جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

نتانیاهو احتمالا بازداشت شود

به نوشته رسانه‌های صهیونیستی، بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر رژیم اسرائیل از احتمال صدور حکم بازداشت توسط دادگاه بین‌المللی کیفری در لاهه به دلیل عملیات نظامی در نوار غزه به شدت نگران است.

امین مدنی:‌ «وعده صادق»؛ عبور از قوی ترین نقطه پدافندی جهان

یک پژوهشگر مسائل نظامی در ویدئویی تحلیلی اظهار داشت عملیات وعده صادق توانست سامانه پدافندی و رادرای مشترکی میان کشورهای عربی و رژیم صهیونیستی را به چالش بکشد و با عبور از چهار لایه پدافندی به اهداف موردنظر خود اصابت کند.

Loading

زنگ خطر برای عراق در پی تحریم فرمانده حشدالشعبی از سوی آمریکا

۱۳۹۹/۱۰/۲۴ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: ماجراجویی آمریکایی‌ها در عراق تمامی ندارد؛ در جدیدترین اقدام مخرب، وزارت خزانه‌داری آمریکا فالح‌الفیاض، فرمانده حشدالشعبی عراق را به بهانه نقض حقوق بشر تحریم کرده است! حمید خوش‌آیند – تحلیلگر مسائل بین‌الملل

این اقدام می‌تواند سرآغاز تحریم‌های دیگر علیه سیاستمداران و رهبران عراقی باشد که سیاست‌های آمریکا در کشورشان را برنمی‌تابند و با آن مخالف‌اند. تحریم‌ها علیه الفیاض در حالی اعمال می‌شود که وی چندی پیش درباره توطئه‌ها برای تخریب چهره سازمان حشدالشعبی هشدار داده بود. وی اخیراً و در مراسم سالگرد شهادت شهید سلیمانی و شهید ابو مهدی در سخنانی گفته بود: «خروج نیروهای آمریکایی استقلال واقعی را به عراق می‌دهد و پاسخ ما به ترور این دو فرمانده شهید، اخراج نظامیان خارجی است».

 

اهداف

دولت آمریکا که مهم‌ترین و اصلی‌ترین عنصر و عامل بی‌ثباتی و ناامنی در عراق بوده و بخش عمده‌ای از مشکلات کنونی عراق چه در عرصه‌های اقتصادی و چه سیاسی – امنیتی به سیاست‌های کاخ سفید در این کشور برمی‌گردد، دو هدف عمده را از تحریم الفیاض دنبال می‌کند که به شرح زیر می‌توان مورد تدقیق قرار داد:

  • تضعیف حشدالشعبی

پاسخ اصلی به این پرسش را که چرا آمریکا الفیاض را تحریم کرد، باید در عملکرد و جایگاه حشدالشعبی جستجو کرد. تحریم الفیاض که در حقیقت تحریم یک فکر و جریان ضدآمریکایی است، در حالی صورت می‌گیرد که آمریکایی‌ها در انحلال حشدالشعبی که یکی از برنامه‌های راهبردی کاخ سفید در این کشور بود، به‌رغم تلاش‌های مختلف، ناکام مانده‌اند. آمریکایی‌ها، چه جمهوری‌خواه و چه دموکرات، حشدالشعبی را که دارای ساختار و ویژگی‌های خاص اجتماعی است، به‌عنوان سازمان مخل و خنثی‌کننده طرح‌های امنیتی و سیاسی خود در عراق می‌دانند.

حشدالشعبی یک سازمان مردم پایه، قانونی و در حقیقت بخشی از حکومت و حاکمیت در عراق است که هم جایگاه سیاسی مطلوبی دارد و هم از پایگاه مردمی خوبی برخوردار است. مردمی بودن، تأکید بر وحدت ملی، دفاع از تکثر قومی و مذهبی در عراق، تأکید بر هویت ملی و مذهبی عراق، حفظ تمامیت ارضی عراق در مقابله طرح‌های بالکانیزه و مقابله با اشغالگری، یک وجه خاص اقتدارآفرین به حشد‌الشعبی داده است؛ لذا حشد سازمانی است که نهادینه شده و برخلاف تصور آمریکایی‌ها به این راحتی و حتی با بهره‌گیری از سازوکارهای امنیتی، سیاسی و حقوقی حذف و یا تضعیف نمی‌شود؛ لذا آمریکا فعلاً چاره را در تضعیف رهبری این سازمان که بر عهده فالح‌الفیاض است، دیده.

  • بی‌ثبات‌سازی عراق

برنامه‌ها و راهبردهای آمریکایی در منطقه غرب آسیا و به‌ویژه عراق به‌گونه‌ای طراحی می‌شوند که در فضای امن و باثبات نمی‌توانند قابلیت اجرایی چندانی داشته باشند. به بیان ساده‌تر طرح‌های آمریکایی به شکلی نوشته می‌شود که در فضای ناامن و بی‌ثبات آسان‌تر تحقق پیدا می‌کند. تحریم فالح‌الفیاض که در حقیقت تحریم یک سازمان مردمی ثبات‌ساز و امنیت‌آفرین در عراق است در اصل هدفی را دنبال می‌کند که ایجاد انشقاق و اختلاف درون‌سازمانی ازیک‌طرف و انشقاق بین حشدالشعبی و دولت عراق از سوی دیگر، در منتهی‌الیه آن قرار دارد. ازنظر دولت آمریکا تحقق این امر می‌تواند به تحلیل قوای سازمانی منجر شود که مهم‌ترین نقش را در نابودی داعش و خنثی کردن طرح‌های آمریکایی در عراق داشته است.

دولت آمریکا درصدد است تا از طریق تحریم فرمانده حشدالشعبی، بستر را برای بی‌ثباتی و درنتیجه احیای گروه‌های تروریستی در عراق فراهم نماید. احیای تروریسم در عراق نیز بهترین بهانه برای تداوم حضور نیروهای آمریکایی در عراق است. چراکه ناامنی یک زمینه مناسب برای ادامه حضور آمریکا در عراق است. این در حالی است که امنیت‌سازی در شهرهای مختلف و مناطق مرزی و مهار هرگونه عملیات گروه‌های تروریستی و کشورهای بیگانه، مهم‌ترین کارکرد امنیتی – نظامی حشد در عراق است. این موضوع باعث می‌شود که حشد دست بالا را در راهبردهای و طرح‌های نظامی و امنیتی داشته باشد، لذا ماهیت و فلسفه وجودی نیروهای آمریکایی در عراق را از بین ببرد.

 

ابعاد

تحریم رئیس سازمان حشدالشعبی علاوه بر اهدافی که ذکر شد، دارای ابعاد مختلفی نیز هست که به آن‌ها اشاره می‌شود:

اولاً، تحریم فالح‌الفیاض حالا به هر بهانه‌ای که صورت گرفته باشد، چیزی جز به معنای رویکرد خصمانه دولت آمریکا علیه محور مقاومت نیست. دولت آمریکا با مقاومت اسلامی مشکل دارد و با فعالیت‌های مقاومت اسلامی نیز که جز در مسیر تحقق صلح و امنیت منطقه نیست، مخالف است؛ لذا از هر ابزاری برای ابراز این مخالفت و جلوگیری از فعالیت‌های صلح‌آمیز و امنیت ساز گروه‌ها و رهبران مقاومت استفاده می‌کند که ترور و تحریم دو مورد از این ابزارهای مهم است.

ثانیاً، تحریم الفیاض را نباید تنها در چهارچوب جغرافیای عراق مورد تحلیل و ارزیابی قرار داد. الفیاض فرماندهی یکی از سازمان‌های مهم منطقه‌ای را که بیش از صد هزار نیرو دارد، بر عهده دارد؛ لذا تحریم فیاض به معنای تحریم حشدالشعبی که یکی از ستون‌های مهم قدرت عراق و مقاومت اسلامی است، دارای اهداف منطقه‌ای نیز هست.

ثالثاً، حشدالشعبی تنها یک سازمان نظامی و امنیتی نیست، بلکه حشد در حوزه‌های اقتصادی و عمرانی و سازندگی نیز فعالیت می‌کند و تاکنون نیز خدمات ارزنده‌ای در عراق انجام داده است. از این منظر تحریم فرمانده سازمان حشدالشعبی به معنای مقابله با روند توسعه و پیشرفت عراق است که حشد یکی از عوامل مؤثر در پیشبرد این روند است.

رابعاً، تحریم فالح‌الفیاض با اینکه یک اقدام غیرقانونی علیه ملت و حاکمیت و منافع ملی عراق است، از نظرگاهی خاص به معنای اعتراف صریح آمریکا به قدرت و اقتدار نظامی، امنیتی و سیاسی حشدالشعبی است. حشدالشعبی مهم‌ترین نیروی سیاسی در عراق است که همچنان اصرار دارد نیروهای آمریکایی عراق را تخلیه کنند.

در این مدت واشنگتن امیدوار بود که بتواند از طریق نفوذی که در بخش‌های مختلف برخوردار است از پیگیری پرونده ترور حاج قاسم و ابو مهدی المهندس و همچنین پیگیری مصوبه مجلس جلوگیری کند. بااین‌حال تحریم فرمانده حشدالشعبی که باهدف ارعاب دیگر مقامات و شخصیت‌های عراقی در مورد پیگیری مصوبه مجلس صورت می‌گیرد، نشان از آن دارد که تلاش‌های واشنگتن از طریق عناصر نفوذی به بن‌بست رسیده و کاخ سفید خود مستقیماً به میدان وارد شده است. از طرف دیگر تحریم اخیر نشانگر ناتوانی واشنگتن در دست زدن به گزینه نظامی برای مقابله با حشد است؛ زیرا آمریکایی‌ها به‌خوبی متوجه شده‌اند صلاح آن‌ها در شدت گرفتن درگیری‌های نظامی نیست و اگر غیرازاین بود در برابر هدف قرار گرفتن کاروان‌های نظامیانشان در هفته‌های اخیر در عراق واکنش تند نشان می‌دادند.

 

جمع‌بندی

بنا بر آنچه نوشته شد، دولت آمریکا نسبت به گروه‌های مقاومت و سازمان‌های مردم‌پایه که سازمان حشدالشعبی در رأس آن‌ها قرار دارد مشکل دارند و نمی‌توانند فعالیت و نقش مثبت آن‌ها را که در مسیر صلح و امنیت و صیانت از تمامیت ارضی عراق است بپذیرند. تلقی و دیدگاه آمریکا این است که وقتی نیروهای مردمی در کشوری مانند عراق وارد حوزه دفاع و امنیت شوند، دیگر توجیهی برای حضور و فعالیت نیروهای آمریکایی باقی نمی‌ماند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *