جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

Loading

نیاز روسیه به ائتلاف‌های جدید

۱۳۹۹/۱۲/۲۶ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: هم‌زمانی بازگشت ناوالنی به روسیه با روی کار آمدن بایدن نشان می‌دهد که دموکرات‌ها همچنان تلاش دارند تا با وام گرفتن از مفاهیم انتزاعی چون دموکراسی و حقوق شهروندی، منافع خود را در راستای فشار حداکثری به دولت فعلی روسیه وارد کنند. موضوعی که می‌تواند در تکمیل فشارهای اقتصادی قرار بگیرد و به جرقه‌ای برای اعتراضات تبدیل شود. دکتر احمد وخشیته - استاد دانشگاه ملی اوراسیا

این روزها و به دنبال اعمال تحریم‌های گوناگون اتحادیه اروپا و ایالات‌متحده علیه روسیه به بهانه‌های مختلف، نگرانی‌ها بیش از هر زمان دیگری بر روابط مسکو و یوروآتلانتیک سایه افکنده است. حال این پرسش وجود دارد که تشدید تنش‌ها،‌ چه تأثیری بر همکاری‌های گذشته میان کرملین و غرب دارد و مهم‌تر ازآن چه چالش‌هایی را پیش روی روسیه از یک‌سو و ائتلاف غرب از سوی دیگر قرار خواهد داد؟

 

نظم جدید یوروآتلانتیک علیه روسیه

گزاف نیست اگر بگوییم آمدن جو بایدن آرایش و نظم جدیدی را در یوروآتلانتیک ایجاد کرده است؛ درواقع اتحادیه اروپا بازیگر مهمی در موازنه قدرت میان مسکو و واشنگتن است و رویکرد آن در همگرایی و واگرایی از هرکدام از این قدرت‌ها، اساس نظم منطقه یوروآتلانتیک را تشکیل می‌دهد. به‌عنوان‌مثال در دوران ترامپ، به دنبال اختلافات میان بروکسل و کاخ سفید، این اتحادیه به مسکو همگرایی داشت که ناگزیر منافع حداکثری را در مسیر روسیه قرار داده بود؛ اما آمدن بایدن، نقطه پایانی بر این همگرایی تاکتیکی بود و شاهد عینی آن، تحریم‌های گوناگونی است که به بهانه‌های مختلف از سوی واشنگتن و بروکسل بر مسکو تحمیل‌شده است.

در نظم جدید یوروآتلانتیک، روسیه اگرچه تهدیدی همچون شوروی به شمار نمی‌آید،‌ اما از سوی دیگر هیچ‌گاه به این اندازه برای ایالات‌متحده به‌عنوان یک تهدید تعریف نشده بود؛ تهدیدی که البته به نظر می‌رسد که سنگ بنای آن، ریشه در نگرانی‌های دموکرات‌ها در ساختار قدرت آمریکا دارد.

به هر صورت این ائتلاف تلاش دارد تا به‌واسطه ابزارهای گوناگون، جلوی آنچه بلندپروازی‌های مسکو می‌خواندش را بگیرد و برای همین منظور از ابزارهای گوناگونی بهره خواهد برد. از همین رو در سه جنبه درصدد است تا مسکو را کنترل کند:

 

  • بعد اقتصادی: تحریم

ایالات‌متحده به‌خوبی می‌داند که برای کشوری همچون روسیه که با سرزمینی پهناور و جمعیتی بزرگ روبرو است، به چه میزان شرایط اقتصادی می‌تواند بغرنج باشد. اگر فشارهای اقتصادی ناشی از تحریم‌ها مهار نشود، شهروندان را دچار مشکلات معیشتی می‌کند؛ موضوعی که می‌تواند نارضایتی‌های اجتماعی و به دنبال آن اعتراضات مردمی را در پیش داشته باشد. عاملی که در بلندمدت هدف آن تغییر نظام سیاسی موجود است.

 

  • بعد سیاسی: دموکراسی

هم‌زمانی بازگشت ناوالنی به روسیه با روی کارآمدن بایدن نشان می‌دهد که دموکرات‌ها همچنان تلاش دارند تا با وام گرفتن از مفاهیم انتزاعی چون دموکراسی و حقوق شهروندی، منافع خود را در راستای فشار حداکثری به دولت فعلی روسیه وارد کنند. موضوعی که می‌تواند در تکمیل فشارهای اقتصادی قرار بگیرد و به جرقه‌ای برای اعتراضات تبدیل شود.

 

  • بعد نظامی: ناتو

اگرچه اماواگرهای بسیاری در رابطه با موجودیت ناتو در دوران ترامپ وجود داشت، بااین‌حال سخنرانی بایدن در اجلاس مونیخ نشان داد که این سازمان، نه‌تنها همچنان بازوی نظامی یوروآتلانتیک است، بلکه از جایگاهی ویژه‌تر نیز در موضوعات فضایی و تحقیقاتی برای واشنگتن و متحدانش برخوردار است که تلاش دارد در موضوعات گوناگون، بی‌نظمی‌های موجود در نظم جهانی مبتنی بر نگاه غرب را کنترل و مهار کند.

 

برآیند ابعاد بالا نشان می‌دهد که روسیه یا باید رویکردی متفاوت از گذشته را اتخاذ کند و با نوسازی سیاسی بر اساس الگوی غرب، تنش‌ها را کاهش دهد که البته به‌موجب آن از قدرت منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای مسکو نیز کاسته می‌شود؛ و یا با ائتلاف‌های جدید به دنبال شکل‌دهی موازنه تهدید جدیدی برای مهار فشارهای حداکثری ایالات‌متحده باشد. در این میان البته به نظر می‌رسد که سیاست خارجی واقع‌گرایانه مسکو، باوجود تمام تنش‌های میان اتحادیه اروپا و روسیه، رویکرد موازنه مثبت را در قبال بروکسل پیش بگیرد.

 

ائتلاف‌های جدید مبتنی بر ساختار نوین موازنه تهدید

چین، اصلی‌ترین تهدید ایالات‌متحده در منطقه آسیا پاسیفیک است؛ روسیه تهدیدی بالقوه در یوروآتلانتیک به شمار می‌آید و ایران عاملی مهم در خاورمیانه که نقش مهمی در شکل‌گیری یک موازنه قدرت جدید در نظم منطقه‌ای و فرا منطقه‌ای خواهد داشت.

مذاکرات احتمالی تهران و واشنگتن، نگرانی‌های بسیاری را برای کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس ایجاد کرده است؛ از سوی دیگر بایدن نیز در گفتگوی تلفنی با پادشاه عربستان، نشان داد که جایگاه خاصی برای بن سلمان قائل نیست؛ از همین رو نگرانی کشورهای عربی و در رأس آن عربستان،‌ آن‌ها را در مسیر ائتلاف با کرملین قرار داده است تا در یک بازی برد-برد میان مسکو و واشنگتن، منافع حداکثری خویش را جستجو کنند.

بااین‌وجود نگاهی به تاریخ سیاست خارجی روسیه نشان می‌دهد که این کشور هیجانی رفتار نمی‌کند، ازاین‌رو به دنبال ائتلاف با گروهی از کشورهای خاورمیانه نیست،‌ بلکه تلاش دارد موقعیت خود را به‌عنوان محوری‌ترین قدرت فرا منطقه‌ای در خاورمیانه حفظ کند و از همین جهت برای کرملین مطلوب است که نه‌تنها محور مذاکرات سوریه، یمن و افغانستان باشد؛ بلکه قطب مذاکرات خلیج‌فارس و در رأس آن ایران و عربستان به‌واسطه سند مفهوم امنیت جمعی در خلیج‌فارس باشد.

در پایان باید به این موضوع توجه داشت که اگرچه نگرانی‌های عربستان سعودی از کاهش تنش‌ها میان تهران و واشنگتن، آن را در قالب همکاری‌های نظامی، فضایی و حوزه انرژی به مسکو نزدیک کرده است، اما تهران با اتخاذ رویکردی واقع‌گرایانه، از این شانس برخوردار است تا از منافع حداکثری در تعاملات میان مسکو و واشنگتن بهره‌مند شود. در این میان ایران نیز همچون روسیه دچار تحریم‌های غرب است، موضوعی که اگر در مسیر واقع‌گرایی و مبتنی بر عمل‌گرایی برای آن سیاست‌گذاری شود، فرصت‌ها و ظرفیت‌های مهمی را پیش روی دو کشور قرار خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *