جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

عضو ارشد حماس: درگیر جنگ جهانی با رژیم صهیونیستی و حامیان غربی آن هستیم/ سرنوشت جنگ را ما تعیین می کنیم نه آمریکا و رژیم صهیونیستی/ عملیات وعده صادق ایران صحنه جنگ را عوض کرد 

عضو دفتر سیاسی حماس گفت: این جنبش درگیر یک جنگ جهانی با آمریکا، سایر کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی است اما به رغم این مساله مقاومت با تمام قوا با رژی…

Loading

چشم‌‌انداز مذاکرات صلح در بستر تحولات جدید افغانستان

۱۳۹۸/۱۲/۲۱ | خبر تاپ, سیاسی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: به نظر می‌رسد که در نهایت نماینده آمریکا یعنی زلمای خلیلزاد که در کابل است، در روند کنونی حکمرانی در افغانستان دخالت کند و عبدالله عبدالله را پای میز مذاکره و مصالحه بکشاند؛ یعنی تقریباً به همان صورتی که در زمان جان کری شاهد بودیم، امروز نیز دولت جدیدی با تفاوت‌هایی شکل خواهد گرفت. در این دولت جدید فضا برای طالبان نیز باز خواهد شد و زلمای احتمالا موفق خواهد شد این سه جریان یعنی اشرف غنی، عبدالله و طالبان را پای میز مذاکره بیاورد تا افغانستان از این وضعیت خارج شود. پیرمحمد ملازهی - کارشناس مسائل شبه‌قاره

توافقی که اخیراً بین آمریکا و طالبان حاصل شد، محصول یک توافق کلی‌تری است که می‌توان از آن به‌عنوان نوعی معامله بین پاکستان، آمریکا، طالبان، عربستان سعودی و امارات نام برد. به‌بیان‌دیگر این توافق با طرف‌هایی که طالبان از سوی آن‌ها حمایت‌های مالی و سیاسی و یا حمایت ایدئولوژیک دارند، حاصل شده است.

دور زدن دولت کابل توسط طالبان در این روند نیز یک امر کاملاً واضح است؛ به‌گونه‌ای که طالبان در روند صلح اصلاً دولت را قبول نداشت، اما اکنون با اتفاقاتی که شاهد هستیم به نظر می‌رسد که طالبان به‌هرحال پذیرفته‌اند که با دولت مرکزی نیز وارد گفتگو شوند. تنها مشکلی که وجود دارد این است که در حال حاضر دو دولت در افغانستان شکل گرفته است؛ یک دولت به رهبری اشرف غنی و دیگری به ریاست عبدالله عبدالله.

پیش‌بینی می‌شود که طالبان با عبدالله عبدالله وارد مذاکره نشوند، چرا که جهادی‌ها را اصولاً دشمن اصلی خود می‌دانند، اما احتمال اینکه با دولت اشرف غنی وارد مذاکره شوند، وجود دارد. می‌توان این‌گونه تصور کرد که آمریکایی‌ها، طالبان را قانع کرده‌اند که آن‌ها از طریق نظامی به قدرت نمی‌رسند، ولی در مرحله نخست لازم است که برای رسیدن به هدف‌شان در قدرت شریک شوند. شراکت در قدرت نیز فقط با گروه اشرف غنی که لیبرال دمکرات هستند امکان‌پذیر است.

به نظر می‌رسد که بعد از روشن شدن تکلیف دولت در کابل یک هیئت صلح تعیین شود و با تشویق پاکستان، عربستان سعودی، امارات و ایالات‌متحده آمریکا، طالبان با آن هیئت صلح وارد گفتگو و مذاکره شوند. در این روند نیز همان‌گونه که آمریکا پیش‌بینی کرده در درجه اول طالبان شریک قدرت می شوند، ولی در نهایت اگر طالبان تشکیل حزب دهند و از جنگ دست بکشند احتمال می‌رود که در مراحل بعدی بتوانند به تمام قدرت دست پیدا کنند، زیرا دولت فعلی یعنی دولت اشرف غنی مشروعیت اندکی نزد مردم دارد و استقبال کمی هم از این دولت شده است. همچنین نباید از نظر دور داشت که طالبان در میان جامعه سنتی افغانستان جایگاه خوبی دارد.

با این تفاسیر این انتظار وجود دارد که بعد از توافق آمریکا و طالبان، به‌تدریج زمینه برای صلح و مذاکره میان دولت مرکزی و طالبان فراهم شود. در این صورت روند صلح داخلی در افغانستان پیگیری خواهد شد. البته روند صلح بدین معنا نیست که با صلح میان طالبان، آمریکا و دولت مرکزی، به‌طور کامل صلح در افغانستان برقرار شود، چراکه بیش از ۲۰ گروه مسلح در افغانستان وجود دارد که آن‌ها در مذاکرات نقشی ندارند و داعش را نیز باید به این مجموعه اضافه کرد که ادعای خلافت هم دارد. ضمن آنکه در حال حاضر نیز داعش در حال انجام عملیات در افغانستان است.

در رابطه با اختلافات عبدالله عبدالله و اشرف غنی و تأکید هر یک بر رئیس‌جمهور بودن خود و همچنین با توجه به اینکه آن‌ها در مذاکره دوحه دور زده شدند، اکنون یک بازی پیچیده را آغاز کرده‌اند؛ بدین‌صورت که اولاً انتخابات را بدون مشورت و هماهنگی واشنگتن برگزار کردند و دوما بعد از برگزاری انتخابات، اشرف غنی و کمیسیون انتخابات بدون هماهنگی عبدالله عبدالله اعلام کردند که اشرف غنی پیروز شده که عبدالله عبدالله این نتیجه را نپذیرفت؛ لذا امروز مشاهده می‌کنیم که دو دولت در افغانستان تشکیل شده است. منتها در حقیقت دولت اشرف غنی در افغانستان رسمیت دارد، زیرا به‌هرحال او سازوکارهای قانونی را پشت سر خود دارد. به‌علاوه اینکه در مراسم تحلیف عبدالله عبدالله، آمریکا و نمایندگان بسیاری از کشورهای اروپایی شرکت نکردند و نشان دادند که اشرف غنی را به‌عنوان رئیس‌جمهور به رسمیت می‌شناسند. دراین رابطه، هرچند دولت عبدالله عبدالله وجهه قانونی ندارد و شخص وی نیز می‌داند شانسی برای ریاست جمهوری ندارد، اما با این بازی‌ها در پی آن است که سهم خود را از قدرت بگیرد.

اشرف غنی اخیراً پیشنهاد کرده که ۶۰ درصد قدرت دست وی و ۴۰ در اختیار عبدالله و گروه او باشد که البته فعلاً رد کرده‌اند.

به نظر می‌رسد که در نهایت نماینده آمریکا یعنی زلمای خلیلزاد که در کابل است در این روند دخالت می‌کند و عبدالله عبدالله را پای میز مذاکره و مصالحه می‌کشاند؛ یعنی تقریباً به همان صورتی که در زمان جان کری شاهد بودیم، امروز نیز دولت جدیدی با تفاوت‌هایی شکل خواهد گرفت. در این دولت جدید فضا برای طالبان نیز باز خواهد شد و زلمای احتمالا موفق خواهد شد این سه جریان یعنی اشرف غنی، عبدالله و طالبان را پای میز مذاکره بیاورد تا افغانستان از این وضعیت خارج شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *