جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

اردن: فاجعه انسانی در غزه رو به وخامت است

تهران- ایرنا- وزیر امور خارجه و مهاجران اردن، امروز (شنبه) با بیان اینکه فاجعه انسانی در نوار غزه بدون راه حل های مشخص در حال بدتر شدن است، تاکید کرد: در حال حاضر هیچ چشم اندازی برای پایان دادن به تجاوزات علیه نوار غزه وجود ندارد.

مقابله با آمریکا؛ هدف مشترک تهران – مسکو

مدیر بخش بین‌الملل راسیا سگودنیا در گفتگویی گفت: ایران و روسیه با یک هدف مشترک به مقابله با غرب و اآریکا پرداخته، متحد شدند و همکاری‌ها را در این قالب پیش بردند.

کمبود شدید سرباز در اوکراین/ ارسال مهمات غربی چاره کار نیست

تهران- ایرنا- «ولودمیر اولنیک» نماینده پیشین پارلمان اوکراین، کمبود سرباز را مهمترین چالش پیش‌روی کشورش در مسیر جنگ با روسیه دانست و گفت که ارائه مهمات به کی‌یف از سوی غرب نمی‌تواند این وضعیت را جبران کند.

Loading

بحران کرونا و تغییر مرز رقابت بین قدرت‌های بزرگ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: همه‌گیری کووید-19 چگونه بر پویایی رقابت قدرت‌های بزرگ تأثیر می‌گذارد؟ با توجه به تلاش قدرت‌های بزرگ برای ایجاد سطوح جدید «بازدارندگی همه‌گیر» بحران جاری احتمالاً باعث تغییراتی پایدار در چگونگی تعامل و رفتار ارتش‌های قدرت‌های بزرگ با یکدیگر خواهد شد.

نیک چیلدز در یادداشتی که وب‌سایت مؤسسه بین‌المللی مطالعات استراتژیک آن را منتشر کرد، نوشت: فرماندهان نیروی دریایی معمولاً از صحبت کردن درباره محل زیردریایی‌ها شدیداً خودداری می‌کنند، اما ناوگان اقیانوسیه آمریکا، 8 مه ‌در اقدامی غیرمعمول، آشکارا از عملیات همه زیردریایی‌ها، در بحبوحه همه‌گیری جهانی کرونا، خبر داد. این اظهارات، پاسخی تند بر این فرضیه بود که کووید-19 نیروی دریایی آمریکا در غرب اقیانوسیه را تضعیف کرده و یک ناو هواپیمابر را از عملیات خارج کرده است. این امر نمونه‌ای از تأثیر کووید-19 بر پویایی رقابت قدرت‌های بزرگ محسوب می‌شود.

بسیاری از ارتش‌ها عملیات عادی خود را کاهش داده‌اند تا برای پاسخ به این همه‌گیری متمرکزشده یا به حل آسیب‌پذیری‌های مربوط به این ویروس بپردازند. هم‌زمان، جنگ لفظی بین واشنگتن و پکن بر سر این ویروس، احتمالاً بیانگر تأثیر پایدار کووید-19 بر روابط قدرت‌های بزرگ و مزید بر علت حس بلاتکلیفی راهبردی دیگر کشورهاست.

تحول نگران‌کننده این است که همه‌گیری کرونا ویروس، فضای سیاسی، دیپلماتیک و عملیاتی برای قدرت‌نمایی را در اختیار برخی کشورها نظیر روسیه و چین، قرار می‌دهد، درحالی‌که موجب تشدید سردرگمی و مشکلات آمریکا شده است.

حتی الگوهای رفتاری که قبلاً عادی قلمداد می‌شدند، به‌طور فزاینده‌ای جلب‌توجه کرده، رفتاری جدید تلقی شده و تأثیر آن چند برابر شده است؛ مثلاً آیا پرواز اخیر هواپیماهای شناسایی دوربرد روسیه در آسمان شمال اروپا و اطراف آلاسکا، بخشی از این الگوی عادی محسوب می‌شود یا نوعی بررسی عامدانه برای سنجش آمادگی ناتو در زمان بحران بشمار می‌رود؟

در این فضای متغیر، ازآنجایی‌که قدرت‌های بزرگ به دنبال ایجاد سطوح جدیدی از به‌اصطلاح «بازدارندگی همه‌گیر» بین خود هستند، به نظر می‌رسد که برخی فعالیت‌های اخیر، نوعی «قدرت‌نمایی» به شمار می‌رود. در اوایل ماه مه، سه ناوشکن نیروی دریایی آمریکا و یک کشتی تدارکاتی (به همراه ناو نیروی دریایی انگلیس) راهی قطب شمال شدند و سپس به حیاط‌خلوت راهبردی روسیه در دریای بارنتز وارد شدند که اولین اقدام از این نوع، برای کشتی‌های روی آب آمریکا از دهه 1980 محسوب می‌شود. شاید این مأموریت از مدت‌ها قبل برنامه‌ریزی‌شده بود، اما واقعیت این است که بیانیه فرمانده ناوگان ششم آمریکا مبنی بر ضرورت انجام «این عملیات در زمان کنونی»، پیام خاصی دارد.

در همین راستا، ناتو تمرینات نظامی مهم خود «مدافع اروپا 20» را به‌طور چشمگیری کاهش داده است؛ اما تأکید کرده است که دیگر رزمایش‌های مربوطه در سطح پایین انجام خواهد گرفت.

در طرف دیگر، مقامات غربی تلاش کرده‌اند تا درباره کمپین دروغ‌پراکنی‌های چین و روسیه اغراق و بزرگ‌نمایی کنند. بااین‌وجود، چالش‌هایی که همه‌گیری کرونا ویروس بر پیام‌های رسمی دولت‌ها (در رأس آن‌ها آمریکا) تحمیل کرده است، نشان می‌دهد که قوانین و توازن برتری در این حوزه نیز جاری است.

سایر بازیگران نیز احتمالاً به آزمون احتمال تغییر مرزهای رقابت قدرت‌های بزرگ به‌واسطه این همه‌گیری پرداخته‌اند؛ مثلاً توصیف آمریکا از «آزار و اذیت» کشتی‌های جنگی خود در خلیج‌فارس توسط سپاه پاسداران ایران در ماه آوریل را می‌توان از این نوع قلمداد کرد.

رقابت قدرت‌های بزرگ در دریای چین جنوبی و اطراف آن بیش از جاهای دیگر مشهود است. واشنگتن آشکارا پکن را به بهره‌برداری از این همه‌گیری متهم کرده و چین هم متقابلاً آمریکا را به ایجاد بی‌ثباتی متهم می‌سازد.

مسلماً اقدام چین به استقرار یک ناو هواپیمابر در اویل آوریل در نزدیکی ژاپن و تایوان، اقدامی فرصت‌طلبانه در مقابل گرفتاری ناو هواپیمابر «یواس اس تئودور روزولت» محسوب می‌شود که پس از ابتلای صدها نفر از خدمه آن به کووید-19 از عملیات کنار کشیده (و کاپیتان آن کنار گذاشته‌شده) بود. درعین‌حال که در آن زمان، نیروی دریایی آمریکا در این منطقه از نیروی آبی- خاکی قدرتمندی برخوردار بود و با ناوهای استرالیا هم تقویت می‌شد، اما واشنگتن برای مقابله با فرضیه از دست رفتن برتری آمریکا در این منطقه تحت‌فشار قرار گرفت. پس‌ازآنکه ناو «تئودور روزولت» 21 مه‌ بار دیگر به دریا بازگشت، نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد که تعداد ناوهای هواپیمابر این نیرو کمتر از هفت نبوده که طبق استانداردهای جدید، تعداد زیادی محسوب می‌شود.

بااین‌حال، همه این ناوها عملیاتی نبوده و تأثیر فشارها بی‌شک مشهود بوده است. در این زمینه، واکنش یا عدم واکنش قدرت‌های بزرگ به تحولات جاری احتمالاً موردتوجه ویژه قرار می‌گیرد. به‌عنوان‌مثال، نگرانی‌های فزاینده از خشونت و بی‌ثباتی در افغانستان ظاهراً موجب تغییر برنامه خروج آمریکا نخواهد شد، اما احتمالاً روسیه به دنبال بهره‌برداری از آن است. بروز تنش‌ها در مناطق مورد مناقشه بین چین و هند احتمالاً برای وضع کنونی روابط قدرت‌های بزرگ آزمون دیگری است.

با همه بلاتکلیفی‌ها و تنش‌ها، همه‌گیری کرونا ویروس چالش فراگیری است که تغییراتی پایدار در تعامل و عملیات قدرت‌های بزرگ در قبال یکدیگر برجای خواهد گذاشت و هم‌زمان، خطر رویارویی جدی قدرت‌های بزرگ در کوتاه‌مدت را احتمالاً کاهش خواهد داد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *