جدیدترین مطالب

رژیم صهیونیستی پس از ۶ ماه همچنان سردرگم است

عضو دفتر سیاسی حماس گفت تلاش‌های نتانیاهو و کابینه او برای آزادی اسرای اسرائیلی با گزینه نظامی شکست خورد و هیچ جایگزینی برای یک توافق حقیقی برای مبادله اسرا با مقاومت وجود ندارد.

ایران در حمله به اسرائیل از حق قانونی دفاع از خود استفاده کرد

نماینده مجلس انگلیس خطاب به اسرائیل و حامیانش گفت: شما تصور می‌کردید صبر راهبردی ایران، یک بلوف است و فقط حرف می‌زند و از عمل خبری نیست، آنچه روی داد نشان داد که درباره جمهوری اسلامی ایران، اشتباه می‌کردید.

نتانیاهو تصمیم گرفت جنگ غزه را بین المللی کند

تحلیلگر فرانسوی گفت: این نتانیاهو بود که تصمیم گرفت جنگ غزه را با حمله به کنسولگری ایران بین المللی کند و اکنون به جای آنکه موضوع روز ادامه کشتار در غزه باشد، رهگیری ۹۰ درصد موشکهاست.

Loading

أحدث المقالات

شورای همکاری خلیج فارس: تنش‌های نظامی در خاورمیانه نگران‌کننده است / تمام طرف ها باید با خویشتنداری منطقه را از جنگ دور کنند

شورای همکاری خلیج فارس امروز-دوشنبه- در بیانیه‌ای تاکید کرد: نسبت به تحولات اخیر منطقه و تنش‌های نظامی در خاورمیانه و تاثیر آن بر امنیت و ثبات منطقه‌ای ابراز نگرانی شدید می‌کنیم.

مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا: انتظار حمله‌ای از سوی اسرائیل در واکنش به عملیات ایران را دارم

بورل گفت: انتظار حمله‌ای از سوی اسرائیل در واکنش به عملیات ایران را دارد، اما امیدوار است که این مساله به تنش بیشتر منجر نشود. رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا همچنین ادامه داد، یک اختلاف‌نظر فاحش در داخل ائتلاف جناح راستی اسرائیل بین افراط‌گرایان حامی اقدام تلافی‌جویانه خشن و یک فراکسیون میانه‌روتر و معقول وجود دارد.

توصیه آژانس هوانوردی اروپا به رعایت “احتیاط” در حریم هوایی ایران و اسرائیل

آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا (EASA) روز دوشنبه ۱۴ آوریل همچنان بر رعایت “احتیاط” در حریم هوایی اسرائیل و ایران تاکید کرد. آژانس ایمنی هوانوردی اروپا با اشاره به تنش‌های آخر هفته پیرامون حملات پهپادی و موشکی ایران به اسرائیل، یادآوری کرد: «هیچ پرواز غیرنظامی در معرض خطر قرار نگرفت.»  
 

مکرون: به درخواست اردن موشک‌ها و پهپاد‌های ایرانی را رهگیری کردیم؛ اسرائیل از تنش پرهیز کند

امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه تأیید کرد که ارتش فرانسه در طول شنبه شب تا بامداد یکشنبه به درخواست اردن در عملیات «رهگیری» موشک‌ها و پهپادهایی که ایران به سوی اسرائیل شلیک کرده بود، شرکت کرده است.مکرون گفت: «ما در اردن یک پایگاه هوایی داریم […] و حریم هوایی اردن با این حملات نقض شده بود. هواپیماهای‌مان را به پرواز در آوردیم و آنچه را که باید رهگیری می‌کردیم، کردیم.»

ترامپ در دادگاه نیویورک: این حمله‌ به یک رقیب سیاسی است

«دونالد ترامپ» نامزد انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا روز دوشنبه و پس از ورود به دادگاه منهتن جهت رویارویی با ۳۴ اتهام جنایی در اولین دادگاه کیفری یک رئیس‌جمهور سابق آمریکا، اعلام کرد که «هیچ پرونده‌ای وجود ندارد». وی ادامه داد: این تعقیبات سیاسی است… این یک حمله به آمریکاست.

واشنگتن تحریم‌ها علیه ایران را گسترش می‌دهد؛ مجلس نمایندگان آمریکا لایحه تحریم‌های خرید نفت خام ایران از سوی موسسات چینی را به رای می‌گذارد

به گزارش بلومبرگ، مجلس نمایندگان آمریکا در چند ساعت آینده در زمینه لایحه ممنوعیت خرید نفت خام ایران از سوی چین رای‌گیری می‌کنند. بر اساس این لایحه که بخشی از قانون ۵۹۲۳ کنگره مبنی بر تحریم‌های انرژی ایران و چین در سال ۲۰۲۳ است، تحریم‌های علیه ایران را گسترش می‌دهد تا تمامی معاملات بین موسسات مالی چینی و بانک‌های ایرانی برای خرید نفت و فرآورده‌های نفتی را پوشش دهد.

Loading

کاهش نقش آمریکا و تقویت جایگاه روسیه در خاورمیانه

شورای راهبردی آنلاین - رصد: خلأ قدرت ناشی از خروج آمریکا از منطقه خاورمیانه به روسیه فرصت داده است جایگاهی در این منطقه به دست آورد و از فرصت موجود حداکثر بهره را بگیرد.

امین باقری در مطلبی که موسسه امور بین‌الملل استرالیا آن را منتشر کرد، نوشت: تحولات امنیتی و نظامی در خاورمیانه طی چند ماه گذشته رهبران عربستان سعودی را مأیوس ساخته است. تحولات یادشده شامل تضعیف عربستان در سوریه، حملات موشکی به تأسیسات آرامکو و فقدان حمایت آمریکا از متحدانش در این منطقه است.

واقعیات جدید سیاست خارجی آمریکا این ایده را رد کرده است که آمریکا از متحدان خود در مواقع حساس و حیاتی حمایت می‌کند و مسکو از این فرصت به نفع خود استفاده کرده است.

در حقیقت با توجه به اینکه نفوذ منطقه‌ای آمریکا کاهش یافته، سیاست خارجی روسیه در خاورمیانه فعال شده است. وضعیت در خاورمیانه بهتر از این نمی‌توانست برای روسیه باشد. به‌موازات اینکه آمریکا تسلط خود را بر منطقه خاورمیانه به‌واسطه وضع تحریم علیه ایران، اشغال عراق و سیاست اشتباه در سوریه و عقب‌نشینی تقریباً کامل از این کشور از دست داده است، روسیه از این فرصت بهره گرفته و موقعیت و جایگاهی در این منطقه به دست آورده است.

آیا روسیه نقش جدید در خاورمیانه به دست آورده است؟

بعد از پنج سال حکام عربستان سعودی به ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه خوش‌آمد گفتند. پادشاه عربستان منتظر سفر رئیس‌جمهور روسیه به ریاض بود. سفر پوتین دو سال بعد از سفر پادشاه عربستان سعودی به مسکو انجام گرفت.

در جریان سفر پوتین به ریاض، طرفین بر سر میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری و مراودات تجاری توافق کردند که شامل مسائل فرهنگی تا فناوری پیشرفته و فضایی بود.

بر اساس اعلام وزارت نفت عربستان سعودی و به گفته سخنگوی ریاست جمهوری روسیه، طرفین پیرامون همکاری فنی و نظامی نیز گفتگو کرده‌اند. گزارش‌هایی وجود داشته دال بر اینکه روسیه علاقه‌مند به فروش سامانه دفاعی اس-400 به عربستان سعودی است، اما به نظر می‌رسد ریاض نهایتاً تصمیم گرفته نیازمندی‌های دفاع موشکی و هوایی خود را از آمریکا تهیه کند.

برخی از کارشناسان در روسیه بر این باور هستند که سفر پوتین به عربستان سعودی و امارات نشان می‌دهد نقش آمریکا در خاورمیانه کم‌رنگ شده است.

خاورمیانه هرگز در وضعیتی قرار نداشته است که بسیاری آن را خروج آمریکا قلمداد کنند. آن‌ها به حمایت آمریکا از کردها در شمال سوریه در برابر حملات ترکیه و ناکامی سامانه دفاعی واشنگتن در برابر حملات به تأسیسات نفتی آرامکو اشاره می‌کنند. با ناکامی جدی برای انعقاد قرارداد برای فروش سامانه دفاع موشکی اس-400 به عربستان سعودی، صحبت کردن از جایگزین شدن روسیه به‌جای آمریکا به‌عنوان دوست امارات و عربستان سعودی قدری اغراق‌آمیز است.

درمجموع روسیه به‌عنوان یک قدرت در خاورمیانه آماده پر کردن خلأ ناشی از کاهش تدریجی حضور آمریکا در منطقه است. خلیج‌فارس صحنه قدرت احیاشده پوتین است. روسیه نشان داده است که تلاش می‌کند به جایگاه و نفوذ قبلی خود در این منطقه برگردد. منطقه خلیج‌فارس مملو از فرصت‌ها برای این کشور است.

جای تعجب ندارد در دهه گذشته خاورمیانه و تحولات آن در دستان آمریکا و اروپا و ائتلاف گسترده قرار داشته که میدان را برای فعالیت روسیه تنگ کرده بود؛ اما در حال حاضر، روسیه سیاست خارجی متفاوتی اتخاذ کرده است که تهاجمی و توسعه‌طلبانه است. سفر پوتین به عربستان سعودی و امارات با هدف میانجی‌گری بین تهران و ریاض انجام گرفت، اما هدف و انگیزه مهم‌تر ایفای نقشی فعال در خاورمیانه و جهان عرب بود.

روسیه جدید به رهبری پوتین تلاش می‌کند به برخی کشورهای عربی خلیج‌فارس نزدیک شود که زمانی حیات خلوت آمریکا بودند. با توجه به اینکه روسیه روابط نزدیکی با کشورهای قدرتمند منطقه مثل ایران، ترکیه و عربستان سعودی دارد، کرملین در تلاش است تا نقش میانجی را در این منطقه ایفا کند و همچنین به غرب گوشزد کند که روسیه به‌عنوان یک ابرقدرت بار دیگر به منطقه بازگشته است. بعلاوه، بدون کمک روسیه مشکلات عمده جهانی حل‌وفصل نخواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *