جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

خشونت پلیس آمریکا ضد دانشجویان

پلیس آمریکا در برخورد با تجمع‌های اعتراض آمیز ضدصهیونیستی دانشجویان این کشور، با بی پروایی از خشونت و زور ضد آنها استفاده می‌کند.

Loading

ریاست جمهوری بایدن؛ چالش‌ها و بازتنظیم سیاست‌های ترامپ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بالاخره تمام شد. اگرچه دونالد ترامپ هنوز شکست را نپذیرفته است اما این امر جزو الزامات قانون اساسی آمریکا نیست.

وب‌سایت اندیشکده انگلیسی راسی در یادداشتی نوشت: از زمان ریاست جمهوری گرور کلولند (در سال 1885)، جو بایدن اولین رئیس‌جمهور منتخب آمریکاست که کنترل هیچ‌کدام از دو مجلس کنگره و سنا را در اختیار ندارد. تعداد شرکت‌کنندگان در انتخابات 2020 در 120 سال گذشته بی‌سابقه بوده است. حتی آرای عمومی ترامپ نسبت به سال 2016 (63 میلیون) بیشتر بوده است.

علاوه بر این، سلطه ترامپ بر حزب جمهوری‌خواه باعث حفظ (و حتی افزایش) تعدادی از کرسی‌های جمهوری‌خواهان در مجلس نمایندگان، سنا و مجلس‌های ایالتی شده است. ترامپ کاخ سفید را در ماه ژانویه ترک خواهد کرد.

می‌توان گفت که پیروزی بایدن پیروزی اتحاد بر اختلاف است. بایدن اولین نامزدی است که در 25 سال گذشته رئیس‌جمهور بر سر قدرت را شکست داده است. اگر جمهوری‌خواهان سنا را در دست داشته باشند، بایدن مجبور به مصالحه با آن‌ها خواهد بود، چیزی که وی به آن مشهور است. البته مصالحه برای یک کشور گرفتار دودستگی، چندان هم بد نیست.

 

ریاست جمهوری بایدن

سه اولویت اصلی اعلام‌شده‌ی بایدن عبارت‌اند از: 1) کنترل همه‌گیری 2) ترمیم شکاف ملی 3) تقویت اقتصاد. هر یک از این موارد چالش عظیمی محسوب می‌شود، به‌ویژه که بسیاری از مردم آمریکا به پیروی از محدودیت‌ها، نظیر استفاده از ماسک، تمایلی ندارند.

فقدان سیاست خارجی را هم باید به این اولویت‌ها افزود. البته تیم بایدن پیشبرد سیاست خارجی را آغاز کرده است به‌طوری‌که از سال قبل صدها نفر برای انتقال قدرت و تسخیر پست‌های مختلف برنامه‌ریزی کرده‌اند. گذشته از این، بایدن در سیاست خارجی از دهه‌ها تجربه برخوردار بوده و با رهبران جهان و شخصیت‌های اپوزیسیون روابط مطلوبی دارد. وی در آغاز ریاست جمهوری خود همانند اوباما و ترامپ نیازمند تجربه و آموزش نیست.

خبر خوب برای متحدان آمریکا این است که بایدن (برخلاف ترامپ) سیاست خارجی خود ازجمله تعهد وی برای همکاری با متحدان آمریکا در مسائل مهم مورد نگرانی جهانی را به‌وضوح اعلام کرده است. بایدن قصد دارد تا دوباره به توافق اقلیمی پاریس و سازمان تجارت جهانی بپیوندد، از سازمان ملل حمایت کند، تعامل در پیمان‌های کنترل تسلیحات و تعامل با ناتو را از سر گیرد و حتی به توافق هسته‌ای ایران بازگردد. همچنین، بایدن در قبال چین احتمالاً سیاست سخت‌گیرانه اما ظریفی اتخاذ خواهد کرد به‌طوری‌که در صورت ممکن با چین (مثلاً در تغییرات اقلیمی و کره شمالی) همکاری خواهد کرد و در صورت لزوم (مثلاً در موارد نقض حقوق بشر در سین کیانگ یا فعالیت‌های تجاری ناعادلانه) با حمایت متحدان آمریکا در برابر چین خواهد ایستاد.

از سوی دیگر، تیم بایدن مسلماً می‌داند که بازسازی اعتماد متحدان و شرکای آمریکا مستلزم تلاشی سخت خواهد بود. اگرچه بسیاری از پایتخت‌های جهان از پیروزی بایدن خشنود شدند اما بدگمانی از احتمال انتخاب یک ترامپ دیگر همچنان پابرجاست. چه‌بسا که دوره بعد نسخه مخرب‌تری انتخاب شود. این امر، انگلیس و سایر کشورها را به پیشبرد استقلال و مقاومت خویش (بدون وابستگی به آمریکا و در هماهنگی با متحدان خویش) سوق داده است.

ازاین‌رو، کار بایدن صرفاً «بازتنظیم» یا بازگشت به روابط عادی پیشاترامپ نخواهد بود. درواقع، جهان تغییر کرده و چندجانبه‌گرایی و چنددستگی آن تشدید شده است مثلاً کشورهای قدرتمند نظیر چین درصحنه جهانی قدرت‌نمایی کرده و همه‌گیری جهانی هم به این زودی پایان نخواهد یافت.

بایدن ضمن مدیریت این چالش‌های بین‌المللی با مشارکت سایر کشورها، باید به حل‌وفصل طیفی از مسائل مختلفی نیز بپردازد که ریاست جمهوری ترامپ به آن‌ها دامن زده است. زن‌ستیزی آشکار ترامپ، عدم تمایل وی به محکوم کردن قتل جرج فلوید و دیگر سیاه‌پوستان توسط پلیس و حمایت ظاهری از برتری سفیدپوستان باعث بروز جنبش‌های اعتراضی شده است.

علاوه بر این، ترامپ یک عامل اخلال در سیاست خارجی بوده است. وی اولین رئیس‌جمهوری آمریکاست که آشکارا به مقابله با چین پرداخته و موجب تقویت اعتمادبه‌نفس رهبران سایر کشورها در مقابله با چین شده است. اگرچه بسیاری با اقدامات وی در مورد تضعیف سازمان‌های بین‌المللی نظیر سازمان بهداشت جهانی، سازمان ملل، ناتو و حتی اتحادیه اروپا مخالف هستند اما واقعیت این است که این نهادها نیازمند اصلاحات فوری هستند.

در بسیاری از موارد، اختلالات موجود اصلاحات را ضروری می‌سازد. ترامپ در بسیاری از حوزه‌های داخلی و خارجی رئیس‌جمهوری اخلالگر بوده است. بقای ترامپیسم در آمریکا و جنبش‌های پوپولیستی در بسیاری از مناطق دنیا تلنگری است که ضرورت حل‌وفصل بسیاری از چالش‌های مشترک جهانی را خاطرنشان می‌سازد. در آینده معلوم خواهد شد که آیا بایدن می‌تواند جهان را رهبری کرده و شکاف آمریکا را ترمیم کند یا جناح راست و چپ ترقی‌خواه مانع وی خواهند شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *