جدیدترین مطالب

عقب‌نشینی نیروهای روسیه از قفقاز جنوبی؛ راهبرد یا تاکتیک؟

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: به دنبال انتشار خبری مبنی بر آنکه کرملین به طور ضمنی تأیید کرد که صلح‌بانان روس از منطقه قره‌باغ عقب می‌کشند و سلاح‌ها و تجهیزات خود را به همراه می‌برند، این پرسش به طور جدی مطرح است که آیا روسیه می‌خواهد منطقه قفقاز جنوبی را به غرب واگذار کند؟

اهمیت راهبردی کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شبه قاره گفت: هند و امارات متحده عربی کار بر روی اولین مرحله از ایجاد کریدور اقتصادی هند – خاورمیانه – اروپا معروف به کریدور آی‌مک (عرب‌مِد) که به عنوان مسیری جایگزین برای تنگه هرمز و طرح جاده ابریشم چین معرفی شده بود را آغاز کرده‌اند. اگرچه برخی گمانه‌زنی‌ها مطرح است که با ادامه جنگ در غزه و التهاب در خاورمیانه، ممکن است کار بر روی این کریدور به حاشیه رانده شود.

تحلیلی بر سفر اردوغان به عراق

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل بین‌الملل گفت: آنکارا تحت تاثیر فشار غرب و آمریکا، که بعد از جنگ اوکراین تشدید شده، تلاش دارد سیاست تنش صفر با همسایگان از جمله عراق را پیش ببرد.

تلاش‌های کابینه جنگ نتانیاهو برای انحراف افکار عمومی از جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: رژیم صهیونیستی درصدد «بهره‌برداری روانی» از مسائل اخیر منطقه، برای انحراف افکار عمومی جهانی از جنایات این رژیم در غزه است. بررسی فضای حاکم بر محافل سیاسی و رسانه‌ای رژیم صهیونیستی و مراکز همسو با آن در سطح منطقه و بین‌الملل نشان می‌دهد که این رژیم، به‌دنبال «برجسته و غالب‌سازی» تنش‌های اخیر با جمهوری اسلامی ایران است تا فشار سنگینی که را که در افکار عمومی داخلی، منطقه‌ای، بین‌المللی و حتی دولت‌های اروپایی علیه‌ جنگ غزه ایجاد شده است، را کاهش دهد.

پیامدهای تنش نظامی ایران و رژیم صهیونیستی بر جنگ غزه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل منطقه گفت: یکی از ابعاد راهبردی و بلندمدت پاسخ سخت موشکی – پهپادی ایران به سرزمین‌های اشغالی، عقب‌‌ نشینی بیش‌از‌پیش رژیم صهیونیستی از مواضع خود در جنگ غزه خواهد بود.

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

Loading

أحدث المقالات

افشای راز «نفرین توت عنخ آمون» که بیش از ۲۰ نفر را کشت

متون مصر باستان تهدید کرده‌اند که هرکسی که بقایای یک عضو مومیایی‌شده خانواده سلطنتی را بر هم بزند، بر اثر بیماری که هیچ پزشکی توان تشخیص آن را ندارد کشته خواهد شد. با این حال راس فلوز معتقد است که یک دلیل بیولوژیکی پشت این مرگ‌های مرموز وجود داشته است.

وال استریت ژورنال: اسرائیل برای تصمیم‌گیری درباره توافق آتش‌بس یک هفته مهلت داده است

روزنامه وال استریت ژورنال به نقل از مسئولان مصری گزارش داد تل آویو یک هفته به حماس مهلت داد تا با پیشنهاد ارائه شده درباره آتش بس و تبادل اسرا موافقت کند و در غیر این صورت عملیات رفح را شروع می‌کند.

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

فعلا تنش ایران و اسرائیل پایان یافته اما دور بعدی معلوم نیست کی باشد

پاسخ سنجیده اسرائیل به حمله ۱۹ آوریل ایران، به دو طرف این امکان را داد که موقتا دور کنونی نزاعشان را ببندند. با این حال، کارزار پایدار میان دو طرف بعید است که پایان پذیرد و سابقه ای که مداخلات مستقیم نظامی شان برجای گذاشته، گزینه تازه ای را روی میزِ هماوردی قرار می دهد.
Loading

تحلیل راهبردهای آمریکا در قبال نظم کنونی جهان و خطای راهبردی روسیه

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک عضو هیات علمی دانشگاه با بیان اینکه دنیای امروز ما به مراتب از روزگار جنگ سرد، پیچیده‌تر است و بر اساس تحولات جهان امروز و روندهایش، احتمال صف‌بندی‌های جنگ سردی بالا نیست، گفت: اوکراین، زمین خطاهای راهبردی روسیه است؛ چراکه حتی در صورت پیروزی، در بلندمدت اقتصاد و سپس امنیت روسیه فرسوده خواهد شد.

دکتر سعید عطار در گفتگو با سایت شورای راهبردی روابط خارجی با اشاره به افزایش سطح تخاصم میان روسیه و آمریکا و پیامدهای سفر بایدن به اوکراین و تعلیق مشارکت روسیه در پیمان «استارت نو» تصریح کرد: روسیه‌ی پسا شوروی، پس از پایان دوران سرخوشی همکاری استراتژیک با غرب، احساس می‌کند که غرب به لحاظ نظامی و سیاسی از طرق فشار ناتو و دموکراسی لیبرال، در حال محاصره و تهدید رو به افزایش، حتی در سطح تهدید وجودی این کشور است.

وی افزود: در طرف دیگر، غرب و خصوصا آمریکاست که دهه‌های متمادی روش تقریبا ثابتی در مقابل دشمنان و رقبایش داشته و با تضعیف آن‌ها همزمان تلاش می‌کند تهدیدی بزرگنمایی شده را به نمایش بگذارد. با همین روش در دوران شوروی، آن قدرت جهانی را با کمک خطاهای خود سیستم، به فروپاشی کشاند و به یک قدرت منطقه‌ای تبدیلش کرد. البته مسکو نیز با خروج از پیمان «استارت نو» و تهدید اتمی دیگران، به باورپذیری این تهدیدات کمک می‌کند.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه آمریکا سال‌هاست که از طریق گسترش مرزهای ناتو، روسیه را تحریک به دخالت مستقیم در اوکراین می‌کند تا بتواند دست و پایش را در شرق این کشور ببندد، اضافه کرد: قطعا اوکراین، زمین خطاهای راهبردی روسیه است؛ چراکه حتی در صورت پیروزی، در بلندمدت اقتصاد و سپس امنیت روسیه فرسوده خواهد شد. روسیه، یک مشکل تاریخی داشته و دارد و آن هم، پهناوری سرزمین و مرزهای گشوده اش است. قرن‌هاست که همین مسئله مسکو را وادار به ساختن ارتشی بزرگ کرده و بیش از یک قرن است که با مسئله هزینه نگهداری یک ارتش بزرگ که باری بر دوش اقتصاد کشور می‌شود و اقتصاد را به تحلیل می‌برد، دست وپنجه نرم کرده است.

عطار، تمرکز بر فناوری‌های نظامی به مدد پول نفت و گاز، عقب افتادن از فناوری‌های جدید غیرنظامی و تلاش برای ایجاد مناطق حائل بزرگ در دشت‌های اروپا را بخشی از تاریخ روسیه در دوران شوروی عنوان کرد و گفت: آنچه که ذهنیتِ امنیت محورِ تصمیم سازان روسیه هیچ گاه به درستی آن را درک نکردند، این است که درنهایت، تعیین کننده نهایی، نه موشک و ایجاد مناطق حائل در دشت‌های بزرگ، بلکه اقتصاد است.

وی ضمن برشمردن مولفه‌های راهبرد جهانی آمریکا، توضیح داد: آن‌ها می‌خواهند روس‌ها، همه توجهشان به منطقه بالتیک و اوکراین باشد، اروپا به لحاظ سیاسی، قدرتی نه چندان مستقل و به لحاظ اقتصادی و انرژی، متکی به آمریکا باشد و هزینه تنش‌های ژئوپولیتیکی مناطق پیرامونیش را پرداخت کند که یک نمونه آن، زیان 110میلیارد یورویی آلمان به دلیل جنگ روسیه و اوکراین است. همچنین آمریکا می‌خواهد چین، درگیر مسائل داخلی و نگرانی‌های مرزی خود باشد و از خطاهای روسیه در حمله به اوکراین درس‌های لازم را بگیرد.

عطار با بیان اینکه آمریکا تلاش می‌کند قدرت‌های منطقه‌ای از طریق توازن‌های منطقه ای، مدیریت شوند و دشمنان آمریکا در مناطق مختلف درگیر مسائل و بحران‌های داخلی خودشان باشند و قدرت ملی شان، فرسوده شود، ادامه داد: تحلیل رفتن اقتصاد این کشورها و تخلیه نیروهای طبقه متوسط و متخصصان آن‌ها، اقدامی در این مسیر است. در نمونه اخیر، در کنار زیان‌های متعدد به اقتصاد روسیه، بیش از یک میلیون روس که عمدتا کارگران صنعتی، کارآفرینان و متخصصان بودند از روسیه مهاجرت کردند.

وی با یادآوری اینکه آمریکا در دهه‌های گذشته همین کار را با سایر دشمنانش نیز انجام داد، اضافه کرد: البته ضرورتا راهبردهای آمریکا پیش نمی‌رود، اما سیستم آمریکا برای تحقق این چهار راهبرد، تلاش‌های زیادی داشته و برای اجرای آن‌ها روی خطاهای طرف‌های دیگر حساب ویژه‌ای باز می‌کند. روسیه از نظر سیستم تصمیم گیری راهبردی، دچار خطای «خودباوری بیش از حد» شد و با توجه به واکنش غرب در جریان اشغال کریمه درسال2014، تصور می‌کرد این الگو را می‌توان به کل اوکراین تعمیم داد.

این استاد روابط بین‌الملل با بیان اینکه براساس تحولات جهان امروز و روندهایش، احتمال صف‌بندی‌های جنگ سردی بالا نیست، گفت: از 1947 تا 1991 یعنی 44 سال جنگ سرد، بیش از نیمی از این زمان، تنش‌های جدی میان چین و روسیه وجود داشت که در نهایت، به بهبود رابطه چین با آمریکا منجر شد. اغلب تحلیلگرانی که از تکرار صف‌بندی‌های جنگ سردی صحبت می‌کنند منظورشان شکل‌گیری دنیایی است که در یک طرف آن، آمریکا، اروپای غربی و متحدانشان هستند و در طرف دیگر، روسیه و متحدانشان، اما دنیای امروز ما به مراتب از روزگار جنگ سرد، پیچیده‌تر است.

عطار با یادآوری اینکه در نوامبر 2022، روسیه روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه نفت به چین صادر کرده و همزمان حجم مراودات تجاری چین و آمریکا نیز 690 میلیارد دلار است که بیش از 536 میلیارد دلار آن، صادرات کالای چینی به آمریکا بوده است، اضافه کرد: از منظر اقتصاد سیاسی بین‌الملل، ما با جهانی به شدت تودر تو و همکاری جویانه مواجه هستیم که با موتور اقتصاد سرمایه داری آمریکایی و در مرتبه بعد، سرمایه‌داری چینی کار می‌کند.

به گفته این تحلیلگر مسائل بین‌الملل؛ از منظر امنیت و روابط بین‌الملل نیز ما با جهانی چند قطبی با هژمونی نسبی آمریکا مواجه هستیم. توجه به صفت «نسبی» مهم است چراکه آمریکا بدون شکل دادن به ائتلاف‌های بین‌المللی نمی تواند به اهدافش دست پیدا کند و این، دقیقا همان کاری است که امریکا در مواجهه با روسیه انجام می‌دهد.

عطار به اظهارات رئیس جمهور روسیه مبنی بر تشکیل یک سیستم پرداخت بین‌المللی و افزایش همکاری‌ها با هند، چین و ایران اشاره کرد و افزود: روسیه و چین و البته چند کشور دیگر به خصوص کشورهای بریکس، سال‌هاست که تلاش‌های نصف و نیمه‌ای برای ایجاد یک سیستم پرداخت بین‌المللی انجام داده‌اند که تاکنون به سرانجام مشخصی نرسیده است. سیستم مالی و بانکی دنیا که محور آن سوئیفت است، معاملات دلاری را پوشش می‌دهد و درحال حاضر بخش بزرگی ازمبادلاتِ بیش از 11هزار بانک و موسسه مالی دنیا از 200کشور و منطقه، با دلار انجام می‌شود و هیچ سیستم پرداخت دیگری تاکنون نتوانسته حتی یک پنجم این حجم از مبادلات را دربربگیرد.

وی تاکید کرد: شاید این مسئله، آرزوی امروز روس‌ها در مناقشاتشان با غرب و هدفی بلندمدت برای کشورهایی مانند چین باشد، اما در حال حاضر، متاسفانه دنیا بر محور دلار می‌چرخد و بعید به نظر می‌رسد جنگ اوکراین، تغییری جدی در این زمینه ایجاد کند.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *