جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

بورل: موجودیت اوکراین به ما وابسته است/ می‌توانم با قطع کمک‌ها، ۲ هفته‌ای به جنگ پایان دهم

بورل گفت: موجودیت اوکراین به ما وابسته است. من می‌توانم با قطع کمک‌ها، ۲ هفته‌ای به جنگ پایان دهم. اگر تامین تسلیحات برای اوکراین را قطع کنم، اوکراین نمی‌تواند مقاومت کند، تسلیم خواهد شد و جنگ به پایان می‌رسد.

رئیس سیا وارد قاهره شد

تهران- ایرنا- منابع خبری جمعه شب گزارش دادند که رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) برای گفت وگو درباره جنگ غزه ساعتی پیش وارد قاهره پایتخت مصر شد.

Loading

جنگ اشتباه ترک‌ها و سعودی‌ها

۱۳۹۸/۰۴/۰۳ | موضوعات

شورا آنلاین – ترجمه: ترکیه و عربستان درگیر جنگ اشتباهی شده‌اند و خود مسئول مشکلاتی هستند که در منطقه ایجاد کرده‌اند. عربستان بدون هیچ گونه تجربه نظامی و بدون راهبردی روشن به یمن حمله کرد. عربستان در حقیقت در یک باتلاق گیر کرده‌ است. 

سومانترا مایترا در مقاله‌ای که مرکز مطالعات جنگ و زمین (هند) منتشر کرد، ابتدا با اشاره به راهبرد ترکیه در قبال درگیری‌ها در عراق و سوریه نوشت: راهبرد ترکیه در خصوص درگیری در سوریه و داعش سه لایه بود: اول، ترکیه تلاش می‌کرد تا نشان دهد که یک کشور خوب در جامعه جهانی است و بدون دخالت فعال و مستقیم در جنگ با داعش، به هزاران آواره سوری پناه داده‌است.

ترکیه با این اقدام، در پی جلب همراهی و همدردی جهان بود و به خوبی توانست نقش قربانی را در ناتو بازی کند.

دوم، ترک‌ها مایل نبودند که جنگ افروز و فعال در یک درگیری چند شاخه که خطوط نبرد به درستی تعیین نشده، باشند.

ترکیه امیدوار بود که اجازه دهد اسد و کردها تا زمانی که می‌توانند با داعش بجنگند و خود در کناری بنشیند و جنگ دشمنان با یکدیگر را تسهیل کند.

سوم، ترکیه قصد داشت بر موج تلاش‌های ضد داعش به رهبری آمریکا سوار شود و به پشتوانه این کشور، امنیت مرزهای جنوبی‌اش را تامین کند.       

اما راهبرد سه لایه ترکیه شکست خورده است. اول اینکه، ترکیه انتظار نداشت داعش حتی بعد از، از دست دادن کوبانی، کردها را تا داخل خاک این کشور و در شهر سوروچ تعقیب کند. بمبگذاری در شهر سوروچ منجر به افزایش فشار داخلی علیه دولت ترکیه شد.

دوم اینکه، آنکارا محاسبه درستی از بی‌میلی آمریکا به پوشش امنیتی بیشتر مرزهای جنوبی این کشور با وجود افزایش خشونت داعش نداشت.

سوم اینکه، بزرگ‌ترین اشتباه محاسباتی ترکیه این بود که این کشور فکر می‌کرد می‌تواند جنگ علیه داعش را مهار کند و همزمان جنگی دیگر علیه دشمن دائمی‌اش یعنی کردهای عراق و سوریه راه بیندازد.

این یک استراتژی ساده‌لوحانه بود که همزمان یک جنگ را مهار و جنگ دیگری علیه دشمن دیگری به راه اندخت. مضافاً اینکه هیچ کشوری نمی‌تواند همزمان در دو جبهه که در آن بازیگران غیردولتی جنگ چریکی راه انداخته‌اند، بجنگد. دو بازیگر غیردولتی در این جنگ دو جبهه‌ای شامل داعش و پ.ک.ک هستند که هر یک به اندازه کافی انگیزه دارند و جنگجویان‌شان هم مصمم هستند. از زمان بمب گذاری در شهر سوروچ، تعداد قابل توجهی از سربازان ترک در حملات مختلف کشته شدند. به هرحال ترکیه بازی در زمینی را آغاز کرده که نمی‌داند چه اتفاقی خواهد افتاد.  

تحولات مشابه نیز در ارتباط با عربستان رخ داده است. عربستان اشتباه محاسباتی در خصوص نفوذ و دخالت ایران در یمن داشته ‌است. رژیم سعودی از نزدیکی آمریکا به ایران در موضوع هسته‌ای نگران شده و از دید ریاض توافق هسته‌ای بین ایران و 1+5 موجب تقویت و افزایش قدرت تهران خواهد شد. از این رو ریاض به توافق هسته ای بدبین است.

این محاسبات جرقه حمله عربستان به یمن را زد. عربستان بدون هیچ گونه تجربه نظامی، بدون هدفی مشخص و بدون راهبردی روشن و طرحی برای خروج در آینده قابل پیش بینی، به یمن حمله کرد. عربستان در یک باتلاق گیر کرده‌است. 

اگر هدف عربستان شکست حوثی ها بود، در آن صورت باید به یمن حمله زمینی می‌کرد. در صورت حمله زمینی عربستان به یمن، حوثی ها تاکتیک خود را عوض کرده و به جنگ چریکی روی خواهند آورد و در چنین شرایطی شکست آنها دشوار خواهد بود.  عربستان و متحدان عرب آن مایل به حمله زمینی به یمن نیستند. از طرف دیگر عربستان با افزایش حملات داعش به شیعیان در داخل خود مواجه است و این حملات انسجام اجتماعی آنها را با چالش مواجه کرده ‌است. نهایتا اینکه هم ترکیه و هم عربستان به تدریج پی بردند که فقط استفاده از نیروی هوایی محدودیت‌هایی دارد.

در حال حاضر و با توجه به پیچیده تر شدن وضعیت عراق و سوریه، فشار زیادی متوجه آمریکاست. آمریکا به عنوان متحد امنیتی ترکیه و عربستان در موقعیتی است که می‌تواند به این دو کشور برای متوقف ساختن یک جنگ اشتباهی فشار وارد کند و نیروهای آنها را به سمت دشمن بزرگ‌تر یعنی داعش هدایت کند.

البته اعتماد عربستان و ترکیه به آمریکا کم شده و مایل به پیروی از آمریکا نیستند. اصرار ترکیه و عربستان بر ادامه جنگ اشتباهی موجب تحمیل خسارات زیادی به مردم منطقه خواهد شد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *