جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

روزهای روشن در تعامل با قاره سیاه

تهران-ایرنا- آفریقا بعد از آسیا، دومین قاره بزرگ و دومین قاره پرجمعیت جهان و سرشار از فرصت های اقتصادی و تجاری است. سهم ایران از این بازار ۱۰۰۰ میلیارد دلاری، کمتر از یک و نیم میلیارد دلار است. در هفتم اردیبهشت ۱۴۰۳ مقامات سیاسی و اقتصادی قاره سیاه به تهران آمده اند تا مسیر تجارتشان را هموار کنند.
اما باید دید روابط ایران با افریقا تاکنون چطور بوده است؟

ابراز نگرانی دوشنبه از وضعیت دشوار شهروندانش در فرودگاه‌های مسکو

تهران – ایرنا – وزارت امورخارجه تاجیکستان در بیانیه‌ای وضعیت شهروندان این کشور را که در فرودگاه‌های روسیه گیر افتاده‌اند، همچنان دشوار عنوان کرد و خواستار همکاری مسکو برای تسهیل ورود آنها به این کشور شد.

لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد

سناتور آمریکایی «لیندسی گراهام» از دولت جو بایدن خواسته است تا توافقنامه‌ای را برای برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی برای کمک به ایجاد زمینه برای توافق صلح با فلسطینی‌ها انجام دهد.

Loading

غافلگیری و نگرانی غرب از راهبرد بازدارندگی نظامی چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پکن در حال افزایش تعداد کلاهک‌ها، موشک‌ها و زیردریایی‌های خود با سرعتی هشدار دهنده و با هدف دستیابی به سلطه جهانی است.

ویلیام اشنایدر عضو موسسه هادسون در یادداشتی که در وب سایت این موسسه منتشر شد، نوشت: تهدید نظامی پکن با سرعتی در حال شدت گرفتن است که کمتر کسی پیش‌بینی آن را می‌کرد. تصاویر ماهواره‌ای که اخیراً منتشرشده نشان می‌دهد که چین به‌سرعت در حال ساخت 300 سیلوی زیرزمینی در بیابان‌های غربی این کشور است تا موشک‌های بالستیک قاره‌پیمای خود را در آن جای دهد. در عین حال افشای این خبر که چین اخیراً کار بر روی سومین سایتش را در نزدیکی شهر اوردوس آغاز کرده است نیز خبری غیرمنتظره بود.

این امر نشان می‌دهد که چینی‌ها تعداد کلاهک‌های هسته‌ای راهبردی مستقرشده خود را حتی بیشتر ازآنچه وزارت دفاع آمریکا پیش‌بینی کرده بود، افزایش داده‌اند. موشک‌هایی که انتظار می‌رود در این سیلوهای خاص بارگیری شوند، در حال حاضر به‌صورت سری تولید می‌شوند. بنابراین، طولی نخواهد کشید که این سایت‌ها به ظرفیت کامل خود برسند. به گفته دریادار چارلز ریچارد، دامنه و مقیاس این فعالیت‌ها را باید به‌عنوان یک «گریز راهبردی توسط چین» تلقی کرد.

چرا غرب تا این اندازه غافلگیر شد؟ آمریکا و متحدانش برای درک آرمان‌های سیاست اقتصادی، خارجی و دفاعی چین همواره با مشکل روبرو بوده‌اند و این امر به محاسبات اشتباه خطرناک درباره پیشرفت‌های امنیتی چین منجر می‌شود. آمریکا تصور می‌کرد که چین همواره رویکرد «بازدارندگی حداقلی» مائو را در قبال تسلیحات هسته‌ای حفظ خواهد کرد.

چین قصد دارد تا نیمه قرن جاری به یک قدرت اقتصادی و نظامی پیشرو در جهان تبدیل شود. اگرچه شی جینپینگ، رئیس‌جمهور چین در سال 2011 به رئوس کلی آن اشاره کرد، اما این رویکرد تا کنگره نوزدهم حزب کمونیست چین در سال 2017 رسمیت نیافت. این امر حاکی از آن است که چین به دنبال برتری نظامی در جهان و نه «برابری» با غرب است.

یک نشانه از رویکرد چین در قبال مدرنیزه‌سازی دفاعی وقتی ظاهر شد که چین یک نیروی دریایی برای برآوردن نیازهای امنیت جهانی و نه منطقه‌ای تشکیل داد. زیرساخت کشتی‌سازی چین باعث تسهیل افزایش سریع تعداد شناورهای دریایی شد. چین ظرفیت دیگری را نیز ایجاد کرده است که در میان نیروهای دریایی غربی یافت نمی‌شود: ظرفیت کنترل دریا از زمین. در اوت 2020، چین یک موشک میان برد را از غرب چین و یک موشک با برد متوسط را از شرق چین پرتاب کرد. این قابلیت انعطاف‌پذیر زمینی می‌تواند تقریباً در هر نقطه از جهان نیروهای دریایی چین را تقویت کند. اقدامات برنامه‌ریزی‌شده آمریکا برای مدرنیزه‌سازی دریایی بسیار عقب‌تر از چیزی است که برای جلوگیری حمله چین لازم است. انتظارات غرب درباره رشد نیروی هسته‌ای چین با فرضیات قدیمی درباره هدف بازدارندگی حداقلی چین با شکست روبرو شد.

چین از زمان روی کار آمدن شی جین پینگ، ابعاد و پیچیدگی سامانه‌های پرتابی هسته‌ای را افزایش داده است. اگرچه یک دهه پیش موشک‌های چین در سیلو مستقر بود، اما پکن قابلیت‌های هسته‌ای سه‌گانه زمینی، دریایی و هوایی را توسعه داده است. وزارت دفاع آمریکا برآورد می‌کند که چینی‌ها 350 کلاهک هسته‌ای دارند که از این تعداد تقریباً 250 کلاهک به‌صورت عملیاتی مستقرشده‌اند. وزارت دفاع آمریکا در سال 2020 هشدار داد که تا سال 2030 این نیروها دو برابر خواهد شد.

جدیدترین موشک‌های قاره‌پیمای چین در وضعیت ریلی یا متحرک در جاده مستقرشده‌اند. این سامانه‌ها وقتی روی ریل یا جاده نباشند، در تونل‌هایی به درازای 3100 مایل (نزدیک به 5000 کیلومتر) در سراسر کشور قرار می‌گیرند.

مرکز مطالعات راهبردی و بین‌الملل گزارش می‌دهد که موشک جدید چین، یعنی موشک دوربرد DF-41، به این منظور طراحی‌شده است که 10 کلاهک مستقل هدف گیرنده با بازدهی هسته‌ای از 20 تا 250 کیلوتن را پرتاب کند. این قابلیت در کنار موشک جدید پرتاب‌شونده از زیردریایی با شش کلاهک و یک بمب‌افکن راهبردی جدید، می‌تواند به چین اجازه دهد تا بیش از 3000 کلاهک را بالای 350 کلاهک موجود مستقر کند. بخش مستقر در سیلوی نیروی هسته‌ای چین به‌تنهایی می‌تواند بزرگ‌تر از 1550 کلاهک هسته‌ای عملیاتی مجاز برای آمریکا یا روسیه تحت پیمان استارت جدید باشد. تعداد آن تا سال 2030 از تعداد کل کلاهک‌های هسته‌ای راهبردی روسیه و آمریکا فراتر خواهد رفت. احتمال رشد بیشتر در تعداد سامانه‌های پرتابگر هسته‌ای راهبردی با توجه به‌شتاب برنامه مدرنیزه‌سازی این کشور بالا است.

یک موضوع نگران‌کننده‌تر این بود که چین در سال 2016 نیز نیروی پشتیبانی راهبردی خود را ایجاد کرد تا یکپارچگی جنگ‌افزارهای سایبری، فضایی، الکترونیک و اطلاعاتی را با عملیات‌های هسته‌ای این کشور ممکن سازد. این رویکرد ابزاری را برای ادغام تمامی ابزارهای مهم قدرت ملی با نیروهای هسته‌ای در اختیار چین قرار می‌دهد.

آمریکا چطور می‌تواند به این تحولات هشداردهنده واکنش نشان دهد؟ سرمایه‌گذاری مجدد اخیر و مدرنیزه‌سازی بازدارندگی آمریکا مبتنی بر فرضیاتی درباره آرمان‌های هسته‌ای رقیب در زمانی بود که باراک اوباما پیمان استارت جدید را امضا کرد.

اما خوش‌بینی اوباما در سخنرانی‌اش درباره خلع سلاح در سال 2009 در پراگ، دیگر منعکس‌کننده واقعیت‌های جهانی نیست. جهان عزم چین را برای استفاده از توانایی‌های نظامی غالب در نیروهای دریایی و نیروهای هسته‌ای راهبردی دست‌کم گرفته است.

اما مرحله بعدی چه خواهد بود؟ نظامی سازی فضا توسط چین.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *