جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است

زرشناس استاد دانشگاه و پژوهشگر فلسفه سیاسی با اشاره به جنبش اعتراضی دانشجویان دانشگاه‌های آمریکا و اروپا در حمایت از غزه گفت: عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده، وقتی چنین اتفاقی رخ می‌دهد یعنی مدرنیته دارد کم کم قدرت اقناعی خود را از دست می‌دهد.

حمله موشکی حزب الله لبنان به میرون

مقاومت اسلامی لبنان در بیانیه‌ای اعلام کرد: رزمندگان حزب الله، شهرک‌های شمال فلسطین اشغالی را با ده‌ها موشک هدف قرار دادند.

Loading

نگاهی به سند راهبرد امنیت ملی 2021 روسیه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: راهبرد امنیت ملی فدراسیون روسیه که به تأیید رئیس‌جمهور روسیه رسیده است، به‌عنوان سندی در تاریخ ثبت خواهد شد که به مسئله ارزش‌های معنوی و اخلاقی سنتی در این کشور پرداخته است. در راهبرد 2015 هم به ارزش‌ها اشاره‌شده بود. بااین‌حال، راهبرد 2021 دارای زبان جدیدی است. «غرب‌گرایی» در فرهنگ به عنوان یک منبع تهدید محسوب شده است.

ایوان تیموفیو در تحلیلی که اندیشکده شورای روابط بین‌الملل روسیه منتشر کرد، نوشت: بر اساس این سند، ارزش‌های روسیه هدف حمله آمریکا و متحدانش، شرکت‌های فراملی و همچنین سازمان‌های غیرانتفاعی، غیردولتی، مذهبی، افراطی و تروریستی خارجی قرار دارد. اگر درگذشته تروریسم و ​​افراط‌گرایی، به هر نحوی، از موضوع «غرب» جدا در نظر گرفته شده بود، اکنون آن‌ها تهدیدهایی از همان نوع محسوب می‌شوند.

گذار از رویارویی با غرب به حوزه ارزش‌ها یک مرحله جدید در تفکر راهبردی روسیه است. درگذشته این‌گونه رویارویی بیشتر در راستای مقوله‌های مادی (دفاعی، اقتصادی) در نظر گرفته می‌شد، اما اکنون به‌وضوح به یک سطح ایدئولوژیک واردشده است. چرا این گذار صورت گرفت؟ روسیه در این الگوی جدید با چه مشکلاتی روبرو خواهد شد و نقاط قوت و ضعف این رویکرد چیست؟

ارزش‌های محوری پیشنهاد شده در راهبرد جدید با مشکلات مفهومی مختلفی روبرو خواهد شد. اولین مشکل به ارزش‌هایی مربوط است که در این راهبرد اعلام‌شده: دستورالعمل‌های معنوی و اخلاقی روسیه در رابطه با «غرب‌گرایی» یا منشأ غربی دارند، یا دست‌کم با غرب بیگانه نیست. این سند از جمله به زندگی، عزت، حقوق و آزادی‌های بشر، میهن‌پرستی، شهروندی، خدمت به میهن، آرمان‌های اخلاقی متعالی، خانواده محکم، کار خلاقانه، اولویت معنویات بر مادیات، انسان‌گرایی، شفقت، جمع‌گرایی، کمک متقابل و احترام متقابل، حافظه تاریخی و تداوم نسل‌ها اشاره می‌کند.

حقوق و آزادی‌ها ارزش‌هایی روشنگرانه هستند که مهد آن‌ها اروپای غربی بود. این در مورد میهن‌پرستی و شهروندی هم صدق می‌کند. انقلاب روشنگری، انقلاب فرانسه و بعد مجموعه‌ای از دیگر انقلاب‌ها در اروپا راه را برای آن‌ها باز کرد. انقلاب‌های روسیه هم با همان شعارها صورت گرفت اگرچه دولت امپراطوری روسیه میهن‌پرستی یکپارچه را وارد نظام ارزش‌هایش کرد. زندگی و منزلت ارزش‌هایی جهانی است که در بسیاری از کشورها در آمریکای شمالی و اروپا مشترک است.در غرب به دشواری می‌توان جامعه‌ای را یافت که ایده‌آل‌های اخلاق متعالی و ارزش‌های خانواده را رها کرده باشد. کار خلاقانه، محور اخلاق اقتصادی غرب است. انسان‌گرایی یک مفهوم غربی است. به‌طور کلی، این نظریه زیربنای نظریه سیاسی لیبرال با فرض ماهیت خلاق انسان و زندگی انسان به عنوان بالاترین ارزش است. شفقت،جمع گرایی، کمک متقابل و احترام متقابل همگی از ارزش‌های جهانی هستند. عدالت هم همین طور است.

مشکل دوم مربوط به این واقعیت است که خود غرب به‌شدت ناهمگن است. غرب شامل روش‌ها و فرهنگ‌های بسیار است. بله، یک روایت مشترک وجود دارد که توسط سازمان‌های امنیتی (ناتو)، آن‌هایی که یکپارچگی اقتصادی و سیاسی را ترویج می‌کنند (اتحادیه اروپا) و دولت‌های مجزا ترویج‌شده است، اما در زیر این سطح، تنوع زیادی وجود دارد که نمی‌توان آن را به یک مخرج مشترک تقلیل داد.

سرانجام، سومین جنبه مشکل‌ساز، ویژگی خود جامعه روسیه است. ما حداقل از قرن هفدهم تاکنون، تحت نفوذ قدرتمند فرهنگی و تمدنی غرب بوده‌ایم. به‌علاوه، استقبال از چنین نفوذی تصمیم عمدی نخبگان سیاسی بود. غرب‌گرایی روسیه از رأس شروع شد و بیش از سه قرن با نوسانات خاصی توسط رهبران روس ترویج شد. ما سعی کردیم هسته اصلی تجربیات غربی را وام بگیریم.

آیا این بدان معناست که در کل در چنین جامعه‌ای سنت غیرممکن است؟ البته که این‌طور نیست. اما این نوعی متفاوت از سنت است. یک سنت مبتنی بر میهن‌پرستی، شهروندی و حفظ حافظه تاریخی ازنظر ساختاری تفاوت چندانی با الگوهای مشابه در بسیاری از کشورهای غربی ندارد. این بدان معناست که مخالفت با غرب در اینجا نیز بسیار ذهنی خواهد بود.

چه بخواهیم و چه نخواهیم، روابط ما با غرب راه به‌جایی نمی‌برد. تناقضات سیاسی و تهدید نظامی ما را وادار خواهد کرد که دست‌کم تجربه غربی سازمان‌دهی ارتش، صنعت و علم را در نظر بگیریم.

در آخر، مهم‌ترین مسئله این است که ارزش‌ها به‌تنهایی از بروز درگیری‌های سیاسی جلوگیری نمی‌کند. به‌عنوان‌مثال، مردم روسیه و اوکراین ازنظر حوزه‌های ارزشی به یکدیگر نزدیک هستند. اما مسکو و کی‌یف ازنظر سیاسی با یکدیگر مخالف‌اند. نمونه‌های مشابه زیادی وجود دارد. غرب مدرن به معنای واقعی کلمه بر روی استخوان‌ها ساخته‌شده است. در روابط بین‌الملل به مدت چندین قرن، جنگ میان اعضای «جامعه متحد مسیحی» تقریباً یک روال عادی بود. صلح بلندمدت 76 سال گذشته ازنظر تاریخی یک استثنای غیرعادی است. نباید از ارزش‌هایی این‌چنینی هراس داشت، بلکه باید از درگیری‌های سیاسی ترسید که می‌توانند از این ارزش‌ها سوء‌استفاده کنند. روسیه به یک مدرنیزه‌سازی نیاز دارد که رسیدن به آن به‌نوبه خود بدون تعامل با جوامع غربی غیرممکن است. دقیقاً مانند 300 سال پیش، وام گرفتن تجربه خارجی و ترکیب آن با چشم‌انداز و اهداف راهبردی خود می‌تواند کلید بقای کشور باشد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *