جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

لاینحل بودن تنش‌های مرزی پاکستان و افغانستان و پیامدهای آن

۱۴۰۱/۰۳/۰۳ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بین پاکستان و افغانستان مسائل و موضوعات زیادی وجود دارد که می‌تواند اختلاف‌برانگیز باشد، اما یکی از مهم‌ترین این مسائل که لاینحل باقی‌مانده و حل شدن آن نیز بسیار دشوار است، مسئله خط دیورند است. نوذر شفیعی-کارشناس مسائل شبه‌قاره

این خط از سال ۱۹۴۷ مرز افغانستان و پاکستان را از هم جدا کرده است. البته پیش‌تر به‌عنوان مرز افغانستان و هندوستان را از هم جدا می‌کرد. بعد از وضع این خط، هیچ‌وقت افغان‌ها خط دیورند را به رسمیت نشناختند چراکه از دید آن‌ها سه منطقه یعنی منطقه قبالی، ایالت سرحد و ایالت بلوچستان باید بخشی از افغانستان باشند. اگر این اتفاق بیفتد افغانستان هم پهناورتر خواهد شد و هم به دریا راه پیدا خواهد کرد؛ اما این موضوع از طرف پاکستانی‌ها قابل‌قبول نیست، بنابراین از قدیم‌الایام بر سر این مرز تنش‌هایی بین دو کشور وجود داشته است. درعین‌حال پاکستان دو سیاست را برای حل این موضوع در پیش‌گرفته است: نخست اینکه به قول ژنرال ضیاءالحق، رئیس‌جمهور وقت پاکستان در دهه ۱۹۸۰ افغانستان باید همیشه مثل دیگ جوشان بجوشد؛ یعنی دائم در این کشور بی‌ثباتی وجود داشته باشد تا این بی‌ثباتی‌ها مانع از توجه افغان‌ها به خط دیورند شود. سیاست دوم پاکستان این است که در افغانستان یک حکومت مذهبی یکپارچه سر کار بیاید تا این حکومت مذهبی نسبت به سرزمین حساسیتی نداشته باشد و تفکر امت‌گونه داشته باشد. لذا به همین دلایل است که پاکستان همواره در تلاش است تا افغانستان ناامن باشد یا نیروی رادیکالی چون طالبان قدرت را در دست بگیرد؛ اما هیچ‌کدام از این دو سیاست اسلام‌آباد مانع از آن نشده که هیچ سیاستمداری چه مذهبی و چه سکولار در افغانستان نسبت به خط دیورند بی‌تفاوت باشد. اتفاقاً هر سیاستمداری که در افغانستان سعی کرد تا این بحث ناسیونالیستی را نادیده بگیرد سقوط کرده است. درنتیجه بر اساس این چشم‌انداز می‌توان انتظار داشت که این استخوان‌لای‌زخم کماکان در روابط پاکستان و افغانستان باقی بماند و در مقاطع متفاوت و به بهانه‌های مختلف سر باز کند.

البته مسائل دیگری هم وجود دارد که به این موضوع اضافه شده است؛ بخشی از این مسائل جنبه مذهبی و بخش دیگری از آن جنبه ناسیونالیستی دارد. آن قسمت از بحث که جنبه مذهبی دارد شکل‌گیری گروه‌های رادیکال در پاکستان است که این گروه‌های رادیکال عمدتاً به دلیل بحث کشمیر و همکاری با مجاهدین افغان در دوره تهاجم شوروی به افغانستان شکل گرفته است. این گروه‌های رادیکال باوجودی که قلمرو فعالیتشان در پاکستان است ولی هم به لحاظ قومی و هم به لحاظ ایدئولوژیک به خاک افغانستان نیز ارتباط پیدا می‌کنند. به‌خصوص پشتون‌هایی که در پاکستان هستند. نباید ازنظر دور داشت که چیزی حدود ۵۰ میلیون پشتون در پاکستان زندگی می‌کند که بزرگ‌ترین اقلیت قومی در جهان است؛ بنابراین این عده با پشتون‌های داخل افغانستان ارتباط دارند و اتفاقاً از پشتو‌ن‌های داخل افغانستان تأثیر می‌پذیرند؛ یعنی پشتون‌های پاکستان نیز به جدایی ایالت سرحد، منطقه قبایلی و منطقه بلوچستان پاکستان و الحاق آن به افغانستان اعتقاد دارند.

موضوع دیگری که جنبه ناسیونالیستی دارد به عنصر قومیت مربوط می‌شود؛ یعنی بلوچ‌های پاکستان که با بلوچ‌های افغانستان ارتباط دارند و همین‌طور پشتون‌های پاکستان که با پشتون‌های افغانستان به لحاظ قومی ارتباط پیدا می‌کنند. لذا برخی از ارتباطات بین جریان‌های رادیکال در افغانستان و پاکستان، جنبه مذهبی و برخی نیز جنبه ناسیونالیستی دارد.

درعین‌حال باید توجه داشت که مهم‌ترین مظهر رادیکالیسم مذهبی در پاکستان که ارتباطات تنگاتنگی با پشتون‌های افغانستان و به‌خصوص مذهبی‌های این کشور دارند، تحریک طالبان پاکستان یا همان (TTP) است. این گروه رادیکال با دولت پاکستان مشکل دارند. قبلاً نیز ژنرال پرویز مشرف را ترور ناموفق و بی‌نظیر بوتو را ترور کردند. درنتیجه بخشی از مبارزه ارتش پاکستان با این گروه قومی است که الان با طالبان و حتی داعش در افغانستان ارتباطات جدی و سازمانی دارند. در بحث قوم نیز گروه حزب پختونخوا یا پشتونخوا هستند که دولت پاکستان سعی کرده آن‌ها را جذب کند ولی نتوانسته بر گرایش‌های ناسیونالیستی‌شان غلبه پیدا کند. درنتیجه در کنار اختلاف بنیادین و ساختاری که بحث ارضی و مرزی خط دیورند است اتفاقات این‌چنینی نیز مزید بر علت شده است. در کنار این مسائل باید تأثیرپذیری این تحولات از منطقه و سیستم بین‌الملل را نیز لحاظ کرد. به نظر می‌آید که در داخل پاکستان نوع حکومت‌ها می‌تواند در کاهش این تنش‌ها تأثیرگذار باشد؛ کما اینکه عمران خان توانسته بود تا حدودی این تنش‌ها را کاهش دهد ولی بعید است شهباز شریف بتواند در این زمینه توفیقی داشته باشد و اتفاقات را حل‌وفصل کند. اختلافات ارضی و مرزی که خمیرمایه تنش‌های پاکستان و افغانستان است از بدترین نوع اختلافات به شمار می‌رود که حل آن بسیار دشوار است؛ بنابراین باید این فرضیه را مدنظر داشت که این مسائل تا آینده قابل پیش‌بینی در روابط پاکستان و افغانستان حکم‌فرما باشد که پیامدهای خاص خود را برای هر دو کشور و منطقه خواهد داشت.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *