جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

ناوال نیوز: ترکیه ناو هواپیمابر می‌سازد

تهران- ایرنا- نشریه ناوال نیوز (نشریه رسمی نیروی دریایی پادشاهی بریتانیا) در گزارشی، نوشت: دفتر طراحی پروژه نیروی دریایی ترکیه اعلام کرد که برنامه ریزی و ساخت اولین ناو هواپیمابر بومی ترکیه را بدون دریافت هیچگونه حمایتی از سوی کشورهای خارجی آغاز کرده است.

تلاش روسیه برای جذب گردشگران سلامت از کشورهای اسلامی

مسکو- ایرنا- پانزدهمین اجلاس بین‌المللی اقتصادی “روسیه – جهان اسلام: کازان فروم” در حالی ۲۵ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در شهر کازان گشایش می‌یابد که یکی از موضوعات این رویداد، گردشگری سلامت است؛‌ این موضوع بیانگر آن است که روسیه به دنبال افزایش جذب گردشگران با اهداف درمانی از کشورهای اسلامی است.

Loading

ناتوانی آمریکا در مقابله با داعش در افغانستان

شورای راهبردی آنلاین – رصد: نوزده سال پس از حملات 11 سپتامبر 2001 القاعده، نیروهای آمریکا هنوز در افغانستان هستند، هرچند که دشمن جدیدی موسوم به «دولت اسلامی ولایت خراسان» (داعش افغانستان) نیز در این کشور ظهور کرده است. طالبان افغانستان (همان گروهی که پس از حملات 11 سپتامبر به القاعده پناه داده بود) در آستانه ورود به یک توافق تقسیم قدرت با دولت افغانستان و یک توافق صلحی است که توسط آمریکا ارائه شده است.

کالین کلارک در یادداشتی که وب‌سایت اندیشکده رند آن را منتشر کرد؛ نوشت: ظاهراً رئیس‌جمهور دونالد ترامپ مصمم است تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر، حضور نیروهای آمریکا در افغانستان را به 4 هزار سرباز کاهش دهد. این کمترین تعداد نیروهای آمریکا در افغانستان از زمان 11 سپتامبر محسوب می‌شود. ظاهراً آمریکا امیدوار است که یک توافق صلح بالقوه زمینه‌ساز ثبات افغانستان شود. ازآنجایی‌که طالبان بخشی از مسئولیت اداره کشور را بر عهده خواهد داشت، این امر به‌طور منطقی این گروه را به یک شریک برای کاهش خشونت تبدیل خواهد کرد.

بااین‌حال، داعش افغانستان نگرانی فزاینده‌ای است، هرچند که ژنرال کنت مکنزی، فرمانده سنتکام، اواسط مارس گذشته اظهار خوش‌بینی کرد که طالبان در مبارزه با شبه‌نظامیان داعش افغانستان به آمریکا کمک خواهد کرد. بااین‌حال، حتی اگر طالبان و داعش افغانستان دشمن هم باشند، تکیه آمریکا به طالبان (گروهی که به مدت دو دهه علیه آن مبارزه کرده است) نقطه عطفی در راهبرد ضدتروریسم بوده و اقدامی خطرناک است.

داعش افغانستان در استان‌های دارای اهمیت راهبردی ننگرهار و «کنر» قدرت بیشتری دارد. بااین‌حال، این گروه از توانایی انجام حملات منحصربه‌فرد در اطراف پایتخت افغانستان نیز برخوردار است، چیزی که در حملات خونین به بیمارستانی در کابل در ماه می مشهود بود. مسلماً، داعش افغانستان نیز تلفاتی در این جنگ داشته که کشته شدن عبدالله اورکزی، قاضی ارشد این گروه، از آن جمله است.

بااین‌وجود، داعش افغانستان علیرغم از دست دادن سرزمین‌ها و کشته شدن رهبران خود، هنوز مقاوم است. داعش افغانستان حتی بدون در اختیار داشتن قلمرو وسیع، دارای جنگجویان قابل‌توجهی است که در سراسر افغانستان پراکنده بوده و به این گروه متعهد هستند. ماه گذشته، شبه‌نظامیان داعش در تلاش برای آزادسازی ستیزه جویان زندانی به زندان جلال‌آباد حمله کردند که یکی از حملات خونین این گروه بشمار رفته و به لحاظ تاکتیکی و برنامه‌ریزی هوشمندانه بوده است.

داعش افغانستان اخیراً شهاب المهاجر را به‌عنوان رئیس منطقه‌ای جدید معرفی کرد که احتمالاً وی حمله به زندان را طرح‌ریزی کرده تا تحرک عملیاتی این گروه را افزایش دهد. بااین‌حال، رهبر جدید داعش افغانستان در احیای کامل این گروه با چالش‌های متعددی مواجه است. همچنین، ظهور تحریک طالبان، یا طالبان پاکستان، در این کشور همسایه دشمن بالقوه دیگری مضاف بر لیست موجود یعنی طالبان افغانستان، القاعده و شبکه حقانی است.

گزارش اخیر شورای امنیت سازمان ملل حاکی از آن است که اعضای تحریک طالبان، درنتیجه تغییر پویایی سیاسی در افغانستان، به داعش افغانستان می‌پیوندند، هرچند که رهبر تحریک طالبان بلافاصله این ادعا را رد کرده است. تحریک طالبان علیه داعش افغانستان زبان تندی به‌کاربرده و جهادی‌های آن را پروکسی آژانس‌های اطلاعاتی منطقه‌ای نامیده است. القاعده افغانستان از رویارویی مستقیم با داعش افغانستان اجتناب کرده است اما نسخه اخیر مجله القاعده شبه‌قاره هند، «نوای غزوه»، حاکی از آن است که اعضای این گروه در پاک‌سازی جنگجویان داعش افغانستان از استحکاماتشان در ننگرهار نقش قابل‌توجهی تحت فرماندهی طالبان افغانستان ایفا کرده‌اند. این افشاگری‌ها نشان می‌دهد که از زمان مذاکرات صلح بین آمریکا و طالبان، القاعده و القاعده شبه‌قاره هند تلاش کرده‌اند تا حضور خود در افغانستان را پنهان سازند.

از زمان کشته شدن ابوبکر البغدادی، رهبر داعش، در اکتبر 2019، رهبر القاعده شبه‌قاره هند تلاش کرده است تا امید سربازان داعش افغانستان به آینده این گروه را به یاس تبدیل کند. داعش افغانستان نیز با آگاهی از این چالش، اخیراً با اعلام عفو عمومی سربازانی که به دولت افغانستان تسلیم‌شده‌اند، آن‌ها را به تجدید بیعت دعوت کرده است. داعش افغانستان با آگاهی از محدودیت‌های خود، توجه خود را از حفظ قلمرو فیزیکی به حملات خاص برای بی‌ثبات ساختن افغانستان متمرکز کرده است تا روحیه خود را بهبود بخشیده و نام خود را در صدر اخبار نگه دارد.

خروج نیروهای آمریکا احتمالاً شرایط افغانستان در روی زمین را تحت تأثیر قرار دهد؛ اما حضور گروه‌های تروریستی فی‌نفسه دلیلی برای حفظ حضور دائمی نیروهای آمریکایی نیست –که نه عملی و نه مطلوب است. بااین‌وجود، به نظر می‌رسد که تکیه به طالبان افغانستان برای جنگ با داعش افغانستان بی‌احتیاطی است. اگرچه منافع آمریکا و طالبان در مقابله با داعش به‌طور موقت همپوشانی دارد اما طالبان شریکی قابل‌اعتماد نیست. تا زمانی که یک راهبرد ضد تروریسم منسجمی ارائه نشود، داعش افغانستان به بسیج و جذب نیرو و توطئه و حملات جدید ادامه خواهد داد. شاید دولت اسلامی داعش در افغانستان شکست‌خورده باشد اما ریشه‌کن نشده است.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *