جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

مقام حزب‌الله: ایران بازدارندگی ساختگی اسرائیل را نابود کرد

رئیس فراکسیون حزب‌الله با اشاره به اینکه صحنه‌های شکست صهیونیست‌ها در جنگ غزه کاملا آشکار شده تاکید کرد عملیات تلافی‌جویانه «وعده صادق» ایران ضد رژیم اشغالگر به اهداف خود رسید و بازدارندگی ساختگی اسرائیل در منطقه را نابود کرد.

خروش مردم انگلیس در حمایت از فلسطین

لندن – ایرنا – هزاران تن از حامیان فلسطین در انگلیس امروز (شنبه) برای بیست‌وهشتمین هفته متوالی در خیابان‌های مرکز لندن سرازیر شدند تا ضمن محکوم کردن جنایات وحشیانه رژیم صهیونیستی در غزه، با مردم مظلوم و بی‌دفاع فلسطین اعلام همبستگی کنند.

انتقاد دوشنبه از مسکو به خاطر امتناع از ورود شهروندان تاجیک به فدراسیون روسیه

تهران – ایرنا – وزارت امورخارجه تاجیکستان با دعوت از سفیر روسیه در دوشنبه به این وزارت‌خانه، نسبت به آنچه که امتناع از ورود شهروندان تاجیک به فدراسیون روسیه عنوان شد، انتقادکرد و در این مورد از مسکو توضیح خواست.

Loading

تحریم ایران در اوج همه‌گیری ویروس کرونا و شکست سیاست ترامپ

شورای راهبردی آنلاین – رصد: وقتی که بسیاری از بیمارستان‌ها در آمریکا با تمامی ثروت این کشور با کمبود جدی دستگاه تنفس مصنوعی و تجهیزات حفاظتی مواجه هستند، خنده‌دار است که ترامپ و تیم وی ادعا می‌کنند تحریم‌های آمریکا مانع از ارسال کمک‌ها به ایران نمی‌شود.

مارک فیتزپاتریک در مطلبی که موسسه بین‌المللی مطالعات راهبردی آمریکا منتشر کرد، نوشت: تحریم‌ها به ابزار سیاست خارجی آمریکا تبدیل شده است. چنین به نظر می‌رسد اهرم تحریم در مقایسه با ماجراجویی‌های نظامی آمریکا فاقد هزینه است، اما اینگونه نیست و تحریم‌ها برای آمریکا هزینه دارد.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران غیرقانونی است، چراکه آمریکا در سال 2018 از توافق هسته‌ای خارج شد و تحریم‌ها را مجدداً برقرار کرد. تحریم‌های ترامپ غیرقانونی‌تر از نقشی است که امروزه این تحریم‌ها در جلوگیری از توانایی ایران برای مقابله با ویروس کرونا ایفا می‌کند.

به‌علاوه، آمریکا با برنداشتن گام‌های معقول برای لغو تحریم‌ها جهت کمک به ایران برای واردات تجهیزات پزشکی و دارویی جهت مقابله با همه‌گیری ویروس کرونا به اعتبار دیپلماتیک و چهره کشور خود ضربه زده است. آسیب به اعتبار آمریکا به‌واسطه استمرار تحریم‌ها در شرایط همه‌گیری ویروس کرونا بر مزایای تداوم تحریم‌ها که صفر است پیشی گرفته است.سیاست فشار حداکثری ترامپ به‌طور کامل برای به زانو درآوردن ایران با هدف تن دادن تهران به تقاضاهای واشنگتن شکست خورده است.

تحریم‌های آمریکا علیه ایران مانع از واردات تجهیزات پزشکی و دارویی شده است. حتی قبل از همه‌گیری ویروس کرونا ظرفیت ایران برای واردات تجهیزات پزشکی و دارویی به‌واسطه تحریم‌های آمریکا محدود شده بود و آسیب زیادی به شهروندان ایران وارد ساخته بود. برخی شرکت‌های خارجی که تجهیزات پزشکی و دارویی به ایران صادر می‌کردند صادرات تجهیزات یادشده به ایران را به‌واسطه امتناع بانک‌ها برای انجام پرداخت‌ها متوقف ساختند.

رهبران بسیاری از کشورها از آمریکا درخواست کردند تحریم‌های ایران را لغو کند. در 24 مارس 2020، آنتونی گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار لغو تحریم‌ها شد که خطری برای سلامتی میلیون‌ها انسان است و تلاش‌های جهانی برای مهار ویروس کرونا را تضعیف ساخته است. متعاقباً کمیسیونر حقوق بشر سازمان ملل متحد نیز خواستار توقف تحریم‌ها شد. در آمریکا بیش از 40 نفر از مجلس نمایندگان و سنای این کشور در نامه‌ای به ترامپ از وی خواستند تحریم‌های ایران را برای مقابله با ویروس کرونا لغو کند.

از دید دولت ترامپ، سیاست ایران «کسب و کار مرسوم» است. حتی برخی آن را فرصت مناسبی برای افزایش فشار می‌دانند آن هم در شرایطی که ادعا می‌کنند همه‌گیری ویروس کرونا ایران را به لبه سقوط کشانده است. در مارس 2020، در بحبوحه همه‌گیری ویروس کرونا، آمریکا 14 نهاد و 23 تن از اتباع ایران را به فهرست تحریم‌ها اضافه کرد. شرکت‌های خارجی را به‌واسطه خرید نفت ایران که ذیل توافق هسته‌ای تجارتی مجاز است و این توافق همچنان برای همه طرف‌ها منهای آمریکا معتبر است تنبیه و مجازات می‌کند. به علاوه، پنج شرکت مستقر در امارات بعد از ارائه کمک‌های پزشکی به ایران نیز مجازات شدند.

جنگ اقتصادی که واشنگتن علیه ایران راه‌ انداخته همه مردم ایران را هدف قرار داده است. این تحریم‌ها قرار بود هوشمند باشد و بخش‌های خاص اقتصاد ایران را هدف قرار دهد، اما تحریم‌های ترامپ همه 80 میلیون ایرانی را هدف گرفته است.

 

معافیت پزشکی؟

بر روی کاغذ صادرات کالاهای پزشکی، دارویی و انسان‌دوستانه به ایران معاف از تحریم‌های آمریکا است، اما تحریم‌ها همچنان همه‌ بخش‌های مالی، حمل و نقل و بیمه را تحت پوشش دارد که برای تجارت بین‌المللی لازم است. حتی وقتی تمامی این خدمات مجاز باشند، تعداد اندکی از شرکت‌های خارجی مایلند دست به ریسک بزنند، چراکه در صورت انجام تجارت با ایران توسط آمریکا مجازات خواهند شد.

به‌علاوه، صدور مجوز توسط آمریکا برای صادرات تجهیزات پزشکی به ایران محدود شده است و واشنگتن در سه ماهه اول سال 2019، تنها با 10 درصد از درخواست‌های اروپایی‌ها و دولت سوئیس برای صدور مجوز موافقت کرد.

مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا به شکلی مضحک ادعا می‌کند که کشورش از مردم ایران بیش‌تر از دولت ایران حمایت می‌کند. این در حالیست که سفر ایرانی‌ها به آمریکا از ژانویه 2017، ممنوع شده و زندگی خود را به‌واسطه تحریم‌های آمریکا در خطر می‌بینند. در این چارچوب، ریچارد نفیو از مقامات سابق وزارت امور خارجه آمریکا گفت: پیام دولت ترامپ مثل این است که بگوییم ما به شما آسیب می‌زنیم، چون شما را دوست داریم.

جای تعجب ندارد که چرا هیچیک از سیاستمداران و مقامات ایرانی کمک از ناحیه دشمنی را که جنگ اقتصادی به راه انداخته‌، قبول نمی‌کنند. در این راستا یک گروه از دیپلمات‌ها و رهبران در اروپا و آمریکا به شکل مؤدبانه چنین گفتند: آمریکا با یک دست کمک را پیش می‌کشد و با دست دیگر از طریق فشار حداکثری و تحریم‌های اقتصادی همه چیز را پس می‌زند.

 

ضرورت اخلاقی

با علم به اینکه دولت ترامپ به توصیه دبیرکل سازمان ملل متحد و دیگر رهبران جهان برای کاهش تحریم‌ها توجهی نخواهد کرد، جو بایدن نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب دمکرات رویکردی عملی‌تر اتخاذ کرده است و در آوریل 2020 خواستار تشکیل کانال‌های بانکی، صدور مجوزهای لازم برای صادرات تجهیزات پزشکی و دارویی و دادن اطمینان خاطر به شرکت‌های خارجی برای تجارت با ایران شد.

بسیاری از کارشناسان از راه‌حل‌های مشابه حمایت کرده‌اند. در آوریل 2020، ده‌ها تن از دیپلمات‌ها و مدیران امنیت ملی سابق آمریکا و اروپا خواهان توسعه معافیت‌ تجهیزات پزشکی و دارویی و نیز تسریع در صدور مجوزها برای صادرات کالای یادشده و تسهیل دسترسی ایران به ذخایر خارجی‌اش در حساب‌های امانی نزد بانک‌ها و موسسات خارجی شدند.

گام‌های عملی برای فراهم ساختن فرصت جهت تامین تجهیزات پزشکی و دارویی و دیگر کالاهای مورد نیاز توسط ایران می‌تواند شروعی برای دیپلماسی باشد. اگرچه ایران انتقام خون سردار سلیمانی را فراموش نکرده است، اما نیاز جدی به تعامل سازنده جهت اجتناب از جنگی دیگر در خاورمیانه وجود دارد. سال گذشته امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در جریان نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در تلاش برای فراهم ساختن دیدار رؤسای جمهور ایران و آمریکا بود، اما رئیس جمهور ایران تاکید کرد که ابتدا تحریم‌ها باید برداشته شود تا مقدمات دیگر امور فراهم شود. این بار فرصت دیگری فراهم شده و باید از این فرصت بهره برد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *