جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بورل: جنگ اوکراین دست‌کم تا انتخابات ریاست‌جمهوری امسال آمریکا ادامه خواهد داشت

بورل با بیان اینکه جنگ اوکراین دست‌کم تا انتخابات ریاست‌جمهوری امسال آمریکا در نوامبر ادامه خواهد داشت، گفت: «ما باید در این بازه به حمایت از مردم اوکراین ادامه دهیم. قرار نیست اروپایی‌ها برای دونباس کشته شوند، اما می‌توانیم کاری کنیم اوکراینی‌های بیشتری در این راه کشته نشوند.»

ایران در اجلاس بین‌المللی مقامات عالی امنیتی سنپترزبورگ ابتکارات سایبری ارائه می کند+ویدیو

نشست سخنگویی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز در محل ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی ایران(اکسپو ۲۰۲۴) در سالن خلیج فارس برگزار میشود که در ابتدای آن به روز ملی خلیج فارس نیز اشاره شد.

حمله به کشتی در یمن

نیروی دریایی بریتانیا از حمله به یک کشتی در نزدیکی بندر مخا در یمن خبر داد.

بلینکن در ریاض ادعای ضدایرانی کرد

آنتونی بلینکن در نشستی با رهبران منطقه در ریاض گفته است که مؤثرترین راه برای کاهش درد و رنج بشردوستانه در غزه، تضمین آتش بس میان اسرائیل و حماس است.

Loading

بایدن و آزمون برجام

شورای راهبردی آنلاین – رصد: جو بایدن در قامت نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وعده بازگشت به توافق هسته‌ای ایران و تعهد مجدد به دیپلماسی برای همکاری با متحدان آمریکا به‌منظور تقویت و تمدید آن را داد. او در کسوت رئیس‌جمهور اولین گام‌ها را جهت تحقق این وعده برداشته، اما احتمالاً متوجه شده است که عمل به این وعده کار راحتی نیست.

رافائل کوهن در تحلیلی که پایگاه اینترنتی اندیشکده رند منتشر شد، نوشت: برنامه جامع اقدام مشترک معروف به برجام، قبل از تصمیم دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا برای خروج از آن در سال ۲۰۱۸، نزد افکار عمومی آمریکا نسبتاً محبوب بود. این توافق یک کار برجسته دقیق دیپلماتیک چندجانبه بود که از طریق مذاکره حاصل شد. برجام هرگز یک‌راه حل بلندمدت یا جامع برای چالش ایران از نظر آمریکا نبود.

نکته اول اینکه ایران تغییر کرده است. بعد از خروج دولت ترامپ از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران، حمایت ایرانی‌ها از این توافق از ۸۵ درصد در سال ۲۰۱۵ به ۴۲ درصد در اکتبر ۲۰۱۹ کاهش یافت. بخشی از حمایت ایرانی‌ها از این توافق به دلیل منافع اقتصادی آن بود که هرگز محقق نشد. ایران رفع بدون قید و شرط تحریم‌ها را به‌عنوان پیش‌شرط مذاکرات از آمریکا خواستار شده است، اما دولت بایدن آن درخواست را رد کرد.

حتی اگر دولت بایدن تحریم‌ها را بردارد، رسیدن به نتایج اقتصادی ملموس برای اعتمادسازی دوباره ایرانی‌ها به این توافق ناکافی خواهد بود. این احتمال که دولت بعدی آمریکا بتواند تحریم‌ها را دوباره اعمال کند، ممکن است باعث خودداری شرکت‌ها از سرمایه‌گذاری در ایران شود و تأثیر کوتاه‌مدت هرگونه لغو تحریم را محدود کند.

نکته دوم، خاورمیانه تغییر کرده است. با توجه به توافقات ابراهیم میان اسرائیل و چند دولت عربی، پویایی منطقه تغییر کرده است. این دینامیک می‌تواند هرگونه توافق هسته‌ای ایران را در بافت منطقه‌ای جدید قرار دهد.

امروز ائتلافی از دولت‌های خلیج‌ (فارس) و اسرائیل با برجام مخالف‌اند. چند روز بعد از آغاز به کار دولت بایدن، رئیس ستاد مشترک اسرائیل در هشداری به دولت جدید آمریکا بازگشت به برجام را اشتباه خواند و گفت که اسرائیل گزینه‌های نظامی خود را دارد.

درنهایت، آمریکا تغییر کرده است. شاید توقف برنامه هسته‌ای ایران هرگز مهم‌ترین اولویت دولت‌ آمریکا نبوده باشد، اما آمریکا امروز در تلاش است تا نگرانی‌های سیاسی مهم‌تری را از بین ببرد. دولت بایدن با مشکلات فوری دیگری، از تحت کنترل درآوردن پاندمی کرونا و احیای اقتصاد ضربه خورده براثر کووید-19 تا حل افراطی‌گرایی داخلی، روبه‌رو است. حتی در میان نگرانی‌های سیاست خارجی آمریکا، مقابله با برنامه هسته‌ای ایران پایین‌تر از نگرانی‌هایی نظیر رفع تغییرات اقلیمی، محدود کردن خیزش چین و کنترل کینه‌توزی روسیه قرار دارد.

افول نسبی مسئله ایران در دستور کار سیاسی آمریکا می‌تواند تأثیرات مخربی برای این توافق هسته‌ای داشته باشد. اول، درحالی‌که شاید اهمیت مسئله ایران برای آمریکا کاهش‌یافته باشد، اما دولت‌های مخالف با این توافق همچنان بر ایران متمرکزند و این امر احتمالاً غلبه بر چنین مقاومتی را برای آمریکا دشوارتر می‌سازد.

دوم و مهم‌تر از آن، بازگشت به برجام باید در مقایسه با دیگر اهداف سیاسی مهم آمریکا سنجیده شود. چین و روسیه هر دو از ایران حمایت کرده‌ و آمریکا را برای بازگشت بی‌قیدوشرط به این توافق تحت‌فشار گذاشته‌اند. آن‌ها به گسترش دامنه این توافق باهدف پاسخگویی به نواقص آن تمایل اندکی نشان داده‌اند. اگر آمریکا بخواهد هرکدام از این کشورها مقاومتشان را تغییر دهند، باید در ازای آن چیزی ارائه کند.

اغلب در مورد جنگ گفته می‌شود که نباید تاکتیک‌های موفق گذشته را درجایی که اقتضا نمی‌کند، به کاربست؛ اما این امر در مورد مذاکره برای توافقات نیز صدق می‌کند. تا حدودی قابل‌درک است که دولت بایدن بخواهد زمان را به عقب برگرداند و به برجام بازگردد، اما حتی اگر شش سال قبل و هنگام مذاکره درباره برجام، این توافق راه‌حل صحیحی برای برنامه هسته‌ای ایران بود، احتمالاً امروز هرگونه توافقی باید متفاوت به نظر برسد؛ نه‌فقط به این دلیل که برنامه هسته‌ای ایران پیشرفت کرده، بلکه به این دلیل که جهان نیز تغییر کرده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *