جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران وارمنستان در برابر زنگه زور

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران وارمنستان در برابر زنگه زور

آنی بدلیان، سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان، بعدازظهر شنبه در شبکه اجتماعی ایکس خبر از مقدمات برای تأسیس سرکنسولگری ارمنستان در تبریز داد و نوشت که «در پی گفت‌وگو با طرف ایرانی، امروز دولت ارمنستان به طور رسمی تصمیم به افتتاح کنسولگری در تبریز را تأیید کرد. اقدامات مقدماتی در حال انجام است». براساس این گزارش، از اکتبر ۲۰۲۲، سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر «قاپان» آغاز به کار کرده است و با افتتاح سرکنسولگری جمهوری ارمنستان در شهر تبریز، عمل متقابل از سوی دولت ارمنستان انجام خواهد شد

تاریخچه خلیج فارس بر اساس اسناد رسمی؛ آبراهه‎ای استراتژیک با سابقه‎ای متعلق به ایران

اسناد و مدارکی که در سازمان ملل و نهاد‌های مختلف ثبت شده به‌طور قاطع تاکید می‌کنند که نامی به جز خلیج فارس وجود نداشته و ادعا‌های مطرح شده در این زمینه و همچنین مرتبط با جزایر سه‌گانه بی‌اساس است.

مبانی قانونی کنش سخت جمهوری اسلامی ایران علیه رژیم صهیونیستی

فارغ از اینکه ماهیت اقدام ایران در پاسخ به جنایت‌کاری رژیم صهیونیستی در حمله به کنسولگری کشور در سوریه را «واکنش»، «اقدام تلافی‌جویانه» یا «دفاع مشروع» بدانیم یا «کنش»، حتی در فرض کنش بودن اقدام نیز جواز آن را می‌توان از مصرحات، تاکیدات و الزامات قوانین کشور برداشت کرد.

Loading

پیامدهای توسعه فناوری نظامی آمریکا در فضا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: دولت ترامپ تلاش دارد مرکز فرماندهی فضایی خود را مجددا احیا کند و رقابت‌هایی را که بر روی زمین با دو کشور روسیه و چین داشته، در سطح فضا نیز دنبال کند. شعیب بهمن - کارشناس مسائل بین‌الملل

رویکرد دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به موضوع سیاست فضایی و استقرار فناوری نظامی در فضا، بیش از آنکه ناشی از مسائل حقوقی و دارای جنبه‌های حقوقی باشد، از رقابت با کشورها و قدرت‌هایی مثل روسیه و چین نشات گرفته است.

به این معنا که آمریکایی‌ها اعتقاد دارند روس‌ها روی نسلی از تسلیحات کار می‌کنند که از آن به عنوان تسلیحات لیزری نام می‌برند و مدعی هستند دستیابی روسیه به این تسلیحات می‌تواند موجب افزایش قدرت و توان آنها در فضا شود.

همچنین آمریکایی‌ها معتقدند که چینی‌ها نیز به فناوری‌هایی دست پیدا کرده‌اند که می‌توانند ماهواره‌ها را در فضا مورد هدف قرار دهند یا در روند کارآیی یا کارآمدی آنها اختلال ایجاد کنند.

با این بهانه‌ها، دولت ترامپ تلاش دارد مرکز فرماندهی فضایی خود را مجددا احیا کند و رقابت‌هایی را که بر روی زمین با دو کشور روسیه و چین داشته، در سطح فضا نیز دنبال کند.

با توجه به اینکه هنجارهای حقوقی موجود نتوانسته از استقرار و کاربرد تسلیحات فضاپایه غیرمتعارف جلوگیری نماید، درنتیجه مسئله بیشتر بر رقابت‌های بین‌ قدرت‌ها می‌گنجد. در واقع، هنجارهای حقوقی موجود در سطح بین‌المللی نمی تواند مانع از این نوع رقابت یا اقدامات آمریکا شود و اساسا این هنجارها قادر نیستند که یک نظم مشخصی را در سطح فضا برای کشورهای مختلف مشخص کنند.

در نتیجه این مسئله بیش از آنکه دارای بار حقوقی باشد یا جنبه‌های حقوقی بر آن حاکم باشد بیشتر در حوزه رقابت‌های تسلیحاتی و رقابت‌های آمریکا با روسیه و چین برای دستیابی به تسلیحات پیشرفته در عرصه استراتژیک بین این کشورها جریان داشته و اکنون می‌تواند در عرصه فضا نیز ادامه پیدا کند.

قاعدتا قدرت‌های دیگر مانند روسیه و چین در زمان مقتضی به این امر واکنش مناسب نشان خواهند داد البته همچنانکه اشاره شد در حال حاضر آمریکایی‌ها اقدامات چین و روسیه را بهانه توسعه فعالیت‌های نظامی خود در سطح فضا قرار داده‌اند؛ اما به هر حال روس‌ها و چینی‌ها در آینده به این اقدام آمریکا واکنش نشان خواهند داد و این واکنش شاید به درک اینکه قدرت‌های نظامی بزرگ دستکم چه اقداماتی را در سطح فضا انجام  می‌دهند، کمک بزرگی کند.

در مورد واکنش روسیه باید توجه داشته باشیم که روسیه یکی از پیشروترین کشورها در صنعت فضا به شمار می‌رود یعنی جزء اولین کشورهایی بوده که به این فناوری دست پیدا کرده و همچنان دارای کارگاه‌های فضایی است. روسیه همواره روی تحقیقات در حوزه فضا متمرکز بوده و به نظر می‌رسد در آینده نیز برنامه‌های بلندمدتی برای توسعه اقدامات خود در سطح فضا داشته باشند. در نتیجه اقدام رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر توسعه فناوری‌های نظامی در سطح فضا، بدون شک با واکنش‌ مسکو مواجه خواهد شد و همچنانکه ولادیمیر پوتین نیز گفته این اقدام می‌تواند تلافی جویانه باشد.

نکته‌ای که باید در نظر داشت اینکه رقابت‌های نظامی در سطح بین‌المللی ابعاد جدیدی پیدا کرده است و ظاهرا آمریکا با خروج خود از برخی پیمان‌های نظامی بین‌المللی مانند پیمان ممانعت از ساخت و توسعه موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد هسته‌ای(INF) می‌خواهد دست به نوعی بلندپروازی در توسعه صنایع نظامی خود بزند. روس‌ها نیز نشان دادند که پیشرفت‌های قابل توجهی را در حوزه صنایع نظامی بدست آورده‌اند. در نتیجه در شرایط فعلی واکنش روسیه به اقدام آمریکا احتمالا واکنش متقابل خواهد بود.

این در حالی است که وجود رقابت‌ تسلیحاتی بین قدرت‌های بزرگ می‌تواند جهان را به مکان ناامن‌تری تبدیل کند. درگذشته نظام بین‌الملل شاهد چنین رقابتی بین دو ابرقدرت وقت یعنی شوروی و آمریکا بوده است به نحوی که هر لحظه امکان درگیری و برخورد بین دو ابرقدرت وجود داشت و قاعدتا اگر چنین درگیری‌ای رخ می‌داد با توجه به اینکه طرفین از قدرت هسته‌ای برخوردار بودند، این نزاع می‌توانست به نابودی کشورهای بسیار و یا حتی نابودی کره زمین منجر شود.

حال اگر قدرت‌های بزرگ این رقابت‌های نظامی را بخواهند به سطح فضا تسری بدهند موضوع ابعاد جدیدتری پیدا خواهد کرد. چرا که در وهله نخست باید توجه داشت که کشورهای محدودی به فضا دسترسی دارند و در این حوزه فعالیت دارند و دیگر اینکه کشورهای بسیار محدودتری توانایی ساخت و توسعه فناوری‌های نظامی را در سطح فضا دارند.

در نتیجه این مسئله می‌تواند جهان را در سطح فضا نیز درگیر یک رقابت تسلیحاتی کند که این موضوع بدون شک پیامدهای بلندمدتی بر صلح و امنیت بین‌المللی برجای خواهد گذاشت. به نحوی که هرگونه درگیری در روی زمین بین کشورها می‌تواند به درگیری‌های فضایی منتهی شود و پیامدهای این درگیری‌های فضایی می‌تواند باعث ایجاد اختلال در بسیاری از شبکه‌های ماهواره‌ای شود. همچنین ممکن است پیامدهای ناشناخته‌ای برای برخی کشورها ایجاد کند و لذا روند کلی ثبات و امنیت در جهان را مختل خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *