جدیدترین مطالب
نظامیسازی فضا و تسلیحات هستهای
شورای راهبردی آنلاین-رصد: آمریکا در فوریه 2024 در بحبوحه تنشها و خطرات مناقشه هستهای، روسیه را به توسعه یک سلاح ضد ماهواره (ASAT) با خرج هستهای برای مدار پایین زمین متهم کرد. این گزارش به بررسی اتهامات، قوانین بینالمللی علیه تسلیحات کشتار جمعی مستقر در فضا و تلاشهای تاریخی برای جلوگیری از رقابت تسلیحاتی در فضا میپردازد.
آیا نشست بینالافغانی استانبول، اتاق فکر نشست دوحه است؟
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در اخبار آمده است که پنجشنبه و جمعه، ۱۰ و ۱۱ آبانماه، حدود ۵۰ تن از فعالان سیاسی و مقامات حکومت پیشین افغانستان در نشستی دو روزه در استانبول ترکیه، پشت درهای بسته، گردهم آمدهاند تا درباره «امکان ازسرگیری مذاکرات بینالافغانی» بحث و گفتوگو کنند. این نشست که با حمایت دولت ترکیه و به ابتکار «مجمع گفتمان ملی» برگزار شده، توسط حکمت کرزی، مصطفی مستور، ذبیحالله زیارمل، نبیلا مصلح، ادریس زمان، ایوب عرفانی و فریما نوابی از مقامات پیشین حکومت افغانستان، در سال ۲۰۲۲ تأسیس شده است.
تحلیلی بر سفر اخیر نماینده ویژه دولت آمریکا به لبنان
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در خصوص سفر اخیر «عاموس هوکشتاین» نماینده ویژه رئیس جمهور آمریکا به لبنان، اهداف و دلایل مهمی مطرح است. براساس آنچه که از جزئیات گفتگوهای هوکشتاین با مقامات لبنانی به بیرون درز کرده است و همچنین برداشتی که از ماهیت سیاستهای اخیر آمریکا در لبنان وجود دارد، پیداست که یافتن «سازوکارهای جدید» برای اجرای قطعنامه 1701 با رویکرد جدید، «هدف اصلی» سفر نماینده ویژه جو بایدن به بیروت بوده است.
دکتر خرازی در مصاحبه با المیادین:
احتمال افزایش برد موشکی ایران وجود دارد
شورای راهبردی آنلاین: رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفت: در مورد مسئله برد موشک ها تا به حال حساسیت غربی ها، به خصوص اروپاییها را لحاظ میکردیم، ولی وقتی آنها حساسیت های ما را به خصوص در موضوع تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ایران لحاظ نمیکنند، دلیلی ندارد که ما هم حساسیت های آنان را در نظر بگیریم. لذا احتمال اینکه برد موشک های ایران افزایش یابد، وجود دارد.
نقش بریکس در تحقق نظم نوین جهانی
شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: بریکس در چهارچوب سیاستهای «ایجابی» و نه «سلبی»، بدون اینکه از اصول و مؤلفههای نظمساز مبتنی بر منشور ملل متحد تخطی کند یا با آن مخالفت نماید، به دنبال ترتیبات جدیدی است که حاکمیت پارادایمهای سیاسی، اقتصادی، امنیتی و … آمریکا و نظام لیبرال را در دنیای کنونی به چالش میکشد.
الزامات اتحادیه اروپا در قبال رژیم صهیونیستی بر اساس نظر دیوان بینالملل دادگستری
شورای راهبردی آنلاین-رصد: «در ماه ژوئیه، دیوان بینالمللی دادگستری یک نظر مشورتی مبتکرانه درباره پیامدهای حقوقی سیاستها و اقدامات اسرائیل در سرزمینهای اشغالی فلسطین صادر کرد، اسرائیل را مسئول تبعیض نژادی و آپارتاید علیه فلسطینیها دانست و فهرست بلندبالایی از سوء استفاده و نقض قوانین بینالمللی توسط مقامات اسرائیلی ارائه کرد. دیوان اعلام کرد که اشغالگری توسط اسرائیل غیرقانونی است و الزاماتی واضح را برای اسرائیل جهت پرداخت غرامت به فلسطینیها تعیین کرد.»
أحدث المقالات
تداوم تنش مرزی طالبان با پاکستان
محسن روحی صفت در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی، با اشاره به اقدامات تروریستی اخیر در امتداد خط دیوراند و تقویت تحرکات نظامی ارتش پاکستان، تصریح کرد: تنشها پیرامون دیوراند، در واقع اختلافات مرزی و ژئوپلیتیک میان افغانستان و پاکستان است و چندان ارتباطی به دولتهایی که در این کشورها روی کار هستند، ندارد. این اختلافات بسیار قدیمی بوده که نسل به نسل به دولتهای مختلف به ارث رسیده است.
علل تاریخی تنشها در دیوراند
وی با بیان اینکه این اختلافات به زمانی که انگلستان حاکم بر هند بود و پاکستان نیز بخشی از سرزمین آن محسوب میشد، برمیگردد و آن زمان نیز هند با دولت افغانستان اختلافاتی داشت، به درگیریهای حاکمان افغانستان با ارتش انگلیس اشاره و اضافه کرد: درنهایت انگلستان تلاش کرد با نفوذ در حکومت کابل، مرزی میان افغانستان و هند بریتانیا تعیین کند که به خط «دیوراند» معروف است. البته این طرح توسط پارلمان افغانستان رد شد. در این خط پشتونها زندگی میکنند که تقسیم سرزمین را برنمیتافتند و این خطکشی در عمل هیچ گونه جدایی ایجاد نکرد و روی کاغد ماند.
این تحلیلگر مسائل بینالملل افزود: این منطقه از دوره بریتانیای هند به عنوان «سرزمین آزاد» شناخته میشده و همواره مردم آن با حکومت مرکزی میجنگیدند. با تشکیل دولت پاکستان، مردم این منطقه همچنان زیر بار تبعیت از حکومت مرکزی نمیرفتند و پس از مدتها درگیری و مذاکره پذیرفتند که در این منطقه قوانین پاکستان اجرا نشود، پرچم آن هم برافراشته نشود، اما حکومت پاکستان بر جاده آسفالت شده آنجا حاکمیت داشته باشد.
روحی صفت یادآورشد: حکومت کابل همواره ادعا میکرده که مردم پشتون دو سوی دیوراند بخشی از افغانستان هستند و در گذشته پایتخت زمستانی کابل، در پیشاور بوده که ادعای درستی نیز هست.
این کارشناس مسائل بینالملل با اشاره به تداوم تنشها بر سر دیوراند در دورههای مختلف تاریخی، توضیح داد: وقتی مجاهدین در افغانستان به قدرت رسیدند، دولت پاکستان انتظار داشت درقبال کمکهای 10 سالهای که دربرابر اشغال ارتش سرخ به آنها کرده بود، دولت مجاهدین این خط را به رسمیت بشناسد و این منازعه مرزی پایان یابد، اما این مسئلهای حیثیتی برای مردم افغانستان بود و حتی حکومتهایی که ارتباطات نزدیکی با پاکستان داشتند هم زیر بار آن نرفتند.
موضع طالبان در قبال منطقه دیوراند
وی گفت: پاکستان از این مسئله بسیار متاسف بود و تلاش کرد طالبان را به عنوان دولتی در افغانستان روی کار بیاورد که این خط مرزی را بپذیرد؛ اما ملاعمر هم زیر بار آن نرفت، چرا که میدانست از سوی مردم حمایت نمیشود. این زخم در روابط دو کشور تاکنون ادامه داشته و یکی از علل ناکامی آمریکا در افغانستان، همین زخم کهنه با پاکستان و بیاعتمادی دولت کابل به اسلام آباد بود.
روحی صفت به تمایل پاکستان برای کنترل تردد اعضای نهضت طالبان پاکستان به افغانستان اشاره کرد و ادامه داد: پاکستان از حدود سه سال پیش در نقاطی که به عنوان خط دیوراند معروف است، بدون حضور طرف افغانستانی، اقدام به حصارکشی کرد. این مسئله مورد اعتراض افغانستان بوده و اکنون نیز شاهد چنین اعتراضی از سوی سربازان طالبان هستیم. درگیریهایی در برخی مناطق رخ داده و بخشهایی از حصارهای مرزی پاکستان در مرز دیوراند توسط طالبان تخریب شدهاند.
وی رقابت بر سر منابع آبی این منطقه را از دیگر موضوعاتی برشمرد که بر تنشها افزوده و خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته هیچ سدی بر رودخانههایی که به سمت پاکستان میرود احداث نشده و اگر افغانستان درگیر جنگ و بیثباتی باشد، فرصتی برای چنین اقدامات توسعهای نخواهد داشت.
این دیپلمات پیشین کشورمان به اعتراضات کوچنشینهای افغانستان و پاکستان نسبت به حصارکشیها اشاره کرد و گفت: در مناطق آزاد، گروههای افراطی از زمان جنگ افغانستان در چهل سال گذشته حضور دارند و از سوی دولتهای مرکزی هیچ نظارتی بر آنها وجود ندارد. در واقع این گروهها در این مناطق محل امن و دور از دسترسی در اختیار دارند که بتوانند فعالیتهای خود را انجام دهند.
روحی صفت با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی مدیریت تنشها در این منطقه ابعاد بینالمللی، منطقهای و داخلی دارد، تصریح کرد: پاکستان از یک سو با هند تنشهای مرزی دارد و تلاش میکند افغانستان را به عنوان عقبه استراتژیک خود در برابر هند حفظ کند. بنابراین علاقهمند است نفوذ بالایی در حکومت کابل داشته باشد تا آنها با دهلی نو علیه اسلام آباد هم دست نشوند.
این کارشناس مسائل بینالملل، برقراری صلح میان هند و پاکستان را در روابط میان پاکستان و افغانستان مهم دانست و ادامه داد: به نظر میرسد در شرایط فعلی شاهد تداوم رقابتهای منطقهای و اختلافات میان این سه کشور خواهیم بود. با اینکه حضور طالبان، سطح تنشها و بیاعتمادیها میان افغانستان و پاکستان را کاهش داده است، اما نمیتوان انتظار داشت این موضوع اختلافات را به کلی رفع کند؛ چرا که احساسات ناسیونالیستی میان پشتونها مانع از این میشود که حتی طالبان با آسودگی خاطر و گشادهدستی با پاکستان تعامل کنند.
وی تاکید کرد: طالبان نمیتوانند بر خلاف احساسات قومیت خود با پاکستان رفتار کنند. افزایش تحرکات ارتش پاکستان در این منطقه و نارضایتی طالبان، مسئلهای است که دو طرف آنها را مدیریت خواهند کرد و تلاش میکنند تنشها شعله ور نشود.
0 Comments