جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

آمریکا و ویتنامی دیگر؟۱

«اعتراضات ضدصهیونیستی جاری در آمریکا از سوی جامعه دانشگاهیان این کشور، سطح فشارها را علیه اقدامات رژیم اشغالگر قدس و البته دولت آمریکا در جنگ غزه به مراتب افزایش داده و در انتخاب های ر اهبردی آن ها در ادامه راه، اثرگذاری ویژه و گسترده ای خواهد داشت. برخی تحلیلگران بر این باورند آنچه اکنون در آمریکا می بینیم، شباهت زیادی به اعتراضات گسترده در این کشور در بحبوحه جنگ ویتنام دارد»

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

شنبه اعتراض؛ هزاران صهیونیست خواهان برکناری نتانیاهو شدند

امروز شنبه بار دیگر هزاران مهاجر صهیونیست در نقاط مختلف فلسطین اشغالی از جمله در تل‌آویو و قدس اشغالی در اعتراض به سیاست‌های نتانیاهو دست به تظاهرات زده و خواهان امضای فوری توافق آزادی اسرا و برگزاری انتخابات زودرس شدند.

Loading

پیامدهای ژئوپلیتیکی تنش در شمال سوریه

۱۳۹۶/۱۱/۰۶ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین - رسانه ها: در تحولات اخیر کردهای سوریه همان اشتباهی را انجام دادند که بارزانی در ارتباط با رفراندوم مرتکب شد. آنها نیز فکر میکردند با شکست داعش میتوانند بدون در نظر گرفتن ملاحظات ژئوپلیتیکی روند استقلال اقلیم را دنبال کنند. به هر حال آنچه که در شمال سوریه میگذرد ممکن است به تضعیف کردها و موضع امریکا ختم شود و مواضع ترکیه، روسیه و دولت سوریه تقویت گردد.

با تضعیف داعش و تسلط کردهای سوریه بر مناطق شمالی و شمال شرقی این کشور و سپس آموزش و تسلیح آنها توسط ایالات متحده امریکا، نگرانی ترکیه و عضوی مهم از ناتو روز بروز افزون میگشت. کردها نه تنها بر مناطق کردی تسلط یافتند بلکه با کمک نیروی هوایی امریکا توانستند شهر مهم رقه و پایتخت دولت خود خوانده داعش را در اختیار خود بگیرند. با این موفقیت آنها توانستند بیش از 25 درصد از خاک سوریه را در اختیار داشته باشند. نکته قابل توجه اینکه در بسیاری از مناطق تصرفی جمعیت کردی بین 30 الی 35 درصد جمعیت و اکثریت را عربها و بویژه عشایر عرب سوریه شامل میشوند.
عربهای شمالی و شرقی سوریه با اینکه در اکثریت هستند ولی تحت نظر فرماندهان کرد به فعالیت‌های نظامی میپردازند. شاید بتوان گفت نیازمندی‌های مالی و دریافت حقوق و کاهش قابل توجه کمک متحد خود یعنی عربستان سعودی به عشایر عرب منطقه عامل اصلی این هم پیمانی است. قابل ذکر است که تا همین اواخر عشایر عرب این منطقه کمک‌هایی را از دولت سعودی دریافت میکردند ولی با اغاز حکومت بن سلمان در عربستان این کمک ها به حداقل رسید. زیرا عشایر عرب این منطقه پیوندهایی را با خاندان عبدالله پادشاه سابق عربستان برقرار کرده و حتی بین جوانان دو طرف پیوندهای زناشویی نیز برقرار شده بود.
با توجه به خصومت خاندان ملک سلمان با خاندان ملک عبدالله و برخورد با پسران و شاهزادگان نزدیک به آنها طبیعتا نزدیکان سوری آنها نیز مورد غضب قرار گرفتند. با توجه به مسائل مورد اشاره، این نکته که دشمنی اقای اردوغان با کردهای سوریه با این استدلال که آنها تداوم پ ک ک هستند بر کسی پوشیده نیست ولی همگرایی عشایر عرب منطقه با کردها که منجر به تقویت قدرت نظامی کردها در بخش و سیعی از شمال سرزمین سوریه شده برای ترکیه غیر قابل هضم است. ترکها احساس میکنند که تداوم این روند و خودمختاری منطقه شمالی سوریه میتواند پشتوانه‌ای برای پ ک ک در داخل ترکیه باشد که به شدت به بی ثباتی سیاسی و اقتصادی و امنیتی داخل ترکیه صدمه خواهد زد بویژه آنکه در مرزها و درون ترکیه میتواند بر صندوقهای انتخابات آتی به ضرر اقای اردوغان و حزب حاکم تاثیر گذارد.
در سالهای اخیر آقای اردوغان تلاش نمود به هم پیمانان ناتویی خود تفهیم کند که تقویت جریانات کردی در شمال سوریه نه تنها به امنیت یک عضو مهم ناتو صدمه میزند بلکه ناتو را با شکافی روبرو میکند که ترمیم آن به سرعت و راحتی صورت نخواهد گرفت. بی توجهی به خواسته آقای اردوغان وی را در رابطه با مسائل سوریه به مسکو نزدیک نمود بطوریکه همکاری‌های نظامی و فروش موشک اس 400 را بین یک عضو ناتو و روسیه سبب گردید. از طرفی روندی که ترکیه در مذاکرات آستانه طی میکرد آن چیزی نبود که بتواند مورد پذیرش امریکا باشد.
بالاخره با این فراز و نشیب‌ها و بعد از هفته ها تهدید، نیروهای نظامی ترکیه به قصد تصرف عفرین از مرزهای سوریه عبور کردند. علیرغم تهدیدات ترکیه کردها تصور نمیکردند که ترکیه تهدیدات خود را عملیاتی کند زیرا از یکسو کردهای این ناحیه از نظر سنتی و برخلاف کردهای شمال شرقی وابسته به روسیه هستند و از سوی دیگر با پشتوانه‌ای که کردهای دیگر به امریکا دارند معتقد بودند که ترکیه بعنوان متحد امریکا بدون هماهنگی به درگیری مستقیم وارد نخواهد شد. به همین جهت ورود نیروهای ترکیه به سوریه باعث شد که که کردها اعلام کنند متحدین خود یعنی امریکا و روسیه به آنها خیانت کرده‌اند. لازم به ذکر است که قبل ورود نیروهای ترک به کردها پیشنهاد شده بود اجازه دهند نیروهای ارتش سوریه منطقه را در اختیار خود بگیرند تا حساسیت‌های امنیتی ترکیه کاهش یابد ولی این درخواست مورد پذیزش قرار نگرفت.
در پایان میتوان اشاره نمود که تحولات ژئوپلیتیکی این روزهای شمال سوریه باعث شده که اخبار مناطق دیگر سوریه تحت شعاع خبرهای آن منطقه قرار گیرد و مشخص نیست این تحولات تا چه زمانی ادامه خواهد یافت. ولی میتوان به این نکته مهم نیز اشاره کرد که قرار نیست این تحولات نظامی و درگیری‌ها به نحوی پیش رود که به شکست نیروهای ترک منجر شود. چنین رخدادی بسیار بعید است زیرا پیامدهای بسیار سنگینی را برای دولت اردوغان و ثبات در ترکیه خواهد داشت. عقب نشینی و شکست باعث میشود که بی ثباتی سیاسی و امنیتی بر ترکیه سایه افکند و انتخابات اآتی را به ضرر اردوغان رقم بزند. علاوه بر آن هیبت ارتش قدرتمند ترکیه و یکی از ارتش های اصلی ناتو از بین خواهد رفت. بنابراین با در نظر گرفتن این ملاحظات کردهای ناحیه غربی سوریه باید تصمیم گرفته و چاره جویی نمایند. بویژه انکه ترکیه اعلام کرده با تصرف عفرین به سمت شرق و شهرهای شرقی حرکت خواهند کرد.

شاید بتوان گفت که عاقلانه‌ترین تصمیم برای کردها این است که با دخالت روسها در این منطقه نیروهای ارتش سوریه مستقر شوند. پیشنهادی که قبل از ورود نیروهای ترک به آنها ارائه گردید. در این صورت بهانه دولت ترکیه به جهت ملاحظات امنیتی گرفته خواهد شد. میتوان گفت در تحولات اخیر کردهای سوریه همان اشتباهی را انجام دادندکه آقای بارزانی در ارتباط با رفراندوم مرتکب شد. آنها نیز فکر میکردند با شکست داعش میتوانند بدون در نظر گرفتن ملاحظات ژئوپلیتیکی روند استقلال اقلیم را دنبال کنند.
انگار کردها عادت دارند که دستاوردهای نظامی خود را در دیپلماسی و انتخاب اشتباه از دست بدهند. تکیه بیش از حد کردها به قدرتهای جهانی آنها را در موقعیت ضعیف قرار میدهد. لازم است بجای خودمختاری و استقلال به داخل سوریه نظر افکنند و در چارچوب تغییرات قانون اساسی منافع مردم کرد را دنبال کنند.

مسئله دوم اینکه آیا ورود نیروهای ترکیه تاثیری بر تحولات سوریه خواهد داشت؟ بنظر میرسد که در کوتاه مدت دولت سوریه از این تحولات سود خواهد برد. احتمال دارد نهایتا کردها بپذیرند که در شمال غرب سوریه نیروهای ارتش سوریه مستقر شوند. شاید سکوت نسبی روسها بی ارتباط با این قضیه نباشد. در این حالت دولت سوریه بر مناطق آزاد شده خود می‌افزاید و از سویی نیز موضع کردها در مذاکرات آتی با دولت تضعیف میشود. ناتوانی کردها در حفظ یکی از نواحی کردی باعث میشود که عشایر عرب نیز بتدریج راه خود را از کردها جدا کرده و با دولت به مذاکره بپردازند. در واقع آنچه که در شمال سوریه میگذرد ممکن است به تضعیف کردها و موضع امریکا ختم شود و مواضع ترکیه، روسیه و دولت سوریه تقویت گردد.

منیع: ژئوپلیتیک ایرانی

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *