جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

ابعاد و پیامدهای استمرار تنش‌های سیاسی در عراق

۱۴۰۱/۰۵/۲۵ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین - یادداشت: عراق روزهای سخت و دشواری را سپری می‌کند. درحالی‌که حدود 10 ماه از انتخابات پارلمانی عراق می‌گذرد، نه‌تنها دولت جدید تشکیل نشده است، بلکه بر اثر کشمکش‌ها و منازعات داخلی، نمی‌توان چشم‌انداز مشخصی از زمان تشکیل دولت بعدی در عراق ترسیم نمود. حمید خوش‌آیند - کارشناس مسائل منطقه

پیش از تحلیل موضوع، ذکر این نکته ضروری است که آمریکا «بازنده اصلی» انتخابات پارلمانی 2021 عراق بود. از ماه‌ها قبل از برگزاری انتخابات نیز، کاخ سفید با استفاده از ابزارهای گوناگون سیاسی، امنیتی و رسانه‌ای به دنبال «تعلیق» یا «تحریم» و در غیر این‌صورت، «اثرگذاری در نتیجه انتخابات» بود. اما با تلاش و مقاومت عراقی‌ها و گروه‌های مختلف سیاسی، انتخابات برگزار شد و فهرست مورد حمایت آمریکا تنها 9 کرسی پارلمان را به‌دست آورد! چنانکه بسیاری از چهره‌های شاخص که ارتباطات آن‌ها با آمریکا مشهود است، از کسب کرسی پارلمان بازماندند.

در نقطه مقابل، نمایندگان احزاب شیعه طرفدار گفتمان اسلامی و جبهه مقاومت از جمله صدری‌ها «برنده بزرگ» انتخابات بودند. جریان‌های شیعی در مجموع توانستند 179 کرسی پارلمان ( معادل 52 درصد) را به خود اختصاص دهند؛ نتیجه‌ای که برای آمریکا پیام خوبی نداشت! آمریکا «زخم‌خورده» انتخابات پارلمانی 2021 عراق است و از همان زمان، از هر فرصتی برای «انتقام» از جریان‌های شیعی حتی خود مقتدی صدر استفاده می‌کند.

در اینکه مقتدی صدر متعلق به خاندان اصیل، ریشه‌دار، مجاهد و ضداستکباری صدر است، شکی نیست. خاندان صدر و از جمله شخص مقتدی از «کنشگران منحصربه‌فرد» تحولات داخلی عراق محسوب می‌شوند که در مقاطع مختلف برای «منافع ملی» عراق تلاش نموده و در این راه شهدای بزرگی را نیز تقدیم کرده‌اند.

امروز عراق در شرایطی «بسیار حساس» قرار دارد و «هوشیاری» لازمه عبور از این مرحله خطیر است. انتظار می‌رود مقتدی صدر دقت نظر کافی داشته باشد که مورد «سوءاستفاده» دشمنان داخلی و خارجی ملت عراق قرار نگیرد. برخی کنشگران منطقه‌ای و بین‌المللی و عناصر داخلی مخالف وحدت، ثبات و رفاه ملت عراق درحال برنامه‌ریزی هستند تا از نام مقتدی صدر و تحت پوشش اقدامات طرفداران وی، این کشور را در باتلاقی از «بحران‌های پیچیده و طولانی‌مدت» فرو ببرند.

وقایع هفته‌های اخیر نشان داد، صدر جریانی را رهبری می‌کند که «نظارت» کافی بر آن نداشته و به‌رغم داشتن جمعیت هوادار قابل‌توجه، رویکرد واقع بینانه و منطبق بر منافع ملی عراق ندارد. از همین‌رو، افراد مختلف از عناصر بعثی گرفته تا چپ‌ها، ملی‌گرایان و حتی تکفیری‌ها به‌آسانی می‌توانند در صفوف این جریان «رخنه» کرده و به نام صدر، مطالبات خود را فریاد زده و بر تشنج اوضاع در عراق بیفزایند.

وزن‌کشی خیابانی نه‌تنها راه‌حل خروج عراق از بن‌بست سیاسی نیست، بلکه بر نقش و نفوذ سیاسی صدر در آینده سیاسی عراق نیز اثر نامطلوبی خواهد گذاشت. این مسئله باعث افزایش بدبینی مردم به این روحانی شیعه عراقی گردیده و در نتیجه موجب افول جایگاه سیاسی وی می‌شود.

اولویت‌بخشی به «منافع ملی» عراق و عمل بر مبنای آن در حوزه تصمیم‌گیری و نیز در نطق و خطابه و سخنرانی و بیانیه‌ها، موضوع مهمی است که می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات کنونی را حل‌و‌فصل کرده و فرصت هرگونه ماجراجویی و تحریک و تشدید شکاف‌های سیاسی، جناحی و… را از دشمن سلب نماید.

فضای نامساعد سیاسی و میدانی که در هفته‌های اخیر در عراق به‌وجود آمده است، اگر در نقطه‌ای متوقف و یا کنترل نشود، روند پیشبرد «طرح‌ها و برنامه‌های آمریکا» در عراق را تسهیل و تسریع خواهد نمود. اگر تا چند سال پیش، آمریکایی‌ها به دنبال شکل دادن به منازعات شیعی – سنی در عراق بودند، امروز دامن‌زدن به «منازعات شیعی – شیعی» در رأس برنامه‎های آمریکا و متحدینش قرار دارد.

قطبی شدن جامعه عراق، تهدیدهای ناشی از فعال شدن هسته‌های خاموش داعش، گسترش میدان بازی آمریکا و سایر بازیگران مخرب منطقه‌ای و همچنین گروه‌های تروریستی در عراق، گسترش اختلافات درون‌شیعی، افزایش خطر درگیری نظامی میان نیروهای مسلح وابسته به دو جناح شیعی صدر و چهارچوب هماهنگی و در نتیجه تشدید بن‌بست سیاسی فعلی، مهم‌ترین پیامدهای منفی ادامه اوضاع کنونی در عراق است که اگر مدیریت و یا کنترل نشود ممکن است این کشور را با دور جدیدی از بحران‌های امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و… مواجه کند.

برآیند تحولات اخیر جامعه عراق نشان می‌دهد به‌استثنای جریان صدر، سایر جریان‌های شیعی و حتی غیرشیعی با برخورداری از عقلانیت سیاسی و ثبات رأی و همچنین با تمسک به راه‌حل‌های قانونی و غیرنظامی از جمله گفتگو، آمادگی دارند تا بدون تنش‌زایی و چالش‌افزایی برای دفاع از ساختار سیاسی عراق نقش آفرینی کنند.

جریان‌های مذکور از جمله چهارچوب هماهنگی که بخش مهم و اثرگذاری از جامعه عراق را در بر می‌گیرند و در انتخابات اخیر پارلمانی نیز کرسی‌های قابل‌توجهی را به‌دست آوردند، امروز نیز همچون زمان بحران داعش، نگاه‌شان به مرجعیت شیعی در نجف بوده و از هرگونه اردوکشی خیابانی بیزارند.

فضای سیاسی عراق به‌گونه‌ای است که پیشبرد مطلوب امور و تشکیل دولت کارآ مستلزم تعامل، مشارکت و همکاری همه جریان‌های سیاسی موثر و دلسوز در عراق است. در پیش گرفتن رادیکالیسم سیاسی، تمامیت‌خواهی، یکجانبه‌گرایی و بی‌توجهی به مطالبات احزاب و جریان‌های دیگر سیاسی در عراق، همیشه نتیجه معکوس داشته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *