جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

لیندسی گراهام خواستار توافق عربستان و اسرائیل شد

سناتور آمریکایی «لیندسی گراهام» از دولت جو بایدن خواسته است تا توافقنامه‌ای را برای برقراری روابط دیپلماتیک میان عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی برای کمک به ایجاد زمینه برای توافق صلح با فلسطینی‌ها انجام دهد.

بی بی در هزار تو

بی بی در هزار تو

با وجود گذشت ۸ ماه از آغاز کشتار و جنایت رژیم صهیونیستی در غزه، اکنون این رژیم در یک هزارتوی سیاسی، دیپلماتیک، امنیتی، اجتماعی و نظامی قرار دارد؛ وضعیتی پیچیده و متناقض که امکان تصمیم گیری و اتخاذ یک راهبرد درست را از نتانیاهو و دیگر مقامات ابینه‌اش گرفته است. از یک سو شاهد تداوم و تشدید اعتراضات مردمی به دلیل تعلل نتانیاهو در تبادل اسرا و به نتیجه رساندن مذاکرات با حماس هستیم که این موضوع، خود مهم‌ترین عامل در خودداری ارتش رژیم صهیونیستی در حمله به رفح شده است. همزمان برخی از مقامات تندروی کابینه نتانیاهو هم هشدار داده‌ و تهدید کرده‌اند که در صورت عدم حمله به رفع، از دولت کنار خواهند رفت. همزمان هم نتانیاهو با تبعات ناشی از جنات و کشتار در غزه در محافل حقوقی بین المللی مواجه شده است؛ آن هم در شرایطی که بسیاری از ناظران معتقد بی بی در آستانه محاکمه داخلی هم به واسطه پرونده‌های فساد هم قرار دارد که یک وضعیت بی‌سابقه را برای رژیم صهیونیستی به وجود آورده است. یعنی نخست وزیر این رژیم، هم در داخل سرزمین‌های اشغالی و هم در بیرون از آن با امکان تعقیب و محاکمع قضایی رو به رو است. 
Loading

شکست حکمرانی تمرکزگرا در سعودی

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همپوشانی اختیارات نهادهای حاکمیتی عربستان و ماهیت به شدت تمرکزگرای دولتی، هرگونه ابتکار را در چارچوب برنامه موسوم به چشم‌انداز 2030 این کشور به شکست می‌کشاند.

هادی فتح‌الله در تحلیلی که بنیاد کارنگی منتشر کرد، نوشت: مجلس شورای عربستان سعودی در اقدامی کم‌سابقه در فوریه 2018 از وزارت امور شهر و روستا به‌واسطه هدر دادن منابع دولتی انتقاد کرد. این امر تناقض بین برنامه‌های دولت برای تحقق برنامه موسوم به چشم‌انداز 2030 و ظرفیت و اقتدار ساختار حاکمیتی ناکارآمدی همچون وزارت امور شهر و روستا را جهت اجرای برنامه یادشده به تصویر می‌کشد.

نظام دیوان‌سالار فعلی عربستان در رسیدگی به مسائل توسعه‌ای از اجرای برنامه‌های اداری و توسعه‌ای درچارچوب چشم‌انداز2030 گرفته تا ارائه خدمات ساده همچون مدیریت پسماند، امنیت غذایی و آب ناکارآمد بوده‌ است، به طوری که چهار نفر بر اثر سیل در جده، دومین شهر بزرگ عربستان در نوامبر 2017 کشته شدند و قبل از آن سه نفر در نوامبر 2016 و 12 نفر در نوامبر 2015 جان باختند. این امر از مراسم حج سال 2009 زمانی که سیل جان بیش از 130 نفر را گرفت و میلیاردها دلار ضرر به زیرساخت‌های محلی وارد کرد، به یک مشکل مستمر و مزمن تبدیل شده‌ است.  

در آن زمان دولت عربستان تحقیقات گسترده‌ای را آغاز و مناقصه‌هایی برای پروژه‌های آینده جهت جلوگیری از آسیب‌های ناشی از سیل برگزار کرد. کاخ پادشاهی عربستان سعودی با دور زدن مقامات استانی و محلی، شرکت ملی نفت عربستان به نام آرامکو را که طیف گسترده‌ای از قراردادهای توسعه‌ای غیرمرتبط با تولید نفت دارد، مسئول نظارت و مدیریت بهسازی‌ زیرساخت‌های استانی و محلی کرد. اگرچه پروژه‌های جدید اجرایی شده‌اند و گروهی از مقامات دولتی شهرداری و بازرگانان در سال 2013 به سوءمدیریت در مقابله با سیل متهم شدند، جده کماکان تقریبا هر سال دچار سیل می‌شود که جدیدترین آن در فوریه 2018، اتفاق افتاد.  

دولت مرکزی در ریاض بیشترین تقصیرها را بر گردن خالد بن فیصل امیر مکه انداخت، کسی که اقدام به مالکیت پروژه‌های جدید کرده بود. البته او هیچ مسئولیت قانونی در شهرداری جده نداشت. خالد بن فیصل باوجود اعمال قدرت شخصی به عنوان پسر ملک فیصل پادشاه اسبق عربستان، در دستیابی به منابع مالی، حقوقی و سازمانی لازم برای اداره منطقه خود ناکام ماند. امیر در عوض شهرداری را مورد سرزنش قرار داد و شهرداری نیز آرامکو و پیمانکاران را مقصر می‌دانست. این سه در حالی برای قدرت و اختیارات می‌جنگیدند که از مسئولیت شانه خالی کردند. حل نشدن مشکل زیرساختی جده نشان دهنده ادامه شکست ساختار حکمرانی سعودی ازجمله تمرکز تصمیم‌گیری در ریاض، همپوشانی اختیارات قانونی نهادها و ساختارهای پیچیده سازمانی در سطوح استانی و محلی است.  

طیفی از نهادهای استانی و محلی وجود دارند که قرار است بخش عمده برنامه چشم‎انداز 2030 را اجرا کنند، اما این نهادها پیچیده و ناکارآمد هستند، چراکه از دهه 1980 تاکنون اصلاح نشده‌اند و متناسب با تغییرات جمعیتی و اجتماعی نیستند. عربستان به 13 استان تقسیم شده که هر یک توسط امیر و به کمک شورای استانی اداره می‌شود که جملگی به وزارت کشور گزارش می‌دهند. هر استان نیز به فرمانداری‌های مختلف تقسیم می‌شود که توسط فرماندار و یک شورای محلی که به امیر و شورای استانی گزارش می‌دهد، اداره می‌شود.

امیر منصوب شاه است، اما قدرت واقعی برای اجرای پروژه‌های توسعه‌ای ندارد. در آغاز دهه 1960 و با رسمی شدن قانون استان‌ها در 1992 پادشاه شروع به انتصاب امیر هر استان کرد که معمولا از بین اعضای خانواده سلطنتی به عنوان وسیله‌ای برای تحکیم قدرت مرکزی در استان‌ها انتخاب می‌شود. پیش از این، امیر هر استان توسط قبایل تعیین می‌شد. انتصاب استانداران غیربومی و اغلب ناآشنا با نیازهای استان موجب شد تا امیر هر استان ارتباط خود را با نیازهای مردم و شبکه‌های قبایل که پروژه‌های توسعه‌ای را تسهیل می‌کنند، از دست بدهد. هرچند که امیران، فرمانداران و شوراهای مرتبط محلی و استانی توسط پادشاه مسئول توسعه اقتصادی و ثبات اجتماعی شده‌اند، اما تقریبا به موسسات دولتی تشریفاتی تبدیل شده‌اند.

به موازات این ساختار استانی تحت نظارت وزارت کشور، وزارت امور شهر و روستا یک ساختار حکمرانی مشابه در سطح محلی است. هر مرکز استان (به همراه شهرهای بزرگی مانند جده) یک دبیرخانه دارد که یک نهاد بروکراتیک است و بر شهرهای استان نظارت می‌کند. به علاوه، وزارت امور شهر و روستا بر صدها شهرداری نظارت دارد که مسئول ارائه خدمات روزانه مانند مدیریت پسماند و صدور پروانه ساخت و ساز هستند. بودجه و تراکنش‌های مالی این نهادها (استان‌ها، دبیرخانه‌ها و شهرداری‌ها) توسط شوراهای شهرداری تصویب می‌شود که نیمی از اعضای آن توسط وزارت امور شهر و روستا و نیمی دیگر با رای‌گیری انتخاب می‌شوند. این شوراها اختیارات محدودی در رد پروژه‌های پیشنهادی دارند، ولی هیچ حق اظهار نظری درباره چگونگی استفاده از زمین عمومی یا چگونگی ارائه خدماتی مانند بهداشت، تحصیل و فاضلاب شهری ندارند. این خدمات توسط دبیرخانه‌های استان، وزارتخانه‌های مرتبط، شعب استانی، مسئولین امور توسعه‌ای منصوب‌شده توسط شورای وزرا یا پادشاه و شوراهای سلطنتی کنترل می‌شوند.

با چنین پیچیدگی از نهادهای دولتی ملی و محلی، سردرگمی‌هایی در مورد سلسله مراتب و اختیارات قانونی وجود دارد. برای مثال بعد از اینکه محمد بن نایف در 21 ژوئن 2017 از سمت وزارت کشور برکنار شد دولت بودجه تخصیص یافته به استان‌ها را کاهش داد و منابع را به نهادهای تازه تاسیس توسط ولیعهد اختصاص داد. مسئولان محلی که باید با نیازها و خواسته‌های روزمره مردم دست و پنجه نرم کنند با بودجه‌های به شدت محدودی روبه‌رو شده‌اند و دولت بسیاری از منابع خود را به رویدادهای فرهنگی و جشنواره‌ها اختصاص می‌دهد. ماموران دولتی به دلیل رقابت بر سر منابع، ابزار و اعتبارات کافی برای ارائه خدماتی فراتر از خدمات محلی اساسی ندارند، چه برسد به مسئولیت‌های اداری و توسعه‌ای وسیع‌تری مانند ترمیم جاده‌ها.

نهادهای دولتی بسیاری وجود دارند که در ارتباط با برنامه‌ریزی و ارائه خدمات شامل مجموعه پادشاهی، دیوان، شورای امور اقتصادی و توسعه، مجموعه‌ای از وزارتخانه‌ها، طیفی از کمیته‌های استراتژیک و دفاتر مدیریت پروژه برای برنامه چشم‌انداز 2030 و برنامه حمل و نقل ملی و همچنین مقامات دولتی فعالیت می‌کنند. تمامی این نهادها مسئولیت‌های موازی دارند (یکدیگر را دور می‌زنند یا با هم رقابت می‌کنند). این سیستم پیچیده همچنین تحت‌الشعاع نهادهای تازه تاسیس مانند کمیسیون سلطنتی جبیل و ینبع و کمیسیون سلطنتی برای مکه و شهرهای مقدس قرار گرفته‌اند.

منطقه جیزان استانی در ساحل غربی عربستان است که قرار است به صادرکننده عمده جدید نفت تبدیل شود، اما این منطقه مثالی بارز از شکست سیاست تمرکزگرایی پادشاهی عربستان است.  جدای از نظارت و بازنگری، هیچ نهاد محلی در برنامه‌ریزی، بودجه‌بندی یا اجرایی کردن پروژه‌ها نقش نخواهد داشت. این امر عشیره‌های محلی را بدون حق اظهار نظر باقی می‌گذارد.

فشار محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را برای متمرکز کردن تمامی تصمیم‌گیری‌ها همانطور که روند از بالا به پایین برنامه چشم‌انداز 2030 نشان داده‌است، تنها می‌توان به عنوان تلاشی برای کاهش انتقادهای سیاسی و ناآرامی‌های اجتماعی بالقوه قلمداد کرد. البته متمرکز کردن و همپوشانی حکمرانی استانی و محلی مانع اجرایی شدن پروژه‌های پیش‌بینی شده و در پی آن باعث کاهش اعتبار نهادهای محلی و مرکزی می‌شود. عربستان بدون توانمندسازی نهادهای دولتی محلی و تقویت نهادهای رقیب قادر نخواهد بود تا اصلاحات پروژه‌های لازم برای نجات جده از سیل را به سرانجام برساند چه برسد به اینکه به دگرگونی‌های پیش‌بینی شده در برنامه چشم‌انداز  2030، دست یابد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *