جدیدترین مطالب

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

طرح خطرناک غرب برای آینده غزه

به نظر می‌رسد که رژیم صهیونیستی در ادامه کشتار و جنایت ۸ ماهه خود به دنبال کلید زدن صفحه آخر کتاب تراژدی بشریت در نوار غزه است. علی رغم تمامی درخواست‌های منطقه‌ای و بین المللی از نتانیاهو برای عدم حمله به رفح، اشغالگران با انجام تدابیری خود را برای عملیات زمینی گسترده و تجاوز به جنوبی ترین شهر باریکه غزه آماده می‌کنند. طبق برآوردها و همچنین هشدار تحلیلگران و ناظران در صورت آغاز این تجاوز موج دیگری از کشتار مردم فلسطین به دلیل تجمع و تراکم زیاد فلسطینیان در این شهر رقم خواهد خورد.

پایان سفر رئیس جمهور به پاکستان

رئیس جمهور کشورمان در پایان سفر دو روزه خود به پاکستان در آخرین برنامه خود، در جمع فعالان اقتصادی، فرهنگی و دینی شهر کراچی که به میزبانی سروزیر و دولت محلی ایالت سند برگزار شده بود، حضور پیدا کرد.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

ترکیه، جدی ترین رقیب ایران در عراق

محمد صالح صدقیان می گوید: من بارها طی سال‌های گذشته، هم در اتاق بازرگانی ایران و عراق و هم در وزارت صنعت و معدن و تجارت به این نکته اشاره کردم که تجار ایرانی باید توجه خاصی روی کالاهای صادراتی خود به عراق داشته باشند. باید کیفیت مواد به کار رفته و بسته‌بندی آن قابلیت رقابت با محصولات دیگر به خصوص محصولات ترکیه‌ای را داشته باشد. شما خودتان یک سر به اتاق بازرگانی ایران و عراق بزنید و ببینید که میزان مشکلات و چالش های تجار عراقی و ایرانی چقدر زیاد است؛ از بسته‌بندی نامرغوب و کالاهای بی‌کیفیت تا محصولات تاریخ مصرف گذشته گرفته و مسئله تبادل ارزی و بانکی و پولی و هزار مسئله دیگر؛ طبیعتاً تاجر عراقی در این شرایط رغبت پیدا می‌کند که به سمت تجارت با ترکیه برود تا هم سرمایه‌اش حفظ شود و هم محدودیت‌ها و چالش‌ها و مشکلات تجارت با بازرگانان ایرانی را ندارد. من شخصاً در جریان این موضوعات و مشکلات هستم.

افزایش نظامی گری دولت انگلیس

نخست وزیر انگلیس با سفر به لهستان همسایه اوکراین، از بزرگ‌ترین بسته کمک‌های نظامی انگلیس به اوکراین رونمایی کرد.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا: مذاکره مستقیم برجامی با ایران نداریم؛ نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر / درباره روش‌های ارتباطمان با ایران نظری نمی‌دهیم

«ودانت پاتل»، معاون سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در یک نشست خبری در پاسخ به این که آیا ادعای روزنامه کویتی الجریده را تایید می‌کند که با نقل قول از یک منبع مطلع ایرانی مدعی شده بود، ایران نامه‌ای از آمریکا درباره ازسرگیری مذاکرات احیای توافق هسته‌ای پس از رسیدن به تفاهم‌های امنیتی دریافت کرده است، گفت: نظری درباره روش‌های ارتباط برقرار کردنمان با ایران نمی‌دهم، جز این که با ایران مذاکرات مستقیمی درباره برجام(توافق هسته‌ای) نداریم، نه در نیویورک و نه در هیچ کجای دیگر.

حماس:30 افسر و ژنرال ارشد اسرائیلی در اختیار ما هستند

یک منبع ارشد حماس با اشاره به اینکه یحیی السنوار همچنان با قدرت مسئولیت خود را در میدان نبرد انجام می‌دهد تاکید کرد که صهیونیست‌ها با دروغ پراکنی به دنبال سرپوش گذاشتن بر شکست‌های خود هستند و تنها حماس 30 افسر و ژنرال ارشد اسرائیلی را نزد خود دارد.

بازداشت معاون وزیر دفاع روسیه

کمیته تحقیقات روسیه گزارش داد که یکی از معاونین وزیر دفاع روسیه که مظنون به دریافت رشوه است، بازداشت شده و رئیس جمهور روسیه در جریان جزییات این پرونده قرار گرفته است.

Loading

پیامدهای توسعه فناوری نظامی آمریکا در فضا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: دولت ترامپ تلاش دارد مرکز فرماندهی فضایی خود را مجددا احیا کند و رقابت‌هایی را که بر روی زمین با دو کشور روسیه و چین داشته، در سطح فضا نیز دنبال کند. شعیب بهمن - کارشناس مسائل بین‌الملل

رویکرد دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا به موضوع سیاست فضایی و استقرار فناوری نظامی در فضا، بیش از آنکه ناشی از مسائل حقوقی و دارای جنبه‌های حقوقی باشد، از رقابت با کشورها و قدرت‌هایی مثل روسیه و چین نشات گرفته است.

به این معنا که آمریکایی‌ها اعتقاد دارند روس‌ها روی نسلی از تسلیحات کار می‌کنند که از آن به عنوان تسلیحات لیزری نام می‌برند و مدعی هستند دستیابی روسیه به این تسلیحات می‌تواند موجب افزایش قدرت و توان آنها در فضا شود.

همچنین آمریکایی‌ها معتقدند که چینی‌ها نیز به فناوری‌هایی دست پیدا کرده‌اند که می‌توانند ماهواره‌ها را در فضا مورد هدف قرار دهند یا در روند کارآیی یا کارآمدی آنها اختلال ایجاد کنند.

با این بهانه‌ها، دولت ترامپ تلاش دارد مرکز فرماندهی فضایی خود را مجددا احیا کند و رقابت‌هایی را که بر روی زمین با دو کشور روسیه و چین داشته، در سطح فضا نیز دنبال کند.

با توجه به اینکه هنجارهای حقوقی موجود نتوانسته از استقرار و کاربرد تسلیحات فضاپایه غیرمتعارف جلوگیری نماید، درنتیجه مسئله بیشتر بر رقابت‌های بین‌ قدرت‌ها می‌گنجد. در واقع، هنجارهای حقوقی موجود در سطح بین‌المللی نمی تواند مانع از این نوع رقابت یا اقدامات آمریکا شود و اساسا این هنجارها قادر نیستند که یک نظم مشخصی را در سطح فضا برای کشورهای مختلف مشخص کنند.

در نتیجه این مسئله بیش از آنکه دارای بار حقوقی باشد یا جنبه‌های حقوقی بر آن حاکم باشد بیشتر در حوزه رقابت‌های تسلیحاتی و رقابت‌های آمریکا با روسیه و چین برای دستیابی به تسلیحات پیشرفته در عرصه استراتژیک بین این کشورها جریان داشته و اکنون می‌تواند در عرصه فضا نیز ادامه پیدا کند.

قاعدتا قدرت‌های دیگر مانند روسیه و چین در زمان مقتضی به این امر واکنش مناسب نشان خواهند داد البته همچنانکه اشاره شد در حال حاضر آمریکایی‌ها اقدامات چین و روسیه را بهانه توسعه فعالیت‌های نظامی خود در سطح فضا قرار داده‌اند؛ اما به هر حال روس‌ها و چینی‌ها در آینده به این اقدام آمریکا واکنش نشان خواهند داد و این واکنش شاید به درک اینکه قدرت‌های نظامی بزرگ دستکم چه اقداماتی را در سطح فضا انجام  می‌دهند، کمک بزرگی کند.

در مورد واکنش روسیه باید توجه داشته باشیم که روسیه یکی از پیشروترین کشورها در صنعت فضا به شمار می‌رود یعنی جزء اولین کشورهایی بوده که به این فناوری دست پیدا کرده و همچنان دارای کارگاه‌های فضایی است. روسیه همواره روی تحقیقات در حوزه فضا متمرکز بوده و به نظر می‌رسد در آینده نیز برنامه‌های بلندمدتی برای توسعه اقدامات خود در سطح فضا داشته باشند. در نتیجه اقدام رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر توسعه فناوری‌های نظامی در سطح فضا، بدون شک با واکنش‌ مسکو مواجه خواهد شد و همچنانکه ولادیمیر پوتین نیز گفته این اقدام می‌تواند تلافی جویانه باشد.

نکته‌ای که باید در نظر داشت اینکه رقابت‌های نظامی در سطح بین‌المللی ابعاد جدیدی پیدا کرده است و ظاهرا آمریکا با خروج خود از برخی پیمان‌های نظامی بین‌المللی مانند پیمان ممانعت از ساخت و توسعه موشک‌های میان‌برد و کوتاه‌برد هسته‌ای(INF) می‌خواهد دست به نوعی بلندپروازی در توسعه صنایع نظامی خود بزند. روس‌ها نیز نشان دادند که پیشرفت‌های قابل توجهی را در حوزه صنایع نظامی بدست آورده‌اند. در نتیجه در شرایط فعلی واکنش روسیه به اقدام آمریکا احتمالا واکنش متقابل خواهد بود.

این در حالی است که وجود رقابت‌ تسلیحاتی بین قدرت‌های بزرگ می‌تواند جهان را به مکان ناامن‌تری تبدیل کند. درگذشته نظام بین‌الملل شاهد چنین رقابتی بین دو ابرقدرت وقت یعنی شوروی و آمریکا بوده است به نحوی که هر لحظه امکان درگیری و برخورد بین دو ابرقدرت وجود داشت و قاعدتا اگر چنین درگیری‌ای رخ می‌داد با توجه به اینکه طرفین از قدرت هسته‌ای برخوردار بودند، این نزاع می‌توانست به نابودی کشورهای بسیار و یا حتی نابودی کره زمین منجر شود.

حال اگر قدرت‌های بزرگ این رقابت‌های نظامی را بخواهند به سطح فضا تسری بدهند موضوع ابعاد جدیدتری پیدا خواهد کرد. چرا که در وهله نخست باید توجه داشت که کشورهای محدودی به فضا دسترسی دارند و در این حوزه فعالیت دارند و دیگر اینکه کشورهای بسیار محدودتری توانایی ساخت و توسعه فناوری‌های نظامی را در سطح فضا دارند.

در نتیجه این مسئله می‌تواند جهان را در سطح فضا نیز درگیر یک رقابت تسلیحاتی کند که این موضوع بدون شک پیامدهای بلندمدتی بر صلح و امنیت بین‌المللی برجای خواهد گذاشت. به نحوی که هرگونه درگیری در روی زمین بین کشورها می‌تواند به درگیری‌های فضایی منتهی شود و پیامدهای این درگیری‌های فضایی می‌تواند باعث ایجاد اختلال در بسیاری از شبکه‌های ماهواره‌ای شود. همچنین ممکن است پیامدهای ناشناخته‌ای برای برخی کشورها ایجاد کند و لذا روند کلی ثبات و امنیت در جهان را مختل خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *