جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

پیامدهای کووید-19 و انتخابات آمریکا بر روابط پکن – واشنگتن

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همه‌گیری کووید-19 زندگی ما و جهان اطراف ما را دگرگون کرده است. با این حال، یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این همه‌گیری، مورد توجه نسبتا کمی قرار گرفته است. نه تنها ما در زندگی روزانه خود تغییرات عظیمی تجربه کرده‌ایم، بلکه وارد جهانی شده‌ایم که آینده آن بیش از پیش ناشناخته است.

پاول جویتز در یادداشتی که وب سایت اندیشکده بروکینگز آن را منتشر کرد، نوشت: این ناشناخته‌ها چگونه بر نحوه تفکر مردم در خصوص سیاست خارجی و به‌ویژه روابط چین-آمریکا تاثیر می‌گذارد؟

 

کووید-19 و ناشناخته‌ها

بیشتر جهان برای ما ناشناخته است؛ اما در زندگی روزانه، معمولا ما کارهای زیادی انجام می‌دهیم، درحالی که از آن‌ها آگاهی نداریم. عقلانیت عمدتا به عنوان توانایی اقدام عاقلانه در شرایط دانش ناکافی و محدود، تعریف می‌شود.

در دنیای سیاست خارجی، به‌ویژه در زمان بحران، مسلما کارشناسانی با دانش بسیار، بهترین رهبران و سیاستمداران هستند. اما آن‌ها در آگاهی از محدودیت دانش خویش نیز متخصص هستند. بهترین رهبران کسانی هستند که در گذشته، تحت شرایط محدود تصمیمات خوبی گرفته‌اند.

با این حال، کووید-19 باعث بروز ناشناخته‌های زیادی در حوزه‌های متعدد شده است. برای تصمیم‌گیران سیاست خارجی آمریکا، اکنون فهرست بلندی از چیزهایی وجود دارد که ناشناخته بوده و غالبا هم قابل شناخت نیستند. به عنوان مثال، ما نمی‌توانیم مسیر این ویروس (مکان و احتمال افزایش آن) را پیش بینی کنیم. ما نمی‌توانیم سرعت یا سیر درمان و واکسن آن و پیامدهای اقتصادی و راه شکست این ویروس را پیش‌بینی کنیم. احتمال تغییر دائمی زندگی روزانه ما به واسطه اقدامات انجام شده برای شکست کووید-19 و همچنین، پیامدهای سیاسی بلند مدت آن بر کسی معلوم نیست.

 

تاثیر ناشناخته‌ها بر روابط چین-آمریکا

تاثیر این ناشناخته‌ها بر فعالان سیاست خارجی بیش از دیگران بوده و این امر در مورد روابط چین-آمریکا نیز صدق می‌کند.

روابط چین-آمریکا در همه بخش‌ها به وضوح در مسیر شدیدا منفی حرکت می‌کند. اگرچه اساس روابط رقابتی دو کشور به قبل از ریاست جمهوری ترامپ برمی‌گردد، اما در دوره ترامپ این روابط شدیدا رو به وخامت گذاشته است. روابط چین-آمریکا از زمان عادی‌سازی روابط آن‌ها در سال 1979، در بدترین وضع خود به سر می‌برد. حداقل چهار عامل باعث عدم شناخت مسیر روابط چین-آمریکا در آینده می‌شود:

نخست، تکامل کووید-19 قدرت هر دو کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد. هم «قدرت سخت» و هم «قدرت نرم» هر دو کشور به‌طور چشمگیری تحت تاثیر قرار گرفته است، اما طرق این تاثیر هنوز عمدتا ناشناخته است.

دوم، مبارزات انتخابات ریاست جمهوری بین دونالد ترامپ و جو بایدن در 3 نوامبر تاثیر شگرفی بر روابط چین-آمریکا خواهد داشت، اما نتیجه این انتخابات اکنون کاملا نامعلوم است.

سوم، میزان قدرت سیاسی شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، در داخل این کشور نامعلوم است. اگرچه شخصیت‌های باتجربه چین پیوسته اظهار می‌کنند که چین کشوری دیکتاتوری نبوده و دارای صداهای متفاوت در داخل حزب کمونیست این کشور و جامعه آن است، اما از زمان مائو، شی جین پینگ، بیش از هر زمان دیگری قدرت را در دست خود متمرکز کرده و مسئولیت پنهانکاری اولیه و مهار ظاهرا موفقیت‌آمیز این ویروس برعهده اوست.

چهارم، بلاتکلیفی‌های کلی در خصوص تاثیر کووید-19 بر دیگر کشورهای جهان، مزید بر علت بلاتکلیفی در روابط چین-آمریکا شده است. در بیشتر اروپا، آسیا و جهان در حال توسعه، بهداشت عمومی، اقتصاد و سیاست گرفتار آشوب شده است. این کشورها در نحوه پیشبرد روابط خود با چین و آمریکا در شرایط بحرانی خویش بلاتکلیف بوده و این بلاتکلیفی آن‌ها بر روابط چین-آمریکا نیز تاثیر می‌گذارد.

 

ناشناخته‌ها و اظهارنظر در مورد روابط چین-آمریکا

این ناشناخته‌های گسترده، کار کارشناسان سیاسی مربوط به روابط چین-آمریکا را شدیدا پیچیده کرده است. قاعدتا به جای پیش‌بینی آینده و نقد گذشته، باید به اقداماتی پرداخت که باید انجام داد؛ اما ناشناخته‌های زیاد امروز، هر گونه اقدام درباره روابط چین-آمریکا را دشوار کرده است.

کارشناسان باید برای رهبران، توصیه‌های سیاسی تدارک دیده و تحلیل هایی در اختیار دولت آمریکا قرار دهند. اما اگر تصور کنیم که ترامپ مجددا انتخاب خواهد شد، توصیه‌های تجویزی بسیاری از کارشناسان خیالبافی خواهد بود. اگر فرض بر انتخاب بایدن باشد، نوشته‌های تجویزی با احتمالات خیلی گسترده‌ای مواجه خواهد بود، چراکه بایدن سیاست‌های خاص خود را خواهد داشت و سیاست‌های وی نیز مسلما با سیاست‌های ترامپ متفاوت خواهد بود.

اگر ترامپ انتخاب شود، خصومت فزاینده وی با چین مسلما تشدید خواهد شد، جنگ سرد دیگری در خواهد گرفت، خطر رویارویی نظامی افزایش خواهد یافت و برای حل چالش‌های جهانی، همکاری با چین و سایر کشورها بیش از پیش کاهش خواهد یافت.

اگر بایدن انتخاب شود، وی در مقایسه با دولت اوباما با شدت بیشتری با چین برخورد خواهد کرد، اما به نسبت ترامپ، رویکرد اساسا متفاوتی در روابط آمریکا با چین اتخاذ خواهد کرد که در برخی حوزه‌ها سخت‌گیرتر از ترامپ و در برخی دیگر نرم‌تر از او رفتار خواهد کرد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *