جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کمبود شدید سرباز در اوکراین

«ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

وخامت اوضاع ارتش اوکراین در میدان نبرد با روسیه

فرمانده نیرو‌های زمینی ارتش اوکراین ضمن هشدار نسبت به وخامت اوضاع ارتش این کشور در میدان نبرد با روسیه گفت: اعضای ناتو از وضعیت دشوار عملیاتی و راهبردی اوکراین در میدان نبرد مطلع هستند.

دیدار وزرای خارجه جمهوری آذربایجان و ارمنستان در قزاقستان

ایروان اعلام کرد: ارمنستان رویکرد مثبتی به تلاش‌های میانجی‌گری برای تحدید حدود مرزها بر اساس دستیابی به صلح واقعی پایدار در قفقاز جنوبی و همچنین به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی ارمنستان و جمهوری آذربایجان دارد.

بیمارستان شفاء، حافظه ی جنایات رژیم صهیونیستی

با گذشت بیش از 200 روز از تهاجم وحشیانه رژیم صهیونیستی به نوار غزه، بیمارستان ها و مراکز درمانی در زمره مهم ترین اهداف حملات ارتش اسرائیل در خلال این نبرد بوده اند. بیمارستان شفا در خلال این نبرد شاهد سه مرحله از جنایات نظامیان صهیونیست بوده اند.

Loading

پیامدهای مخرب مداخلات خارجی در لیبی

شورای راهبردی آنلاین – رصد: از زمان سرنگونی معمر قذافی، رهبر سابق لیبی در سال 2011، لیبی گرفتار خشونت بین نیروهای رقیب، شبه‌نظامیان و گروه‌های به‌اصطلاح جهادی بوده است. تلاش‌های سازمان ملل برای پیشبرد صلح شکست‌خورده و بازیگران خارجی زیادی وارد صحنه شده و به حمایت از جناح‌های مختلف پرداخته‌اند به‌زعم اینکه آینده لیبی برای اهداف اقتصادی و امنیتی آن‌ها حیاتی است.

محمت اوقوتچو در یادداشتی که وب‌سایت شورای آتلانتیک (آمریکا) آن را منتشر کرد؛ نوشت: لیبی که در منطقه‌ای استراتژیک در تقاطع آفریقا، خاورمیانه و اروپا واقع است، به محیطی پرآشوب تبدیل‌شده است که فضایی برای رشد گروه‌های افراطی نظیر داعش فراهم کرده و چالش‌های پناه‌جویی اروپا را دوچندان کرده است. بااین‌حال، مداخله بازیگران خارجی به‌جای اینکه موجب حل‌وفصل این جنگ شود، با تأمین پول، مزدور و سلاح برای جناح‌های در حال جنگ، سبب تشدید این جنگ شده است.

بااین‌وجود، پشتیبانی قوی ترکیه از دولت نخست‌وزیر فائز سراج (که سازمان ملل آن را به رسمیت می‌شناسد) حداقل باعث نجات این کشور از سقوط به حوزه نفوذ عناصر نامطلوب شده است؛ اما دست‌یابی به صلح پایدار در لیبی مستلزم مشارکت سازنده همه فعالانی است که در آینده لیبی سهمی دارند.

اگرچه بازیگران زیادی با اهداف مختلف در لیبی فعال هستند، اما فایز سراج عمدتاً به ترکیه، قطر و ایتالیا متکی است درحالی‌که «ارتش ملی لیبی» ژنرال خلیفه حفتر از حمایت مصر، امارات، روسیه، عربستان، اردن و فرانسه برخوردار است.

اکنون چالش این است که چگونه می‌توان این مخالفان داخلی و خارجی را برای دست‌یابی لیبی به صلح، امنیت و رفاه گرد هم آورد. همچنین، جلوگیری از خطر امنیتی لیبی برای اروپا، آفریقا و کشورهای پیرامون مدیترانه و ارتقای منافع بازرگانی و توسعه انرژی پساجنگ نیز حائز اهمیت حیاتی است.

در لیبی ورق هنگامی برگشت که حفتر طعم تلخ شکست نظامی را توسط دولت سراج در طرابلس چشید و نیروهای حفتر از این منطقه بیرون رانده شدند. حفتر در حال پیروزی در جنگ و کنترل طرابلس بود که ترکیه با اعزام پهپادهای پیشرفته، سامانه‌های ضد هوایی و پشتیبانی اطلاعاتی مداخله کرده و به‌تدریج نتیجه نبرد را تغییر داد.

همکاری بین طرابلس و آنکارا توازن قوا در جنگ داخلی لیبی را تغییر داد. بدون مداخله ترکیه، لیبی به‌آسانی توسط حفتر تصرف می‌شد و بنابراین در حوزه نفوذ حامی وی یعنی روسیه می‌افتاد و باعث تقویت حضور روسیه در دریای مدیترانه می‌شد.

روسیه هنوز هم به دنبال پر کردن خلأ راهبردی برجای‌مانده از آمریکا و اروپا در این منطقه بوده و به دنبال پایگاه دریایی در سواحل لیبی در آن‌سوی مالت و ایتالیا در مجاورت مصر است. در صورت تحقق این امر، مسکو در گام بعدی درصدد استقرار دائمی سامانه‌های دوربرد ضد دسترسی هوایی در این منطقه خواهد بود. لو دنگوف، رئیس هیئت روسی در حل‌وفصل لیبی، از درخواست حفتر از روسیه برای ایجاد پایگاه نظامی در شرق این کشور پرده برداشته است. این امر برای جناح جنوبی اروپا نگرانی‌های امنیتی جدی در پی خواهد داشت. ناتو نیز از احتمال چنین امری نگران بوده و ظاهراً طرفدار پیروزی سراج بر حفتر است.

توافق احتمالی ترکیه و روسیه بر سر جنگ لیبی، اروپا و آمریکا را به نظاره‌گر صرف تبدیل خواهد کرد. این سناریو درواقع تکرار همکاری ترکیه و روسیه در سوریه خواهد بود که در آنجا، رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین تضاد منافع خود را مدیریت کرده و روابط دوستانه شخصی را برقرار کردند.

اگرچه وزارت امور خارجه آمریکا و پنتاگون به‌طور لفظی از دولت سراج حمایت کرده‌اند، اما کاخ سفید بارها (گرچه با اکراه) در جنگ طرف حفتر را گرفته است. بااین‌حال، پس از شکست اخیر حفتر و نزدیکی وی به مسکو، ظاهراً کاخ سفید نیز از او فاصله می‌گیرد. علیرغم نزدیکی اتحادیه اروپا به این جنگ، این اتحادیه نتوانسته است در قبال بحران لیبی رویکردی واحد اتخاذ کند.

امارات و عربستان کمک‌های چشمگیری ازلحاظ پشتیبانی هوایی، تسلیحات پیشرفته و بودجه در اختیار حفتر قرار داده‌اند. عبدالفتاح السیسی رهبر مصر نیز تهدید کرده است که اگر نیروهای موردحمایت ترکیه سرت (بندری راهبردی و دروازه‌ای برای پایانه‌های مهم نفتی) را تصرف کند، مصر به مداخله نظامی در لیبی مبادرت خواهد کرد.

صرف‌نظر از خوب و بد آن، همسایگان نزدیک لیبی به خاطر مرزهای مشترکشان با این کشور، باید بخش لاینفک هر نوع راه‌حل قلمداد شوند. با توجه به اینکه بازسازی پساجنگ لیبی بالغ‌بر 150 میلیارد دلار برآورد شده است، فرصت‌های چشمگیری برای ایفای نقش عمده برای شرکت‌های بین‌المللی در بازسازی این کشور شمال آفریقا وجود دارد؛ بنابراین، گروه‌های کسب‌وکار داخلی و خارجی نیز احتمالاً در راه‌حل این جنگ و بازسازی متعاقب آن نقش خواهند داشت.

روسیه و ترکیه در مذاکرات احتمالی بین جناح‌های موردحمایت آن‌ها از اهمیت برجسته‌ای برخوردار هستند. بااین‌حال، حمایت آمریکا، اتحادیه اروپا و همسایگان منطقه‌ای از هر نوع توافق برای پایان بحران لیبی به‌طور چشمگیری سودمند خواهد بود. مخصوصاً واشنگتن می‌تواند و باید رهبری ناتو و متحدان منطقه‌ای خویش نظیر مصر، امارات و عربستان را به دست گیرد تا از تبدیل لیبی به سوریه‌ای دیگر جلوگیری کند.

برای جلوگیری از ادامه جنگ، اختلاف و بحران در لیبی، بازیگران خارجی باید طرفین رقیب در لیبی را پای میز مذاکره کشانده و شرایط را برای حل‌وفصل بلندمدت و به نفع مردم لیبی مهیا سازند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *