جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

شانتاژهای سیاسی ملاک عمل دولت‌های اروپایی در برابر سپاه نیست

شانتاژهای سیاسی ملاک عمل دولت‌های اروپایی در برابر سپاه نیست

عبدالرضا فرجی راد می گوید: باید بپذیریم که پاسخ موشکی و پهپادی ایران، هم در سطح و هم در حجم و وسعت یک حمله بی‌سابقه بود. البته ایران در نهایت هوشمندی و دقت این حمله را طوری طراحی و اجرا کرد که خسارت جانی و مالی یا تخریب گسترده به بار نیاورد و صرفا ملاک و هدف، ایجاد توازن بود که به آن دست پیدا کرد و در ادامه هم با وجود برخی ادعاها، حمله اسرائیل توازنی با حمله ایران نداشت و به‌همین‌دلیل قدرت بازدارندگی تل‌آویو زیر سؤال رفته است. از طرف دیگر چون حمله ایران با این شدت و وسعت است، برای هیچ کشوری پیش‌بینی‌پذیر نبود. خود اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها بارها گفته‌اند که از پاسخ ایران دچار یک شوک شدند؛ بنابراین غرب سعی دارد که با این تحریم‌ها فضا را به نفع خود مدیریت کند.

دانشگاه مک‌گیل هم به جمع اعتراض‌های دانشجویی در حمایت از غزه پیوست + فیلم

تهران- ایرنا- دانشجویان دانشگاه مک‌گیل شهر مونترال در ایالت کبک کانادا هم با الهام از جنبش همبستگی غزه در پردیس‌های دانشگاهی در ایالات متحده، روز شنبه اردوگاهی را در محوطه این دانشگاه برپا کردند.

ببینید | حرکت جنجالی وزیر خارجه آمریکا با رئیس جمهور چین

ویدبویی از لحظه انتظار رئیس جمهور چین، شی جین پینگ، برای استقبال از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا و دست دادن آنها در شبکه‌های اجتماعی در حال دست به دست شدن است. از سوی دیگر، بر اساس آنچه رسانه‌های چینی گزارش دادند، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا حین ورود به چین نه تنها با استقبال سردی روبرو شد، بلکه خداحافظی سردی نیز داشت و تنها سفیر آمریکا در چین او را بدرقه کرد./چندثانیه

هشدار مقام‌های واشنگتن درباره بی‌اعتباری تضمین‌های تل‌آویو در استفاده از سلاح‌های آمریکایی

تهران- ایرنا- خبرگزاری رویترز در گزارشی نوشت که برخی از مقام‌های ارشد آمریکایی به آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور هشدار داده‌اند که تضمین‌های رژیم صهیونیستی در مورد استفاده مطابق با قوانین بشردوستانه بین‌المللی از سلاح‌های ارائه شده از سوی آمریکا را معتبر نمی‌دانند.

Loading

نگرانی اروپا از افول غرب و آینده مبهم اتحادیه

۱۳۹۸/۱۲/۰۴ | خبر تاپ, سیاسی, گفتگو

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک استاد روابط بین‌الملل با تشریح دلایل اختلاف اروپا و آمریکا در خصوص مسئله «افول غرب» گفت: اروپا معتقد است خروج انگلیس از اتحادیه افزون بر اینکه نقش اروپا را تضعیف می‌کند به وزن فرا آتلانتیک اضافه می‌کند. آن‌ها نگران‌اند که آمریکا و انگلیس بیش‌ازپیش اروپا را رها کنند؛ بنابراین اتفاقاتی که اروپایی‌ها با عنوان افول غرب پیش‌بینی می‌کنند چندان بی‌راه و غیرمنطقی هم تلقی نمی‌شود.

دکتر جهانبخش ایزدی در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به اختلاف مواضع میان آمریکا و کشورهای اروپایی در خصوص موضوع «افول غرب» در نشست امنیتی مونیخ، خاطرنشان کرد: واقعیت این است که میان آمریکا و اروپا اختلافاتی وجود دارد، اما سطح و نوع این اختلافات و منشأ آن موضوعاتی هستند که باید جداگانه بررسی شوند.

 

منشأ برخی اختلافات اروپا با آمریکا

وی در توضیح منشأ اختلافات میان آمریکا و اروپا که به درک متفاوت از موضوع افول غرب منجر می‌شود، گفت: منشأ این اختلاف به دو اتفاق برمی‌گردد. یکی حاکمیت جمهوری خواهان بر کاخ سفید و دیگری روی کار آمدن ترامپ به‌عنوان یک شخصیت، از هر دو وجه بروز این اختلافات قابل پیش‌بینی بود.

این استاد دانشگاه افزود: جناح «بازها» در آمریکا چندان اهل تعامل با نهادهای بین‌المللی نیستند، اما حزب مقابل آن‌ها که دموکرات‌ها هستند نام دیگرشان «نهادگراها» است. یعنی دموکرات‌ها بیش از جمهوری‌خواهان با نهادهای بین‌المللی کار می‌کنند و تعامل دارند. می‌توانیم اوباما و کلینتون را به‌عنوان دو مصداق در نظر بگیریم که معمولاً با کمیسیون‌های تخصصی، سازمان ملل و کارگزاری‌های وابسته اهل تعامل بودند، به مقررات آن‌ها احترام می‌گذاشتند و این گستره تعامل را به تعامل با کشورهای اروپایی و هم‌پیمان خود هم گسترش می‌دادند.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه دموکرات‌ها بیشتر با اروپا و سازمان‌های بین‌الدولی‌شان مرتبط بودند، ادامه داد: حتی فراتر از این آقای اوباما به‌عنوان یک نهادگرا، در سفر به عربستان گفت شما صلح سرد را بپذیرید و قانون رقابت را در مورد ایران در منطقه رعایت کنید؛ یعنی نفوذ و حضور ایران در منطقه را محترم بشمارید. تا اینجا این تفکر قابل تسری بود.

وی با تأکید بر اینکه جمهوری خواهان این مقدار تعامل را نه برمی‌تابند و نه اعمال می‌کنند، اظهار کرد: بخشی از اقداماتی که شخص ترامپ دنبال می‌کند به نمایندگی از تفکر حزبی‌اش است اما بخش دیگر آن‌که به نحوه گفتمان و رفتار ترامپ برمی‌گردد، مسئله‌ای شخصی است؛ مثلاً اگر پیش‌ازاین جمهوری خواهان به‌ظاهر، ناتو را تضعیف نمی‌کردند یا به آن فشار نمی‌آوردند ترامپ این مسئله را آشکارا بیان می‌کند و مثلاً می‌گوید بودجه‌تان را افزایش دهید تا ما در کنارتان باشیم و یا رفتارتان را متناسب خواست ما اصلاح کنید تا ما را در کنار خود داشته باشید! صراحت بیان این شخصیت، نوع بیانش و رفتارهای دون ‌شان و قاعده حاکم بر کاخ سفید مسئله‌ای مربوط به ترامپ است.

 

عامل نگاه متفاوت به «افول غرب»

این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه عنوان Westlessness که بر نشست امنیتی مونیخ نام‌گذاری شده بود، به معنای نوعی بی‌اهمیت شدن نظم مستقر غربی، هم ازنظر نظری و هم به لحاظ ساختاری است، به اظهارات وزیر خارجه آمریکا اشاره کرد که گفته بود غرب تضعیف نشده و با همان سرعت به سمت پیروزی حرکت می‌کند و افزود: بخشی از اختلافات میان دو طرف مربوط به «رویکردها» و بخشی مربوط به «منابع تأمین» است.

ایزدی توضیح داد: مثلاً موضوعات «بودجه» و «سوءاستفاده» ازجمله اختلافات میان دو طرف هستند. حتی در زمان اوباما هم شاهد بودیم که او می‌گفت پاره‌ای از متحدان عرب ما و پاره‌ای از متحدان اروپایی ما به دنبال سوءاستفاده از قدرت آمریکا هستند؛ یعنی حتی این گفتمان هم جدید نیست.

 

نگاه متفاوت آمریکا و اروپا به چین و روسیه

این استاد روابط بین‌الملل میزان حساسیت موضوع روسیه را میان اروپا و آمریکا متفاوت دانست و گفت: به میزانی که اروپایی‌ها بر روسیه حساس هستند آمریکایی‌ها حساسیت ندارند، به این دلیل که روسیه هم به اروپا نزدیک‌تر است و هم با آن‌ها تجارت گسترده‌تری دارد. آمریکایی‌ها هیچ‌کدام از این دو ملاحظه را ندارند. پس طبیعی است که اولویت‌ها متفاوت باشد؛ اما باور آمریکایی‌ها این است که چینی‌ها دارند بازارهای جهانی را به نیابت از آمریکا تسخیر می‌کنند، موضوعی که باعث نگرانی اروپایی‌ها نیست و آن‌ها این حساسیت را ندارند که بخواهند نگران چین باشند. البته این‌ها نمادهای این اختلافات هستند.

وی موضوع برجام را از دیگر نمادهای اختلافات میان اروپا و آمریکا برشمرد و اضافه کرد: اروپایی‌ها معتقدند برجام برای اروپا امنیت می‌آورد؛ اما آمریکایی‌ها مسئله برجام را حیثیتی و حاکمیتی می‌دیدند؛ بنابراین نگاهشان نسبت به این مسئله متفاوت است. اگر اروپایی‌ها نگران یک جنگ در منطقه خاورمیانه هستند به دلیل حجم مهاجران و به خطر افتادن امنیت اروپا و اینکه انتقال انرژی به اروپا مشکل پیدا می‌کند، است. آمریکایی‌ها هیچ‌کدام از این ملاحظات را ندارند؛ بنابراین نوع اختلافات کاملاً مشهود است و قابل‌انکار نیست.

ایزدی با بیان اینکه خواستگاه نظم بین‌المللی موجود غربی است، گفت: نهادهایی که تأسیس شده‌اند، امنیتی که تعریف می‌شود، چه امنیت نرم و چه امنیت سخت، غربی است. در واقع غرب سازمان مللی ساخته و ارزش‌های لیبرالی یا دموکراتیکی به جهان عرضه کرده و حالا احساس می‌کند رقبایی دارد که ممکن است این‌ها را از غرب بگیرد. این مسائل تنها در حوزه امنیت هم نیست در حوزه اقتصاد، فرهنگ و تکثر منابع هم وجود دارد.

 

آمریکا اروپا را سوءاستفاده گر می‌داند

وی با بیان اینکه موضوع Westlessness پیش‌ازاین توسط مکرون با عنوان مرگ مغزی ناتو مطرح شده بود، گفت: آمریکایی‌ها به این دلیل نسبت به طرح این موضوعات واکنش منفی نشان می‌دهند که از دیدگاهشان اروپایی‌ها می‌خواهند بگویند که روی کار آمدن ترامپ این وضعیت را ایجاد کرده است و جریان حاکم بر کاخ سفید هم نمی‌خواهد این اتهام را بپذیرد. آن‌ها می‌خواهند به اروپایی‌ها بگویند اتفاقاً ما چون متوجه شده‌ایم شما سوءاستفاده گر هستید می‌خواهیم قاعده‌ها را سر جای خود بیاوریم و با این تصمیم ما به‌اصطلاح فولکلور شما دردتان آمده است! بنابراین غرب تضعیف نشده و ما همان قدرتی هستیم که قبلاً بودیم، اما شما باید منابع بیشتری صرف کنید و پاره‌ای از ملاحظاتتان را با آمریکا هماهنگ کنید!

ایزدی گفت:‌ اما در اینکه چرا آمریکایی‌ها خواهان این هماهنگی‌ها هستند باید این موضوع را هم در نظر داشت که تضعیف ارزش‌های غربی تضعیف آمریکا هم هست. می‌خواهند بگویند ما بر پایه منافعمان تصمیم‌گیری می‌کنیم و شما باید به این احترام بگذارید. ضمن اینکه آمریکایی‌ها معتقدند اروپایی‌ها مقداری بزرگنمایی می‌کنند.

 

اروپا نگران کاهش وزن اتحادیه

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه برگزیت از وزن اتحادیه اروپا کم می‌کند، ادامه داد: به‌هرحال معروف بود اگر فرانسه رکن سیاسی و آلمان رکن اقتصادی اتحادیه اروپا است انگلیس رکن امنیتی آن است. آن‌ها معتقدند خروج انگلیس از اتحادیه افزون بر اینکه نقش اروپا را تضعیف می‌کند به وزن فرا آتلانتیک اضافه می‌کند؛ یعنی از این به بعد انگلیسی‌ها آن تقید سابق را به معیارهای اروپا ندارند و بلکه بیشتر با آمریکا جمع می‌شوند. اروپایی‌ها نگران‌اند که این دو کشور بیش‌ازپیش اروپا را رها کنند؛ بنابراین اتفاقاتی که اروپایی‌ها پیش‌بینی می‌کنند چندان بی‌راه و غیرمنطقی هم تلقی نمی‌شود.

وی همچنین در خصوص اظهارات رئیس‌جمهور فرانسه مبنی بر شکست سیاست دفاعی اروپا نسبت به روسیه و تمایل برای نزدیکی به این کشور، گفت: علی‌رغم این اظهارات، نزدیک شدن اروپا به روسیه و چین اصلاً به‌سادگی نیست. میان اروپا و روسیه و چین تفاوت‌های جدی زیادی وجود دارد، ازجمله تفاوت در جغرافیا، تاریخ، ایدئولوژی و رویکرد.

ایزدی با بیان اینکه قابل‌انکار نیست که روسیه و چین قدرت‌های نوظهوری هستند اما در اینکه بتوانند به‌آسانی نقشی را که آمریکا در جهان بازی می‌کند را ایفا کنند فعلاً ابهامات زیادی وجود دارد، افزود: اتحادیه اروپا نسبت به روس‌ها، همیشه تحفظ داشته است. علاوه بر آن اروپایی‌ها از یک‌سو نگران تک‌تازی آمریکایی‌ها هستند و از سوی دیگر نگران ظهور دو قدرتی هستند که بتوانند آمریکا را تضعیف کنند و اروپا در خلأ این قدرت قرار بگیرد؛ بنابراین از هر دو ناحیه در فشار است.

این استاد دانشگاه با تأکید بر اینکه اتحادیه اروپا با اتحادیه بودنش قدرت است و نه بدون آن، یادآور شد: صرف کشور فرانسه و آلمان بودن ولو اینکه سلاح هسته‌ای دارند و عضو دائم شورای امنیت و با GDP بالا هستند آن وزن و یا قطب لازم را برای نقش‌آفرینی در نظام بین‌الملل فراهم نمی‌کند؛ بنابراین به باور آن‌ها این نظم سنتی که در قالب وضع موجود قابل‌تداوم است مستظهر به پشتیبانی‌های آمریکا، می‌تواند در مقابل روسیه و چین نقش‌آفرین باشد و اگر این قطب تضعیف شود به قدرت گرفتن آن‌ها و نقش‌آفرینی‌شان بیشتر کمک می‌کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *