جدیدترین مطالب

چشم‌انداز مذاکرات آتش‌بس در غزه

شورای راهبردی آنلاین- گفتگو: پژوهشگر مسائل خاورمیانه گفت: نشست قاهره برای آتش‌بس در غزه بی‌نتیجه پایان یافت و در آستانه یک‌سالگی شروع این درگیری‌ها، همچنان خبری از توافق برای پایان جنگ نیست.

تحلیلی بر دکترین نظامی ژاپن

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: سفیر پیشین ایران در ژاپن گفت: روند افزایش بودجه نظامی ژاپن به‌شکلی است که پیش‌بینی می‌شود تا سال 2027 در مقام سوم رشد بودجه نظامی دنیا قرار گیرد، اما این به‌معنای قرار گرفتن این کشور در موقعیت جنگی و نظامی شدید نیست.

عوامل و پیامدهای گسترش تهدیدهای امنیتی در کرانه باختری

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: در بحبوحه جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه، کرانه باختری نیز «اوضاع ناپایداری» را تجربه می‌کند، به‌طوری‌که در ماه‌های اخیر و به موازت تشدید حملات صهیونیستی علیه غزه، تنش‌ها در این منطقه حساس، روند تصاعدی یافته و «تهدیدهای امنیتی» علیه رژیم صهیونیستی چنان اوج گرفته که محافل امنیتی و اطلاعاتی آن را به‌شدت نگران کرده است.

انتیموان: جبهه جدید جنگ تجاری چین و آمریکا

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اخیرا چین اعلام کرد که از پانزدهم سپتامبر سال جاری میلادی، محدودیت‌هایی را برای صادرات انتیموان خود اعمال می‌کند؛ محدودیت‌های صادراتی شامل شش محصول مرتبط با انتیموان از جمله سنگ معدن انتیموان، فلزات انتیموان و فناوری ذوب و جداسازی طلا – انتیموان می‌شود.

افزایش تعرفه ورود خودروهای برقی عامل تنش جدید بین اروپا و چین

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل اروپا گفت: اخیرا، وزارت بازرگانی چین نسبت به اعمال تعرفه‌های اضافی از سوی اتحادیه اروپا بر خودروهای برقی چینی به سازمان تجارت جهانی (WTO) شکایت کرد. به گفته وزارت بازرگانی چین، این اقدام اروپا، قوانین سازمان تجارت جهانی (WTO) را به شدت نقض کرده و همکاری‌های جهانی در زمینه‌ تغییرات اقلیمی را به چالش می‌کشد. پکن از اتحادیه اروپا خواسته تا به سرعت اقدامات غلط خود را اصلاح و با همکاری یکدیگر هم از ثبات همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین – اتحادیه اروپا و هم از زنجیره صنعتی و تامین خودروهای برقی محافظت کنند.

تفاوت انتخاب ترامپ یا هریس برای چین؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: دونالد ترامپ در طول دوران ریاست جمهوری خود در سال های 2016-2020 از مهار فزاینده چین حمایت کرد. لفاظی‌های ضد چینی ترامپ با اقداماتی محدودکننده علیه پکن همراه شد. در واقع اقدام علیه پکن هم توسط قوه مجریه و هم توسط کنگره انجام شد. در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، سیاست ضد چین معتدل‌تر شد اما دامنه آن همچنان گسترش یافت. نتیجه انتخابات ریاست جمهوری پیش رو در آمریکا بر ماهیت سیاست ایالات متحده در قبال چین تأثیری نخواهد داشت. با این حال، پیروزی ترامپ می‌تواند وخامت روابط دوجانبه را تسریع کند.

دیپلماسی هنجارگرای ایران در قبال رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت مهمان: در حالی که به نظر می رسید تک و پاتک های ایران و رژیم اسرائیل پس از عملیات وعده صادق ایران در برابر حمله تروریستی این رژیم به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق در فروردین 1403 (آوریل 2024)، پایان یافته، اقدام تروریستی رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن اسماعیل هنیه در تهران در بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ (31 ژوئیه 2024) نشان داد آتش باری مستقیم در روابط تهران و تل‌آویو ادامه دارد و احتمال بازگشت آن به شرایط منازعه غیرمستقیم دشوار است.

کشیده شدن روسیه به درگیری‌های غرب آسیا تشدید می‌شود

شورای راهبردی آنلاین – رصد: غرب آسیا در حال تجربه سطحی از درگیری است که در دهه‌های اخیر بی‌سابقه محسوب می‌شود. اکنون تقریبا یک سال از شکل‌گیری مارپیچ تشدید تنش که با حملات 7 اکتبر 2023 آغاز شد، می‌گذرد و منطقه بیشتر به مرحله جدیدی در تاریخ خود وارد شده است.

Loading

أحدث المقالات

تعطیلی همه مدارس آنروا در نوار غزه

تهران- ایرنا- آژانس امدادرسانی و کاریابی سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (آنروا) از تعطیلی همه ۲۰۰ مدرسه ای خبر داد که زیر نظر این آژانس در نوار غزه فعالیت داشتند.

راهبرد جدید یمنی‌ها در قبال اسرائیل/ روزهای سختی در انتظار تل‌آویو و حامیانش است

تهران- ایرنا- یک تحلیلگر مسائل نظامی یمن سخنرانی اخیر رهبر جنبش انصارالله یمن درباره مرحله جدید مقابله با رژیم صهیونیستی را به منزله تحولی راهبردی دانست و از روزهای سختی خبر داد که در انتظار تل آویو و حامیان آن است.

پلوسی: اوضاع غزه «غیرقابل تحمل» است

تهران-ایرنا- نانسی پلوسی رئیس پیشین مجلس نمایندگان آمریکا  اوضاع غزه را «بشدت غیرقابل تحمل» خواند اما مدعی شد رژیم صهیونیستی حق دارد از خود دفاع کند.

ادعای مقام آمریکایی در مورد تلاش روسیه برای پیروزی ترامپ در انتخابات ۱۵ آبان

تهران – ایرنا – روزنامه واشنگتن پست به‌نقل از یک مقام اطلاعاتی آمریکایی مدعی شد که روسیه با استفاده از هوش مصنوعی و تمرکز بر ایالات‌ رقابتی به دنبال پیروزی رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در انتخابات نیمه پاییز است.

مولانا فضل الرحمان: آمریکا حامی جنایات اسرائیل و ناقض حقوق بشر است

اسلام‌آباد- ایرنا- رهبر حزب جمعیت علمای اسلام در پاکستان با محکومیت تلاش‌های داخلی و خارجی برای پیشبرد طرح سازش با رژیم صهیونیستی گفت: خون ملت‌های مظلوم منطقه از دست آمریکا که حامی جنایات اسرائیل و ناقض واقعی حقوق بشر است می‌چکد.

Loading

گزینه‌های جایگزین اروپا برای مقابله با تحریم‌های غیرقانونی فرا سرزمینی

۱۳۹۷/۱۲/۱۸ | اقتصادی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: اگر توافق آلمان- فرانسه- انگلیس در مورد سازوکار اروپا برای مبادلات تجاری با ایران (اینستکس) بیانگر اراده کشورهای عضو اتحادیه اروپا برای مقابله با تحریم‌های فرامرزی کشوری ثالث در نظر گرفته شود، در این صورت، مناقشه تحریم‌های فرامرزی آمریکا علیه ایران بیانگر آن است که اتحادیه اروپا در برابر این چالش نیازمند یک راهبرد است.

کریستین دویبنر، عضو شورای علمی بنیاد مطالعات مترقی اروپایی در یادداشتی که روی پایگاه اینترنتی این اندیشکده منتشر شد، نوشت: کشورهای عضو اتحادیه اروپا و کمیسیون اروپا در این عقیده مورد پذیرش همگان، اتفاق‌نظر دارند که این تحریم‌ها ناقض حقوق معاهداتی و حقوق بین‌الملل بوده و غیرقانونی است و بنابراین نباید به آن پایبند بود. همچنین، اتحادیه اروپا می‌تواند حفاظت از امنیت خارجی خود را اجرایی کند که بیش از امنیت خود آمریکا، به‌واسطه تحریم‌های آمریکا علیه ایران، مورد تهدید قرار گرفته است. همان‌طور که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، به نمایندگی از کشورش در دیوان بین‌المللی دادگستری به «حق اساسی برای انجام اقدام لازم برای حفاظت از امنیت خود» استناد کرده است، کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز همانند آمریکا از این حق برخوردار هستند.

در خارج از آمریکا، این تحریم‌های فرا سرزمینی معمولاً توسط شرکت‌های آمریکایی اجرا می‌شود و قوانین آمریکا آن‌ها را مجبور می‌سازد تا از تجارت با [کشورهای] «ناقض تحریم‌ها» خودداری کنند. درنتیجه، کشورهایی که تحریم‌ها را دور می‌زنند، به‌طورکلی از بازار آمریکا کنار گذاشته می‌شوند.

اتحادیه اروپا در «تصمیم مشترک» در تابستان 2018 و در سازوکار اینستکس جدید برای حل‌وفصل موضوع تراکنش‌های تجاری بین اعضای این اتحادیه و ایران، اقداماتی اتخاذ کرده که توسط آلمان، فرانسه و انگلیس تنظیم‌شده و مورد تائید اتحادیه اروپا قرار گرفته است؛ اما قدرت بازدارندگی این اقدامات متقابل در برابر دولت آمریکا و شرکت‌های آمریکایی، به‌هیچ‌عنوان هم- تراز تهدید آمریکا برای منع دسترسی به بازار نیست.

این تفاوت چشمگیر در قدرت بازدارندگی اقتصادی- سیاسی میان تلاش شرکت‌های اروپایی برای دفاع از تجارت مشروع خود با شرکای ایرانی و اقدامات اقتصادی تحمیلی آمریکا، نقطه شروع بحث زیر محسوب می‌شود: برای ایجاد تعادل در این وضعیت چه می‌توان کرد؟

در سطح هنجارهای بین‌المللی و در سطح مربوط به سازوکار خود اتحادیه اروپا، اقدامات زیر مطلوب است.

نخست، لزوم ایجاد یک انجمن مستقل و رسمی بین‌المللی برای تائید مشروعیت تحریم‌های بین‌المللی با ارائه دیدگاه‌های معتبر

این انجمن می‌تواند یک سازمان بین‌المللی متشکل از کارشناسان برجسته و شناخته‌شده در مورد حقوق بین‌الملل باشد که به‌طور آشکار و مداوم به مأموریت ارزیابی مشروعیت تحریم‌های جدید اقتصادی ملی تنبیهی علیه یک کشور خارجی می‌پردازد و احکام خود را منتشر می‌کند. این انجمن می‌تواند به‌عنوان یک شاخص قانونی عمل کند و فعالان سیاسی رسمی در کل جهان می‌توانند به آن استناد کنند.

دوم، لزوم ایجاد یک آژانس اروپایی، آژانس تجارت خارجی اروپا (EETA)[1]، با مسئولیت پیشبرد تجارت جداگانه شرکت‌های اروپایی با کشورهای مشمول تحریم‌های غیرقانونی

این آژانس مکمل منطقی اینستکس است، ساختار سازمانی اینستکس را به‌طور بالقوه تقویت می‌کند و می‌تواند بسیار فراتر از وظایف اینستکس عمل کند. این آژانس به نمایندگی از شرکت‌های اروپایی می‌تواند کل کارهای مالی، لجستیکی و قراردادی شرکت‌های اروپایی را با شرکایشان در کشورهای مشمول تحریم‌های غیرقانونی آمریکا (کشوری دیگر) ازجمله رسید پرداخت به یورو را انجام دهد. این پرداخت‌ها در حساب تضمینی آژانس تجارت خارجی اروپا نگه‌داشته می‌شود تا امکان ردیابی را مختل کند و ارتباط مستقیم پرداخت‌های ایران در برابر کالاها/ خدمات یک شرکت اروپایی و بالعکس را حذف کند. در برابر این حساب تضمینی، آژانس می‌تواند به‌طور مستقیم یا از طریق بانک سرمایه‌گذاری اروپا، برای شرکت‌های اروپایی مشارکت‌کننده در این معامله (و سایر شرکت‌ها، برای پنهان کردن میزان مشارکت جداگانه شرکت‌ها) اعتبار تأمین کند.

این روش به‌طور ایده آل میزان مبادلات تجاری و خدماتی کشورهای عضو اتحادیه اروپا با ایران و وضعیت آن را پنهان می‌سازد. بااین‌حال، حتی اگر این مبادلات آشکار شود، شرکت‌های اروپایی درگیر در این مبادلات به‌طور جداگانه در معرض تحریم‌های فرامرزی آمریکا قرار نخواهند گرفت و دولت‌های ملی آن‌ها مجبور به دفاع از آن‌ها نخواهد بود.

سوم، لزوم ارائه یک سازوکار قانونی اتحادیه اروپا که بتواند شرکت‌های خارجی را از اجرای تحریم‌های غیرقانونی دولت‌های متبوعه خود باز دارد

در این خصوص، اگر شرکت‌های آمریکایی یکی از شرکت‌های اروپایی (علیرغم این احتیاط‌ها) را مشمول تحریم‌های فرامرزی آمریکا سازند، اقدامات متقابل اتحادیه اروپا باید مانع دسترسی آن شرکت آمریکایی به بازار واحد اروپا شود.

اتحادیه اروپا برای جلوگیری از تحمیل اقدامات تجاری غیرقانونی بر شرکت‌های اروپایی توسط شرکای آمریکایی و جلوگیری از تهدیدهای ناشی از آن، باید اقدامات متناسب با اقدامات آمریکا اتخاذ کند یعنی، شرکت‌های آمریکایی «خاطی» و وابسته‌های اروپایی آن‌ها را به‌واسطه تحریم‌های متقابل معتبر و لازم‌الاجرا، از تجارت با بازار واحد اروپا منع سازد. دسترسی به بازار واحد اروپا (دومین بازار بزرگ واردات و صادرات دنیا با نظام تجاری واحد و آزاد) برای شرکت‌های آمریکایی و غیر- اروپایی تأمین‌کننده کالا و خدمات بسیار جذاب است. ریسک منع دسترسی احتمالا شرکت‌های آمریکایی را از پایبندی به اجرای تحریم‌های فرامرزی به‌شدت بازمی‌دارد. درنتیجه، انگیزه اقتصادی شرکت‌های آمریکا و اروپا در اجتناب از مناقشه سیاست تحریم، در مقایسه با وضعیت فعلی، بیش‌ازپیش متوازن خواهد شد. همچنین، شرکت‌های اروپایی «ناقض» تحریم‌ها و دولت‌های متبوع آن‌ها به‌طور جداگانه در معرض تهاجم سیاسی آمریکا نخواهند بود، چراکه اتحادیه اروپا اقدام متقابل اتخاذ خواهد کرد.

به‌طور حتم، هدف این راهبرد درواقع ارائه و اجرای اقداماتی نیست که دسترسی شرکت‌های آمریکایی و اروپایی را از دسترسی به بازار همدیگر برای بلند- مدت متوقف کند، بلکه این راهبرد قصد دارد تا شرکت‌های بزرگ چندملیتی آمریکا خودشان بیش‌ازپیش در معرض اثرات منفی سیاست تحریمی یکجانبه دولتشان علیه ایران قرار گیرند و آن‌ها را مجبور کند که فشار مضاعفی به دولت آمریکا وارد سازند تا از اعمال تحریم‌های فرا سرزمینی دست بردارد. این امر می‌تواند واکنش متقابل لیبرال و به‌هم‌پیوسته در برابر استفاده یکجانبه از تحریم‌ها توسط دولت ترامپ را تقویت کند.

این انتظارات غیرواقعی نیستند و مخالفت لفظی 9 شرکت تجاری بزرگ آمریکا در سال 2010 در هنگام مطرح‌شدن یکی از این قوانین تحریمی آمریکا، شاهد این مدعاست. درست است که مخالفت این شرکت‌های تجاری تغییری درروند اقدام دولت آمریکا ایجاد نکرده است، اما اگر خطر واضح و قابل‌توجه ضرر مالی/ اقتصادی با این مخالفت‌ها همراه شود، اوضاع در سال 2019 می‌تواند متفاوت باشد.

چهارم، لزوم تشکیل «شورای امنیت اقتصادی» سازمان ملل

اگر ایجاد شاخص‌های قانونی برای تحریم‌های اقتصادی که قبلاً ذکر شد، مورد تقویت قرار گیرد و با اهداف چندجانبه گرایی اتحادیه اروپا مطابقت کامل داشته باشد، این امر می‌تواند به یک راهبرد بلند- مدت وسوسه‌انگیزی تبدیل شود و احکام این شاخص را به‌طور بین‌المللی لازم‌الاجرا سازد.

این شاخص‌ها توسط «شورای امنیت اقتصادی» سازمان ملل (بدون حق وتو) به کار گرفته می‌شود و بنابراین، جلوی استفاده بی‌حساب‌وکتاب یک کشور از تحریم‌های اقتصادی تنبیهی بین‌المللی را خواهد گرفت. درنتیجه، کشورهای پیشرو از نظر فنی، مالی و تجاری (نظیر آمریکا در حال حاضر) دیگر نمی‌توانند این ظرفیت خود را به‌آسانی به قدرت سلطه سیاسی مؤثر در سطح جهانی تبدیل کنند.


[1] European External Trade Agency

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *