جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

Loading

تفسیری بر “نه” پاکستان به عربستان

۱۳۹۴/۰۲/۲۷ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: پیام‌های پاسخ منفی اخیر پاکستان به عربستان در همراهی با این کشور در جنگ علیه یمن را نباید کوچک شمرد، چرا که دوستی عربستان و پاکستان ریشه دیرینه‌ای دارد.

کرستوف جفرلوت در تحلیلی با عنوان “پاسخ نه به یک دوست” که در پایگاه اینترنتی کارنگی منتشر شد، نوشت: هر چند که چین “رفیق سختی‌ها و خوشی‌های” اسلام‌آباد محسوب می‌‌شود، اما شاهزاده ترکی بن سلطان، رئیس اطلاعات سابق عربستان گفته بود که پاکستان و عربستان سعودی دارای «یکی از نزدیک‌ترین روابط موجود در بین دو کشور در جهان» هستند.

همچنین طبق افشاگری های ویکی‌لیکس در سال 2007ٰ سفیر عربستان در آمریکا با افتخار گفته بود که « ما در پاکستان نظاره گر نیستیم، بلکه شرکت کننده ایم.»

با توجه به چنین روابطی، پاسخ منفی اخیر پاکستان، شوکی به مقامات سعودی وارد کرد. مطمئنا این تصمیم پاکستان پیامد شرایط متعددی است که از آن جمله می‌توان به درگیری ارتش پاکستان در انجام عملیات نظامی در وزیرستان شمالی اشاره کرد.

ضمن اینکه طرفداری پاکستان از عربستان ممکن است به روابط این کشور با ایران خدشه وارد کند. آن هم زمانی که اسلام آباد خواهان نقش آفرینی تهران در مذاکرات افغانستان پس از ناتوست.

از طرف دیگر، اهمیت نقش ایران را باید در سطحی فراتر مدنظر قرار داد، چرا که اسلام آباد با تهران توافقنامه‌ای مبنی بر ایجاد خط لوله انتقال گاز مورد نیاز پاکستان از ایران را به امضا رسانده است. در حالی که ایران به ساخت بخش مربوط به خود اقدام کرده، اما پاکستان زیر فشارهای خارجی (غربی و سعودی) هنوز اقدامی در این خصوص به عمل نیاورده است.

همچنین، پاکستان برای رفع تنش های فرقه ای که مستلزم همکاری در ابعاد بین المللی است، به همکاری ایران نیاز دارد.

در همین خصوص باید به این نکته اشاره کرد که اقدامات و حملات تروریستی گروه شبه نظامی موسوم به جندا… (مستقر در کویته پاکستان) در سیستان و بلوچستان ایران موجب بروز تنش در روابط تهران و اسلام آباد شده بود تا اینکه بالاخره، پاکستان رهبر این گروه را در ماه مارس دستگیر کرد.

علاوه بر این، فرقه‌گرایی یکی از چالش‌های عمده داخلی فراروی پاکستان است. از دهه 1990، حدود 5000 نفر در درگیری های فرقه‌ای در این کشور کشته شده‌اند.

اگر پاکستان  در درگیری یمن جانب عربستان را می‌گرفت، شیعیان پاکستان آرام نمی نشستند و شعله های جنگ نیابتی که از دهه 1970 در پاکستان به خاطر حمایت عربستان از سنی‌های این کشور وجود داشت، شعله‌ور می شد.

از طرف دیگر، پاسخ مثبت پاکستان به معنای طرفداری‌اش از شبه‌نظامیان تروریستی محسوب می‌شود که ارتش پاکستان پس از حادثه پیشاور آنها را مورد هدف قرار داده است.

در واقع، به نظر می رسد که فاصله گرفتن پاکستان از عربستان نشانه تغییر آشکار پارادایم‌های اسلام آباد است.

با این وجود، چرا رویکرد جدید پاکستان این قدر مهم است؟ اولا، اسلام آباد از نظر نظامی همیشه در کنار عربستان سعودی بوده است؛ همین اواخر، در جریان سرکوب تظاهرات بحرین توسط سعودی‌ها، پاکستان با اعزام نیروی نظامی از اقدام عربستان حمایت کرد.

ثانیا، نواز شریف، نخست وزیر پاکستان، همیشه رابطه نزدیکی با ریاض داشته است. هنگامی که وی در سال 1999 از سمت خود عزل شد، به جده پناه برد. همین طور وقتی که بی‌نظیر بوتو در سال 2007، اجازه گرفت به پاکستان برگردد، سعودی ها مجوز بازگشت نواز شریف را از پرویز مشرف گرفتند و او هم به پاکستان برگشت.

از این رو، حمایت پاکستان از عربستان برای سعودی‌ها بدیهی به نظر می آمد و این کشور را به عنوان بخشی از ائتلاف نشان می‌دادند. حتی در نشست خبری دوم آوریل، پرچم پاکستان هم در زمره کشورهای مشارکت کننده در ائتلاف گذاشته شده بود، حال آنکه اسلام آباد هنوز تصمیمی در این ارتباط نگرفته بود.

با توجه به این مساله هنگامی که پاکستان بی‌طرفی خود را اعلام کرد، وزیر خارجه امارات هشدار داد که اسلام‌آباد به خاطر «موضع مبهم» خود «هزینه سنگینی خواهد پرداخت». در پاسخ، نثار علی خان، وزیر کشور پاکستان گفت که چنین اظهار نظری به معنای «توهین به پاکستان و پاکستانی ها» است.

 با این حال، آیا پاکستان توانایی قطع وابستگی خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس را دارد؟ اسلام آباد در هر صورت به حمایت مالی ریاض نیاز دارد و بیش از دو میلیون پاکستانی در عربستان سعودی کار می کنند. اگر پاکستان از نظر نظامی از عربستان فاصله بگیرد، ترس و نگرانی از بهره‌مندی عربستان از بمب اتمی پاکستان هم از بین می رود.

مذاکرات اخیر ایران و آمریکا هم این نگرانی ها را حادتر کرده است. واقعیت این است که بنا به گفته بروس ریدل پاکستان و عربستان در سال 2003 « توافقنامه مخفیانه ای امضا کرده بودند که بر اساس آن اگر عربستان از برنامه هسته ای کشور ثالثی احساس تهدید کند، پاکستان برای عربستان فن‌آوری و بمب هسته ای تامین خواهد کرد.»

با همه این احوال نباید از این نکته غافل بود که تصمیم اسلام آباد را با توجه به پیشینه روابط پاکستان و عربستان نمی‌توان قطعی قلمداد کرد؛ از همین رو این احتمال وجود دارد که اسلام آباد در آینده از ائتلاف عربستان حمایت نظامی کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *