جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

چین: نمایندگان حماس و فتح در پکن حضور دارند / آنها توافق کرده‌اند مذاکرات خود برای دستیابی به آشتی ملی را به زودی ادامه دهند

چین با اشاره به حضور نمایندگان گروه‌های حماس و فتح در پکن، اعلام کرد که آنها برای گفت‌وگو در مورد آشتی ملی به توافق رسیدند. این وزارتخانه با تاکید بر اینکه دو گروه فلسطینی به توافق برای گفت و گو در مورد آینده رسیدند، اعلان داشت که آنها دو توافق کردند مذاکرات خود در راستای دستیابی به همبستگی و وحدت فلسطینی را به زودی ادامه دهند.

همه علیه حماس!

همه علیه حماس!

در یکی دو روز اخیر اخبار و گزارش های متعددی در خصوص تبادل اسرا و آتش بس بین حماس و رژیم صهیونیستی مخابره شده که اگرچه به نظر می‌رسد کلیت این اخبار حکایت از فضای مثبت و احتمال توافق بین طرفین می‌دهد، اما نمی‌توان با قطعیت پیرامون به نتیجه رسیدن آن سخن گفت و زمانی می‌توان در این رابطه اظهار نظر قاطعی داشت که مذاکرات به نتیجه رسیده باشد. کما اینکه استفان سژورنه، وزیر خارجه فرانسه نیز در ریاض اذعان دارد که گفت‌وگوهای آتش‌بس در غزه پیشرفتی داشته، اما با احتیاط همراه است. چون به گفته او باید همیشه در این گفت‌وگوها و مذاکرات جانب احتیاط را رعایت کنیم.

بازداشت بیش از ۹۰۰ دانشجوی حامی فلسطین در آمریکا

رئیس انجمن همبستگی فرانسه و فلسطین روز دوشنبه در صفحه کاربری خود در ایکس نوشت: پلیس آمریکا برای آنکه اجازه دهد نسل کشی در غزه به آرامی ادامه یابد، ظرف حدود ده روز دستکم ۹۰۰ دانشجو را بازداشت کرده است.

شورای همکاری خلیج فارس برای تامین امنیت منطقه به ایران نیاز دارد

تهران – ایرنا مرکز تحقیقات استیمسون در گزارشی بر نیاز شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با جمهوری اسلامی ایران به منظور تامین امنیت منطقه تاکید کرد و مشارکت تهران در گفت وگوی منطقه ای را امری محوری برای تقویت ثبات و تضمین صلح و توسعه و اجرای اهداف این شورا دانست.

Loading

تزلزل برخی دولت‌های خاورمیانه به دلیل کرونا

شورای راهبردی آنلاین – رصد: کشورهای منطقه خاورمیانه از اثرات ناگوار بحران همه‌گیری ویروس کرونا در امان نخواهند بود و بسیاری از این کشورها که بیشترین تاثیرات و پیامدهای ناگوار را احساس خواهند کرد، کشورهایی هستند که برای امنیت آمریکا مهم هستند.

جون بی. آلترمن در مطلبی که مرکز مطالعات راهبردی و بین‌المللی آن را منتشر کرد، نوشت: از بهار عربی به‌عنوان یک رویداد سیاسی مهم و تکان‌دهنده از زمان سقوط امپراتوری عثمانی در جنگ جهانی اول یاد می‌شود که خاورمیانه را به لرزه درآورده است. برخی رؤسای جمهور دائم‌العمر از قدرت برکنار شدند و برخی کشورها، ازجمله لیبی و یمن درگیر جنگ شدند.

اینک خاورمیانه در آستانه مجموعه‌ای از نابسامانی‌ها قرار دارد؛ نابسامانی‌ها و اختلالاتی که احتمالاً بطن این منطقه را به لرزه در خواهد آورد. صرفنظر از هر بحثی که در آمریکا در ارتباط با میزان توجهی که واشنگتن باید به منطقه خاورمیانه نشان دهد، تغییرات یادشده مجموعه گسترده‌ای از منافع امنیتی آمریکا را در منطقه یادشده و در سراسر جهان به لرزه در خواهد آورد.

به علاوه، خاورمیانه با مجموعه‌ای از چالش‌ها مواجه است که دولت‌های دوست و متحد آمریکا را متزلزل ساخته، به اقتصادهایشان آسیب زده و لطماتی به جمعیت آن‌ها وارد خواهد ساخت. منطقه‌ای که پس از این بحران‌ها ظاهر خواهد شد، ویژگی‌های بسیار متفاوت از آنچه خواهد داشت که ما برای نیم قرن گذشته یا بیشتر به آن عادت کرده‌ایم.

حتی قبل از شیوع ویروس کرونا در خاورمیانه، این منطقه در آشوب سیاسی قرار داشت. یمن، لیبی و سوریه درگیر بحران و جنگ بودند و این جنگ‌ها همچنان شعله‌ور است. الجزایری‌ها در فوریه 2019، به خیابان‌ها ریختند تا بوتفلیقه را از قدرت به زیر بکشند و وی در آوریل 2019، از قدرت کناره‌گیری کرد، اما اعتراض‌های گسترده همچنان در این کشور ادامه دارد.

مصر از نیروهای امنیتی در سطحی گسترده برای سرکوب اعتراض‌های مردمی استفاده کرد و سیاست و حکومت در این کشور لرزان و ناپایدار است.

در کنار چالش‌ها، اعتراض‌ها و مشکلات فوق‌الذکر، اخیراً بحران بهداشت عمومی این منطقه را فرا گرفته است. علیرغم اینکه بیش از ده‌ها گردشگر و خدمه کشتی بر روی رود نیل به ویروس کرونا آلوده شده‌اند، مصر با بی‌اعتنایی اعلام کرد که کمتر از 200 مورد آلوده به ویروس کرونا را ثبت کرده است. دولت مصر مجوز روزنامه‌نگاری یک خبرنگار را باطل کرد که برای رسانه‌های کانادا گزارش تهیه می‌کرد. بر اساس اعلام روزنامه‌نگار یادشده بیش از 19 هزار فرد آلوده به ویروس کرونا در مصر وجود دارد. صرفنظر از اینکه چه عددی درست است، مصر کشوری با 100 میلیون نفر جمعیت و عملکرد بهداشتی بسیار ضعیف می‌باشد. حدود 10 درصد از جمعیت این کشور مبتلا به هپاتیت سی هستند که این بیماری ناشی از بهداشت نامناسب برنامه چنددهه‌ای تزریق برای حفاظت از مصری‌ها در برابر تب حلزون (بیلارزیا) می‌باشد.

به بحران فزاینده بهداشت و سلامت عمومی در منطقه باید بحران مالی گسترده را نیز افزود. با شیوع و همه‌گیری ویروس کرونا، تقاضا برای نفت کاهش یافته است و کشورهای صادرکننده نفت در مجموعه اوپک و خارج از آن به دنبال کاهش تولید نفت هستند تا قیمت نفت بیش از این سقوط نکند.

کاهش قیمت نفت به اقتصاد کشورهای منطقه، ازجمله عربستان سعودی آسیب وارد خواهد ساخت. فقط کشورهای نفت‌خیز منطقه از کاهش قیمت نفت آسیب نخواهند دید، بلکه بسیاری از کشورهای فقیر منطقه، صادرکننده نیروی کار هستند. درآمدی که نیروی کار مصر و اردن از خارج از کشور ارسال می‌کند 10 درصد از اقتصاد این دو کشور را تشکیل می‌دهد. با استمرار کاهش قیمت نفت، درآمدها از محل صادرات نیروی کار کم خواهد شد و نیروی کار ماهر باید به کشورشان برگردند. نرخ بیکاری در این دو کشور بالا است و کاری برای آن‌ها وجود ندارد.

علاوه‌بر این وضعیت، گردشگری منطقه در سایه بحران جهانی از هم خواهد پاشید. گردشگری منطقه اجزا و مولفه‌های مختلفی دارد. اول اینکه، گردشگری استراحت به اقتصاد کشورهای مصر، تونس و مراکش کمک کرده است. تعطیلات و استراحت ساحلی و نیز کشتی‌های تفریحی متوقف خواهد شد. دوم اینکه، کشورهای عربی منطقه خلیج فارس، ازجمله امارات و قطر زیرساخت‌های مبسوطی ایجاد کرده‌اند که به سراسر جهان پرواز دارد و به کانون سفرهای هوایی تبدیل شده‌اند. کاهش فعالیت اقتصادی در سطح جهان بسیاری از سفرها را از بین برده و به اقتصاد این کشورها آسیب وارد خواهد ساخت.

وقتی بیداری اسلامی در سال 2011، در کشورهای خاورمیانه آغاز شد، بسیاری از حاکمان این کشورها کیف پول خود را باز کردند. به‌طور خاص کشورهای عربی خلیج فارس باور داشتند که اختصاص هزینه‌های عمومی بیشتر به جامعه خودشان و به کشورهای پُرجمعیت منطقه خاورمیانه، صلح اجتماعی به ارمغان می‌آورد. این استدلال تا حدودی درست بود. اما این بار، نارضایتی اجتماعی افزایش خواهد یافت و با کاهش قیمت نفت، پول دیگر موجود نیست تا صلح اجتماعی به ارمغان بیاورد.

بحران‌های بهداشت عمومی و مالی به عربستان سعودی آسیب جدی وارد ساخته و برنامه گرانقیمت و جاه‌طلبانه محمد بن سلمان به خطر خواهد افتاد. اردن که برای امنیت سرزمین‌های اشغالی حیاتی قلمداد می‌شود، کشورهای عربی خلیج فارس و آمریکا در خطر هستند. مصر ممکن است در آستانه فاجعه قرار گیرد، چراکه تجمعات در این کشور در قهوه‌خانه‌ها و دیگر اماکن عمومی همچنان در جریان است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *