جدیدترین مطالب

چشم‌انداز رقابت ژئوپلیتیکی قدرت‌های بزرگ در قفقاز

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل قفقاز گفت: اگر روند واگرایی کشورهای منطقه به‌ویژه جمهوری‌های ارمنستان و آذربایجان از روسیه با سرعت اتفاق بیفتد، ممکن است روس‌ها واکنش جدی‌تری نسبت به آن نشان داده و حتی با استفاده از قدرت سخت از تغییر نظم سنتی منطقه جلوگیری کنند.

تحلیلی بر تقابل نظامی ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: جمهوری اسلامی ایران در واپسین ساعات 26 فروردین، حمله‌ای موشکی و پهپادی را علیه سرزمین‌های اشغالی آغاز کرد که تا صبح روز بعد ادامه داشت. این در حالی بود که علی رغم اطلاع‌رسانی قبلی ایران به برخی کشورهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای درباره قطعی بودن پاسخ و اقدام نظامی کشورمان، آمریکا و رژیم اسرائیل نتوانستند مانع از انجام این حمله شوند.

چالش‌های پیش‌روی مودی در انتخابات سراسری هند

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل شرق آسیا گفت: علیرغم شانس پیروزی، لیکن احتمالا تعداد کرسی‌هایی که نارندار مودی، نخست وزیر هند در پارلمان آینده این کشور در اختیار خواهد داشت، کمتر باشد، چون به نظر می‌رسد مسلمانان و دیگر اقوام هند در انتخابات سراسری به سمت احزاب مخالف حزب حاکم حرکت کنند.

پیچیدگی‌ها و ضرورت مقابله با داعش خراسان

شورای راهبردی آنلاین – یادداشت: با قدرت‌گیری طالبان در افغانستان موضوع داعش خراسان و درگیری این دو گروه و گسترش دامنه تهدیدات امنیتی آن در منطقه بیشتر از گذشته اهمیت پیدا کرده است، زیرا فعالیت‌های تروریستی این گروه تروریستی، اختلال در امنیت منطقه را به همراه دارد. علاوه بر این، حمایت از فعالیت‌های انتحاری و افراد مسلح در منطقه، امنیت ایران را نیز به خطر انداخته است. از این رو، داعش خراسان به‌عنوان یک تهدید مهم برای امنیت شرقی کشورمان شناخته می‌شود.

برخورد تبعیض آمیز دبیرکل سازمان ملل در قبال تنش ایران و رژیم صهیونیستی

شورای راهبردی آنلاین – تحلیل و گفتگو: حقوقدانان بین‌المللی معتقدند اگر آمریکا و کشورهای غربی اقدام ایران را به‌عنوان یک اقدام دفاعی به رسمیت می‌شناختند، حمله احتمالی مجدد رژیم اسرائیل به ایران یک اقدام تهاجمی محسوب می‌شد و نتانیاهو نمی‌توانست در صحنه بین‌المللی توجیهی برای آن داشته باشد.

همکاری در حوزه انرژی؛ مانع بروز شکاف در روابط آذربایجان – اتحادیه اروپا؟

شورای راهبردی آنلاین-رصد: پرچم جمهوری آذربایجان در سال 2001 در شورای اروپا برافراشته شد، اما عضویتش در مجمع پارلمانی این شورا 23 سال بعد، به دلیل سوابق ضعیف حقوق بشری به حالت تعلیق درآمد. این مساله نشان دهنده تنش‌هایی رو به رشد میان باکو و برخی کشورهای غربی است.

چشم‌انداز روابط اقلیم کردستان با بغداد

شورای راهبردی آنلاین – گفتگو: یک کارشناس مسائل عراق گفت: با نزدیک شدن ترکیه به دولت مرکزی عراق، اقلیم کردستان در آینده از بسیاری از ادعاهایی که درباره خودمختاری این منطقه داشته است، فاصله خواهد گرفت و بیشتر به دولت مرکزی وابسته می‌شود.

Loading

أحدث المقالات

کارشناس نظامی: تانک های آمریکایی آبرامز فقط با عملکرد پهپادها از میدان نبرد خارج نشدند

رسانه ها می نویسند انهدام تانک های آمریکایی آبرامز در اوکراین توسط ارتش روسیه، ائتلاف آتلانتیک شمالی را آسیب پذیر کرده است. دیمیتری دروزدنکو، کارشناس نظامی روس، نظر خود را در مورد این موضوع در اسپوتنیک در میان گذاشت.

دانشجویان حامی فلسطین در پاکستان اجازه سخنرانی به سفیر آلمان ندادند + فیلم

اسلام‌آباد – ایرنا – شرکت کنندگان در یک کنفرانس بین المللی در شهر «لاهور» پاکستان از جمله فعالان دانشجویی با مشاهده سفیر آلمان در این کشور، شعارهایی در حمایت از غزه و آزادی فلسطین سرداده و با محکومیت حمایت‌های برلین از اسرائیل، اجازه سخنرانی به این دیپلمات آلمانی را ندادند.

تانک مجهز به هوش مصنوعی؛ آلمان و فرانسه قرارداد تسلیحاتی چند میلیارد یورویی امضا کردند

وزرای دفاع فرانسه و آلمان روز جمعه ۲۶ آوریل (۷ اردیبهشت) برای تصویب توافقنامه طرح تولید تانک مشترک جدید به نام «سامانه اصلی رزم زمینی» یا ام‌جی‌سی‌اس، در پاریس با یکدیگر دیدار کردند. این توافق رسمی نقطه آغاز فاز اول از طرح تولید یک خودروی زرهی است که «تانک آینده» نامیده می‌شود و ارزش آن به میلیارد‌ها یورو می‌رسد.

فرود هواپیمای مقامات اسرائیلی در عربستان سعودی / تلویزیون اسرائیل: احتمالا این مقامات برای گفت‌و‌گو درباره عادی‌سازی روابط رفته باشند

یک هواپیمای شخصی اسرائیلی که اخیرا تعدادی از مقامات اسرائیلی را به قطر و مصر برده بود، بعدازظهر امروز (شنبه)، در ریاض فرود آمد. تلویزیون اسرائیل «کان» گزارش داد این هواپیما از فرودگاه بن گوریون در تل‌آویو برخاسته و بعد از توقف کوتاهی در عمان به عربستان سعودی رفته و آنجا فرود آمده است.

Loading

نگرانی آمریکا و اروپا از تقویت روابط روسیه با مصر

شورای راهبردی آنلاین – رصد: در ماه ژوئن، شرکت دولتی انرژی اتمی روسیه (روس‌اتم) غافلگیرانه اعلام کرد تولید تجهیزات برای اولین نیروگاه هسته‌ای مصر را در شهر الدبعه در شمال غربی این کشور آغاز می‌کند. تحولات جدید نگرانی‌هایی را در ایالات‌متحده و اروپا به وجود آورده است و ادامه این پروژه را نشانه‌ای از نزدیک شدن مصر به مسکو می‌دانند.

شهیرا امین در تحلیلی که اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک منتشر کرد، نوشت: این اعلامیه که در جریان سفر رئیس سازمان نیروگاه‌های هسته‌ای مصر به مسکو اعلام شد، نشان‌دهنده احیای توافق‌نامه‌ای است که مصر و روسیه در سال 2015 امضا کردند و از آن زمان تاکنون پیشرفت چندانی نداشته است. تصمیم برای ازسرگیری کار بر روی تأسیسات هسته‌ای غیرنظامی الدبعه تردیدهایی را در میان ناظران در ایالات‌متحده و اروپا برانگیخته است.

اولاً، روسیه که متعهد به تأمین مالی 85 درصد از هزینه پروژه الدبعه از طریق وام 25 میلیارد دلاری در یک دوره بیست‌ودوساله است، درگیر جنگ در اوکراین است که منجر به تحمیل اقدامات تنبیهی چندجانبه ازجمله تحریم‌های اقتصادی شده است.

در همین حال، تحلیلگران استدلال می‌کنند که مصر هیچ نیاز مبرمی به تأسیسات هسته‌ای ندارد. این کشور آفریقای شمالی به لطف سرمایه‌گذاری‌های فزاینده در انرژی‌های تجدید پذیر و اکتشافات بزرگ نفت و گاز در سال‌های اخیر مازاد انرژی دارد. بااین‌حال، مقامات مصری اصرار دارند که حفظ امنیت انرژی این کشور، نیازمند تنوع در منابع انرژی، ازجمله بهره‌مندی از انرژی هسته‌ای و زغال‌سنگ است.

از سوی دیگر، جنگ روسیه در اوکراین و فشار متعاقب آن توسط ایالات‌متحده و متحدان اروپایی آن برای کنار گذاشتن استفاده از سوخت‌های فسیلی روسیه، فرصتی را برای مصر فراهم می‌کند تا وارد عمل شود و شکاف عرضه گاز به اروپا را از طریق افزایش تولید و صادرات کاهش دهد. پیش‌ازاین قراردادهایی توسط انی و شرکت هلدینگ گاز طبیعی مصر (EGAS) امضا شده است تا مصر در سال 2022، سه میلیارد مترمکعب گاز طبیعی مایع را به اروپا – به‌ویژه ایتالیا – ارائه دهد.

مصر که روسیه را شریکی قاطع می‌بیند و قدردان حمایتش است، از تسلیم شدن در برابر فشارهای ایالات‌متحده و متحدان اروپایی برای محکوم کردن آشکار جنگ روسیه در اوکراین، خودداری کرده است. مصر بی‌طرفی در قبال این درگیری را انتخاب کرده و ایده اعمال تحریم‌ها علیه روسیه را رد کرده است. این در حالی است که این کشور نیز از پیامدهای جنگ جاری رنج می‌برد، زیرا عمده واردات گندم آن قبل از جنگ، از روسیه و اوکراین انجام می‌شد.

عبدالفتاح السیسی، رئیس‌جمهور مصر در سخنرانی خود در مجمع اقتصادی بین‌المللی که در 15 تا 18 ژوئن در سن‌پترزبورگ برگزار شد، از روابط «متمایز» مصر با روسیه تمجید و خاطرنشان کرد که دو کشور در حال اجرای پروژه‌های «بزرگ» و «جاه‌طلبانه» هستند و تأسیسات الدبعه را یکی از این پروژه‌ها ذکر کرد. روسیه همچنین با ایجاد یک منطقه صنعتی روسی در کانال سوئز همکاری خود را با مصر افزایش می‌دهد که انتظار می‌رود 7 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری جذب و همچنین به توسعه شبکه ریلی فرسوده مصر کمک می‌کند.

دو کشور دهه‌هاست روابط نزدیک خود را حفظ کرده‌اند، اما از زمان روی کار آمدن السیسی در سال 2014، روابط قوی‌تر شده است.

در همین حال، السیسی همچنان در خصوص رابطه با ایالات‌متحده محتاط برخورد می‌کند، زیرا ایالات‌متحده از قیام سال 2011 علیه دیکتاتوری حسنی مبارک حمایت کرد و بعداً مایل بود با تن دادن به حکومت اخوان‌المسلمین، به دموکراسی مصر فرصتی بدهد. بر اساس گزارش سی ان ان، ایالات‌متحده پا را فراتر گذاشت و در سال 2013 بخشی از 1.3 میلیارد دلاری را که سالانه به مصر می‌دهد، به دلیل «سرکوب خونین اخوان‌المسلمین» معلق کرد. البته ایالات‌متحده کمک‌های تعلیق شده را در سال 2015 مجدد از سر گرفت، اما این تعلیق باعث تنش در روابط ایالات‌متحده و مصر شده بود.

در سپتامبر 2021، وزارت امور خارجه ایالات‌متحده برنامه‌های دولت جو بایدن را برای جلوگیری از کمک‌های نظامی به ارزش 130 میلیون دلار به مصر تا زمانی که مصر «گام‌های خاص مرتبط با حقوق بشر» بردارد، اعلام کرد. وزارت خارجه مصر بارها اتهامات مربوط به نقض حقوق بشر را «مداخله در امور داخلی کشور» و اطلاعات نادرست منتشرشده توسط مخالفان توصیف کرده است.

اگر ایالات‌متحده بخواهد همکاری خود را با مصر تقویت کند، ممکن است نیاز داشته باشد همان کاری را که اتحادیه اروپا انجام داده است انجام دهد، یعنی انتقاد خود از وضعیت حقوق بشر مصر را کاهش دهد و به دنبال منافع خود باشد. تا زمانی که السیسی جریان مهاجرت غیرقانونی از منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) به اروپا را متوقف کند و به تلاش‌های ضد تروریسم خود ادامه دهد، اتحادیه اروپا مایل است چشمان خود را بر هرگونه افراط ببندد و زرادخانه ارتش مصر را هم با افزایش فروش تسلیحات اروپایی به مصر (به‌ویژه از آلمان و فرانسه) تقویت کند. اولویت‌های مشارکت جدید شامل کمک به مصر برای ایجاد یک اقتصاد پایدار و انعطاف‌پذیر از طریق انتقال فناوری سبز و دیجیتال، انرژی، توسعه روستایی و حمایت از کشور در مقابله با چالش امنیت غذایی است.

دولت بایدن برنامه خود را برای عقب‌نشینی یا حداقل کاهش ردپای آمریکا در خاورمیانه پنهان نکرده است. این تصمیم باعث شده است که کشورهای منطقه احساس آسیب‌پذیری و حتی رهاشدگی کنند، چراکه رهبران آن‌ها در طول همه‌گیری کووید-۱۹، کمبود مواد غذایی و تأثیر تغییرات آب‌وهوایی به حمایت ایالات‌متحده چشم دوخته بودند.

تعجب‌آور نیست که روسیه برای بازیابی موقعیت خود در خاورمیانه و شمال آفریقا و پر کردن خلأ بالقوه ایجادشده به‌واسطه خروج ایالات‌متحده از منطقه و تغییر تمرکز خود به جنگ روسیه و چین، وارد عمل شود. درحالی‌که مصر به جنگ خود علیه تروریسم در سینا ادامه می‌دهد و تلاش دارد اقتصاد خود را از رکود قریب‌الوقوع خارج کند، ایالات‌متحده باید در سیاست خود در قبال این منطقه و به‌ویژه مصر که ثبات آن برای ثبات منطقه کلیدی است، تجدیدنظر کند.

حمایت از مصر برای آمریکا برد – برد است، زیرا تضمین می‌کند که ایالات‌متحده یک شریک قابل‌اعتماد، به‌ویژه هنگامی‌که درگیری‌هایی در منطقه رخ می‌دهد، برای همکاری دارد.

0 Comments

یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *