جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

سخنگوی وزارت خارجه قطر: مذاکرات آتش‌بس بین حماس و اسرائیل عملا متوقف شده است

سخنگوی وزارت خارجه قطر در گفت‌وگو با روزنامه «هاآرتس» نسبت به سخت‌شدن مواضع اسرائیل و حماس در مذاکرات برای برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌ها، ابراز ناامیدی کرد و گفت: «اسرائیل و حماس بر اساس منافع سیاسی خود تصمیم می‌گیرند».

هیاتی از حماس به قاهره می‌رود

تهران-ایرنا- منابع خبری گزارش دادند که هیاتی از جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) فردا (دوشنبه) راهی قاهره خواهد شد.

بیش از ۲۳ میلیون افغانستانی به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند

تهران- ایرنا- نهاد هماهنگ‌کننده کمک‌های بشردوستانه سازمان ملل متحد برای افغانستان (اوچا)، از نیازمندی حدود ۲۳‌ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر، از جمله ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار کودک در افغانستان به کمک‌های بشردوستانه در سال جاری میلادی خبر داد.

حماس: پیشنهاد مصر را برای السنوار فرستادیم و منتظر پاسخ هستیم

در میانه خوش‌بینی‌های محتاطانه و نشانه‌های مثبت در مذاکرات مصر و اسرائیل برای رسیدن به آتش‌بس در غزه، یک منبع از گروه حماس در گفتگو با العربیه فاش کرد که پیشنهاد مصر را به یحیی السنوار، رئیس جنبش حماس در نوار غزه فرستاده شد و افزود که «ما منتظر پاسخ به آن ظرف چند روز هستیم.»

بازداشت نامزد ریاست جمهوری در اعتراضات دانشگاه واشینگتن به طرفداری از فلسطینیان

پلیس آمریکا جیل استاین، نامزد ریاست جمهوری را هنگام مشارکت در تظاهرات دانشگاه واشینگتن به طرفداری از فلسطینیان باز داشت کرد. پلیس همچنین جیسون کول، مدیر کمپین انتخاباتی این نامزد و میرل کایر، معاون کول نیز را در جریان حمایت از اعتراضات به ارتباط این دانشگاه با جنگ غزه بازداشت کرده است.

Loading

پیامدهای آسیایی خروج آمریکا از خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین – رصد: سیاست ترامپ برای خروج آمریکا از خاورمیانه با استقبال نخبگان و افکار عمومی این کشور مواجه شده است. درگیری‌های بی‌پایان ارتش آمریکا، مشکلات لاینحل خاورمیانه و افزایش خودکفایی ایالات‌متحده در بخش انرژی باعث شده تا بیشتر آمریکایی‌ها از تغییر تمرکز سیاست واشنگتن از خاورمیانه به اقیانوس آرام حمایت کنند. آمریکا می‌تواند در اقتصاد پویای آسیا مشارکت کرده و با کمک متحدان خود در برابر سیاست تهاجمی چین بایستد. در دهه گذشته نیز استراتژی اوباما بر آسیا متمرکز شده بود.

جان آلترمن در یادداشتی که وب‌سایت مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: اما متحدان آسیایی آمریکا همچنان به انرژی خاورمیانه وابسته بوده و از تشدید فشارهای احتمالی چین علیه خود نگران هستند. درواقع، آن‌ها نگران‌اند که تمرکز بیش‌ازحد آمریکا بر آسیا و رها کردن خاورمیانه موجب تضعیف منافع آن‌ها شود، چرا که خروج آمریکا از خاورمیانه به معنی تسلط بیشتر چین بر این منطقه است.

انرژی، هسته اصلی و مهم‌ترین حوزه رقابت چین و ایالات‌متحده است. آمریکا و چین به ترتیب اولین و دومین مصرف‌کننده بزرگ انرژی در جهان هستند. در چند دهه گذشته، تولید نفت و گاز نامتعارف، بازارهای انرژی ایالات‌متحده را متحول کرده است. ذخایر نفت شیل تقریباً دو سوم تولید نفت و سه چهارم گاز ایالات‌متحده در سال 2019 را تشکیل می‌داد، به‌نحوی‌که این کشور را از بزرگ‌ترین واردکننده نفت جهان در سال 2013 به صادرکننده انرژی در سال 2019 تبدیل کرد.

به‌رغم کاهش وابستگی آمریکا به انرژی خاورمیانه، کره جنوبی متحد آمریکا در آسیا 70 تا 80 درصد نفت خود را از خاورمیانه تأمین می‌کند. ژاپن نیز نزدیک به 90 درصد نفت خام خود را از خاورمیانه وارد می‌کند. علاوه بر این، واردات قابل‌توجه گاز طبیعی خاورمیانه، روابط کشورهای آسیا با این منطقه را بیش‌ازپیش تعمیق کرده است.

چین به خاورمیانه توجه زیادی دارد، زیرا حدود 50 درصد از نفت خام خود را از خاورمیانه تأمین می‌کند. خاورمیانه نیز به چین وابسته است. چین نه‌تنها یک بازار عظیم انرژی است (هم‌اکنون 14 درصد از کل تقاضای جهانی نفت را تشکیل می‌دهد)، بلکه در دو دهه گذشته اصلی‌ترین عامل رشد تقاضای جهانی نفت بوده است. اگر واردات نفت ایالات‌متحده و اروپا از خاورمیانه کاهش یابد، صادرکنندگان به دنبال افزایش فروش نفت خود به چین خواهند بود. چین نیز با ایجاد «مشارکت استراتژیک جامع» با سه تولیدکننده بزرگ نفت خاورمیانه یعنی ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به دنبال تبدیل‌شدن به بزرگ‌ترین شریک تجاری دوجانبه برای هر سه کشور است.

تا امروز، چین به توسعه روابط خود در خاورمیانه در سایه حضور نظامی ایالات‌متحده راضی بوده است. چین با برداشتن قدم‌های محتاطانه تلاش کرده است تا برای همه کشورهای خاورمیانه یک دوست مطمئن باشد. رویکرد چین، یک رویکرد عاقلانه بوده است. اجماع عمومی منطقه‌ای درباره اینکه نقش چین در غیاب آمریکا می‌تواند بیش از گذشته شود، باعث ایجاد رقابت در کشورهای خاورمیانه برای بهبود روابط با چینی‌ها شده است. عربستان سعودی در دهه 2000 صادرات خود به چین را افزایش داد تا چین را از ایران جدا کند. ایران نیز برای مقابله با تحریم‌ها، به چین نزدیک‌تر شده است.

اما چین اقداماتی فراتر از ایجاد پیوندهای تجاری انجام داده است. چین تعداد زیادی از کشتی‌های نیروی دریایی خود را به خاورمیانه اعزام کرده است. این کشور، جیبوتی را به‌عنوان اولین پایگاه نظامی خود در خارج از کشور انتخاب کرده و در بازارهای تسلیحات منطقه‌ای به‌ویژه فروش هواپیماهای بدون سرنشین فعال‌شده است. چین همچنین در تلاش است تا در پروژه‌های زیرساختی منطقه‌ای، ساخت کارخانه‌ها، بنادر و سامانه‌های ارتباط از راه دور مشارکت داشته باشد. چین بیش‌تر نیز این اقدامات را از طریق شرکت‌های دولتی خود انجام می‌داد. چین با مقامات دولتی در خاورمیانه روابط نزدیکی دارد و خود را نه‌تنها به‌عنوان یک شریک مشتاق بلکه به‌عنوان کشوری نشان داده است که برخلاف آمریکا در قوانین و مقررات داخلی دیگر کشورها دخالت نمی‌کند.

 

نگرانی متحدان آمریکا از نقش روزافزون چین در خاورمیانه

متحدان آمریکا در آسیا درباره پیامدهای نقش فزاینده چین و کاهش نقش آمریکا در خاورمیانه نگران هستند. متحدان آسیایی ایالات‌متحده نگران‌اند که چین بر خاورمیانه مسلط شده و از تسلط خود برای پیشبرد اهدافش استفاده کند.

افزایش اقدامات چین در آسیا متحدان آمریکا را به تعامل بیشتر با آمریکا وادار کرده که تمرکز بیشتر ایالات‌متحده بر آسیا بخشی از آن است. بااین‌حال، برخی متحدان آمریکا نگران‌اند اگر تمرکز ایالات‌متحده بر آسیا به قیمت از دست دادن خاورمیانه باشد، منافع آن‌ها تحت‌الشعاع قرار بگیرد.

یکی از گزینه‌های محتمل برای پیشبرد منافع مشترک امنیتی در خاورمیانه، همکاری نزدیک‌تر آمریکا با متحدان خود در آسیا تحت چارچوب استراتژی هند و اقیانوس آرام باز و آزاد است. اگرچه اجرای این استراتژی با موانعی مواجه است، اما الگویی مهم برای همسویی منافع استراتژیک آمریکا و متحدانش فراهم می‌کند.

آمریکا احتمالاً می‌خواهد از خاورمیانه خارج شود، اما تا زمانی که منافع حیاتی متحدان آسیایی این کشور در خاورمیانه درخطر باشد، راهبرد ایالات‌متحده در آسیا به حضورش در خاورمیانه بستگی دارد. در چنین شرایطی آمریکا باید هم‌زمان روابط خود با کشورهای خاورمیانه و آسیا را حفظ کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *