جدیدترین مطالب

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

Loading

أحدث المقالات

افشای هراس صهیونیست ها از واقعیت های جنگ غزه

«آمریکایی ها به صهیونیست ها توصیه کرده اند که بهتر است جنگ غزه را هر چه سریعتر خاتمه داده و ادعای پیروزی کنند و در عوض، ترور هدفمند رهبران حماس را در دستورکار قرار دهند.»

Loading

سمت و سوی مذاکره با طالبان

۱۳۹۷/۱۰/۱۱ | یادداشت

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: مسئله گفتگوهای صلح با گروه طالبان از سال‌های ابتدایی شروع جنگ آمریکا و ناتو علیه ‌طالبان در افغانستان مطرح شد و با آشکار شدن ناکامی نیروهای خارجی برای شکست این گروه، در دستور کار طرف‌های درگیر با افراط‌گرایی قرار گرفت.

محمدرضا عسگری مورودی/ پژوهشگر ارشد مسائل آسیا

در راستای مذاکرات صلح با گروه طالبان، در سال‌های اخیر یکی از غامض‌ترین چالش‌های دولت‌های افغانستان و آمریکا در خصوص ترغیب یا وادار کردن طالبان برای پیوستن به روند گفتگوها برای خاتمه جنگ و استقرار صلح بوده است.

در ماه‌های اخیر تلاش‌های جداگانه‌ای از سوی افغانستان، آمریکا و برخی از بازیگران منطقه‌ای و فرا‌منطقه‌ای برای فراهم کردن زمینه گفتگوهای صلح با طالبان انجام شده که خروجی آن، اثری بر اتمام تدریجی خشونت و درگیری در افغانستان نداشته است.

اعلام آمادگی دولت کابل برای گفتگوهای بدون پیش شرط با هدف مذاکره با طالبان برای تعدیل قانون اساسی افغانستان، برگزاری نشست بین‌المللی صلح افغانستان به میزبانی روسیه در شهر مسکو با حضور نمایندگان برخی کشورهای منطقه از جمله ایران، نمایندگان طالبان و هیاتی از شورای عالی صلح افغانستان در این اجلاس و همچنین گفتگوهای زلمای خلیل‌زاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان با نمایندگان طالبان در امارات به ترتیب از جمله کنش‌های دولت افغانستان، بازیگران بین‌المللی-منطقه‌ای و دولت آمریکا برای گفتگوهای صلح با طالبان بوده است که این تلاش‌ها نتایج قابل توجهی نداشته است.

در‌ بررسی علل ناکامی تلاش‌های مختلف برای برگزاری گفتگوهای صلح با طالبان افغانستان، موضع غیرمنعطف این گروه در لزوم خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از افغانستان علت اصلی در این زمینه محسوب می‌شود که تداوم این رویکرد همچون شبحی بر مسئله مذاکرات صلح سایه افکنده است.

در این میان انتشار برخی خبرها درباره ارتباط گفتگو محور ایران با گروه طالبان همزمان با سفر دریابان شمخانی دبیر شورای امنیت ملی کشورمان به کابل و دیدار با برخی مقامات افغانستان، بار دیگر نقش همسایگان این کشور در روند تحولات افغانستان را در کانون توجه ها قرار داد.

سخنان شمخانی در خصوص تداوم گفتگوهای ایران با طالبان و اطلاع دولت افغانستان از این مذاکرات، نشان داد که تهران به‌رغم برخی ادعاهای غیر‌واقعی درباره کمک تجهیزاتی و تسلیحاتی ایران به طالبان، این گفتگوها را کتمان نکرده و چنین رویکردی را در چارچوب منافع مشترک کابل –تهران و در سطحی کلان‌تر در عرصه کمک به تامین امنیت منطقه پیگیری کرده است.

این انگاره وجود دارد که اهداف ایران از مذاکره با طالبان، اشراف اطلاعاتی بر این گروه، بررسی راه‌های کمک به احیای گفتگوهای بین‌الافغانی برای استقرار ثبات و آرامش در افغانستان و همچنین ترغیب بیشتر طالبان به مقابله و مهار گروه داعش و جلوگیری از گسترش فعالیت‌های این گروه در افغانستان و تهدید مرزهای ایران از این طریق است.

با توجه به رقابت و درگیری برتری‌جویانه طالبان و داعش در افغانستان، ایران این فرصت را دارد که با در نظر گرفتن همه جوانب از این مجادله در راستای تامین منافع ملی و حفظ تمامیت ارضی خود استفاده کند.

درشرایطی که دو‌گانه جنگ و صلح در افغانستان برای استقرار صلح مبتنی بر مبارزه یا مذاکره فعلا در بن‌بست موضع مصرانه طالبان در خروج آمریکا و ناتو از افغانستان گرفتار مانده است، اعلام تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا برای خارج کردن هفت هزار نظامی این کشور از افغانستان، این امید را تقویت کرده که در صورت اجرایی شدن این تصمیم، راه برای برگزاری مذاکرات صلح در این کشور هموار شود.

به رغم آنکه در داخل آمریکا مخالفت‌هایی جدی با این تصمیم اعلامی ترامپ برای خروج نظامی از افغانستان ابراز شده است اما رئیس جمهوری آمریکا که سیاست‌های امنیتی این کشور در خارج از خاک ایالات متحده را بر خلاف رویه معمول در عرف رفتاری دولت‌ها در نظام بین‌الملل مبتنی بر سود سیاسی صرفا با ابزار منفعت اقتصادی سنجش می‌کند، ادامه حضور نظامی در افغانستان را دارای زیان‌های اقتصادی گسترده‌ای می‌داند که تداوم چنین شرایطی را برنمی‌تابد.

در حالی که استراتژیست‌های آمریکایی هزینه‌های جنگ این کشور در کشورهای مختلف را برای حفظ پرستیژ و تقویت نقش هژمونی آمریکا حیاتی می‌دانند، سخنان ترامپ در سفر غیرمنتظره و چند ساعته اخیر خود به عراق مبنی بر این که آمریکا دیگر نمی‌تواند ژندارم جهانی باشد، نشان می‌دهد که این کشور بنا به ملاحظات مختلف مشتمل بر اختیار و  اجبار، دیگر امکان کنشگری در جایگاه پلیس جهان را ندارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *