جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

انفجار در پایتخت اوکراین

رسانه‌های اوکراینی از شنیده شدن صدای انفجار‌هایی در «کی‌یف» خبر دادند و هشدار حمله هوایی در پایتخت اوکراین اعلام شده است.

Loading

راهبرد چین در قبال طالبان

شورای راهبردی آنلاین- رصد: با خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، بزرگ‌ترین مانع پیش روی طالبان جهت تصرف کامل این کشور برطرف شد.

وب سایت اندیشکده آمریکایی رند در یادداشتی نوشت: ­­­­امروز چشم‌انداز قدرت‌یابی طالبان، نگرانی‌های زیادی را در بین قدرت‌های منطقه برانگیخته است. مسکو درصدد است در سازمان پیمان امنیت جمعی (CSTO) اهرم فشاری ایجاد کند، تا بدین وسیله مشکلات احتمالی در مرز افغانستان و تاجیکستان را کنترل کند. به نظر می‌رسد اسلام آباد نیز مذاکراتی با طالبان انجام داده است تا بر اساس آن پاکستان در ازای کمک طالبان در مبارزه با شبه نظامیان تحریک طالبان، حضور پایگاه‌های آمریکایی در قلمرو خود را برچیند. در همین حال، سازمان همکاری‌های شانگهای، به عنوان یک گروه اقتصادی و امنیتی متشکل از چین، هند، پاکستان، روسیه و چهار کشور آسیای مرکزی، اخیرا با دستور کار ثبات آینده افغانستان تشکیل جلسه دادند.

در میان همه این نگرانی‌های منطقه‌ای، چین بی سر و صدا تلاش می‌کند تا منافع خود در افغانستان را تأمین کند. بر اساس گزارش‌ها، پکن فعالانه در زمینه ساخت بزرگراه پیشاور- کابل که پاکستان را به افغانستان متصل کرده و کابل را به یک شرکت‌کننده در طرح عظیم کمربند و جاده تبدیل می‌کند، وارد عمل شده است. تا پیش از این کابل به دلیل مخالفت واشنگتن، در برابر مشارکت در این طرح مقاومت کرده بود. پکن همچنین در حال احداث یک جاده مهم داخل کریدور واخان است، که غربی‌ترین استان چین به نام سین کیانگ را به افغانستان متصل می‌کند و در ادامه نیز به پاکستان و آسیای مرکزی می‌رسد. این معابر جدید پس از تکمیل شدن، پکن را قادر می‌سازد تا اهداف خود را در زمینه افزایش تجارت با منطقه و استخراج منابع طبیعی در افغانستان دنبال کند. بر اساس گزارش سال 2014، افغانستان ممکن است فلزات کمیاب قابل استخراجی با ارزش حدود چند تریلیون دلار داشته باشدکه در دل کوههای آن پنهان شده‌اند.

اما برای دسترسی به این منافع، افغانستان باید ابتدا با ثبات و امن شود. همزمان با تسلط طالبان بر افغانستان، سهیل شاهین سخنگوی طالبان در مصاحبه ای گفته بود: «چین یک کشور دوست است و ما از آن برای بازسازی و توسعه افغانستان استقبال می‌کنیم… البته اگر [چینی ها] به دنبال سرمایه گذاری باشند، ما امنیت آن‌ها را تضمین می‌کنیم.»  علاوه بر این، شاهین در مورد حمایت طالبان از شبه نظامیان اویغور در سین کیانگ گفت: «قرار نیست ما در امور داخلی چین دخالت کنیم.» این اظهارات به وضوح برای جلب رضایت پکن گفته شده است.

از سوی دیگر، اگرچه پکن رسما از آشتی ملی افغانستان حمایت کرده بود، اما همچنین سیگنال‌های محکمی ارسال می‌کند که قصد دارد با طالبان به عنوان دولت قانونی افغانستان رفتار کند.

پکن همچنین دوستی عمیق خود را با اسلام آباد را تقویت کرده است تا با پیامدهای منفی بی ثباتی در افغانستان به‌طور موثرتری مقابله کند. به نظر میرسد پکن برای همکاری با طالبان و شاید کنترل آن، به اسلام آباد تکیه خواهد کرد.

با تثبیت قدرت طالبان در افغانستان، ماهیت روابط چین و طالبان دارای ابعاد استراتژیک خواهد بود. ایجاد یک رابطه مثبت پایدار ممکن است پکن را قادر سازد تا از طرق اقتصادی و امنیتی به افغانستان و آسیای مرکزی نفوذ کند. پکن در حال حاضر دارای روابط قوی دوجانبه و چند جانبه در سراسر منطقه است (ازجمله از طریق سازمان همکاری شانگهای)، اما بهبود روابط با افغانستان تحت سلطه طالبان منافع بیشتری را برای چین به همراه خواهد داشت. اگر طالبان به قول خود وفادار بماند، پکن از پروژه‌های کمربند و جاده که از افغانستان عبور می‌کند سود بیشتری ­­­خواهد برد.

نفوذ روزافزون پکن در منطقه، که با روابط نزدیکتر با طالبان تشدید شده است، می‌تواند این شک را در مسکو ایجاد کند که چین، نفوذ روسیه به عنوان قدرت مسلط در آسیای مرکزی را تحت الشعاع قرار می‌دهد. اگرچه به نظر می‌رسد هند نیز در حال مذاکره با طالبان است، اما به رسمیت شناخته شدن طالبان از سوی چین از یک سو و روابط عمیق این کشور با پاکستان از سوی دیگر، باعث ایجاد زمینه‌های اختلاف زا در روابط دهلی – پکن خواهد شد.

همچنین هنوز مشخص نیست که آمریکا در نهایت طالبان را به عنوان حکومت رسمی افغانستان به رسمیت می‌شناسد یا خیر. در حال حاضر، چین و ایالات متحده اختلافات زیادی با یکدیگر دارند، اما افغانستان به‌طور سنتی منطقه ای بوده است که دو طرف عموماً در خصوص نیاز به آشتی ملی در این کشور توافق کرده‌اند. با این حال، اگر پکن، طالبان را به رسمیت بشناسد، اما واشنگتن به رسمیت نشناسد، این امر می‌تواند یک لایه دیگر از چالش‌ها را بر روابط تیره آمریکا و چین اضافه کند.

در عین حال، روابط تیره چین با طالبان می‌تواند فشار جدیدی بر روابط چین و پاکستان وارد کند. با این حال، با توجه به دوستی چند دهه ای چین و پاکستان، بعید است چالش جدی در روابط آن‌ها ایجاد شود.

در مجموع، پکن در صورت تثبیت اوضاع طالبان در افغانستان از منافع قابل ملاحظه ای برخوردار خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *