جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

وزیر خارجه انگلیس: قرار دادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی عملاً روابط دیپلماتیک ما را با تهران پایان خواهد داد / وقتی می‌خواهیم پیام مستقیمی به ایرانی‌ها ارسال کنیم، می‌خواهم خودم گفتگو انجام دهم نه به همتای فرانسوی‌ام بگویم که این پیام را به ایرانی‌ها برسانید / وضعیت فعلی که کلیت سپاه در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته کفایت می‌کند

دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس احتمال اقدام علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و قرار دادن آن در فهرست سازمان‌های اصطلاحاً «تروریستی» را منتفی دانسته است. او گفت: «اگر بخواهم صادق باشم چنین اقدامی یک ضرر هم دارد و آن هم این است که عملاً روابط دیپلماتیک ما را پایان خواهد داد.»

پایگاه فضایی واستوچنی روسیه + داده نمایی

روسیه 11 آوریل با موفقیت یک موشک Angara A5 را از پایگاه واستوچنی با یک برنامه گسترده برای ساخت یک ایستگاه مداری ملی جدید پرتاب کرد. در اینفوگرافیک اسپوتنیک با مشخصات این پایگاه آشنا می شوید.

Loading

تاثیر روند استانبول – قلب آسیا بر مذاکرات صلح افغانستان

۱۳۹۸/۰۴/۱۸ | سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: انتظار می‌رود اجلاس روند استانبول - قلب آسیا بتواند بیش از گذشته به ایجاد صلح و ثبات در افغانستان کمک کند؛ به‌گونه‌ای که منافع کشورهای همسایه افغانستان نیز تامین شود. پیرمحمد ملازهی - کارشناس مسائل شبه‌قاره

نشست مقدماتی «روند استانبول- قلب آسیا» با حضور مقامات بلندپایه ترکیه، افغانستان و نمایندگان کشورهای عضو و سازمان‌های حامی آن 25 ژوئن در شهر آنکارا برگزار شد.

نخستین نشست روند استانبول – قلب آسیا سال 2011 در استانبول و با شرکت وزرای امور خارجه 14 کشور شامل افغانستان، آذربایجان، چین، هند، ایران، قزاقستان، قرقیزستان، پاکستان، روسیه، عربستان، تاجیکستان، ترکیه، ترکمنستان و امارات متحده عربی برگزار شد.

دومین نشست «قلب آسیا-روند استانبول» سال 2012 در افغانستان، سومین دور آن در سال 2013 در قرقیزستان، چهارمین آن در سال 2014 در چین، پنجمین بار در سال 2015 در پاکستان، ششمین دور آن سال 2016 با حضور نمایندگان 40 کشور در هند و هفتمین دور این نشست سال 2017 با موضوع «اتصال امنیتی و اقتصادی به منظور بهبود وضعیت در منطقۀ قلب آسیا» در آذربایجان برگزار شده است.

استرالیا، کانادا، دانمارک، مصر، فرانسه، فنلاند، آلمان، عراق، ایتالیا، ژاپن، نروژ، هلند، اسپانیا، سوئد، انگلستان و آمریکا هم کشورهای حامی این روند هستند. چندین سازمان منطقه‌ای و بین‌المللی نیز از آن پشتیبانی کرده‌اند.

همانطور که اشاره شد این اجلاس از سال 2011 در استانبول آغاز به کار کرد و در درجه اول کشورهای همسایه افغانستان مانند ایران و چین که مرزهای مشترک با این کشور دارند و در درجه دوم کشورهای همجوار که مرز مشترک ندارند اما صاحب نفوذ هستند همچون ترکیه، قطر، روسیه، عربستان و هند در این اجلاس حضور پیدا کردند.

مجموعه این کشورها طرحی را مطرح کرده‌اند تا به‌نوعی به صلح افغانستان از طریق منطقه‌ای دیدن مشکل این کشور کمک کنند. چون روندی که آمریکایی‌ها طی می‌کنند روندی است که در آن، ابتکار عمل در اختیار قدرت‌های غربی است. لذا روند استانبول به این منظور شکل گرفت که کشورهای منطقه‌ای و همسایه افغانستان بتوانند یک‌روند دیگر را در رابطه با صلح افغانستان پیگیری کنند.

چراکه این برداشت وجود دارد که هر موضوعی در افغانستان پیش بیاید به نوعی کشورهای همسایه آن، کشورهایی که با افغانستان مرز مشترک دارند یا کشورهایی را که به‌نوعی منافعی در آنجا دارند، تحت تاثیر قرار خواهد داد و به همین دلیل کشورهایی که در هر یک از این گروه‌ها قرار می‌گیرند در نشست روند استانبول قلب آسیا شرکت کردند تا به پیگیری روند صلح در افغانستان کمک کنند. همچنین باید توجه داشت که این ابتکارعمل در ابتدا به‌نوعی از سوی ایران مطرح شد ولی بعدها روسیه بیشتر پیگیر آن بود.

با این تفاسیر می‌توان گفت که دستور کار کلی این نشست این است که چگونه می‌توان به افغانستان کمک کرد تا صلح در این کشور برقرار شود و طالبان با نیروهای دولتی افغانستان به تفاهم برسند. همچنین دیگر هدف این نشست، کمرنگ شدن نقش آمریکا و ناتو در مسائل مربوط به افغانستان است؛ زیرا در حال حاضر مذاکرات دوحه تا حدی پیشرفت کرده و گفته می‌شود که طالبان و آمریکایی‌ها بر سر دو خواست اصلی که انتظارات طرفین است تاحدودی به تفاهم رسیده‌اند. خواست آمریکا این بود که طالبان با دولت مرکزی وارد مذاکره شود و روند صلح را بپذیرد و خواست طالبان این است که آمریکا به طور کامل نیروهایش را از افغانستان خارج کند. ظاهرا در مذاکرات دوحه به جمع‌بندی‌هایی رسیده‌اند و زمینه برای اینکه مذاکرات تا حدودی بین‌الافغانی شود فراهم شده است. به‌هرحال الان شرایط نسبت به گذشته مساعدتر است و به همین دلیل انتظار می‌رود که با توجه به چنین واقعیت‌هایی، اجلاس روند استانبول قلب آسیا بیش از گذشته به ایجاد صلح و ثبات در افغانستان کمک کند؛ به‌گونه‌ای که منافع کشورهای همسایه افغانستان نیز تامین شود.

در نهایت باید توجه داشت که چنین اجلاس‌هایی به‌نوعی مقابله با یک‌جانبه‌گرایی ایالات متحده آمریکا در جهان است و در این مورد به خصوص ابتکار عمل آمریکا را درباره صلح افغانستان تا حد زیادی زیر سوال می‌برد.

این بحث که کشورهای منطقه بتوانند نقشی را درباره مسئله پیچیده افغانستان ایفا کنند بسیار اهمیت دارد و حضور چین و روسیه در این اجلاس نیز باعث شده که بیشتر روند یک‌جانبه‌گرایی آمریکا تحت تاثیر قرار بگیرد.

وقتی دیگر منابع قدرت تأثیرگذار در تحولات مهم جهانی مرتبط به صلح و ثبات مطرح باشند، این قدرت‌ها نیز می‌توانند نقش‌آفرین باشند و لذا شاهد تقویت چندجانبه گرایی در سطح جهان خواهیم بود. باید در نظر داشت که اروپایی‌ها نیز در این خصوص با این روند هماهنگی‌هایی دارند و حتی منافع آن‌ها نیز در این است که شرایط به‌گونه‌ای نباشد که آمریکا یکه‌تازی کند و سیاست‌های خود را بخواهد پیش ببرد. در این بین البته آمریکا نیز از این روند حمایت کرده زیرا واشنگتن از هر روندی که به ایجاد صلح و ثبات در افغانستان کمک کند حمایت خواهد کرد. درواقع هدف بین تمامی کشورها مشترک و ایجاد صلح در افغانستان است اما اختلاف‌نظر اینجاست که ابتکار عمل در اختیار چه کسی باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *