جدیدترین مطالب

چشم‌انداز تنش‌ نظامی یمن و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: رژیم صهیونیستی که نزدیک به 10 ماه است در یک جنگ فرسایشی با مقاومت فلسطین قرار دارد، همزمان از سایر جبهه‌های جنگ نیز تحت فشار است.

نتایج غیرمنتظره انتخابات فرانسه برای راست‌گرایان افراطی و مشکلات حکمرانی ماکرون

شورای راهبردی آنلاین – رصد: تغییر غیرمنتظره آراء به نفع چپ‌ها در انتخابات زودهنگام، حماسه راست‌گراها را در فرانسه شکست داده است، اما اکنون بحرانی در پاریس در انتظار حکمرانی است که قدرت امانوئل ماکرون را بیشتر ضعیف خواهد کرد.

تحلیلی بر”اشغال‌گر” خواندن رژیم صهیونیستی توسط دیوان بین‌المللی دادگستری

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: شورای امنیت، مجمع عمومی و شورای حقوق بشر و دیگر نهادهای سازمان ملل از این پس، حتی اگر نخواهند هم ناچارند در بیانیه‌ها و قطعنامه‌های آتی خود به رای مشورتی دیوان بین‌المللی دادگستری مبنی بر “اشغال‌گر” خواندن رژیم اسرائیل و اقدامات غیرقانونی آن در سرزمین‌های اشغالی علیه فلسطینیان اشاره و به آن ارجاع دهند و این یک شکست سیاسی و حقوقی برای این رژیم و حامیانش است.

گسترش همکاری‌های ناتو و ژاپن برای مقابله با تهدیدات چین

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اضافه شدن کشورهایی مانند ژاپن به اجلاس ناتو سوالات ویژه‌ای را درباره اینکه چرا ناتو به توسعه روابط نزدیک با کشورهایی که عضوی از پیمان شمال اتلانتیک نیستند و دور از منطقه مسئولیت اعضای ناتو واقع شده‌اند، مطرح می‌نماید.

دلایل نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ارمنستان گفت: نزدیکی راهبردی ارمنستان به اروپا و آمریکا، چندان دور از انتظار نیست، چراکه دولت پاشینیان نگران است که اگر حمله دیگری در مرزهایش اتفاق بیفتد، نتواند موقعیت خود را حفظ و از کشورش دفاع کند، از این رو سعی دارد متحدانی برای خود در غرب فراهم کند.

دلایل و شانس اردوغان برای آشتی با دولت سوریه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اخیرا وزیر خارجه ترکیه در نشست خبری مشترک با همتای سعودی خود اظهار داشت: «استراتژی ما در حال حاضر گفتگو و صلح است و از ایران و روسیه نیز می‌خواهیم که در این روند نقشی سازنده ایفا کنند.» با توجه به این صحبت‌ها بار دیگر این مسئله مورد توجه قرار گرفته که سیاست ترکیه در قبال پناهجویان سوریه به چه صورت است و تبعات این سیاست چیست؟

Loading

أحدث المقالات

پالتیکو: اسرائیل به آمریکا فشار آورده تا زودتر سلاح دریافت کند

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در سفر خود به آمریکا به مقامات این کشور فشار آورده تا هر چه سریع‌تر فهرستی از سلاح‌ها را که تل‌آویو در نبرد به آن‌ها نیاز دارد، تهیه کند، زیرا در حال حاضر انبارهای خود را در جنگ با حماس و حزب‌الله خالی کرده است.

ترامپ: اظهارات «هریس» در مورد اسرائیل، بی‌احترامی است/ رابطه من با نتانیاهو هرگز بد نبوده/ اسیران در غزه باید فوراً آزاد شوند

دونالد ترامپ ضمن انتقاد از سخنان «کامالا هریس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا درباره جنگ غزه، این سخنان را «بی‌احترامی به اسرائیل» توصیف کرد و گفت رابطه او با نتانیاهو هیچگاه بد نبوده است.

ترامپ خطاب به نتانیاهو: خروج آمریکا از برجام بهترین کار من برای اسرائیل بود

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا در دیدار با بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل گفت که خروج آمریکا از توافق هسته‌ای ایران (برجام) «بهترین کاری» بود که برای اسرائیل انجام دادم.

ترامپ: اگر من پیروز نشوم جنگ جهانی سوم راه می‌افتد

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل مدعی شده که چنانچه در انتخابات پیروز نشود جنگ‌های خاورمیانه ادامه خواهد یافت و ممکن است جنگ جهانی سوم راه بیفتد.

تیم انتخاباتی ترامپ: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند

تیم انتخاباتی ترامپ اعلام کرد: ترامپ در دیدار با نتانیاهو متعهد شد که در صورت بازگشت به کاخ سفید، صلح برقرار کند و با یهودستیزی مبارزه کند.

تغییر موضع دولت انگلستان در قبال حمایت از نتانیاهو در دادگاه لاهه

حزب کارگر در جریان رقابت‌های انتخابات مجلس (که ماه گذشته در انگلستان برگزار شده بود) و با هدف جلب جمعیت روزافزون رای دهندگان طرفدار فلسطین در این کشور وعده داده بود در صورت پیروزی در انتخابات مخالفت دولت قبلی با حکم دادگاه لاهه علیه نتانیاهو را پس بگیرد و همچنین کشور فلسطین را به رسمیت بشناسد.

Loading

بیشترین نابرابری اجتماعی در کشورهای خاورمیانه با حاکمان موروثی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اعتراض‌ها در چند کشور خاورمیانه که از سال 2018 شروع شده و تا به امروز ادامه داشته است، مستقیما به سطح زیاد نابرابری مربوط است که برخی آن را «نو بهار عربی» نامیده‌اند.

لیدیا اسود در یادداشتی که وب سایت اندیشکده کارنگی آن را منتشر کرد؛ نوشت: از این رو، مقابله با نابرابری اولویت اصلی مسیر ثبات سیاسی و دموکراسی در این منطقه محسوب می‌شود. نابرابری باعث تحکیم رژیم‌های استبدادی می‌شود و سلطه سیاسی و اجتماعی نخبگان را تضمین می‌کند. بدون اصلاحات ساختاری اقتصادی اساسی برای رفع فقر و نابرابری، طوفانی بزرگتر منطقه را فرا خواهد گرفت.

دسامبر 2018، افزایش قیمت نان مردم سودان را به خیابان‌ها کشاند و در نهایت موجب سقوط رئیس جمهور عمرالبشیر شد. در سپتامبر 2019 نیز، محمد علی، تاجر تبعیدی و پیمانکار طرف قرارداد ارتش مصر، با ضبط یک ویدئو نشان داد که عبدالفتاح السیسی با سوء استفاده از بودجه عمومی برای خود زندگی اشرافی درست کرده است. این ویدئو باعث اعتراضات عمومی شد. در اکتبر 2019، معترضان عراقی به خیابان‌ها ریخته و خواستار بهبود خدمات اساسی نظیر آب سالم و برق شدند. همزمان، مردم لبنان پس از اعلام مالیات بر واتساپ و دیگر اپلیکیشن‌های موبایل، شورش کردند.

دلایل این اعتراضات کم و بیش مشابه بوده است. شهروندان به بدتر شدن شرایط زندگی اعتراض کردند و خواستار پایان اجرای مقررات اقتصادی شدند که رفاه طبقه سیاسی اقلیت فاسد را به قیمت فقر اکثریت فراهم می‌کند. خواسته‌های معترضان بیانگر تحولات متعدد در این منطقه در سال‌های اخیر است. اقتصادها آزاد شده اند، جمعیت رو به افزایش است و بسیاری از کشورها به واسطه جنگ و تعداد فزاینده پناهجویان تحت تاثیر قرار گرفته‌اند. به خاطر قیمت نزولی نفت، دولت‌ها دیگر قادر به توزیع ثروت از طریق جذب شهروندان خود در کارهای دولتی یا تامین یارانه قابل ملاحظه نیستند. این امر باعث افزایش نابرابری شده و به تبع آن، قرارداد اجتماعی را در بسیاری از کشورهای منطقه زیر سوال برده است.

براساس داده‌های موجود درباره نابرابری جهانی، خاورمیانه منطقه‌ای با بیشترین نابرابری در جهان به شمار می‌رود. توزیع درآمد منطقه‌ای نیز بیانگر فاصله زیاد بین دو قطب جامعه است به‌طوری‌که درآمد 10 درصد ثروتمند دهک بالای جامعه بیش از شش برابر درآمد 50 درصد جمعیت کف جامعه است. درآمد 40 درصد باقی نیز که طبقه متوسط را تشکیل می‌دهند، فاصله زیادی با 10 درصد دهک بالا دارد (20 تا30 درصد کمتراست). این نابرابری در اروپا و آمریکا کاملا متفاوت است به‌طوری‌که درآمد طبقه متوسط در این کشورها از 10 درصد بالای جامعه بیش‌تر و یا با آن مساوی است. نابرابری در درون کشورها نیز بسیار زیاد است هرچند که به خاطر نبود اطلاعات برآورد دقیق آن دشوار است.

این نابرابری در سطح منطقه‌ای و ملی از عوامل ساختاری دیرینه و شناخته شده سرچشمه می‌گیرد. اقتصاد این کشورها به درآمد نفت، گاز، بخش مالی، املاک، کمک‌های خارجی و یا ترکیبی از اینها وابسته است و اقتصاد تولیدی و صنعتی نیستند. این امر فی نفسه مشکل محسوب نمی‌شود، اما در خاورمیانه این منابع معمولا در دست حاکمان موروثی و نهادهایی قرار دارد که تحت کنترل رهبران سیاسی و شرکای آنهاست و سرمایه خصوصی و دولتی در این نهادها درهم آمیخته است. این امر امتیازات مهمی در اختیار نخبگان قرار داده و تولید فساد می‌نماید.

مقابله با این نابرابری مستلزم اصلاحات اقتصادی اساسی و مبارزه با نابرابری در آموزش، بهداشت و مالیات است. نابرابری مفرط در کشورهای خاورمیانه نیاز به ارائه مکانیسم‌های بازتوزیع و سرمایه‌گذاری منطقه‌ای را ضروری ساخته است. همچنین، خاورمیانه نیازمند شفاف‌سازی هرچه بیش‌تر در زمینه اطلاعات و داده‌هاست. فقدان داده‌های مناسب در خصوص درآمد و ثروت، مشکل حاد این منطقه محسوب می‌شود. این فقدان دانش پایه در زمینه سطوح واقعی و فرایند نابرابری، مانع از بررسی عمومی این مسائل و ارائه سیاست‌ها برای کاهش نابرابری می‌شود.

درک سطوح و فرایند نابرابری و نحوه حل و فصل آن مستلزم دسترسی به جزئیات اطلاعات، ارائه اطلاعات مربوط به درآمد، و داده‌های درآمد مالیاتی (حداقل جدول مالیات بر درآمد) است. حساب‌های ملی کیفیت ضعیفی دارد و جزئیات کافی در اختیار پژوهشگران نمی‌گذارد تا درآمدها را به‌طور مناسب ردیابی کنند. انجمن پژوهش اقتصادی، یک سازمان تحقیقاتی منطقه‌ای که به پیشبرد پژوهش‌های اقتصادی در خاورمیانه می‌پردازد، اخیرا با چند موسسه آماری منطقه‌ای برای جمع‌آوری، هماهنگ‌سازی و اشتراک اطلاعات همکاری می‌کند. پلتفرم این انجمن، «دسترسی آزاد به ریز داده‌ها»، بسیار مفید است، اما کافی نیست.

اگرچه اصلاحات لازم احتمالا شناخته شده و واضح هستند، اما اجرای آنها به خاطر دو دلیل عمده دشوار است: اولا، نخبگان سیاسی هیچ انگیزه‌ای برای اجرای اصلاحات و کاهش نابرابری ندارند، چرا که خودشان مهم‌ترین ذینفع این نابرابری هستند. ثانیا، حتی اگر نخبگان خواهان اجرای اصلاحات باشند، فساد اقتصادی ریشه‌دار مانع از این کار خواهد شد.

اعتراضات در کشورهای متعدد خاورمیانه بیانگر عمق نارضایتی‌ها در جوامع خاورمیانه است. با این حال، نخبگان سیاسی هیچ تمایلی به حل و فصل مشکلات اجتماعی نشان نمی‌دهند. برعکس، نخبگان سیاسی برای حفظ وضعیت موجود، تنها به مقابله با اعتراضات پرداخته و آرامش اجتماعی را تخریب کرده‌اند. این سرکوب انسجام اجتماعی ممکن است مشکلات بلندمدتی برای کشورهای خاورمیانه ایجاد کند و موجب شکاف غیر قابل ترمیم بین مردم و حاکمان شود. چنین وضعیتی باعث بی‌ثباتی اجتماعی و سیاسی شده و احتمالا به خشونت منجر خواهد شد. در منطقه‌ای که گرفتار چرخه آشوب‌هاست، خطر این وضعیت قابل بیان نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *