جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

کنعانی: با اقدامات پلیسی صدای دانشجویان معترض خاموش نمی‌شود/ اروپایی‌ها درباره سپاه درست بیندیشند/ افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است

نشست سخنگوی وزارت خارجه امروز(دوشنبه) در ششمین نمایشگاه توانمندی های صادراتی جمهوری اسلامی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) برگزار شد.

سرگردانی مردم انگلیس درباره زمان برگزاری انتخابات سراسری

لندن- ایرنا- نخست وزیر انگلیس در واپسین ماه‌های باقی‌مانده به برگزاری انتخابات سراسری در این کشور، درحالی از تعیین زمان برگزاری این رویداد سیاسی طفره می‌رود که محبوبیت حزب حاکم محافظه‌کار به پائین‌ترین سطح در نزدیک به نیم قرن گذشته رسیده است.

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران و ارمنستان در برابر زنگه زور

تقویت رفاقت دیپلماتیک ایران و ارمنستان در برابر زنگه زور

آنی بدلیان، سخنگوی وزارت خارجه ارمنستان، بعدازظهر شنبه در شبکه اجتماعی ایکس خبر از مقدمات برای تأسیس سرکنسولگری ارمنستان در تبریز داد و نوشت که «در پی گفت‌وگو با طرف ایرانی، امروز دولت ارمنستان به طور رسمی تصمیم به افتتاح کنسولگری در تبریز را تأیید کرد. اقدامات مقدماتی در حال انجام است». براساس این گزارش، از اکتبر ۲۰۲۲، سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در شهر «قاپان» آغاز به کار کرده است و با افتتاح سرکنسولگری جمهوری ارمنستان در شهر تبریز، عمل متقابل از سوی دولت ارمنستان انجام خواهد شد
Loading

ابهامات همه‌پرسی کردستان عراق

۱۳۹۶/۰۴/۲۸ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اگر چه در هفته‌های اخیر در عراق، بحث بر سر برگزاری همه‌پرسی استقلال، بالا گرفته است، اما موضوع استقلال‌طلبی کردهای عراق، بحث جدیدی نیست و سابقه آن به دهه‌های آغازین قرن بیستم و حتی پیش از سقوط امپراتوری عثمانی و طرح پیمان‌هایی همچون سور و لوزان برمی‌گردد.

محمدعلی دستمالی*

در حال حاضر نیز، اگرچه در چهارچوب قانون اساسی عراق، اقلیم کردستان به عوان یک جزء فدرالی تعریف شده است، اما در عمل و در شرایط عینی می‌توان گفت تقریبا چیزی از استقلال کم ندارد و حالا می‌خواهند میخ‌های آخر را بزنند و به طور رسمی، استقلال کسب کنند.

تردیدی نیست که استقلال، خواست تمام جریانات سیاسی، حزبی و اجتماعی اقلیم کردستان است، اما از این حقیقت بزرگ نیز نمی‌توان چشم پوشید که مسعود بارزانی، رئیس اقلیم، خواست و انگیزه شخصی نیز دارد. او فرزند ملا مصطفی بارزانی، یعنی همان رهبری است که 50 سال در این مسیر فعالیت کرد و حالا فرزندش مسعود به دنبال آن است تا افتخار کسب استقلال، حتما به نام این خاندان، ثبت شود.

در مدل حکومتی آقای بارزانی نیز شاهدیم که به راحتی دستور تعطیلی پارلمان اقلیم را صادر کرد. یعنی همان پارلمانی که تجلی اراده و رای مردم است. او همچنین در موضوع نفت و بودجه به شکلی عمل کرده که هیچ کسی از حساب و کتاب آن خبر ندارد و جالب اینجاست که صدای کسی در نمی آید. بنابراین، اصرار به برگزاری همه‌پرسی، بر مساله فساد مالی و ناکارآمدی‌های حکومت اقلیم، دست‌کم برای مدتی کوتاه، سایه می‌اندازد.

از دیگر سو، دو حزب مهم اقلیم یعنی اتحادیه میهنی به رهبری مام جلال طالبانی و جنبش تغییر (گوران) که به تازگی رهبر خود نوشیروان مصطفی را از دست داده، هر دو در مقام رقبای آقای بارزانی، در موقعیت ضعیفی هستند و برگزاری همه‌پرسی، قدرتی به بارزانی می‌بخشد که بتواند رقبا را بیش از این، به حاشیه براند.

بارزانی و کردهای اقلیم عزم‌شان را جزم کرده‌اند تا همه‌پرسی حتما برگزار شود، زیرا با توجه به تبلیغ عظیمی که در این مدت صورت گرفته، اگر همه‌پرسی انجام نشود، همین مقدار مشروعیت اقلیم کردستان نیز نزد مردم زیر سوال خواهد رفت.

پیش بینی نگارنده این است که این همه‌پرسی بالای 85 درصد رای موافق کسب خواهد کرد، اما چند نکته مبهم نیز درباره همه‌پرسی وجود دارد؛ اول اینکه آیا در مناطق محل اختلاف مانند کرکوک که از لحاظ سیاسی و اجرایی عملا تحت سیطره حکومت مرکزی عراق هستند نیز همه‌پرسی برگزار خواهد شد یا خیر؟ اگر نهادهای بین‌المللی بر روند اجرای همه‌پرسی نظارت نکنند، قطعا هم دولت مرکزی بغداد و هم مخالفان بارزانی از این قضیه به عنوان یک کارت استفاده می‌کنند و همواره اصل نتیجه همه‌پرسی را زیر سوال خواهند برد.

با برگزاری همه‌پرسی، استقلال در منطقه کردی عراق اتفاق نمی‌افتد، بلکه همه‌پرسی یک اهرم فشار در دست بارزانی است و می‌خواهد این اهرم فشار را در محل‌های خاص به کار بگیرد. نخست اینکه بارزانی می‌خواهد در مجامع بین‌المللی از این کارت به این عنوان استفاده کند که مسئله تلاش برای رسیدن به استقلال یک مسئله سیاسی نیست و به یک مطالبه اجتماعی و قومی تبدیل شده است.

دومین استفاده بارزانی از این کارت در مقابل دولت بغداد است و اگر بارزانی همه‌پرسی را با این وضعیت برگزار کند، احتمالا شاهد اختلافات پابرجایی میان جریان‌های داخلی عراق خواهیم بود. در این صورت احتمال می‌رود که جریانات سنی نیز به همین سمت حرکت کنند و در حوزه‌های دفاعی و نظامی نیز جریانات شیعی چون حشد الشعبی دیگر انگیزه‌ای جهت دفاع از مناطق سنی نشین نخواهند داشت. استفاده سوم از کارت همه پرسی این است که بارزانی ‌می‌تواند در برابر جریانات منتقد از آن استفاده کند.

در نهایت اینکه از منظر روابط بین‌الملل و تعریف قدرت‌ها، دولت مرکزی عراق توان سیاسی، دفاعی، اجتماعی برای حمله به اقلیم کردستان را ندارد. آن‌گونه که از برخوردها و واکنش‌های جریانات شیعی عراق برمی‌آید، بغداد قصد ندارد به مسئله جدایی اقلیم کردستان واکنش نظامی نشان دهد، زیرا دولت بغداد آگاه است که اقلیم کردستان در تنها موردی که موفق عمل کرده، حوزه دفاعی است. لذا تصور نمی‌کنم که مسئله کردستان به موضوعی برای خون‌ریزی تبدیل شود، اما به هر حال برگزاری این همه‌پرسی، روابط درونی عراق را به سمت و سوی مه ‌آلود و نامعلومی خواهد برد و ما شاهد تقابل‌ها و اختلافات پایدار خواهیم بود.

*کارشناس مسائل خاورمیانه

* دیدگاه‌های مطرح شده در این یادداشت، متعلق به نویسنده است و انتشار آن از سوی سایت شورا به معنای تایید آن نیست.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *