جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

سفر معاون وزیر خارجه به عربستان

مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد به عربستان سفر کرد.

آخرین وضعیت گورهای دسته‌جمعی در بیمارستان‌های غزه؛ رژیم صهیونیستی اعضای بدن قربانیان را سرقت می‌کند

وضعیت اجساد در گور‌های دسته‌جمعی بیمارستان‌های ناصر و الشفا شهر غزه گمانه‌زنی‌هایی را درباره سرقت اعضای بدن و شکنجه و زنده به گور کردن قربانیان ایجاد کرده است.

Loading

موانع توافق سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اظهار نگرانی آمریکا از «توافق جامع سرمایه‌گذاری» اخیر بین بروکسل و پکن منطقی نیست. این توافق دقیقاً شبیه چیزی است که دولت ترامپ برای دست‌یابی به آن بایستی تلاش می‌کرد و واشنگتن تا حدی بدان حسادت می‌ورزد.

جیمز لوئیز در یادداشتی که وب‌سایت مرکز مطالعات راهبردی و بین‌‌الملل آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: پکن به دنبال جلوگیری از رویکرد مشترک فرا آتلانتیک در قبال چین است، هرچند که این امر مستلزم واگذاری برخی امتیازات (حداقل در کوتاه‌مدت) است. آمریکا نباید تصور کند که اتحادیه اروپا به‌طور خودکار در طرف این کشور قرار می‌گیرد، بلکه تعدادی از عوامل، فرصتی در اختیار دولت آتی بایدن قرار می‌دهد تا همکاری فرا آتلانتیک را بازسازی و رویکرد مشترکی در قبال چین ایجاد کند.

نخست، رویکرد اروپا در قبال چین باید بخشی از سیاست کلی آمریکا در برابر چین، ازجمله در انتقال فن‌آوری محسوب شود. اروپا چین را (برخلاف روسیه) یک تهدید نظامی قلمداد نمی‌کند، اما این کشور را تهدیدی برای اقتصاد خود و نظم قانون محور بین‌‌المللی تلقی می‌کند. توافق جامع سرمایه‌گذاری مخالفان خود را داشته و می‌توان آن را یک توافق کوتاه‌مدت با این غول [اقتصادی] تلقی کرد. یکی از دیپلمات‌های اروپایی گفته است که تجارت با چین، ضمن وجود احتمال اختلافات سیاسی با این کشور انجام می‌گیرد. این توافق (در صورت پایبندی چین به آن) دستورالعملی برای اصلاح جایگاه چین در اقتصاد بین‌‌المللی است. بااین‌حال، پایبند ساختن چین به تعهدات خود حتی از دست‌یابی به توافق با این کشور دشوارتر است.

درعین‌حال که این توافق به هدایت سیاست آمریکا کمک می‌کند، اما نگرانی‌هایی نیز وجود دارد: تجارت با چین مستلزم تعریف دقیق چگونگی تعیین اهداف ملموس، چگونگی ارزیابی پیشرفت و چگونگی تعیین تجارت یا انتقال فن‌آوری است وگرنه موجب آسیب به امنیت ملی یا اقتصاد خواهد شد.

آمریکا و اروپا هر دو با این مشکل مواجه هستند. به قول یکی از مقامات ارشد اروپا، چین تلاش می‌کند صنایع کلیدی آلمان را از بین ببرد و بعید است که تعهدات توافق جامع سرمایه‌گذاری از آن جلوگیری کند.

جدایی فوری عاقلانه نیست، زیرا در برخی حوزه‌های تجارت با چین، منافع اقتصادی بر ریسک امنیتی می‌چربد، اما شناسایی این حوزه‌ها ساده نیست. سیاستی که در تعریف رهبری فناوری دقیقتر باشد، با محافظت از درآمدهای شرکت‌های داخلی، موجب پاسداری هرچه بهتر از قدرت فناوری آمریکا خواهد شد. مشارکت اروپا در این سیاست، مطلوب خواهد بود. نگرانی بسیاری از کشورهای اروپایی این است که سیاست‌های صنعتی چین به دنبال تسخیر صنایع کلیدی اتحادیه اروپاست. این نگرانی‌ها می‌تواند اساس مشارکت آمریکا – اروپا باشد.

دوم، اتحادیه اروپا خود را میانجی و مدافع حقوق بنیادین می‌داند. این امر دوستی با پکن را احتیاط‌آمیز می‌سازد. مواضع مقامات و مدیران اروپایی بیانگر نارضایتی فزاینده آن‌ها از رفتار تجاری چپاولگرانه چین، بی‌احترامی این کشور به قوانین بین‌‌المللی و اقدامات آن در هنگ‌کنگ و سین کیانگ است. پویایی سیاست داخلی چین و رفتار سخت در برابر معترضان، افکار عمومی اروپا نسبت به چین را مکدر کرده و توافق جامع سرمایه‌گذاری را با مشکلات فزاینده مواجه خواهد ساخت.

این تناقض در تفکر اروپایی‌ها مشهود است، اما آمریکا پس از یک سال ناآرامی‌های اجتماعی و یک انتخابات بسیار آشفته نمی‌تواند خود را به‌عنوان یک داور اخلاقی جلوه دهد. با گذشت زمان، دولت بایدن می‌تواند این امر را تغییر دهد، اما بازهم بازسازی روابط با بروکسل و پکن ماه‌ها زمان خواهد بود. ناراحتی آمریکا از امضای توافق جامع سرمایه‌گذاری تاحدی برای اروپا لذت‌بخش بوده است؛ اما این توافق فی‌نفسه آسیب‌پذیر است. برخی بخش‌های این توافق در تناقض با سیاست‌ها و اقدامات اقتصادی بلندمدت چین است. پکن به سیاست حمایت از شرکت‌های دولتی پایان نخواهد داد و این شرکت‌ها برای دست‌یابی غیرقانونی به فناوری اروپایی ادامه خواهند داد. چین به مدت 40 سال از این سیاست‌ها استفاده کرده و احتمال تغییر در آن‌ها ناچیز است.

تجدید شراکت آمریکا با اروپا نمی‌تواند بر «ائتلاف فنّاورانه» استوار باشد. تا جایی که به فناوری و آمریکا مربوط می‌شود، بی‌اعتمادی در اروپا بسیار زیاد است و مسائل دشوار زیادی (در مورد رقابت‌پذیری، حریم خصوصی و کنترل محتوا) وجود دارد که حل آن‌ها زمان خواهد برد. شراکت جدید باید بر ارزش‌های سیاسی مشترکی استوار باشد که به رویکردی مشترک در فناوری و در قبال چین منجر شود.

دولت جدید آمریکا می‌تواند روابط با اروپا را به نحوی بازسازی کند که رشد هر دو طرف آتلانتیک را ارتقا بخشد و هم‌زمان با مخاطرات برخاسته از رژیم‌های دیکتاتوری مقابله کند. آمریکا باید برخی تصمیمات راهبردی اتخاذ نماید و جواب برخی پرسش‌ها با گذشت زمان معلوم خواهد شد: آیا اجتناب از دودستگی جهان در فناوری و تجارت غیرممکن است؟ آیا می‌توان چین را در قبال دیگر کشورها نیز به رعایت تعهدات موجود در توافق جامع سرمایه‌گذاری (در کنار تعهدات قبلی در سازمان تجارت جهانی) ملزم کرد؟ جواب این پرسش‌ها اصلاً معلوم نیست، اما مؤلفه مشترک این است که اگر آمریکا با اروپا کار کند، احتمالاً به اهداف خود دست می‌باید، خواه این هدف دودستگی همیشگی باشد خواه کشاندن چین به جامعه بین‌‌المللی. بدون این مشارکت دست‌یابی به هر نوع هدفی سخت‌تر خواهد بود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *