جدیدترین مطالب

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

Loading

أحدث المقالات

بلینکن در ریاض: بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت با اشاره به افتتاح گذرگاه‌های جدید برای عبور کمک‌ها به غزه گفت پیشرفت‌هایی در ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه صورت گرفته است، اما اسرائیل باید اقدامات بیشتری انجام دهد. بلینکن در نشستی با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت که بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است.

بلینکن در ریاض: بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه ۱۰ اردیبهشت با اشاره به افتتاح گذرگاه‌های جدید برای عبور کمک‌ها به غزه گفت پیشرفت‌هایی در ارسال کمک‌های بشردوستانه به غزه صورت گرفته است، اما اسرائیل باید اقدامات بیشتری انجام دهد. بلینکن در نشستی با اعضای شورای همکاری خلیج فارس در ریاض گفت که بهترین راه برای کاهش بحران انسانی در غزه برقراری آتش‌بس است.

دانشگاه کلمبیای آمریکا دانشجویان حامی فلسطین را تهدید به تعلیق از تحصیل کرد  

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا که از رسیدن به توافق با دانشجویان حامی فلسطین و مخالف اسرائیل، ناتوان مانده و رئیس دانشگاه با همکاری پلیس، دست به سرکوب دانشجویان زده است، اکنون در پی پایان نیافتن این اعتراض ها، دانشجویان را تهدید کرد اعتراض ها را متوقف کنند، در غیر اینصورت از ادامه تحصیل تعلیق خواهند شد.

دانشگاه کلمبیای آمریکا دانشجویان حامی فلسطین را تهدید به تعلیق از تحصیل کرد  

نیویورک – ایرنا- دانشگاه کلمبیای نیویورک آمریکا که از رسیدن به توافق با دانشجویان حامی فلسطین و مخالف اسرائیل، ناتوان مانده و رئیس دانشگاه با همکاری پلیس، دست به سرکوب دانشجویان زده است، اکنون در پی پایان نیافتن این اعتراض ها، دانشجویان را تهدید کرد اعتراض ها را متوقف کنند، در غیر اینصورت از ادامه تحصیل تعلیق خواهند شد.

Loading

موانع پیش‌روی سازوکار مالی اروپا

۱۳۹۷/۱۱/۱۴ | اقتصادی, یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: اگرچه اقدام اروپا در ثبت و تأسیس کانال ویژه مبادلات مالی می‌تواند گامی مؤثر در مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران و به‌تبع آن حفظ برجام باشد، اما مسئله نخست درباره اجرای این سازوکار مالی این است که هنوز بخش اجرایی یعنی مؤسسات بازرگانی و بانکی اروپا درباره این کانال مالی اظهارنظری نکرده‌ و نگفته‌اند که آیا تمایلی به پیوستن به آن دارند یا خیر.

علی بیگدلی، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاست خارجی

پس‌ازآنکه آمریکا در اردیبهشت‌ماه سال جاری به‌صورت یک‌جانبه از برجام خارج شد، اروپایی‌ها تصمیم گرفتند این توافق را حفظ کنند؛ چراکه به‌زعم اروپایی‌ها، با ملغی شدن برجام آن‌ها ایران را از دست خواهند داد و دیگر کنترلی بر این کشور نخواهند داشت. ازاین‌رو، از همان زمان کشورهای اروپایی تلاش کردند که در توافق هسته‌ای با ایران باقی بمانند و قول دادند که تعهدات برجامی را برای باقی ماندن ایران در این توافق انجام دهند. یکی از این تعهدات نیز ایجاد سازوکاری موسوم به SPV باهدف تداوم فروش نفت و به‌طورکلی تجارت با ایران بود.

«سازوکار حمایت از روابط تجاری» که پیش‌تر بانام SPV در کشور مطرح‌شده ‌بود، درواقع یک کانال مالی است که امکان تجارت ایران و اروپا را با وجود تحریم‌های آمریکا فراهم می‌آورد. در قالب این کانال مالی، ایران می‌تواند نفت و کالای غیرنفتی به یک کشور اروپایی بفروشد و با انتقال پول تنها در خاک اروپا، تعهدات خود از قبیل خرید کالا و خدمات از سایر کشورهای اروپایی را تسویه کند.

سازوکار ویژه مالی اروپا با ایران، در فرانسه ثبت‌شده و توسط پر فیشر ۶۹ ساله، بانکدار برجسته آلمانی و رئیس پیشین کامرتس بانک هدایت خواهد شد. این سه کشور اروپایی، یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان سهامداران آن هستند و امیدوارند که دیگر کشورهای اروپایی به‌تدریج به آن بپیوندند. حوزه فعالیت این سه کشور در وهله نخست روی مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی متمرکز است. استدلال اروپا بر این است که این موارد در زمره تحریم‌های آمریکا نیست.

در راستای اجرای این سازوکار، وزیران خارجه سه کشور انگلستان، فرانسه و آلمان سرانجام پس از چندین هفته تأخیر درنهایت پنجشنبه‌شب گذشته از راه‌اندازی کانال مالی برای پشتیبانی تجارت با ایران موسوم به «اینستکس» خبر دادند. اینستکس در مرحله نخست کالاهای بشردوستانه و غیر‌تحریمی را بر اساس ضوابطی ازجمله تحریم‌های اروپا و سازمان ملل، استانداردهای FATF و رویه‌های اختصاصی این کانال مالی پوشش خواهد داد.

اگرچه این اقدام اروپا می‌تواند گامی مؤثر در مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه ایران و به‌تبع آن حفظ برجام باشد، اما مسئله نخست درباره اجرای این سازوکار مالی آن است که هنوز بخش اجرایی یعنی مؤسسات بازرگانی و بانکی اروپا درباره این کانال مالی اظهارنظری نکرده‌ و نگفته‌اند که آیا تمایلی به پیوستن به آن دارند یا خیر. به‌ویژه آنکه این مؤسسات همچنان تحت تأثیر تبلیغات آمریکا هستند؛ مسئله دوم اینکه یک هیئت بلندپایه از آمریکا چند روز پیش وارد اروپا شد و با مقامات نروژ، سوئد و دانمارک دیدار کرد و قرار بود پس‌ازآن نیز به سمت جنوب اروپا حرکت کنند. این هیئت مأموریت دارد تا کشورهای اروپایی را از همکاری با ایران منع کند.

مسئله سوم درباره این سازوکار که اخیراً دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا نیز بر آن تأکید داشت این‌ است که اگر کشورهایی قصد داشته باشند تحریم‌های ایران را دور بزنند آمریکا آن‌ها را تحریم خواهد کرد. مسئله چهارم نیز به داخل ایران بازمی‌گردد و این‌که هنوز در داخل کشور لوایحی مانند پالرمو و CFT به تصویب نرسیده است که این موضوع تا حدودی کار را برای طرفین دشوار خواهد کرد.

از دیگر سو ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه بدون در نظر گرفتن اینکه سازوکار مالی جدید درواقع در راستای تأمین منافع شرکت‌های کوچک و متوسط اروپایی نیز هست، سه شرط برای ایران گذاشته و گفته که ایران باید تکلیفش را با این مسائل روشن کند که عبارت‌اند از: مسئله کنترل موشک‌ها، رعایت حقوق بشر و درنهایت ادعای دخالت ایران در منطقه؛ لذا مجموعه این عوامل و دلایل باعث شده که مسئله سازوکار مالی نتواند با قدرت وارد سیستم کاری خود شود. اگرچه همچنان این امیدواری وجود دارد که این اقدام به‌درستی انجام گیرد و تا حدودی فضای جدید همکاری بین ایران و اروپا را نوید می‌دهد.

بااین‌وجود مقامات اروپایی علیرغم تمام اتفاقاتی که طی یک ماه گذشته علیه ایران در اروپا به وجود آمده، بازهم تلاش کردند با به سرانجام رساندن مراحل اولیه سازوکار مالی، برجام را حفظ کنند. البته آمریکا همچنان خیلی تهدید‌آمیز شرکت‌هایی که قرار است با ایران وارد همکاری شوند را مورد خطاب قرار می‌دهد و ترامپ تأکید کرده کشورهایی که تحریم‌ها علیه ایران را دور بزنند، تحریم خواهد کرد؛ لذا چنین کش‌وقوس‌هایی هنوز بین آمریکا و اتحادیه اروپا وجود دارد.

درنهایت اگر سازوکار مالی اروپا با ایران عملیاتی شود و کشورهای دیگر نیز به آن بپیوندند، فضاهای جدیدی برای طرفین به وجود خواهد آمد و تهران می‌تواند باوجود خروج آمریکا از برجام از بخشی از مزایای این توافق بهره‌مند شود.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *