جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

تبریک امیرعبداللهیان به وزیر خارجه آفریقای جنوبی

امیرعبداللهیان در پیامی خطاب به وزیر خارجه آفریقای جنوبی نوشت: فرا رسیدن روز ملی جمهوری آفریقای جنوبی را به ملت، دولت و خانم نالدی پاندور، وزیر امور خارجه این کشور صمیمانه تبریک می‌گویم. 

Loading

دولت بایدن و آینده چندجانبه‌گرایی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: ناظران بین‌المللی ممکن است در درک سیاست خارجی آمریکا دچار سردرگمی شوند. چهار سال پیش، دونالد ترامپ با شعار «اول آمریکا» وارد کاخ سفید شد و تلاش‌های هفت دهه‌ای آمریکا برای بین‌المللی گرایی را کنار گذاشت. جو بایدن، رئیس‌جمهور جدید آمریکا مجدداً ادعای رهبری جهانی آمریکا را مطرح کرد و آمریکا را به همکاری‌های چندجانبه ازجمله در سازمان ملل و دیگر نهادهای بین‌المللی بازخواهد گرداند.

استورات پاتریک در یادداشتی که وب‌سایت شورای روابط خارجی آمریکا آن را منتشر کرد؛ نوشت: این جهت‌گیری جدید در بهداشت جهانی، تغییرات آب و هوایی، تسلیحات هسته‌ای، اتحاد غربی و دفاع از دموکراسی کاملاً مشهود است. حوزه اقتصاد دارای پیچیدگی‌های بیشتری است اما در همین مورد هم رئیس‌جمهور جدید آمریکا به همکاری با دیگر کشورها متمایل است.

بایدن، بازگشت به چندجانبه‌گرایی را به‌عنوان یک اصل سیاست خارجی خود و در راستای منافع شهروندان آمریکایی معرفی کرده است.

بایدن همچنین باید تمایلات چندجانبه‌گرایانه خود را با سیاست‌های تند آمریکای ترامپ علیه چین توأمان کند. واشنگتن باید به نحوی روابط خود را با پکن تنظیم کند که دو کشور بتوانند در مجامع جهانی و در مواقعی که منافع آن‌ها همسو است بدون رقابت شدید ژئوپلیتیکی و بی‌اعتمادی استراتژیک متقابل با یکدیگر همکاری کنند.

 

امنیت بهداشت جهانی

مهم‌ترین اولویت کوتاه‌مدت بایدن، شکست ویروس کووید – 19 است. برخلاف ترامپ که رویکرد یک‌جانبه نسبت به این بیماری داشت، بایدن اذعان کرده که هیچ راه‌حل ملی برای مقابله با این تهدید وجود ندارد و باید به‌صورت جهانی با این بیماری مبارزه شود. بایدن تصمیم ترامپ برای خروج از سازمان بهداشت جهانی را لغو کرد و متعهد شد که منابع این سازمان را افزایش خواهد داد، بایدن همچنین جنگ لفظی با چین را متوقف کرد و از چهارچوب کوواکس برای همکاری مشترک، تولید و توزیع عادلانه واکسن حمایت کرد.

 

تغییرات آب و هوایی

یکی از اولویت‌های اصلی در سیاست خارجی بایدن، برجسته کردن تغییرات آب و هوایی به‌عنوان تهدیدی جدی برای امنیت ملی آمریکا است. بایدن در اولین روز کاری خود، بازگشت آمریکا به توافق‌نامه آب و هوایی پاریس را اعلام کرد و یک هفته بعد، باهدف صفر کردن انتشار گازهای گلخانه‌ای آمریکا تا سال 2050، دستورالعملی برای کاهش تولید کربن در آمریکا امضا کرد.

 

تسلیحات هسته‌ای

رئیس‌جمهور آمریکا تلاش‌ها برای کنترل تسلیحات و منع گسترش تسلیحات هسته‌ای را احیا کرد و به دنبال تنزل جایگاه تسلیحات هسته‌ای در سیاست دفاعی آمریکا است. بایدن و ولادیمیر پوتین، در اولین گفتگوی خود توافق کردند که پیمان استارت جدید را تمدید کنند. بایدن آمادگی خود برای احیای توافق هسته‌ای ایران را اعلام کرده است، اما می‌خواهد قبل از لغو تحریم‌ها، تهران فعالیت‌های منطقه‌ای خود را متوقف کند. در شمال شرق آسیا، بایدن برای مهار کره شمالی از کمک چین بهره خواهد برد.

 

اتحاد غربی

از دیدگاه بایدن، هسته اصلی نظم چندجانبه‌گرایی، دموکراسی‌های پیشرفته اقتصادی است. برخلاف ترامپ که گروه 7 را به حاشیه برد، اتحادیه اروپا را تضعیف کرد و با ناتو، ژاپن و کره جنوبی دچار تنش شد، بایدن آمریکا را به همبستگی با غرب متعهد کرده و نسبت به تعهد آمریکا برای دفاع از آن‌ها اطمینان خاطر ایجاد کرده است. متحدان آمریکا نیز نسبت به دفاع از آمریکا متعهد شده‌اند.

 

دفاع از دموکراسی

دستور کار چندجانبه‌گرایی بایدن شامل دفاع از آزادی است. بایدن شکنندگی دموکراسی آمریکایی را تائید می‌کند اما معتقد است که هیچ تضادی بین احیای نهادهای دموکراسی در داخل و تلاش برای دفاع از اصول دموکراتیک در خارج از کشور وجود ندارد.

 

تجارت

در حوزه تجارت، تمایزی بین دیدگاه‌های دولت ترامپ و بایدن وجود ندارد؛ اما بااینکه اهداف ترامپ و بایدن در حوزه تجارت یکسان است، ابزار رسیدن به این اهداف در دولت بایدن متفاوت است. دولت بایدن با فشار بر چین به دنبال پایان دادن به اقدامات آسیب زننده چین خواهد بود، ساختار حل اختلاف سازمان تجارت جهانی را تقویت خواهد کرد و تجارت چندجانبه در بخش‎های مختلف تجارت جهانی را آزادسازی می‌کند.

جو بایدن اعلام کرده «آمریکا بازگشته است»؛ اما آیا این بازگشت یک بازگشت همیشگی است یا دارای ابهام است. دونالد ترامپ کاخ سفید را ترک کرده است، اما ترامپیسم در حزب جمهوری‌خواه ادامه دارد که همچنان به ملی‌گرایی، انزواطلبی، یک‌جانبه‌گرایی، بومی‌گرایی و حمایت‌گرایی رئیس‌جمهور سابق وابسته است. نظرسنجی‌ها حاکی از آن است که جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها دارای تفاوت‌های بنیادی با یکدیگر هستند، جمهوری‌خواهان نسبت به نهادهای بین‌المللی، همکاری‌های چندجانبه و جهانی‌سازی بسیار بدبین هستند. تا زمانی که آمریکا دوقطبی است، احتمال چرخش 180 درجه‌ای در سیاست خارجی آمریکا در انتخابات بعدی ریاست جمهوری وجود دارد.

چین همچنان بزرگ‌ترین مانع بالقوه برای چشم‌انداز همکاری‌های چندجانبه بایدن است. بااین‌وجود آمریکای بایدن به همکاری با چین در زمینه تغییرات آب و هوایی، گسترش سلاح‌های هسته‌ای، بیماری‌های همه‌گیر و سایر تهدیدات جهانی نیاز دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *