مضحکه عام و خاص» شده است.

مصوبه «کنست» و مسئولیت مقاومت

مصوبه «کنست» و مسئولیت مقاومت

جمیله کدیور در یادداشتی می نویسد: مصوبه کنست نشاندهنده تمایل صهیونیست ها به افزایش تنش و ناامنی و بی ثباتی و توسعه درگیری در منطقه و عدم تمایل آنها به برقراری صلح و آرامش است. رژیم صهیونیستی با علم به اینکه بدون تشکیل کشور مستقل فلسطین، امنیت و صلحی برای اسرائیل و شهروندانش نخواهد بود، تصور می کند با خشونت، تحقیر، اعمال زور، نادیده گرفتن حقوق فلسطینیان و صهیونیزه کردن اراضی فلسطنی می تواند برای خود و شهروندانش امنیت ایجاد کند.
Loading

بحران افغانستان و تشدید شکاف امنیتی دو سوی آتلانتیک

۱۴۰۰/۰۶/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک تحلیلگر مسائل اروپا گفت اکثر اعضای اتحادیه اروپا فروپاشی دولت افغانستان و ناتوانی در محافظت از شهروندان خود را یک تحقیر برای کشورهای اروپایی می‌دانند و بر تشکیل یک نیروی واکنش سریع تأکید دارند.

دکتر عباس سروستانی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به تصمیم اروپا برای تشکیل نیروی واکنش سریع خاطرنشان کرد: پایان مأموریت نظامی تقریباً 20 ساله آمریکا در افغانستان و دستور خروج نیروهای نظامی این کشور و ناتو از افغانستان، اتحادیه اروپا را در یک وضعیت سردرگمی و بلاتکلیفی دفاعی و امنیتی تحقیرآمیز قرار داده است.

وی افزود: رد درخواست کشورهای عضو گروه 7 و ازجمله فرانسه، ‌آلمان و بریتانیا برای تمدید مهلت عملیات خروج بعد از 31 اوت برای خروج نیروها و کارمندان بومی خود از افغانستان بار دیگر بحث قدیمی استقلال دفاعی و امنیتی اتحادیه اروپا را زنده و این پرسش را میان مسئولان آن مطرح کرد که اتحادیه اروپا که نتوانسته پس از خروج آمریکا، سه روز از فرودگاه کابل محافظت کند، چگونه می‌تواند خود را به‌عنوان یک قدرت در عرصه جهانی معرفی کند و وزن اقتصادی خود را با وزن دیپلماتیک و جایگاه بالقوه نظامی‌اش مطابقت دهد.

این تحلیلگر مسائل اروپا گفت: تصمیم‌گیری یک‌جانبه ایالات‌متحده برای خروج نیروهای ناتو از افغانستان بدون مشورت با شرکای اروپایی بیش‌ازپیش موضوع اهمیت استقلال راهبردی اتحادیه اروپا را در اذهان عمومی و همچنین نخبگان اتحادیه اروپا پررنگ کرده است.

سروستانی ادامه داد: در اینکه اکثر اعضای اتحادیه اروپا فروپاشی دولت افغانستان و ناتوانی در محافظت از شهروندان خود را یک تحقیر برای کشورهای اروپایی می‌دانند و بر تشکیل یک نیروی واکنش سریع تأکیددارند، ‌تردیدی نیست؛ اما در مورد اینکه این احساسات همانند تحقیر اروپائیان در ماجرای ناتوانی آن‌ها در حل بحران بالکان مقطعی و گذرا خواهد بود و یا اینکه اراده سیاسی بین کشورهای اروپایی برای مشارکت در این نیروی واکنش سریع وجود دارد، ‌دو دیدگاه عمده وجود دارد.

وی توضیح داد: عده‌ای از تحلیلگران با در نظر داشتن عدم تمایل کشورهای اروپایی به‌خصوص کشورهای کوچک‌تر و یا مخالفت کشورهای شرق اروپا، مشارکت در آن را تضعیف ناتو قلمداد می‌کنند و برخی از منتقدان که اتحادیه اروپا و تعمیق همگرایی آن طی شش دهه را معلول بحران‌های متعدد می‌دانند، نیز ماجرای افغانستان را نقطه عطفی می‌دانند که ممکن است به کاتالیزور و ماشه‌ای برای انسجام و همگرایی دفاعی، امنیتی و استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا تبدیل شود.

این کارشناس تحولات اروپا ضمن تشریح سابقه تاریخی و مکانیسم نیروی واکنش سریع اتحادیه اروپا و همچنین گروه‌های نبرد به‌عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از ظرفیت واکنش سریع اتحادیه اروپا برای پاسخگویی به بحران‌ها و درگیری‌های نوظهور در سراسر جهان و همچنین دلایل اجرایی نشدن این طرح‌ها ادامه داد: اکنون پس از گذشت دو دهه از مطرح شدن تشکیل نیروی واکنش سریع و بیش از یک دهه از تشکیل گروه‌های نبرد اتحادیه اروپا،‌ احساس حقارت و فلج شدن اتحادیه اروپا بار دیگر بحث احیای نیروی واکنش سریع اروپایی را در کانون توجه افکار عمومی، رسانه‌ها و سیاستمداران قرار داده است.

سروستانی گفت: آن‌ها خواهان توافق درباره برنامه‌های قطب نمای استراتژیک و تدوین سندی با هدف هماهنگ‌سازی مدیریت بحران و تعریف جاه‌طلبی‌های دفاعی برای اتحادیه اروپا هستند که قرار است تا پیش از پایان سال 2021 تهیه و در سال 2022 اجرایی شود.

 

چالش‌های نیروی واکنش سریع

وی اولین چالش تشکیل این نیرو را دوقطبی همیشگی میان فرا آتلانتیک گراها و اروپا گراهاست دانست و اضافه کرد:‌ کشورهای اروپایی هم‌مرز با روسیه ازجمله لهستان و کشورهای حوزه بالتیک که به توانمندی دفاعی اتحادیه اروپا مشکوک هستند، اغلب با ایده خودمختاری امنیتی مخالف هستند.

این تحلیلگر مسائل اروپا یادآور شد: آلمان علیرغم حمایت لفظی از ایده استقلال دفاعی و امنیتی اتحادیه اروپا، همچنان حامی قوی استفاده از ناتو برای عملیات امنیتی و نگه‌داشتن چتر دفاعی آمریکا در اروپا است؛ به‌علاوه مکانیسم تصمیم‌گیری جمعی، مسائل مربوط به بودجه و موضوعاتی ازاین‌دست باعث شده تا اتحادیه اروپا باوجود جنگ در سوریه و درگیری بسیار خطرناک در مالی و دیگر نقاط مشکل‌ساز که مستقیماً امنیت اروپا را تحت تأثیر قرار می‌دهد،‌ نتواند از این نیروها استفاده کند.

 

واکنش ایالات‌متحده و ناتو به نیروی واکنش سریع

سروستانی با اشاره به مخالفت ناتو با تشکیل نیروی واکنش سریع اروپایی، گفت: واشنگتن نگران است که نفوذش بر تفکر دفاعی استراتژیک اروپا کاهش یابد. منتقدان ایجاد نیروی واکنش سریع نگران‌اند که ایجاد آن، ناتو را تضعیف و از مشارکت آمریکا در عملیات حفظ صلح اروپا جلوگیری کند و روابط ویژه بریتانیا با واشنگتن را به خطر بیندازد. ایالات‌متحده به‌ویژه نگران اصرار فرانسه بر این است که اتحادیه اروپا باید از یک دستگاه برنامه‌ریزی نظامی مستقل برخوردار باشد درحالی‌که می‌تواند از منابع نظامی موجود در اختیار ناتو استفاده کند.

سروستانی گفت: گرچه اتحادیه اروپا پس از پایان جنگ سرد تلاش‌هایی برای تقویت سیاست دفاعی و امنیتی خود انجام داده اما تا زمان حضور بریتانیا به‌عنوان یکی از قدرت‌های اصلی نظامی اروپا و تردید همیشگی این کشور نسبت به سیاست دفاعی و امنیتی مشترک، ‌این تلاش‌ها ناکام مانده است. اکنون‌که با خروج بریتانیا و شکست غرب در افغانستان بار دیگر ایده تشکیل نیروی واکنش سریع اروپایی مطرح‌شده، امیدها برای موفقیت آن دوچندان شده است.

وی تأکید کرد: اتحادیه اروپا امیدوار است در شرایطی که ایالات‌متحده تمایلی برای ایفای نقش پلیس جهانی ندارد، بتواند در حوزه‌های امنیتی نوظهور ازجمله تهدیدات سایبری، ‌فضایی، ‌دریانوردی و مناطق بحران‌خیزی که مشارکت کشورهای عضو ناتو آن‌ها را پوشش نمی‌دهد، نقش پررنگ‌تری ایفا کند.

این کارشناس مسائل اروپا افزود: اگر بپذیریم که پیشرفت و تعمیق همگرایی اروپایی تاکنون معلول بحران‌های متعدد بوده، رویدادهای افغانستان نیز پتانسیلی را برای تشکیل یک نیروی واکنش سریع اروپایی فراهم کرده است؛ اما باید چالش‌هایی نظیر عدم تمایل و فقدان آینده‌نگری استراتژیک بسیاری از کشورهای اروپایی برای استقلال دفاعی و امنیتی از ناتو و ایالات‌متحده،‌ عدم تمایل و مشارکت بسیاری از کشورها در این نیروی واکنش سریع و همچنین چالش‌های مربوط به بودجه،‌ ترکیب نیروها و ساختار تصمیم‌گیری آن را نیز در نظر گرفت.

به گفته سروستانی؛ این چالش‌ها ممکن است تشکیل یک نیروی دائمی نظامی را منتفی کند و در بهترین حالت شاهد تشکیل نیروهای ائتلافی از کشورهای اروپایی باشیم که برای مقابله با بحران‌های آینده گرد هم می‌آیند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *