جدیدترین مطالب

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

تحرکات ضدایرانی واشنگتن در ریاض

تحرکات ضدایرانی واشنگتن در ریاض

با وجود آنکه تقابل مستقیم ایران و اسرائیل فروکش کرده، اما همچنان در عرصه دیپلماسی جریان‌های ضدایرانی فعالی به دنبال تغییر‌ معادلات در منطقه علیه تهران هستند؛ از تلاش بایدن برای عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو گرفته تا ادعا بر سر ایجاد ائتلاف منطقه‌ای‌ شکل‌گیری سامانه پدافندی مشترک منطقه‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران. در بین این هدف‌گذاری‌ها، موضوع مهم‌تر ناظر بر تلاش برای دستیابی آمریکا و عربستان به یک توافق‌نامه امنیتی دوجانبه است؛ توافق‌نامه‌ای که به اعتقاد ناظران، سیبل آن‌ ایران است.

فیلم/ عکس سلفی با تانک آمریکایی در مسکو

مسکو- ایرنا- برپایی نمایشگاهی از تسلیحات و تجهیزات جنگی که در عملیات نظامی ویژه روسیه در اوکراین به دست نظامیان روس افتاده است، با استقبال شمار قابل توجهی از شهروندان مسکو در نخستین روز نمایشگاه همراه شد.

اذعان ژنرال صهیونیست به دستاورد راهبردی حزب‌الله/ حادثه‌ای بدتر از هفتم اکتبر در راه است

تهران- ایرنا- یکی از ژنرال‌های صهیونیست از دستاورد راهبردی حزب الله در جبهه شمال فلسطین خبر داد و به آشفتگی سران رژیم صهیونیستی و خطری اشاره کرد که جبهه داخلی آنها را تهدید می کند.

Loading

کاهش نقش آمریکا و تقویت جایگاه روسیه در خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین - رصد: خلأ قدرت ناشی از خروج آمریکا از منطقه خاورمیانه به روسیه فرصت داده است جایگاهی در این منطقه به دست آورد و از فرصت موجود حداکثر بهره را بگیرد.

امین باقری در مطلبی که موسسه امور بین‌الملل استرالیا آن را منتشر کرد، نوشت: تحولات امنیتی و نظامی در خاورمیانه طی چند ماه گذشته رهبران عربستان سعودی را مأیوس ساخته است. تحولات یادشده شامل تضعیف عربستان در سوریه، حملات موشکی به تأسیسات آرامکو و فقدان حمایت آمریکا از متحدانش در این منطقه است.

واقعیات جدید سیاست خارجی آمریکا این ایده را رد کرده است که آمریکا از متحدان خود در مواقع حساس و حیاتی حمایت می‌کند و مسکو از این فرصت به نفع خود استفاده کرده است.

در حقیقت با توجه به اینکه نفوذ منطقه‌ای آمریکا کاهش یافته، سیاست خارجی روسیه در خاورمیانه فعال شده است. وضعیت در خاورمیانه بهتر از این نمی‌توانست برای روسیه باشد. به‌موازات اینکه آمریکا تسلط خود را بر منطقه خاورمیانه به‌واسطه وضع تحریم علیه ایران، اشغال عراق و سیاست اشتباه در سوریه و عقب‌نشینی تقریباً کامل از این کشور از دست داده است، روسیه از این فرصت بهره گرفته و موقعیت و جایگاهی در این منطقه به دست آورده است.

آیا روسیه نقش جدید در خاورمیانه به دست آورده است؟

بعد از پنج سال حکام عربستان سعودی به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه خوش‌آمد گفتند. پادشاه عربستان منتظر سفر رئیس‌جمهور روسیه به ریاض بود. سفر پوتین دو سال بعد از سفر پادشاه عربستان سعودی به مسکو انجام گرفت.

در جریان سفر پوتین به ریاض، طرفین بر سر میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری و مراودات تجاری توافق کردند که شامل مسائل فرهنگی تا فناوری پیشرفته و فضایی بود.

بر اساس اعلام وزارت نفت عربستان سعودی و به گفته سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، طرفین پیرامون همکاری فنی و نظامی نیز گفتگو کرده‌اند. گزارش‌هایی وجود داشته دال بر اینکه روسیه علاقه‌مند به فروش سامانه دفاعی اس-400 به عربستان سعودی است، اما به نظر می‌رسد ریاض نهایتاً تصمیم گرفته نیازمندی‌های دفاع موشکی و هوایی خود را از آمریکا تهیه کند.

برخی از کارشناسان در روسیه بر این باور هستند که سفر پوتین به عربستان سعودی و امارات نشان می‌دهد نقش آمریکا در خاورمیانه کم‌رنگ شده است.

خاورمیانه هرگز در وضعیتی قرار نداشته است که بسیاری آن را خروج آمریکا قلمداد کنند. آن‌ها به حمایت آمریکا از کردها در شمال سوریه در برابر حملات ترکیه و ناکامی سامانه دفاعی واشنگتن در برابر حملات به تأسیسات نفتی آرامکو اشاره می‌کنند. با ناکامی جدی برای انعقاد قرارداد برای فروش سامانه دفاع موشکی اس-400 به عربستان سعودی، صحبت کردن از جایگزین شدن روسیه به‌جای آمریکا به‌عنوان دوست امارات و عربستان سعودی قدری اغراق‌آمیز است.

درمجموع روسیه به‌عنوان یک قدرت در خاورمیانه آماده پر کردن خلأ ناشی از کاهش تدریجی حضور آمریکا در منطقه است. خلیج‌فارس صحنه قدرت احیاشده پوتین است. روسیه نشان داده است که تلاش می‌کند به جایگاه و نفوذ قبلی خود در این منطقه برگردد. منطقه خلیج‌فارس مملو از فرصت‌ها برای این کشور است.

جای تعجب ندارد در دهه گذشته خاورمیانه و تحولات آن در دستان آمریکا و اروپا و ائتلاف گسترده قرار داشته که میدان را برای فعالیت روسیه تنگ کرده بود؛ اما در حال حاضر، روسیه سیاست خارجی متفاوتی اتخاذ کرده است که تهاجمی و توسعه‌طلبانه است. سفر پوتین به عربستان سعودی و امارات با هدف میانجی‌گری بین تهران و ریاض انجام گرفت، اما هدف و انگیزه مهم‌تر ایفای نقشی فعال در خاورمیانه و جهان عرب بود.

روسیه جدید به رهبری پوتین تلاش می‌کند به برخی کشورهای عربی خلیج‌فارس نزدیک شود که زمانی حیات خلوت آمریکا بودند. با توجه به اینکه روسیه روابط نزدیکی با کشورهای قدرتمند منطقه مثل ایران، ترکیه و عربستان سعودی دارد، کرملین در تلاش است تا نقش میانجی را در این منطقه ایفا کند و همچنین به غرب گوشزد کند که روسیه به‌عنوان یک ابرقدرت بار دیگر به منطقه بازگشته است. بعلاوه، بدون کمک روسیه مشکلات عمده جهانی حل‌وفصل نخواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *