جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

استولتنبرگ: ارائه تسلیحات به اوکراین افزایش خواهد یافت

تهران- ایرنا- «ینس استولتنبرگ» دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) امروز (دوشنبه) به اوکراینی‌ها گفت در حالی که اعضای این ائتلاف نظامی در ماه‌های اخیر به وعده‌های خود مبنی بر تامین کمک نظامی عمل نکرده‌اند، اما اکنون جریان ارائه تسلیحات و مهمات به کی‌یف افزایش خواهد یافت.

Loading

چشم‌انداز مبهم بحران لیبی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: پس‌ازآنکه وفاق ملی، دولت موردحمایت سازمان ملل در طرابلس کنترل پایتخت را در دست گرفت، حوادث در لیبی تغییرات شگرفی داشته است. این اقدام باعث شد که ژنرال خلیفه حفتر و ارتش وی، موسوم به ارتش ملی لیبی (LNA)، از تلاش یک‌ساله خود برای تصرف این شهر دست کشیده و نیروهای خود را از دیگر شهرها و شهرستان‌های غرب این کشور خارج کنند. همچنین، بقای سیاسی خود حفتر نیز شدیداً موردتردید قرار گرفته و در میان اردوی چند دسته وی در جنوب و شرق لیبی (قلمرو تحت کنترل حفتر)، نارضایتی‌های فزاینده‌ای به چشم می‌خورد.

رانج علاء الدین در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد؛ نوشت: شکست‌های نظامی حفتر حامیان اصلی وی یعنی امارات، فرانسه، روسیه و مصر را ناامید کرده است. این کشورها با تأمین حمایت‌های سیاسی و نظامی قابل‌توجه (با رضایت آمریکا)، کمپین نظامی حفتر برای به دست گرفتن کنترل طرابلس را تقویت کردند. روسیه برای تقویت قوای حفتر در حمله به طرابلس و افزایش جای پای وی در لیبی، دست به مداخله زده و چند صد نیروی نظامی واگنر را اعزام کرده است. بااین‌حال، تخلیه مشکوک شبه‌نظامیان روسی از غرب لیبی که ظاهراً پس از توافق مخفی بین مسکو و آنکارا صورت گرفته است، برای نیروهای حفتر در غرب لیبی کلاً سرنوشت‌ساز است.

اکنون حامیان حفتر به ارزیابی مجدد موضع خود می‌پردازند. این امر فرصتی به‌موقع در اختیار آمریکا (که تابه‌حال در این جنگ فقط نظاره‌گر بوده است) قرار داده است تا ترکیه و روسیه را از بی‌توجهی آشکار به تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه لیبی، بازداشته و مانع از تثبیت جای پای روسیه در شرق لیبی شود.

 

نقش عوامل خارجی

فعالان خارجی در جنگ لیبی نقش کلیدی دارند. پیروزی دولت وفاق ملی در طرابلس به‌واسطه حمایت سامانه‌های دفاع هوایی ترکیه، ناوگان پهپادی آن و ستیزه‌جویانی حاصل‌شده است که ترکیه آن‌ها را از جنگ سوریه به لیبی اعزام کرده است. ترکیه از دسامبر 2019 هنگامی‌که دولت وفاق ملی با آنکارا یک توافق دریایی بحث‌برانگیز به امضاء رساند، به تأمین پشتیبانی نظامی مبادرت کرده و ضعف دولت وفاق ملی را فرصتی برای پیشبرد منافع خود در شرق مدیترانه قلمداد می‌کند. اگرچه حامیان حفتر به آتش‌بس فراخوانده شده اند، اما ترکیه دلیلی چندانی برای توجه به این فراخوان ندارد. بی‌اعتمادی به توانایی حفتر و جدایی از وی در میان نیروهای حفتر افزایش‌یافته است و پیامد عقب‌نشینی‌های نظامی بقای سیاسی وی را تضعیف کرده است.

 

ترکیه و دولت وفاق ملی باید بااحتیاط پیش بروند

در حال حاضر، راهبرد ترکیه در لیبی جواب می‌دهد اما این کشور باید بااحتیاط گام بردارد. اگر حامیان حفتر دوچندان شده و به‌جای کنترل کل کشور بر تثبیت خودمختاری خود در شرق بپردازند، احتمال دارد که اعتمادبه‌نفس جدید ترکیه به یک اشتباه محاسباتی تبدیل شود. جنگ لیبی یک جنگ نیابتی است که در آن، دولت‌های حامی ممکن است از درگیری اجتناب کنند، اما درعین‌حال برای تداوم جنگ و جلوگیری از شکست آشکار، به تأمین منابع کافی برای شرکای خود ادامه دهند.

 

احتمال تبدیل لیبی به سوریه دیگر

تلاش‌های جاری برای توقف جنگ و ارائه راه‌حل در لیبی کوته‌بینانه است. هم نیروهای ارتش حفتر و هم نیروهای دولت وفاق ملی، ائتلاف مصلحتی هستند. ارتش ملی لیبی ترکیبی از شبه‌نظامیان و افراد با اهداف مختلف است که برای بهره‌مندی از حمایت خارجی و با امید به تصرف طرابلس گرد حفتر جمع شده‌اند. دولت وفاق ملی هم ائتلافی از شبه‌نظامیان و حامیانی است که برای مقابله با احتمال تصرف طرابلس توسط حفتر، بسیج شده‌اند.

توقف جنگ باعث ازهم‌پاشیدگی هر دو ائتلاف خواهد شد و این پیامدی است که جنگ‌های نیابتی را در بلندمدت از آن گریزی نیست. حتی توافق احتمالی ترکیه-روسیه نیز در بهترین حالت به انشقاق لیبی منجر خواهد شد. با فروپاشی ائتلاف‌ها، جنگ‌های محلی هم کاهش خواهد یافت و گروه‌های شبه‌نظامی به منازعه بر سر قدرت و منابع در سطح محلی خواهند پرداخت.

گسترش سریع جنگ لیبی خطر بزرگی است. اگر مداخله بازیگران بین‌المللی تداوم یابد، چشم‌انداز سوریه در لیبی دور از انتظار نخواهد بود. از سوی دیگر، اگر حمایت خارجی از فعالان لیبی قطع شود یا کمتر شود، نارضایتی‌های محلی به‌طور خشونت‌آمیز به صحنه اصلی کشیده خواهد شد. اگرچه انحلال این ائتلاف‌ها ممکن است به جنگ‌های فرسایشی محلی منجر شود، اما مداخلات خارجی در این جنگ نیز مایه فروپاشی کامل ساختار اجتماعی لیبی و مرگ و آوارگی صدها هزار نفر خواهد شد.

 

نقش آمریکا

واشنگتن و بروکسل باید دست‌به‌دست هم داده و مدیریت این جنگ و کنترل آسیب‌های ناشی از آن را در اولویت قرار دهند. با توجه به حمایت فرانسه از حفتر، ناتوانی اتحادیه اروپا در اجرای خط قرمز در لیبی آشکارشده و حمایت طولانی‌مدت پاریس از حفتر، موقعیت اتحادیه اروپا به‌عنوان میانجی صادق و معتبر برای پیشبرد صلح در لیبی را تحلیل برده است.

واشنگتن می‌تواند به‌طور غیرمستقیم از عملیات دریایی اتحادیه اروپا حمایت کند که برای تحریم تسلیحاتی لیبی طراحی‌شده است. همچنین، واشنگتن با اعمال تحریم‌ها علیه افراد، گروه‌ها و شرکت‌های دخیل در انتقال تسلیحات و ستیزه‌جو به لیبی، نفوذ روسیه را مهار کند. جلوگیری از ورود تسلیحات و ستیزه‌جو قطعه مهم پازل جنگ لیبی است، جنگی راهبردی که تابه‌حال تلفات جانی زیادی داشته است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *