جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

ادعای بایدن: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه است

نیویورک – ایرنا- جو بایدن رئیس جمهور آمریکا بار دیگر با حمایت همه جانبه از اسرائیل و بدون اشاره به حملات این رژیم به غزه با استفاده از تسلیحات آمریکایی مدعی شد: حماس تنها مانع آتش بس فوری در غزه و کمک رسانی به مردم این منطقه است.

وزیر خارجه انگلیس: قرار دادن سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی عملاً روابط دیپلماتیک ما را با تهران پایان خواهد داد / وقتی می‌خواهیم پیام مستقیمی به ایرانی‌ها ارسال کنیم، می‌خواهم خودم گفتگو انجام دهم نه به همتای فرانسوی‌ام بگویم که این پیام را به ایرانی‌ها برسانید / وضعیت فعلی که کلیت سپاه در فهرست تحریم‌ها قرار گرفته کفایت می‌کند

دیوید کامرون، وزیر امور خارجه انگلیس احتمال اقدام علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران و قرار دادن آن در فهرست سازمان‌های اصطلاحاً «تروریستی» را منتفی دانسته است. او گفت: «اگر بخواهم صادق باشم چنین اقدامی یک ضرر هم دارد و آن هم این است که عملاً روابط دیپلماتیک ما را پایان خواهد داد.»

Loading

تقابل سرنوشت‌ساز آمریکا و چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: رویارویی فزاینده چین و آمریکا بسیار خطرناک شده است، زیرا این دو اقتصاد بزرگ جهان در حال حرکت در یک مسیر ناشناخته هستند. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، در سخنرانی اخیر خود در کتابخانه نیکسون به اقدام جدی علیه حزب کمونیست چین فراخوانده است. این اظهارات در حالی است که کنسولگری‌ها در هوستون و چنگدو به‌طور متقابل بسته‌شده و یک نظامی چین در سانفرانسیسکو توسط اف بی آی دستگیر شده است. می‌توان این وقایع را داغ‌ترین مرحله جنگ سرد جدید نامید.

فردریک کمپ در یادداشتی که وب‌سایت شورای آتلانتیک آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: اکنون دوره‌ای منحصربه‌فرد است، زیرا آمریکا از زمان ظهور به‌عنوان قدرت جهانی هرگز با چنین رقیب سرسختی در همه حوزه‌های سیاسی، اقتصادی، فنّاورانه، نظامی و حتی اجتماعی مواجه نشده است.

چنین دوره‌ای ازآن‌رو تازگی دارد که هیچ کشوری در تاریخ معاصر به‌سرعت چین ظهور نکرده است. در سال 1980، چین 2 درصد تولید ناخالص جهانی را به خود اختصاص می‌داد درحالی‌که این میزان در سال 2019 به 20 درصد رسیده است. این امر پکن را برای اولین بار به‌عنوان یک چالش جهانی رویاروی آمریکا قرار داده است، درحالی‌که منحنی تکامل آن ناشناخته است.

آمریکا و چین پس از چهار دهه همکاری دوستانه، اکنون در شرایط یک تقابل شدید قرار گرفته‌اند که ممکن است برای دوره ما تعیین‌کننده باشد. این رقابت تلاشی برای «سلطه بر جهان» نیست که هیچ کشوری تابه‌حال به آن دست نیافته است. بلکه، ممکن است تأثیر چشمگیر بر «سرنوشت جهان» داشته و همه را اعم از دموکراسی یا دیکتاتوری، سرمایه‌دار خصوصی یا دولتی، تحت تأثیر قرار دهد.

همچنین، این دوره به این دلیل منحصربه‌فرد است که رقابت چین-آمریکا با چهارمین انقلاب صنعتی و تحولات بی‌سابقه فنّاورانه ناشی از داده‌های کلان، هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی، زیست مهندسی و… متقارن شده است.

واقعیت این است که تقارن این وضعیت با بدترین همه‌گیری قرن، به‌شتاب و عمق فاجعه می‌افزاید. این در حالی است که چین منبع این‌همه گیری بوده و به‌عنوان یک اقتصاد بزرگ پیشتاز، بزرگ‌ترین یاری کننده‌ی بالقوه برای رهایی از چنگال این‌همه گیری محسوب می‌شود.

برای درک مخاطرات این دوره، باید رویدادهای آتی را نسخه جدیدی از دوره بین جنگ جهانی دوم تا پایان سال 1945 و بحران موشکی کوبا در سال 1962 قلمداد کرد. در آن دوره، آمریکا و اتحاد شوروی بر سر کوبا در آستانه جنگ هسته‌ای قرار داشتند تا اینکه روابط خود را بر اساس الگوهای توافق هسته‌ای، دیدارهای مقامات این دو ابرقدرت و به رسمیت شناختن خطوط قرمز متقابل تنظیم کرده و از جنگی فاجعه‌بار جلوگیری کردند.

امروز، ترکیب تایوان و دریای جنوبی چین را می‌توان برلین [دوره جنگ سرد] و نقطه سرنوشت‌ساز منازعه جدید دانست که در آنجا، آمریکا تایوان را یک دموکراسی مستقل و دریای جنوبی چین را آب‌های بین‌المللی قلمداد کرده در حالی که چین آن‌ها را آب‌وخاک سرزمین خویش تلقی می‌کند.

پمپئو در سخنرانی تاریخی خود در کتابخانه نیکسون اشاره‌کرده است که سال بعد پنجاهمین سالگرد مأموریت‌های محرمانه هنری کسینجر به چین است که واقعیت پکن را به روی آمریکا و دنیای غرب گشود. نیکسون سال 1967 نوشته بود که «ما نمی‌توانیم چین را برای همیشه در انزوا رها کنیم تا به گسترش خیالات خود بپردازد، به نفرت خود بیفزاید و همسایگان خود را تهدید کند. در این سیاره کوچک هیچ جایی برای زندگی در انزوای توأم با خشم یک میلیارد انسان بالقوه توانمند وجود ندارد».

پمپئو بر روی این خطوط از مقاله نیکسون متمرکزشده و با ایجاد پیوند بین تلاش رئیس‌جمهور ترامپ و اهداف نیکسون گفته است: «نوع تعاملی که ما دنبال کرده‌ایم، در درون چین به تحولات مدنظر نیکسون منجر نشده است. ما کشورهای دوستدار آزادی در جهان، باید به‌طورجدی و خلاقانه چین را در جهت تغییر هدایت کنیم، زیرا اقدامات پکن، مردم ما و رفاه ما را تهدید می‌کند».

شکی نیست که در این سال انتخاباتی، سخنان پمپئو دارای مؤلفه سیاست داخلی نیز بوده است. احتمالاً ترامپ و مقامات ارشد وی نقدهایی را به یاد دارند که مایه بدنامی ریگان در کمپین وی علیه اتحادی شوروی به‌عنوان «امپراتوری شیطانی» شد. اما اکنون تاریخ مؤید حقانیت ریگان است. بنابراین، ترامپ از میراث ریگان استقبال کرده و رقیب انتخاباتی خود، جو بایدن، را برای مقابله با چین، ضعیف قلمداد می‌کند.

حتی اگر ترامپ در نوامبر شکست بخورد، معماران رویکرد سخت در قبال چین امیدوار هستند که این رویکرد سیاسی آن‌ها پایدار خواهد ماند. آن‌ها معتقدند که هر نوع رویکرد مؤثر برای مقابله با چین باید شامل سرمایه‌گذاری داخلی در فن‌آوری و زیرساخت، حل اختلافات سیاسی، ائتلاف با متحدان و دوستان و تعامل با چین در مسائلی باشد که هیچ کشوری به‌تنهایی قادر به حل آن نیست.

هر نوع دولت آمریکا برای مقابله با چین نیازمند راهبرد پایداری است که هنجارها و قوانین مسیر را بدون ایجاد اختلاف در جهان تنظیم کرده و آمریکا را وارد جنگی ناخواسته نکند. تنظیم چنین رویکرد درستی مستلزم سال‌ها کار و تلاش است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *